10×09 The Things We Left Behind | Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Το Supernatural είναι μια σειρά που φημίζεται για τις meta-αναφορές της στην ποπ-κουλτούρα (αμερικάνικη κυρίως, αλλά και παγκόσμια). Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν πολλές ατάκες ή καταστάσεις που παραπέμπουν σε ταινίες, άλλες τηλεοπτικές σειρές, σε διάσημους καλλιτέχνες, ακόμα και σε ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα, και στη Λαογραφία ή Μυθολογία του πλανήτη όλου.

Πάμε να δούμε τι αναφορές γίνονται στο 9ο επεισόδιο της 10ης σεζόν:

by Amalia

casΤο επεισόδιο 10×09 έχει τον ίδιο τίτλο με το 12ο δίσκο του καναδέζικου country rock συγκροτήματος Blue Rodeo, The Things We Left Behind (2009).

Υπάρχει επίσης μια μικρού μήκους ταινία με τον ίδιο τίτλο, που αφηγείται την ιστορία μιας κοπέλας που το σκάει από μια αίρεση αφήνοντας πίσω τη μικρή αδερφή της. Μετά από χρόνια οι δυο κοπέλες επανενώνονται και προσπαθούν να φτιάξουν τη σχέση τους και να κλείσουν τις πληγές τους. Αν και παντελώς άγνωστη ταινία, εμένα μου φαίνεται ότι φέρει κάποιες ομοιότητες με την ιστορία του Castiel στο επεισόδιο. Αν αυτό είναι σύμπτωση ή όχι, είναι άγνωστο…

Η ιστορία της Claire και του Randy πάντως φέρει αρκετές ομοιότητες με το μυθιστόρημα Oliver Twist, όπου ένας ύπουλος εγκληματίας παίρνει υπό την προστασία του ένα ορφανό αγόρι και το χρησιμοποιεί για να κλέβει.


S10E09_Dean_Sam_laughing

Βλέπουμε τον Dean και το Sam να παρακολουθούν τη μικρού μήκους ταινία A Plumbing We Will Go με πρωταγωνιστές το κλασικό κωμικό τρίο The Three Stooges. Δείτε την  ταινία εδώ.


Rowena: That won’t work.
Trish: I didn’t ask you, Braveheart.
Rowena: Freedoooom!

Η δαιμόνισσα αποκαλεί ειρωνικά την Rowena «Braveheart» (προφανώς, λόγω της σκωτσέζικης προφοράς της), ως αναφορά στην διάσημη ομώνυμη ταινία του Mel Gibson με πρωταγωνιστή τον Σκοτσέζο επαναστάτη William Wallace που -στην ταινία τουλάχιστον- είχε το προσωνύμιο Braveheart. (Έτσι για την ιστορία, στην πραγματικότητα, αυτό το προσωνύμιο ανήκει στον Robert the Bruce.)

Η απάντηση της Rowena είναι πασίγνωστη ατάκα από την ταινία.


Harry Houdini
Harry Houdini

Trish: I figured the King lets me stew for awhile, then he starts asking how I Houdini‘d Hell. He ain’t gonna ask nice.

Ο Harry Houdini ήταν -μεταξύ άλλων- ταχυδακτυλουργός και ίσως ο διασημότερος καλλιτέχνης αποδράσεων (escape artist) στην ιστορία. Το όνομά του είναι πια συνώνυμο της σχεδόν απίστευτης απόδρασης.


Gerald: Look boss, if you hate this Betty so much, why not end her?

Το Betty σημαίνει «(ωραία) γκόμενα» στην αμερικανική αργκό.


10x09

Dean: Whoa hey, Miley Cyrus, settle.
Claire: Eat me, Hasselhoff.

H Miley Cyrus είναι νεαρή τραγουδίστρια και teen idol (μπλιαααά)* κι ο Dean μάλλον αποκαλεί την Claire με το όνομα της σταρλετίτσας ίσως λόγω του εκκεντρικού μαλλιού της και επειδή εχει αυτό το υπεροπτικό υφάκι και την αντίστοιχη αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.

Ο David Hasselhoff από την άλλη είναι ένας πάλαι ποτέ διάσημος ηθοποιός (βλέπε Knight Rider και Baywatch). Πιθανότατα η Claire αποκαλεί τον Dean έτσι λόγω ηλικίας. (Εεε ρε, που φτάσαμε, μεγάλωσε και το Deanάκι και τον κοροϊδέυουν τα μικρά! 😛 )

*σόρι, δεν μπορούσα να μη σχολιάσω


Sam: He had this thing about New York; too big, too loud, too dirty.
Dean: And he hated the Yankees.
Sam: Big time, yeah.

Οι New York Yankees είναι μια ομάδα μπέιζμπολ της Νέας Υόρκης. [Προφανώς για να τους μισεί τόσο πολύ ο John θα ήταν οπαδός των Red Sox! 😛 ]


By about midnight Sam and Dad are zonked, and I figure ‘screw it, I’m going to CBGB.’
Sam: CBGB is…
Castiel: I know. It’s where the Ramones and Blondie got their start.

Το CBGB ήταν ένα μουσικό κλαμπ που άνοιξε το 1973 ο Hilly Kristal στο East Village της Νέας Υόρκης. Τα γράμματα CBGB αντιστοιχούν στα είδη μουσικής country, bluegrass, and blues, το αρχικό όραμα του Kristal για το κλαμπ του. Στη πορεία το CBGB έγινε δημοφιλής προορισμός punk rock και new wave συγκροτημάτων όπως οι: Ramones, Television, Patti Smith Group, Blondie, Joan Jett & the Blackhearts, και Talking Heads. Μετά τη δεκαετία του ‘80, το CBGB ήταν γνωστό για την hardcore punk σκηνή του.

6 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

6 Σχόλια
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
ΛΙΜΠΕΡΤΙ
ΛΙΜΠΕΡΤΙ
9 years ago

Amalia,ο Ντιν οσο και να μεγαλωσει θα παραμεινει ενας επικινδυνα ομορφος κυνηγος.Τα μικρα τον κοροιδευουν γιατι τον γουσταρουν κ δεν μπορουν να τον εχουν.Οσα δεν φτανει η αλεπου….

Μαρία Μαίρη Μαρούλιღ
Μαρία Μαίρη Μαρούλιღ
9 years ago

Το Μπέτι, με τις διαστάσεις που έχει αποκτήσει στην αμερικανική αργκώ, έχω την εντύπωση ότι αναφέρεται στο κόμικ Άρτσι, Μπέτι και Βερόνικα.
Απ’ τα λίγα που έχω ακούσει γι’ αυτό -γιατί δεν το έχω ψάξει το θέμα πολύ- νομίζω ότι στο συγκεκριμένο κόμικ οι δύο κοπέλες ανταγωνίζονται για την καρδιά του Άρτσι και η μεν Βερόνικα είναι η πιο “μπιτς” της υπόθεσης, ενώ η Μπέτυ είναι η κλασική ξανθιά επιθυμητη γκόμενα(σαν τα περισσότερα νεανικά σίριαλ)

Μαρία Μαίρη Μαρούλιღ
Μαρία Μαίρη Μαρούλιღ

ΥΓ Η Μάιλι Σάιρους εκτός απ’ το μαλλί που είπες εσύ, είναι μια νεαρή κοπέλα που από “Χάνα Μοντάνα” εξελίχθηκε σε “τσοντόβιο” άγριο παιδί και πιστεύω ότι η ομοιότητα στο συγκεκριμένο σχόλιο είναι σχετικά με το ότι η Κλαιρ ήταν ένα χαριτωμένο αθώο κοριτσάκι που έχει πλέον ξεφύγει, κλέβει, συλλαμβάνεται, το σκάει απ’ το ορφανοτροφείο κλπ

Amalia
Amalia

Πολύ σωστή παρατήρηση! 🙂
(τσοντόβιο! χαχαχα! γελάω ακόμα!)

Amalia
Amalia

Κάτι τέτοια τα ψάχνω στο urban dictionary και στο λήμμα για το “betty” στην αργκό δεν αναφέρεται πουθενά ο Άρτσι απόσο είδα. http://el.urbandictionary.com/define.php?term=Betty
Δεν ξέρω πως ξεκίνησε αλλά υποπτεύομαι οτι πρέπει να είναι πολύ πιο παλιό σαν έκφραση. Πιστεύω οτι μπορεί να αναφέρεται στη Betty Boop. http://en.wikipedia.org/wiki/Betty_Boop#As_a_sex_symbol

Μαρία Μαίρη Μαρούλιღ
Μαρία Μαίρη Μαρούλιღ
Reply to  Amalia
9 years ago

Θα μπορούσε να αναφέρεται και στη Μπουπ, καθώς είναι πασίγνωστος χαρακτήρας 😉
Όσο αφορά τις Μπέτι και Βερόνικα είχα συναντήσει κάπου αυτή την αναφορά στην ποπ κουλτούρα αντιπαραβάλλοντας αυτές τις δύο.μπορεί βέβαια να ήταν και κάτι μεμονωμένο 😉

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα