Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα | 15×17 Unity

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Το Supernatural είναι μια σειρά με πολλές meta-αναφορές στην ποπ-κουλτούρα. Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν ατάκες ή καταστάσεις που παραπέμπουν σε ταινίες, άλλες τηλεοπτικές σειρές, σε διάσημους καλλιτέχνες, ακόμα και σε ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα, και στη λαογραφία του πλανήτη όλου.

Πάμε να ανακαλύψουμε τις αναφορές που ενσωμάτωσαν η σεναριογράφος Meredith Glynn και η σκηνοθέτης Catriona McKenzie στο 17ο επεισόδιο της τελευταίας σεζόν του Supernatural:

ΤΙΤΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ: “Unity”

Σε μια σπάνια για το Supernatural επιλογή, ο τίτλος του επεισοδίου, που στα ελληνικά σημαίνει “ενότητα”, δεν αναφέρεται (άμεσα τουλάχιστον) σε κάποιο καλλιτεχνικό έργο ή οτιδήποτε που να έχει να κάνει με την ποπ-κουλτούρα ή την ιστορία. Προφανώς επιλέχθηκε για να προοικονομήσει την τελευταία σκηνή, όπου το ενωμένο μέτωπο της Team Free Will έρχεται ενάντια στο Θεό που έχει πια ενωθεί με την Amara.

ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Το βιβλίο που διαβάζει η Amara μέσα στο τζακούζι, είναι το Νορβηγικό Δάσος (ノルウェイの森, Noruwei no Mori) που έγραψε ο Ιάπωνας συγγραφέας Haruki Murakami το 1987. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης, μια νοσταλγική ιστορία απώλειας και ανακάλυψης της σεξουαλικότητας.


Chuck: Oh! The Winchesters’ bunker. Are they behind that door? Is this a Parent Trap sort of thing?

Ο Chuck μπορεί να αναφέρεται σε οποιαδήποτε από τις δυο ταινίες με τον τίτλο The Parent Trap, η πρώτη του 1961 και το remake της του 1998, που βασίζονται στο γερμανικό μυθιστόρημα Das Doppelte Lottchen. Είναι η ιστορία δυο δίδυμων κοριτσιών που αποχωρίστηκαν στη γέννα, και ύστερα από χρόνια συναντιούνται τυχαία και καταστρώνουν ένα σχέδιο να φέρουν πάλι κοντά τους χωρισμένους γονείς τους.


Chuck: ‘Cause no. No way. Hasta la vis… Hasta la… Okay, well, why is that not working? Is this a trap?

Ο Chuck επιχειρεί να πει τη φράση “Hasta la vista, baby” (= εις το επανιδείν, μωρό μου), την οποία έκανε διάσημη ο Arnold Schwarzenegger στην ταινία Terminator 2: Judgment Day.


Ακριβώς πριν εντοπίσει ο Castiel το κουτί που περιέχει το κλειδί της Βιβλιοθήκης του Θανάτου, βλέπουμε τον Sam να κρατά στα χέρια του ένα δισκοπότηρο που φέρει μεγάλη ομοιότητα με το επώνυμο Ιερό Δισκοπότηρο από την ταινία Indiana Jones and the Last Crusade.


Η λατινική επιγραφή που διαβάζει ο Sam πάνω στο κουτί του κλειδιού της Βιβλιοθήκης του Θανάτου μεταφράζεται ως εξής:

“Θνητέ ταξιδευτή, φοβού, να ξέρεις ότι τα κλειδιά του θανάτου βαραίνουν πολύ. Ωστόσο, αν επιθυμείς να εισέλθεις στα σκοτεινά αβυσσαλέα βάθη, χρειάζεσαι μια πύλη.”

Η πύλη που δημιουργείται στον τοίχο του Καταφυγίου μετά την ανάγνωση της επιγραφής, μοιάζει με την πύλη προς τον άλλο κόσμο που ανοίγεται για τους Maitlands στην ταινία Beetlejuice.

Serafina: Babe, his aura… it’s like Skittles.

Τα Skittles είναι μικρά ζαχαρωτά με γεύση φρούτων που βγαίνουν σε διάφορα χρώματα. Το tagline της εταιρίας είναι “γευτείτε το ουράνιο τόξο”. Το ότι η Serafina περιγράφει την αύρα του Jack σαν Skittles, μας θυμίζει το μέντιουμ Oliver Pryce (10×17) που είχε πει στον Castiel ότι η ενέργεια που εκπέμπει είναι μόνο “χρώματα”.


Jack: You hate Him.
Adam: Oh no, I’ve been wanting this for going on 300,000 years. Took me that long to figure out how to do it too.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως η πιο πρόσφατη εμφάνιση του Homo Sapiens χρονολογείται περίπου πριν 300.000 χρόνια.


Jack: All of them. They’re just rocks, but their existence makes them divine because God is in everything.
Adam: Right on. At least He should be.

Ο Αδάμ κι ο Jack συζητούν την ιδέα του πανθεϊσμού — την πίστη πως όλα όσα υπάρχουν στο σύμπαν συνθέτουν έναν καθολικό Θεό.

Adam: That’s one of my ribs, dude. Everything can contain the spark of the divine, but this puppy? It’s packing enough punch to create life. Or, in your case, destroy God.

Ο Αδάμ δίνει στο Jack ένα από τα πλευρά του για να ολοκληρώσει το ξόρκι που ο ίδιος σχεδίασε και να σκοτώσει τον Chuck. Στην εβραϊκή παράδοση, όταν η Λίλιθ, η πρώτη γυναίκα του Αδάμ, που γεννήθηκε την ίδια μέρα με εκείνον, αρνήθηκε να είναι υποτελής του, ο Θεός την εκδίωξε από τον Κήπο της Εδέμ και δημιούργησε την Εύα από ένα πλευρό του Αδάμ.

Fun facts & Trivia

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα