Review – Supernatural – 12×22 & 12×23 – Season 12 Finale

261
23

Διπλό το… φετινό κακό. Το τέλος έφτασε και για την 12η σεζόν με το 12×22 «Who We Are», 12×23 «All Along The Watchtower» ως φινάλε.

Στο τελευταίο Review για την σεζόν που μας αφήνει, θα συμπεριφερθούμε σαν να είδαμε ένα ενιαίο επεισόδιο και δεν θα το χωρίσουμε σε δύο. Και τι να πρωτοπείς άλλωστε γι’αυτήν την τρελή επεισοδιάρα που είδαμε. Μιάμιση ώρα έπους και τρόμου, αγωνίας και χαράς, συγκίνησης και δακρύων. Μιάμιση ώρα γεμάτη καρδιοχτύπι, ένταση, πολλά Cliffhangers και πολλά σοκ που δεν μπορείς να ξεπεράσεις έτσι εύκολα. Ας πιούμε λοιπόν σε αυτό…

BRITISH MEN OF LETTERS

Κι ας ξεκινήσουμε από τους Βρετανούς Ανθρώπους των Γραμμάτων οι οποίοι ετοιμάζουν την τελική τους κίνηση εναντίον των κυνηγών της Αμερικής. Η Μαίρη δέχεται σε μήνυμα τον επόμενο στόχο της και δεν είναι άλλος από την αγαπημένη μας σερίφη Τζόντι. Με την βοήθεια της Άλεξ όμως καταφέρνει και την ακινητοποιεί δένοντάς την.

Οι Winchesters έχουν… κλειστεί στον τάφο τους και προσπαθούν να βγουν εγκαίρως στην επιφάνεια πριν χάσουν όλο τους το οξυγόνο. Δοκιμάζουν με υπερφυσικό τρόπο να διαφύγουν, μάταια όμως. Ο Ντιν αποφασίζει να χρησιμοποιήσει το… βαρύ πυροβολικό που εδώ και χρόνια ήθελε. O εκτοξευτής βομβίδων διαλύει ένα τοίχος του καταφύγιου και οι Winchesters με την Τόνι καταφέρνουν και φτάνουν εγκαίρως στην Μαίρη.

Ο Σαμ αποφασίζει να ηγηθεί της επίθεσης εναντίον των Βρετανών Ανθρώπων των Γραμμάτων και καλεί όσους κυνηγούς μπορεί, μεταξύ άλλων αυτών που τους είχαν δολοφονήσει στο επεισόδιο «Dark Side of the Moon«. Με μια εκπληκτική ομιλία τους δίνει να καταλάβουν με ποιους έχουν να κάνουν. Ο Ντιν όμως δεν μπορεί να βρεθεί πλάι στον αδερφό του, καθώς το πόδι του είναι χτυπημένο. Αποφασίζει ότι η καλύτερη λύση είναι να μείνει πίσω και να βοηθήσει την Μαίρη να θυμηθεί τον πραγματικό της εαυτό.

– Bitch
– Jerk

H αρμάδα του Σαμ καταφτάνει στη βάση των Βρετανών και το παιχνίδι παίρνει άγριες διαστάσεις. Πολλοί από τους κυνηγούς πεθαίνουν αλλά οι Άγγλοι έχουν χάσει το παιχνίδι. Οι Αμερικάνοι είναι άριστα προετοιμασμένοι και διαλύουν κάθε άμυνα των Βρετανών. Με αυτόν τον τρόπο, ο Σαμ και η Τζόντι φτάνουν στην Αρχηγό τους. Εκείνη είναι πολύ πιο δειλή απ’ ότι αρχικά έδειχνε και τους αποκαλύπτει ότι ο Κράουλη είναι νεκρός αλλά ο Εωσφόρος κυκλοφορεί και πάλι ελεύθερος. Προσπαθεί να εξαγοράσει την ζωή της αλλά ο Σαμ αρνείται κάθε βοήθεια και η Τζόντι της φυτεύει μια σφαίρα στο κεφάλι, προτού απειλήσει τον Winchester. Ο Σαμ δεν μπορεί να το πιστέψει, ο Διάβολος περπατά και πάλι στη Γη…

MARY WINCHESTER

Η Μαίρη είναι ο χαρακτήρας που άκουσε τα πιο πολλά «γαλλικά» από τους fans σε αυτή τη σεζόν. Και κατά τη γνώμη μου πρόκειται για τον πιο αδικημένο χαρακτήρα στην ιστορία του Supernatural. Επέστρεψε στο φινάλε της 11ης μετά από πολλά χρόνια όντας νεκρή και βρίσκει τον κόσμο της διαλυμένο από κάθε άποψη. Αφού λοιπόν μαζεύει τα κομμάτια της, αποφασίζει να βοηθήσει την μόνη οικογένεια που της έχει απομείνει, τους γιους της. Γνωρίζει ότι ο Σαμ και ο Ντιν μεγάλωσαν -κυριολεκτικά- μέσα στα τέρατα και οι Βρετανοί της προσφέρουν αυτό που κανείς άλλος δεν μπορούσε, να βρουν ειρήνη οι γιοι της σκοτώνοντας κάθε τέρας που υπάρχει στην Αμερική. Έτσι συνεργάζεται μαζί τους χωρίς όμως να γνωρίζει τι εστί BMoL.

Ο Ντιν εμπιστεύεται την Τόνι και μέσω ενός «τρικ» μπαίνει στο μυαλό της μητέρας του ώστε να την σώσει. Εκείνη βρίσκεται στο σπίτι της και περιμένει τον Τζον, ταΐζοντας τους γιους της όταν ήταν ακόμη πολύ μικροί. Ο Ντιν όμως του λέει πως την μισεί. Πως εξαιτίας της μεγάλωσαν όπως μεγάλωσαν. Πως εξαιτίας της ο Σαμ πέρασε τα πάνδεινα και ο Ντιν έπρεπε να είναι και μπαμπάς και μαμά και αδερφός ώστε να μπορέσει να μεγαλώσει σωστά ο μικρός. Σε μια συγκλονιστική στιγμή ερμηνείας από τον Jensen Ackles, η Μαίρη ξυπνά.

 

Ο Κετς όμως αρπάζει την τελευταία στιγμή τον Ντιν και τον… σαπίζει στον ξύλο. Η Μαίρη συνέρχεται και δολοφονεί έναν από το πιο αντιπαθητικούς χαρακτήρες του Supernatural. Ο Ντιν συγχωρεί για όλα τη Μαίρη, ενώ πριν της είχε πει ότι την αγαπά. Ο Σαμ εμφανίζεται στο κατάλληλο σημείο και την καθησυχάζει λέγοντάς της να μην φοβάται. Την αγκαλιάζει και η Μαίρη νιώθει για πρώτη φορά ευτυχισμένη. Και ‘μεις; Έχουν μια τριπλή γλυκύτατη αγκαλιά που περιμέναμε 1 ολόκληρο χρόνο γι’ αυτήν…

KELLY & CASTIEL

Ο Κας έχει βρει ένα ήσυχο και όμορφο μέρος και έχει πάει την Κέλλυ εκεί ώστε να γεννήσει. Η ίδια φοβάται πολύ και προσπαθεί να προετοιμάσει τον ερχομό του γιου της όσο καλύτερα μπορεί. Ξέρει ότι θα πεθάνει. Ο Κας όμως την καθησυχάζει λέγοντάς της πως ο Τζακ θα φέρει την ηρεμία σε αυτόν τον κόσμο και τον Παράδεισο στη Γη.

Καθώς η γέννηση του γιου του Διαβόλου είναι τόσο κοντά, ο Τζακ από την κοιλιά της μάνας του δημιουργεί μια Πύλη για ένα εναλλακτικό σύμπαν. «Α crack in Space and Time» και μια ακόμη αναφορά στο Doctor Who από τους σεναριογράφους του Supernatural που πέτυχαν διάνα!!! Όταν το Νέφελιμ γεννιέται, η δύναμή του δημιουργεί ρήγμα στη δομή του σύμπαντος. 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ

Σε αυτό το εναλλακτικό σύμπαν υπάρχει μια διαφορετική Γη, στην οποία ο Τζον πέθανε πριν από 40 χρόνια και η Μαίρη πριν από 10 από τον Azazel. Ο Σαμ και ο Ντιν δεν υπήρξαν ποτέ και η Αποκάλυψη έφτασε στον κόσμο μας. Η Κόλαση και ο Παράδεισος συγκρούονται στη Γη και το ανθρώπινο είδος έχει σχεδόν αφανιστεί.

Την εμφάνισή του κάνει όμως ένας παλιός – νέος μας γνώριμος. Ο Μπόμπι Σίνγκερ, ο οποίος είναι ακόμα ζωντανός σε αυτόν τον κόσμο. Φυσικά δεν μπορεί να αναγνωρίσει ούτε τον Σαμ, ούτε τον Ντιν, ούτε τον Κας. Ο ίδιος μαζί με τον Ρούφους είναι στρατιώτες της Γης και έχουν φτιάξει σφαίρες για να μπορούν να σκοτώνουν αγγέλους.

Οι σεναριογράφοι μας δίνουν το απόλυτο σενάριο! Ένας κόσμος χωρίς τους Winchesters, θα ήταν ένας μετ’ αποκαλυπτικός κόσμος γεμάτος πόνο. Κόκκινες αστραπές σκίζουν τους ουρανούς, οι άγγελοι και οι δαίμονες σε έναν ανελέητο πόλεμο μεταξύ τους και στη μέση η ανθρωπότητα χωρίς να μπορεί να κερδίσει. Ο πλανήτης Γη είναι πλέον μια απέραντη έρημος και επάνω του κατοικούν κυρίως πτώματα και κουφάρια ανθρώπων που έχουν σαπίσει στο έλεος του πολέμου μεταξύ των δύο πλευρών.

Ακόμα και σε αυτόν τον κόσμο όμως υπάρχουν ήρωες και ο Μπόμπι θα παίξει για μια ακόμη φορά καταλυτικό ρόλο στην έκβαση μιας μεγάλης μάχης.

ΚΡΑΟΥΛΗ

Οι Winchesters τηλεφωνούν στην Ροβίνα αλλά στο τηλέφωνο είναι ο… Εωσφόρος που τους ειδοποιεί ότι την σκότωσε με φρικτό τρόπο. Στο μεταξύ ο Κράουλη είχε επιζήσει από την οργή του Εωσφόρου δραπετεύοντας μέσα από ένα ποντίκι. Επιστρέφει στο σώμα του και προσπαθεί να βοηθήσει για μια ακόμη φορά τους Winchesters. Αποφασίζει να παρατήσει τον θρόνο της Κόλασης καθώς μισεί την θέση του Βασιλιά και σιχαίνεται τους δαίμονες. Συμφωνεί με τους Σαμ και Ντιν να καταστρέψουν τον Διάβολο και έπειτα να κλείσουν για πάντα τις Πύλες της Κολάσεως.

Κι όταν ο… Κράουλη κάνει σχέδια, ο Τσακ γελάει. Ο Διάβολος λοιπόν μπαίνει στην εναλλακτική πραγματικότητα της Γης κυνηγώντας τους Winchesters, την ώρα που η Κέλλυ γεννάει. Ο Κράουλη στήνει την σκακιέρα, όπως μόνο αυτός ξέρει να κάνει τόσο καλά. Με ένα ξόρκι, το σχέδιο είναι να κλείσουν την Πύλη και να παγιδεύσουν για πάντα τον Εωσφόρο σε αυτόν τον, ούτως ή άλλως, διαλυμένο κόσμο.

Μια θυσία, όμως, χρειάζεται για την ολοκλήρωση του ξορκιού. Μια ζωή πρέπει να αφαιρεθεί. Η τελική μάχη ξεκινά. Crowley VS Lucifer σε μια μονομαχία που μόνο ένας μπορεί να κερδίσει. Όχι όχι ο Εωσφόρος. Μόνο ο Κράουλη μπορεί να κερδίσει εδώ. Γιατί παίζει στο δικό του παιχνίδι. Η σκακιέρα έχει στηθεί από τον ίδιο και ο πιο έξυπνος και πιο πανούργος χαρακτήρας του Supernatural κάνει την κίνηση ΜΑΤ! Τραβάει το Angel Blade και αυτοκτονεί χαιρετώντας για πάντα εμάς και τους Winchesters. Ένα ηρωικός θάνατος, ένας θάνατος γεμάτος νόημα και απίστευτα όμορφος…

‘Bye boys…

CASTIEL

Η Πύλη του εναλλακτικού κόσμου είναι έτοιμη να κλείσει όμως ο Castiel βουτάει μέσα με αυτοθυσία και μαχαιρώνει του Εωσφόρο με την Αγγελική του Λεπίδα. Ο Ντιν ουρλιάζει στον Cas να γυρίσει πίσω αλλά ο Σαμ δεν έχει σκοπό να θυσιάσει τους πάντες και τραβάει τον αδερφό του ξανά στην Πύλη και πίσω στον κόσμο μας.

Ο Cas όμως επιστρέφει και αντικρίζει στα μάτια για μια τελευταία φορά τους μοναδικούς ανθρώπους που αγάπησε και τον έκαναν να νιώσει άνθρωπο. Ο Cas προσπαθεί να τους πει για μια τελευταία φορά ότι όλα θα πάνε καλά. Τους κοιτάζει σαν να τους λέει ότι θα είμαι για πάντα ο φύλακας άγγελός σας που η μητέρα τους τους ψιθύριζε στο αυτί όταν ήταν μωρά. Ο Cas όμως δεν μπορεί να μιλήσει. Ο Διάβολος τον μαχαιρώνει πισώπλατα και δεν μπορεί να ξανασώσει τα αδέρφια του. Δεν μπορεί να θυσιαστεί ξανά γι’αυτά.

Τα όσα φτερά του είχαν απομείνει πλέον βρίσκονται στο χώμα του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο γιος του Διαβόλου. Ο Καστιέλ είναι νεκρός και οι Winchesters έχασαν έναν ακόμη αδερφό…

Ο Ντιν κοιτάζει τον ουρανό σοκαρισμένος και φοβισμένος. Νιώθει απόγνωση και σιωπηρά αναζητά το θαύμα από τον Τσακ. Τίποτα όμως δεν κινείται. Ο Ντιν κατεβάζει το κεφάλι του συνειδητοποιεί τι έχει συμβεί. Οι Winchesters έχασαν τα πάντα. Και είναι πλέον πιο μόνοι από ποτέ…

LUCIFER JUNIOR

Και ενώ προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ της δολοφονίας του Κας, η Μαίρη τους λέει σ’αγαπώ και κάνει αυτό που περίμενε μια ζωή, όπως είπε. Να γρονθοκοπήσει στη μούρη τον Διάβολο!!! Οι σιδερογροθιές των Βρετανών Ανθρώπων των Γραμμάτων πιάνουν τόπο και η Μαίρη οδηγεί τον Εωσφόρο πίσω στην Πύλη. Ο Λούσιφερ στην προσπάθειά του να μην πέσει μέσα, τραβάει την μαμά Winchester μαζί τους και εξαφανίζονται στην μεταποκαλυπτική Γη. Ο Εωσφόρος είναι πάρα πολύ θυμωμένος και η Μαίρη βρίσκεται στο έλεος ενός αφηνιασμένου Διαβόλου με κόκκινα μάτια…

Το σπίτι στο οποίο βρισκόταν η Κέλλυ αρχίζει να… χρυσαφίζει από λάμψη. Ο Ντιν όμως δεν μπορεί να κουνηθεί. Δεν μπορεί να πιστέψει τα όσα συνέβησαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο καλύτερός του φίλος και η μητέρα του χάθηκαν τόσο απλά. Ο Σαμ όμως από την άλλη βρίσκει την δύναμη και μπαίνει μέσα στο σπίτι. Βρίσκει την Κέλλυ νεκρή και στο βάθος ενός παιδικού δωματίου μια φιγούρα ξεπροβάλλει από το σκοτάδι. Είναι κουρνιασμένος αλλά δεν φαίνεται φοβισμένος. Τουναντίον, ο γιος του Εωσφόρου φαίνεται πιο κακός από ποτέ και χαμογελάει!!!

Ραντεβού τον Οκτώβριο για την 13η σεζόν…

Ερωτήματα – Θεωρίες – Απόψεις:

 1. Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό φινάλε. Το σενάριο αψεγάδιαστο, η σκηνοθεσία σε υψηλά επίπεδα(όπως πάντα), ενώ οι ερμηνείες των ηθοποιών ήταν και πάλι για ΟΣΚΑΡ.
 2. Ο Κράουλη μας τελείωσε. Λογικά για πάντα.
 3. Ο Κας όμως σίγουρα θα επιστρέψει. Το θέμα είναι πως και γιατί; Θα τον δούμε στο Κενό λόγω των συνεπειών για τον θάνατο της Μπίλι;
 4. Μάλλον θα συνεχίσουμε να βλέπουμε το εναλλακτικό σύμπαν. Και τι υπέροχη ιδέα από τους σεναριογράφους!!! Ένας μεταποκαλυπτικός κόσμος στον οποίο δεν παγιδεύτηκε μόνος ο Λούσι, αλλά με την Μαίρη.
 5. Άραγε τι έχει να τραβήξει η Μαίρη; Γιατί αποκλείεται να πεθάνει έτσι απλά. Μήπως την σώσουν ο Μπόμπι και οι άλλοι;
 6. Θα ξαναδούμε τον… νέο Μπόμπι;
 7. Θα δούμε κι άλλους παλιούς γνωστούς χαρακτήρες σε αυτό το σύμπαν;
 8. Τι συμβαίνει με τον Lucifer Jr.;
 9. Θα τον πάρουν μαζί τους οι Winchesters;
 10. Ας αναρωτηθούμε λίγο γιατί άνοιξε αυτός ο κόσμος. Ο Κας είπε ότι είναι φυσιολογικό. Όμως ήταν ένας κόσμος αντίθετος από αυτόν που περιέγραψε στην Κέλλυ. Αντίθετος από αυτός που είδε στο όραμα από τον Τζακ.
 11. Μήπως ο κόσμος άνοιξε επίτηδες; Για να δείξει ο Τζακ τι θα φέρει και στον δικό μας κόσμο;
 12. Ή μήπως τελικά δεν είναι κακός και ήθελε να προειδοποιήσει τον Κας τι θα γίνει αν δεν σκοτώσουν τον Λούσι;
 13. Μπορεί ο Τζακ να ανοίξει και πάλι αυτόν τον κόσμο;
 14. Αν ναι, μπορεί να ανοίξει κι άλλους; Είναι δυνατόν να δούμε ένα Supernatural – MultiUniverse;
 15. Γιατί ο Τζακ χαμογελούσε στην τελευταία σκηνή; Σίγουρα το χαμόγελο αυτό σημαίνει κακία, αλλά μήπως οι σεναριογράφοι μας παραπλανούν;