12×23 All Along the Watchtower | Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Το Supernatural είναι μια σειρά με πολλές meta-αναφορές στην ποπ-κουλτούρα. Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν ατάκες ή καταστάσεις που παραπέμπουν σε ταινίες, άλλες τηλεοπτικές σειρές, σε διάσημους καλλιτέχνες, ακόμα και σε ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα, και στη λαογραφία του πλανήτη όλου. Πάμε να δούμε τις αναφορές του 12×23 All Along the Watchtower:

To ‘All Along the Watchtower‘ είναι τραγούδι του Bob Dylan, το οποίο συμπεριλήφθηκε στον δίσκο ‘John Wesley Harding’, του 1967. Από εκεί και πέρα το κομμάτι έχει εμφανιστεί σε όλα τα compilation άλμπουμ του Dylan. Κάποιοι έχουν αναγνωρίσει παραλληλισμούς των στίχων του τραγουδιού με την Παλαιά Διαθήκη (Ησαΐας, κεφ. 21, στ. 5-9)

Το τραγούδι έχει διασκευαστεί πάμπολλες φορές (μια δημοφιλής διασκευή είναι αυτή από τον Jimi Hendrix που σας παραθέτω πιο κάτω). Το έχει διασκευάσει και ο Διονύσης Σαββόπουλος, με δικούς του στίχους, διατηρώντας τη μουσική του Dylan, με τίτλο ‘Ο παλιάτσος κι ο ληστής’.


Στην αρχή του επεισοδίου, βλέπουμε την Kelly να πασχίζει να συναρμολογήσει την κούνια του μωρού της, μιλώντας ταυτόχρονα στο τηλέφωνο με κάποιον “Σουηδό” που της δίνει (υποτίθεται) οδηγίες. Αν και δεν αναφέρεται στους διαλόγους, η Kelly πιθανώς έχει αγοράσει κάτι από την IKEA (παγκόσμιας εμβέλειας εταιρεία επίπλων, σουηδικής προέλευσης). Η συναρμολόγηση των επίπλων ΙΚΕΑ είναι διαβόητα δύσκολη/περίπλοκη.


Kelly: Okay, but, Cas, you went a little overboard.
Castiel: I disagree. I have read 74 books on child-rearing and there is one thing they all agree on. Everybody poops.

Η ατάκα του Cas παραπέμπει στο γνωστό παιδικό βιβλίο ‘Everyone Poops’ (= όλοι κάνουν κακάκια), του οποίου το στόρι, όπως φαντάζεστε, περιστρέφεται γύρω από το θέμα του εντυπωσιακά περιγραφικού τίτλου! (Ίου…)


Kelly: Pressure waves?
Castiel: It’s what they call contractions in my doula class. I-I took it online.

Η λέξη “doula” προέρχεται από την αντίστοιχη αρχαία ελληνική “δούλα”, που σήμαινε τη γυναίκα που υπηρετεί, και τώρα πια χρησιμοποιείται όταν αναφερόμαστε σε έναν (ή μία) “βοηθό μητρότητας”, έναν εκπαιδευμένο και έμπειρο επαγγελματία που παρέχει συνεχή σωματική, συναισθηματική και ενημερωτική υποστήριξη στη μητέρα πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τον τοκετό ή που παρέχει συναισθηματική και πρακτική υποστήριξη κατά την περίοδο της λοχείας. [πηγή]


Dean: Hey, if he shows. Can you ‘flame on’ again? Can you torch Lucifer like you did Dagon?

Το “Flame on!” είναι η σήμα-κατατεθέν φράση του κόμικ υπερήρωα Human Torch (Fantastic 4), την οποία φωνάζει πάντα πριν ενεργοποιήσει τις πύρινες δυνάμεις του και μεταμορφωθεί ολόκληρος σε φωτιά.


Castiel: It’s a doorway to another world.
Dean: Anoth– what, like Narnia?

Τα ‘Χρονικά της Νάρνια’ είναι μια σειρά 7 μυθιστορημάτων από τον συγγραφέα C. S. Lewis, όπου βλέπουμε τον φανταστικό κόσμο της “Narnia”, έναν κόσμο παράλληλο με τον δικό μας στον οποίο μπορεί να εισέλθει κάποιος μέσω μιας ντουλάπας.


Castiel: No. No. Through there, it’s Earth, but-but different. It’s an alternate reality.
Sam: So, it’s a bizarro world

Ο “Bizarro World” είναι ένας πλανήτης σε σχήμα κύβου από τα κόμικς της DC. Είναι επίσης γνωστός και ως “htraE” (η λέξη “Earth”, δηλαδή Γη, ανάποδα). Στον πλανήτη αυτό κατοικούν παραμορφωμένες εκδοχές των γνωστών ηρώων της DC. Στην ποπ-κουλτούρα όταν λέμε “Bizarro World” εννοούμε μια κατάσταση παράξενα αντεστραμμένη, που αντιτίθεται στις προσδοκίες μας. [πηγή]


Castiel: Are you all right?
Dean: No, Cas. Pretty far from all right. I mean, we’ve got Lucifer on this side, we’ve got Mad Max World on that side. I mean, yeah, we’ve been down before, but this? I-I mean, I don’t even know where to start.

Αναφορά στις ταινίες Mad Max, όπου βλέπουμε μια μετα-αποκαλυπτική, κατεστραμμένη Γη σε ένα δυστοπικό μέλλον.


Lucifer: Oh. Sweet toy.
Dean: Yeah, I got it off an old-new pal of mine. See we have this bet, see if it works against an archangel. So, say hello to my little friend.

To “Say hello to my little friend!” (= πες γεια στον μικρό μου φίλο) είναι μια διάσημη ατάκα από την ταινία Scarface (1983). Τη λέει ο Al Pacino πριν διαλύσει μια πόρτα με το πολυβόλο του:  

 

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

1 Σχόλιο
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Castiel Lover
Castiel Lover
6 years ago

ΤΕΛΕΙΑ ΟΛΑ!!! Και ένα δωράκι που διάβασα και μου έκανε μεγάλη εντύπωση μιας και είπαμε Narnia:

comment image

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα