Αφιέρωμα | Η Σκανδιναβική Μυθολογία στο Supernatural

0
1507

Όταν μιλάμε για Σκανδιναβική Μυθολογία αναφερόμαστε στην προχριστιανική θρησκεία, τους μύθους, τα πιστεύω και τις δοξασίες των Σκανδιναβών (Βίκινγκς), συμπεριλαμβανομένων και των φυλών που εγκαταστάθηκαν στην Ισλανδία. Είναι η γνωστότερη εκδοχή της αρχαιότερης κοινής γερμανικής μυθολογίας, η οποία περιλαμβάνει επίσης την σχετική αγγλοσαξονική μυθολογία. Η γερμανική μυθολογία με τη σειρά της αναπτύχθηκε από μία αρχαιότερη ινδοευρωπαϊκή θρησκεία με ανάλογο μυθολογικό υλικό.

Η σκανδιναβική μυθολογία είναι μια συλλογή πίστεων και μύθων που τις μοιράζονταν από κοινού οι βόρειες γερμανικές φυλές και όχι κάποια αποκαλυπτική θρησκεία, από την άποψη ότι δεν υπάρχει κάποιος ισχυρισμός θεοπνευστίας στα ιερά τους κείμενα. Το μυθολογικό υλικό μεταβιβαζόταν προφορικά στο μεγαλύτερο τμήμα της εποχής των Βίκινγκ. Η γνώση μας για αυτή την περίοδο βασίζεται κυρίως στις λεγόμενες Έντα και άλλα μεσαιωνικά κείμενα γραμμένα μετά των εκχριστιανισμό των βόρειων λαών. [πηγή]

Η Σκανδιναβική Μυθολογία (που συναγωνίζεται την Ελληνική σε εφευρετικότητα και πλούτο) αποτελεί συχνή πηγή έμπνευσης για τους συγγραφείς του φανταστικού (είτε μιλάμε για λογοτεχνία, θέατρο, κινηματογράφο ή τηλεόραση). Φυσικό κι επόμενο λοιπόν, το Supernatural να έχει πάρει για τις ιστορίες του αρκετές ιδέες από τους Βορειοευρωπαίους, τις οποίες είτε κράτησε σχεδόν αυτούσιες, είτε τις εξέλιξε/προσάρμοσε για να ταιριάζουν στο σύμπαν των Winchesters. 

by Amalia

VANIR

Στη Σκανδιναβική Μυθολογία, οι Vanir είναι μια ομάδα θεών που σχετίζονται με τη γονιμότητα, τη σοφία τη φύση, τη μαγεία και τη μαντεία. Οι Vanir είναι η δεύτερη ισχυρότερη ομάδα θεών (η άλλη είναι οι Æsir). Οι Freyja, Freyr, και Njord είναι οι πιο σημαντικές θεότητες Vanir. Ενώ οι δυο ομάδες είχαν αντιπαλότητα (η οποία κατέληξε σε πόλεμο), υπήρξαν γάμοι μεταξύ Vanir και Æsir.  

Οι αρχαίες γερμανικές και σκανδιδαβικές φυλές είχαν ως πρακτική τις ανθρωποθυσίες, και τα σωζόμενα μέχρι σήμερα στοιχεία υποδεικνύουν πως ο θεός Odin των Æsir, ήταν ο πιο συχνός αποδέκτης ανθρώπινων προσφορών.

Scarecrow

Στο Supernatural, είδαμε στο επεισόδιο Scarecrow τους κατοίκους μιας μικρής αγροτικής πόλης να προσφέρουν ως θυσία ανθρώπους σε έναν θεό Vanir (που έχει τη μορφή σκιάχτρου) για να τους προσφέρει ως αντάλλαγμα γόνιμη γη. 


LOKI

Αν και δεν ανήκε στους θεούς, ο Loki κατοικούσε μαζί τους στη Valhalla (η κατοικία των Σκανδιναβών θεών, που βρισκόταν στην Asgard). Ο Loki ήταν ένας κατώτερος θεός ή -κατ’άλλους- Jottun (φυλή γιγάντων που εξόρισαν οι Æsir από την Asgard), κατεργάρης και πονηρός από τη φύση του, που δημιουργούσε συνέχεια αναστάτωση. Επειδή είχε δώσει όρκο αίματος με τον Odin, ο αρχηγός των θεών πάντα ήταν επιεικής μαζί του. Συχνά όμως οι θεοί απαιτούσαν να διορθώνει τις κακόβουλες φάρσες του.

Στη μυθολογία του Supernatural, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Αρχικά γνωρίζουμε τον Γαβριήλ ως Loki. Ο Αρχάγγελος, απογοητευμένος από την φυγή του Πατέρα του και τη διαμάχη των αδερφών του, Μιχαήλ και Εωσφόρου, φεύγει από τον Παράδεισο και αυτοεξορίζεται στη Γη, όπου συναντά τυχαία τον Loki και τον σώζει. Στη συνέχεια οι δυο τους κλείνουν μια συμφωνία. Ο Γαβριήλ ‘μεταμφιέζεται’ στον μπαγαπόντη θεό, επιτρέποντας στον αληθινό Loki να εξαφανιστεί. Ο Loki/Γαβριήλ παραμένει για αιώνες αμέτοχος στην μάχη του Παραδείσου με την Κόλαση, ώσπου η Αποκάλυψη ξεκινά και αναγκάζεται να διαλέξει στρατόπεδο. Αποφασίζοντας να ταχθεί υπέρ της ανθρωπότητας, έρχεται αντιμέτωπος με τον Εωσφόρο ο οποίος αποδεικνύεται δυνατότερος και -φαινομενικά- τον σκοτώνει (Hammer of the Gods).

Το εκ νέου μπλέξιμο του Γαβριήλ στην Αποκάλυψη, που ξεσκέπασε την αληθινή ταυτότητά του, εξόργισε τον Loki. Με τη βοήθεια των γιων του, Narfi, Fenrir και Sleipnir, ο Loki πούλησε τον Γαβριήλ στον Ασμοδαίο, σφραγίζοντας την μοίρα του: μόλις ο Γαβριήλ απελευθερώθηκε τους σκότωσε και τους 4 από εκδίκηση (Unfinished Business).


BALDUR

Ο Baldur (επίσης Balder, Baldr) ήταν ο σκανδιναβός θεός (της τάξης των Æsir) που σχετίζεται με το φως, την ομορφιά, την αγάπη, την αθωότητα, τη συγχώρεση και την ευτυχία. 

Baldur Μπαλντρ

Στο Supernatural, είδαμε μια εκδοχή του Baldur, στο προαναφερθέν επεισόδιο Hammer of the Gods, όπου θεοί από πολλές παγανιστικές θρησκείες του κόσμου μαζεύτηκαν στο -καταλλήλως επονομαζόμενο- ξενοδοχείο Elysian Fields, για να κάνουν σύσκεψη σχετικά με το πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον Εωσφόρο. ο Baldur φαίνεται να είναι από τους πιο ισχυρούς θεούς της συνάθροισης, παρόλα αυτά ο Εωσφόρος τον σκοτώνει με άνεση.

Οι σεναριογράφοι του επεισοδίου έκαναν έναν έξυπνο παραλληλισμό με τον πρωτότυπο μύθο: στο Elysian Fields παραβρίσκονται 12 άτομα/καλεσμένοι, συμπεριλαμβανομένων των Sam και Dean, καθιστώντας έτσι τον ‘Loki’ (Γαβριήλ), που εμφανίζεται ακάλεστος στη συγκέντρωση, το 13ο άτομο. Αυτό το σκηνικό παραπέμπει στο μύθο του θανάτου του Baldur· οι θεοί είχαν στήσει μια μεγάλη γιορτή, όπου δεν κάλεσαν τον μπαγαπόντη θεό Loki. O Loki έρχεται ακάλεστος και γίνεται ο 13ος παρευρισκόμενος (κακός οιωνός, αφού το 13 θεωρείται γρουσούζικος αριθμός). Σε αυτή τη γιορτή σκοτώνεται ο Baldur.


ODIN

Ο Odin θεωρείται ο αρχηγός των θεών στη Σκανδιναβική Μυθολογία και ηγέτης της Asgard (πατρίδας των Æsir). Ως θεός σχετίζεται με τη σοφία, τον πόλεμο και το θάνατο, αλλά και με τη μαγεία, τη μαντεία, τη νίκη και το κυνήγι. Ο μύθος θέλει τον Odin να θυσιάζει το ένα του μάτι για να πιει μια γουλιά από το Πηγάδι του Mimir που θα του έδινε απεριόριστη σοφία και γνώση. Ο Odin ήταν γραφτό να πεθάνει κατά τη διάρκεια του Ragnarök (κατακλυσμιαίου γεγονότος αντίστοιχου της ιουδαιο-χριστιανικής Αποκάλυψης).

5x19 odin

Ο Odin εμφανίζεται και αυτός στο Hammer of the Gods, όπου σκοτώνεται από τον Εωσφόρο, μαζί με τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους θεούς – εξαιρουμένης της Kali. Σχεδόν πιστός στη μυθολογία, ο σεναριογράφος σκοτώνει τον Odin κατά τη διάρκεια της Αποκάλυψης (αν και όχι της σκανδιναβικής). Βέβαια, η απεικόνιση του Odin στο Supernatural παρεκκλίνει εμφανώς από την εικόνα που δίνει η μυθολογία στο μονόφθαλμο θεό, αφού ο Odin της σειράς έχει και τα δυο του μάτια. 

Για τον έμμεσο ρόλο που έπαιξε ο Γαβριήλ στο θάνατο του Odin, ο Loki πουλάει τον Αρχάγγελο σωσία του στον Ασμοδαίο. 


MJÖLNIR

Στη Σκανδιναβική Μυθολογία, το Mjölnir είναι ένα πανίσχυρο σφυρί και ανήκει στο θεό του κεραυνού, τον Thor. Το Mjölnir περιγράφεται ως ένα από τα πιο τρομερά όπλα, ικανό να ισοπεδώσει βουνά ολάκερα. Όταν ο Thor πετάξει το σφυρί του στον στόχο του, αυτό θα επιστρέψει πίσω στο χέρι του. Ο Thor μπορεί επίσης να δημιουργήσει και να ρίξει κεραυνούς με το Mjölnir. Το σφυρί μπορεί να αναστήσει ανθρώπους ή ζώα, ή ακόμα και να δημιουργήσει ύλη. 

8x02 What's Up, Tiger Mommy? Sam Thor Mjölnir

Στο What’s Up, Tiger Mommy?, είδαμε το σφυρί του Thor ως αντικείμενο προς αγοραπωλησία σε μια δημοπρασία, οργανωμένη από τον θεό Πλούτο. Ο Sam πιάνει στα χέρια του το Mjölnir και με αυτό σκοτώνει τον θεό Vili.


VILI

Στη Σκανδιναβική Μυθολογία, ο Vili είναι ο αδερφός του θεού Odin, ηγέτη της Asgard. O Odin ήταν ο πατέρας του Thor που κράδαινε το πανίσχυρο σφυρί Mjölnir.

Και πάλι στο What’s Up, Tiger Mommy?, o ‘Mr. Vili’  συμμετέχει στη δημοπρασία του Πλούτου, όπου ανταλλάσσει ένα οστό του Ymir και 5/8 παρθένας για το Mjölnir. Ο Sam χρησιμοποιεί το σφυρί για να τον σκοτώσει.


YMIR

Στη Σκανδιναβική μυθολογία, ο Ymir ήταν ο ιδρυτής της φυλής των παγωμένων γιγάντων και μια σημαντική μορφή της σκανδιναβικής κοσμολογίας. Είναι πρόγονος των θεών Odin, Vili και VeΟ Odin και οι αδελφοί του σκότωσαν τον Ymir και χρησιμοποίησαν το σώμα του για να δημιουργήσουν τη Midgard (οικουμένη). Η σάρκα του έγινε το χώμα, τα κόκαλά του τα βουνά, τα δόντια του πέτρες. Από τα μαλλιά του φύτρωσαν δέντρα και κάμπιες από τη σάρκα του έγιναν η φυλή των νάνων. Οι θεοί τοποθέτησαν το κρανίο του Ymir στον ουρανό, υποστηριζόμενο από τέσσερις νάνους και τα μυαλά του έγιναν σύννεφα. Το αίμα του γέμισε τις λίμνες και τις θάλασσες. [πηγή]

Στο What’s Up, Tiger Mommy?, o Vili φαίνεται να κατέχει ένα από τα οστά του Ymir εδώ και αιώνες. Το βγάζει από τη θυρίδα της τράπεζας όπου το φύλαγε για να το ανταλλάξει σε μια δημοπρασία με το Mjölnir.


FENRIR

Ο Fenrir (ή Fenris) είναι ένας γιγάντιος λύκος στη μυθολογία των βορείων λαών. Σύμφωνα με την προφητεία, θα προκαλέσει την πτώση του παλιού κόσμου, που θα αποτελέσει και το τέλος των περισσότερων θεών. Αυτός είναι ο λόγος που οι θεοί τον φοβούνται τόσο πολύ. Δε μπορούν και δεν πρόκειται να τον αφήσουν να κυκλοφορεί ελεύθερος, έτσι τον φέρνουν στην Asgard, όπου και τον αιχμαλωτίζουν. Ωστόσο, σύμφωνα με την προφητεία, ο Fenrir θα καταφέρει να ελευθερωθεί στο Ragnarok που θα καταβροχθίσει τον Odin προτού σκοτωθεί από το γιο του Odin, το Vidar. [πηγή]

Στο επεισόδιο Unfinished Business, o λυκόμορφος Fenrir Odensbane απεικονίζεται ως στενός φίλος του Αρχάγγελου Γαβριήλ, που για αιώνες παρίστανε τον πατέρα του, τον Loki. Όταν όμως ο Fenrir και η οικογένειά του πρόδωσαν τον Γαβριήλ και τον πούλησαν στον Ασμοδαίο, εκείνος τους σκότωσε από εκδίκηση. Ο πρώτος που πέθανε ήταν ο Fenrir.

Πριν τα γεγονότα εκείνου του επεισοδίου, όμως, κατά την 9η σεζόν, στο Sharp Teeth, είχαμε δει μια ομάδα λυκανθρώπων να λατρεύουν το θεό. Τα μέλη αυτής της λατρείας (επονομαζόμενη “Τα σαγόνια του Fenris“) βλέπουν το Ragnarok όχι σαν ένα θρύλο, αλλά ως ένα σχέδιο για τον αφανισμό της ανθρωπότητας, αφήνοντας μόνο λυκανθρώπους στον πλανήτη.


NARFI

Στη Σκανδιναβική Μυθολογία, ο Narfi είναι γιος του Loki. Σύμφωνα με τις ιστορίες που περιλαμβάνει το Prose Edda, αποκαλούνταν επίσης Nari και σκοτώθηκε από τον αδερφό του τον Váli, που είχε μεταμορφωθεί σε λύκο, ενώ, σύμφωνα με το ποίημα Lokasenna, ο Narfi ήταν αυτός που έγινε λύκος και σκότωσε τον αδερφό του τον Nari. [πηγή]

Υπήρχε άλλος ένας Narfi, Nörfi (Nǫrfi) ή Nörr (Nǫrr), στη μυθολογία των Σκανδιναβών που ήταν ο πατέρας της Nótt, της προσωποποίησης της νύχτας. [πηγή]

Στο Unfinished Business, o Narfi απεικονίζεται ως γιος του Loki και στενός φίλος του Αρχάγγελου Γαβριήλ για αιώνες. Κατά τη διάρκεια της Αποκάλυψης, ο Narfi, μαζί με τα αδέρφια και τον πατέρα του προδίδουν τον Γαβριήλ και τον πουλάνε στον Ασμοδαίο.

Trivia: Ο Narfi φαίνεται να είναι ομοφυλόφιλος ή αμφισεξουαλικός αφού είναι ο μόνος που απολαμβάνει την συντροφιά ενός άνδρα ζιγκολό κατά τη διάρκεια των γλεντιών με τα αδέρφια του και τον Γαβριήλ. [Διαβάστε εδώ το αφιέρωμα στους lgbtq+ χαρακτήρες του Supernatural.]


SLEIPNIR

Στη Σκανδιναβική Μυθολογία, ο Sleipnir (που σημαίνει γλιστερός) είναι το οκτάποδο άλογο του Odin, και περιγράφεται ως το καλύτερο όλων των αλόγων. Είναι παιδί του Loki με το άλογο Svaðilfari. [Αν νομίζατε ότι η Ελληνική Μυθολογία μόνο είναι γεμάτη με διεστραμμένα ευφάνταστες ιστορίες, διαβάστε εδώ πώς οι θεοί μεταμόρφωσαν τον Loki σε φοράδα που ζευγάρωσε με τον επιβήτορα Svaðilfari!]

Στο επεισόδιο Unfinished Business, o αλογόμορφος Sleipnir απεικονίζεται ως στενός φίλος του Αρχάγγελου Γαβριήλ, που για αιώνες παρίστανε τον πατέρα του, τον Loki. Όταν όμως ο δειλός Sleipnir και η οικογένειά του πρόδωσαν τον Γαβριήλ και τον πούλησαν στον Ασμοδαίο, εκείνος τους σκότωσε όλους από εκδίκηση.

ΥΓ Το άρθρο ενδέχεται να εμπλουτιστεί, εάν στο μέλλον υπάρξουν κι άλλες αναφορές της σειράς στη Σκανδιναβική Μυθολογία

Previous articleSupernatural Πλάσματα : Μπαγαπόντης (Trickster)
Next articlePress release – 13×23 Let The Good Times Roll (season finale)
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!
Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια