Θρύλοι & Μύθοι | Ο γρουσούζικος αριθμός 13

0
6

Ο φόβος για τον αριθμό 13 έχει τις ρίζες του στις δεισιδαιμονίες του Μεσαίωνα. Στον Αρχαίο Κόσμο αλλά και στα πρώιμα χριστιανικά χρόνια, το 13 συμβόλιζε θετικά στοιχεία. Ενώ, λοιπόν, είναι ο αριθμός της αναγέννησης για τα ιερατεία, θεωρείται γρουσούζικος από τους απλούς ανθρώπους. Η αιτία είναι πως η αναγέννηση έρχεται μετά τον θάνατο, και ο φόβος του θανάτου είναι πάντα ο μεγαλύτερος για τους θνητούς.

Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για το πως έφτασαν οι σύγχρονοι άνθρωποι να φοβούνται τον αριθμό 13. Εδώ θα σας αναλύσουμε τις σημαντικότερες:

Η θεωρία του Hammurabi

Υπάρχει ένας μύθος που λέει ότι η πρώτη αναφορά στην κακοτυχία του αριθμού 13 προέρχεται από τον βαβυλωνιακό Κώδικα του Χαμουραμπί (περίπου 1780 πΧ), όπου ο 13ος νόμος είχε παραληφθεί. Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο πρωτότυπος Κώδικας του Χαμουραμπί δεν είχε αρίθμηση. Στη μετάφραση του L.W. King (1910), διορθωμένη από τον Richard Hooker, παραλήφθηκε ένα άρθρο. Άλλες μεταφράσεις του Κώδικα, για παράδειγμα η μετάφραση του Robert Francis Harper, περιλαμβάνουν το 13ο άρθρο.

Η θεωρία του Loki

Ο φόβος για το 13 ενδέχεται να έχει τις ρίζες του στους μύθους των Vikings: πιστεύεται ότι ο κατεργάρης Loki ήταν ο 13ος θεός στο σκανδιναβικό πάνθεον. Πιο συγκεκριμένα, ο Loki ήταν αυτός που οργάνωσε το φόνο του Balder κατά τη διάρκεια μιας γιορτής όπου έφτασε ακάλεστος και έγινε ο 13ος παρευρισκόμενος (Lokasenna). Επίσης, σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή του ίδιου μύθου, ο Loki ήταν ο 13ος καλεσμένος που έφτασε στην κηδεία του Baldur. Επειδή όμως, ο αριθμός των καλεσμένων στο μύθου του Lokasenna ποικίλλει στις διάφορες εκδοχές του, πολλοί ερευνητές απορρίπτουν αυτή τη θεωρία για τις ρίζες της φοβίας για τον αριθμό 13.

Η θεωρία των Norna-Gest

Άλλη μια ιστορία από την σκανδιναβική μυθολογία θεωρείται η ρίζα του φόβου για το 13, ο μύθος των Norna-Gest. Όταν τρεις Norn (οι Μοίρες των Σκανδιναβών) φτάνουν ακάλεστες στα γενέθλια ενός νεογέννητου (αυξάνοντας τον αριθμό των καλεσμένων σε 13), το καταριούνται δένοντας τη ζωή του με ένα μυστικιστικό κερί που του δώρισαν. 

Η θεωρία του Ιούδα

Υπήρχαν 13 άτομα στο Μυστικό Δείπνο. Σύμφωνα με το μύθο, ο Ιούδας Ισκαριώτης, ο μαθητής που κατηγορήθηκε ότι πρόδωσε τον Ιησού, ήταν ο 13ος άνδρας που πήρε τη θέση του στο τραπέζι.  Από τα τέλη του 19ου αιώνα, πολλές αγγλόφωνες πηγές συσχετίζουν το «άτυχο» 13 με την ιδέα του Μυστικού Δείπνου και του Ιούδα, παρόλο που η Βίβλος δεν αναφέρει πουθενά με ποιά σειρά κάθισαν οι Απόστολοι στο τραπέζι. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Ιουδαιο-Χριστιανική παράδοση δεν θεωρεί σε όλες τις εκφάνσεις της γρουσούζικο το 13. Για παράδειγμά, οι ιδιότητες του Θεού απαριθμούνται ως 13 στο Τορά (οι διδασκαλίες που έδωσε ο Μωυσής στους Εβραίους).

ΠΗΓΗ