Βρίσκεστε Εδώ
Αρχική Σελίδα > Supernatural > Pop-Culture > Θρύλοι & Μύθοι | Ο Πατέρας των Χριστουγέννων: Από τον Santa Claus μέχρι τον Άη Βασίλη

Θρύλοι & Μύθοι | Ο Πατέρας των Χριστουγέννων: Από τον Santa Claus μέχρι τον Άη Βασίλη

father-christmas-santa-clausΕίναι γνωστός με πολλά ονόματα. Εμείς εδώ στην Ελλάδα τον λέμε «Άη Βασίλη». Οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι τον λένε «Σάντα Κλάους» (Άγιος Νικόλαος), οι Γάλλοι τον αποκαλούν «Περ Νοέλ» (= πατέρας των Χριστουγέννων), οι Ολλανδοί «Σίντερ-Κλάας» οι Γερμανοί «Βάιναχτσμαν», οι Κινέζοι «Λαμ-Κουνγκ-Κουνγκ» (=ο Καλός γερο-πατέρας), οι Γιαπωνέζοι «Χοτέισο», ενώ οι Ιταλοί «Babbo Natale».

Ο Άη Βασίλης (ΣτΣ. θα τον αποκαλούμε έτσι από εδώ και πέρα στο άρθρο, εννοώντας ταυτόχρονα και όλες του τις ενσαρκώσεις στις διάφορες κουλτούρες) αποτελεί σήμερα μία διεθνή λαογραφική μορφή η οποία διανέμει δώρα σε παιδιά και ενηλίκους ανεξαιρέτως. Μια μάλλον παρανοημένη εκδοχή υποστηρίζει ότι τα δώρα του Άη Βασίλη τα δικαιούνται μόνο όσοι υπήρξαν «καλοί» κατά τη διάρκεια του χρόνου. Είναι κυρίαρχο πρόσωπο του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων. Έχει πάντα την ίδια εμφάνιση: κόκκινη στολή, λευκή γενειάδα, τα γυαλιά του, πάντα χαμογελαστός με το σάκο με τα δώρα, πάνω σε έλκηθρο που το σέρνουν ζωηρά ελάφια ή τάρανδοι. Αποτελεί σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα τον πλέον αγαπημένο ήρωα των παιδιών τις ημέρες αυτών των εορτών, ακόμη και σε χώρες μη Xριστιανικές.

Για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς ο Άη Βασίλης είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο οποίος έζησε στη Καππαδοκία και αφιέρωσε σχεδόν όλη του τη ζωή στη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο, και που θεωρείται στη παγκόσμια ιστορία ως ο εμπνευστής αλλά και πρώτος δημιουργός της οργανωμένης φιλανθρωπίας. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Μέγας Βασίλειος ήταν ψηλόλιγνος, με μαύρα μάτια και γένια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άγιος Νικόλαος στην Ορθόδοξη παράδοση αγιογραφείται ως ισχνός, ασπρογένης γέροντας.

Ο Μέγας Βασίλειος πέθανε στις 31 Δεκεμβρίου του 378. Η 1η Ιανουαρίου του 379, ημέρα της κηδείας του, διατηρούμενη στην παράδοση, θεωρήθηκε από όλους τους χριστιανικούς λαούς ότι φέρνει ευλογία και καλή τύχη στη νέα χρονιά. Τα κάλαντα Πρωτοχρονιάς, πέρα από τα παινέματα, κύριο πρόσωπο έχουν ακριβώς τον Μέγα Βασίλειο, για το έργο του οποίου γίνεται υπενθύμιση στον σπιτονοικοκύρη ώστε να τοεπαναλάβει, επ’ ωφελεία βεβαίως των παιδιών που τα ψάλλουν.

Στη Δύση το πρόσωπο του Αγίου Βασιλείου έχει ταυτιστεί με την ιστορία του Αγίου Νικολάου που φημιζόταν για τη γενναιοδωρία του. Στην ιστορία του Αγίου Νικολάου (Saint Nicholas – Santa Claus) οι βόρειοι λαοί έχουν προσθέσει στοιχεία των δικών τους παραδόσεων (τάρανδοι, έλκηθρο, άστρο του Βορρά, μεγάλες κάλτσες, κλπ.) μια κουλτούρα που τον συνοδεύει μέχρι και σήμερα. Στα ελληνικά δεδομένα η μετατροπή αυτή φαίνεται να πέρασε περίπου στη δεκαετία του 1950-1960, κυρίως στον αστικό πληθυσμό από τους ‘συγγενείς’ μετανάστες που με τις ευχητήριες κάρτες τους εισήγαγαν τον ‘Δυτικό’ Άη Βασίλη.

Προέλευση της μορφής

Η σημερινή μορφή του Άη Βασίλη έγινε δημοφιλής με το ποίημα «A Visit from St. Nicholas» (= Μια επίσκεψη από τον Άγιο Νικόλαο) που δημοσιεύτηκε το 1823.  Η οπτικοποιημένη εκδοχή πρωτοεμφανίστηκε στο περιοδικό Harper’s Weekly το 1863. Συμμετοχή στην δημοφιλία είχε και το παιδικό βιβλίο «The Life and Adventures of Santa Claus» του 1902. Η White Rock Beverages ήταν μια εταιρία αναψυκτικών που τον χρησιμοποίησε το 1915 για να πουλήσει μεταλλικό νερό, και τζίντζερ-έιλ το 1923.

Το 1931, η γνωστή αμερικάνικη εταιρεία αναψυκτικών Coca-Cola παρουσίασε τον Άη Βασίλη με πρωτοχρονιάτικα δώρα τα προϊόντα της εταιρείας στα χρώματα βεβαίως εκείνης. Η διαφήμιση αυτή υπήρξε εμπορικά τόσο επιτυχής που έμελλε να γίνει σήμα δημοτικότητάς της ανά τον κόσμο.  Η μακρόχρονη χρήση του σε διαφημίσεις της Coca-Cola παγίωσε την εμφάνισή του και ειδικά τα κόκκινα ρούχα, αλλά οπωσδήποτε δεν ήταν δική της εφεύρεση.

πηγή: Βικιπαίδεια

Share, fellow hunter!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrShare on Google+Email this to someone
Amalia

Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δυο πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω τον Dean και τις αναφορές στην ποπ-κουλτούρα!

  • Μαρία

    Καλά Χριστούγεννα και Καλές Γιορτές σε όλους!!!

    • Amalia

      Καλές γιορτές να έχεις κι εσύ! :*

Top