Review – Supernatural – 13×23 – Let The Good Times Roll

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Review – Supernatural – 13×23 – Let The Good Times Roll. Φτάσαμε στο μεγάλο φινάλε της 13ης σεζόν! Το επεισόδιο – gamechanger αλλάζει τα δεδομένα και μετά από αυτό το Cliffhanger θα πρέπει να περιμένουμε περίπου 4 μήνες για την συνέχεια.

Τέλος σεζόν, καλό καλοκαίρι να έχουμε και καλό Hellatus. Για μια ακόμη φορά φινάλε Supernatural δεν μας απογοήτευσε και τα είχε και πάλι όλα! Φοβερές ερμηνείες, ωραίοι διάλογοι, συγκινητικές στιγμές, θάνατοι και φυσικά ανατροπές. Η σκηνοθεσία του επεισοδίου ήταν και η αδυναμία του, με την τελική μάχη να μοιάζει περισσότερο… Peter Pan VS Captain Hook, παρά Διάβολος εναντίον Μιχαήλ. Πάμε να αναλύσουμε το επεισόδιο σιγά σιγά και να σταθούμε στα αδύνατα και δυνατά του σημεία καθώς και με τι ερωτήματα μας αφήνει το φετινό Hellatus.

Απ’ότι φαίνεται έχει περάσει πολύς καιρός από το 22ο επεισόδιο έως το 23ο. Μέρες (μπορεί και μήνας+) και οι επιζήσαντες του Μεταποκαλυπτικού κόσμου φαίνεται να προσπαθούν να προσαρμοστούν στο δικό μας σύμπαν. Ο Σαμ τους κάνει ταχύρρυθμα μαθήματα για το τι συμβαίνει στον κόσμο μας και εκείνοι το έχουν ήδη πάρει απόφαση ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Κόλαση της Αποκάλυψης. Ο Μπόμπι σκέφτεται ήδη πως θα είναι η ζωή του εδώ και η Μαίρη τον βοηθά να επιστρέψει στην πραγματικότητα, ή μάλλον να συνηθίσει μια πιο φυσιολογική ζωή. Όμως καταλαβαίνουν ότι τα πράγματα δεν είναι όλα τέλεια σε αυτόν τον κόσμο και μια από τους… survivors βρίσκεται νεκρή έξω από το Καταφύγιο.

Χαίρομαι πάρα πολύ που ο Jim Beaver επέστρεψε για τα καλά φέτος στο Supernatural και μαζί με την Felicia Day φαίνεται πως ήρθαν για να μείνουν και σίγουρα θα τους δούμε και στην επόμενη σεζόν.

Ο Τζακ, από την άλλη, βλέπει εφιάλτες για όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεν μπόρεσε να σώσει. Αρχίζει να… αγριεύει και μέσα του βράζει όσο ποτέ ενώ τον καταπιάνει το αίσθημα της εκδίκησης. Μαζί με τους Winchesters και τον Castiel φτιάχνουν μια πολύ ωραία ομάδα που σκοτώνουν εύκολα -πλέον- τέρατα και το όνειρο του Ντιν για έναν κόσμο χωρίς κακό παίρνει σάρκα και οστά. Υπολόγιζε όμως χωρίς τον ξενοδόχο και όπου ξενοδόχος βάλτε τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Εωσφόρος και Μιχαήλ-2 έρχονται στον δικό μας κόσμο έχοντας κάνει μια συμφωνία. Ο Μιχαήλ θα κατακτήσει και αυτό το σύμπαν, ενώ θα αφήσει στην ησυχία τους τον Εωσφόρο και τον γιο του, Τζακ. Παράλληλα ο Τζακ δεν μπορεί να ελέγξει τα συναισθήματά του και πηγαίνει προς… Dark Side. Την εμφάνισή του κάνει και ο Μιχαήλ της Γης-2 εναντίον στους Winchesters και τον Castiel.

Την ίδια ώρα, και ενώ ο Τζακ τα βάζει με τον εαυτό του για το πως χειρίζεται τους ανθρώπους, την εμφάνισή του κάνει ο Διάβολος και προσπαθεί να χειραγωγήσει τον γιο του. Του υπόσχεται τα… αστέρια (κυριολεκτικά) και ο Τζακ (σαν έφηβος, σαν παιδί) πείθεται ότι μαζί μπορούν να φτιάξουν αλλού έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο… Star Wars! Έτσι αποφασίζουν να φύγουν, αλλά ο Εωσφόρος δεν φαίνεται μετανιωμένος, εν τέλη, για όσα έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Συνεχίζει την απέχθεια προς τους ανθρώπους, αισθάνεται κατώτερα πλάσματα τα δημιουργήματα του Πατέρα του και μαζί με την συμφωνία που έχει κάνει με τον Μιχαήλ θέλει να αφανιστούν. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα είναι αυτός που θα έχει φέρει την Αποκάλυψη, αλλά ταυτόχρονα θα έχει πετύχει τον σκοπό του.

Οι Winchesters και ο φτερωτός(που λέει ο λόγος) άγγελός μας επιστρέφουν στο καταφύγιο άρον άρον και η Μαίρη τους ενημερώνει ότι ο Τζακ αποφάσισε να φύγει. Ο Μιχαήλ, όμως, τους ακολουθεί και σπάει τα δεσμά του καταφυγίου.

Ποια τα κίνητρα του Μιχαήλ-2. Όλα αυτά τα χρόνια γνωρίζαμε το γιατί ο Εωσφόρος ήθελε να φέρει την Αποκάλυψη, ενώ δεν είχαμε ιδέα τι συμβαίνει στον Μεταποκαλυπτικό κόσμο. Γιατί ο Μιχαήλ-2, λοιπόν, θέλει την καταστροφή των ανθρώπων; Τι είναι αυτό που τον ωθεί στην Αποκάλυψη; Η απάντηση ήρθε μέσω του επεισοδίου όταν ο Μιχαήλ προσπάθησε να στραγγαλίσει τον Ντιν. Για κάποιο λόγο πιστεύει ότι όταν σκοτώνει έναν άνθρωπο, σώζει την ψυχή του παράλληλα. Ίσως γιατί θεωρεί πλέον τον κόσμο διεφθαρμένο; Ίσως γιατί θέλει να φέρνει μια νέα τάξη πραγμάτων; Ας μην ξεχνάμε ότι και ο ίδιος ο Τσακ είχε παραδεχθεί στην 11η σεζόν ότι προσπάθησε να τιμωρήσει πριν πολλούς αιώνες τους ανθρώπους, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Και εδώ για πρώτη φορά στη σεζόν ερχόμαστε να πούμε μπράβο στους σεναριογράφους για τον Big Bad μας. Ένας καλός Villain θα πρέπει να έχει και σωστά κίνητρα για ό,τι κάνει. Μπορεί να είναι ψυχάκιας, παράλογος και τα συναφή αλλά αυτό που κάνει το κάνει επειδή το θεωρεί σωστό για τον κόσμο.

O… big brother Αρχάγγελος αποφασίζει να σκοτώσει πρώτα τους Winchesters και μετά να καταστρέψει το υπόλοιπο σύμπαν. Μπόμπι και Μαίρη φεύγουν μπας και σωθεί κάποιος και τα αδέρφια μένουν πίσω να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Την ώρα που τα πράγματα δυσκολεύουν, ο Σαμ προσεύχεται στον Τζακ σε μια ύστατη προσπάθεια για να σωθούν. Ο Νέφελιμ ακούει την οικογένειά του και πηγαίνει στο Καταφύγιο όπου αποδυναμώνει τον Μιχαήλ. Εκείνος όμως αποκαλύπτει την συμφωνία του με τον Εωσφόρο και ο Τζακ επιτέλους καταλαβαίνει με ποιον έχει να κάνει. Ήταν, είναι και πάντα θα είναι καλός και δεν αποδέχεται την στάση του πατέρα του. Έτσι του εναντιώνεται και βλέπουμε τις φοβερές δυνάμεις του! Αφού έχει διαλύσει εύκολα έναν Αρχάγγελο, εξαναγκάζει τον Διάβολο να πει όλη την αλήθεια. Ο Λούσιφερ εξοργίζεται και επιτέλους κάνει το ΜΠΑΜ που περίμενα να κάνει 3 χρόνια τώρα!!!

“So what? I killed a girl! Big deal! She’s a human, she doesn’t matter.”

Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ! Επιστρέφει όπως πραγματικά τον ξέραμε από την 5η σεζόν! Badass και εκδικητικός, τρομερός και ανεξέλεγκτος με μια δύναμη που δύσκολα κάποιος μπορεί να του αντισταθεί. Βαριέται με τα”παιχνίδια” του Τζακ, του κλέβει(!) την Χάρη του και γίνεται παντοδύναμος! Φεύγει μαζί με τον γιο του αλλά ο Σαμ αγγίζει τον Τζακ και πηγαίνει μαζί τους. Βρίσκονται σε μια εκκλησία ενώ πίσω στο καταφύγιο των Winchesters ο Μιχαήλ είναι μέσα σε ένα παντελώς αποδυναμωμένο δοχείο και ο Ντιν βρίσκεται σε πλήρη απόγνωση. Πεπρωμένο φυγείν αδύνατον λένε. Και ήρθε η ώρα για τον Ντιν να πει το “ναι”, ένα “ναι” που παραλίγο να είχε πει πριν 8 χρόνια στον δικό μας Μιχαήλ αλλά ο Σαμ έμελλε τότε να αλλάξει τα τεκταινόμενα. Τώρα, και πάλι για χάρη του αδερφού του, ο Ντιν πρέπει να σκεφτεί το “ναι” και να σώσει τον Σάμμυ και όλον τον κόσμο. Κλείνει συμφωνία με τον Μιχαήλ ώστε να ηγείται ο Ντιν αυτής της προσπάθειας εναντίον του Εωσφόρου, την ίδια ώρα που ο Κας ωρυόταν ότι πρόκειται για ένα μεγάλο λάθος και ότι πρέπει να το ξανασκεφτεί.

Ο Εωσφόρος έχει πλέον τα παιχνίδια του. Τον Σαμ και τον Τζακ. Αδιαφορεί πλέον για τον γιο του και όπως λέει “θα κάνω κι άλλα!” Δίνει την δυνατότητα στους 2 να φύγει ο ένας από αυτούς ζωντανός αν σκοτώσει τον άλλον. Ο Σαμ αρπάζει την αρχαγγελική λεπίδα και την δίνει στον Τζακ λέγοντας του ότι πρέπει να τον σκοτώσει. Ο Τζακ όμως αρνείται να δολοφονήσει τον Winchester και αποφασίζει να αυτοκτονήσει μιας και “η μόνη ελπίδα ενάντια στον Διάβολο είναι ο Σαμ”. Την ώρα που μαχαιρώνεται βλέπουμε για πρώτη φορά στην ιστορία του Supernatural τον Ντιν με Αρχαγγελικά φτερά! Κι όμως! Τα φτερά τα έβγαλε ο Ντιν, όχι ο Μιχαήλ! Αυτός ήταν που αποφάσιζε εκείνη την ώρα τι γινόταν και όχι ο αρχάγγελος!! Του κάνε πλάκα του Εωσφόρου και μάλιστα χοντρή.

Και η μεγάλη μάχη ξεκινά! Μια μάχη που ανυπομονούμε να χορτάσουμε από τις αρχές της 5ης σεζόν, μια μάχη που “χτίστηκε” πολύ καλά ανάμεσα στους 2 χαρακτήρες, μια μάχη που απέτυχε να δείξει και η 5η σεζόν! Τώρα όμως την είδαμε και δυστυχώς ήταν, εν μέρη, απογοητευτική. Το σκηνοθετικό τρικ με την ιπτάμενη μάχη ήταν κακό. Μπορεί ο Jensen να μας ανέφερε ότι ήταν δύσκολα τα γυρίσματα, το αποτέλεσμα και η ιδέα όμως τελικά ήταν κακά. Υποτίθεται ότι στο τέλος της 5ης σεζόν μια μάχη μεταξύ των 2 αρχαγγέλων αδερφών θα κατέστρεφε τον μισό πλανήτη αλλά τώρα έπρεπε απλά να είναι μια ιπτάμενη μάχη. Όσο και να μου άρεσε το φινάλε, εδώ είναι το μεγάλο μείον του επεισοδίου και η σκηνοθεσία απέτυχε να μας μεταφέρει το κλίμα της μάχης.

Παρ’όλα αυτά, η αγωνία είναι στο κατακόρυφο και με την βοήθεια του Σαμ, ο Ντιν καταφέρνει και μαχαιρώνει τον Εωσφόρο με την αρχαγγελική λεπίδα! Και παρ’ότι η σκηνοθεσία απογοήτευσε στη μάχη, δε μπορώ να πω το ίδιο και στον θάνατο του Εωσφόρου! Φοβερός θάνατος και το πως μετά το μαχαίρωμα, το σώμα του είχε αυτήν την εκτυφλωτική έκρηξη φωτιάς. Πολύ ωραία και τα VFX του επεισοδίου και κάπως έτσι ο χαρακτήρας που για αυτόν ξεκίνησαν όλα στο πρώτο επεισόδιο του Supernatural με τον θάνατο της Μαίρη, κείτεται νεκρός.

Επιτέλους ο Διάβολος πέθανε και τα αγόρια μας χαμογελούν χαρούμενα για περίπου… 3 δευτερόλεπτα. Ανατριχιαστικό βλέμμα από τον Jensen Ackles καθώς ο Μιχαήλ παίρνει ηγετικό ρόλο στο σώμα του Ντιν. Τα γέλια κόβονται, ο Μιχαήλ ευχαριστεί για το δοχείο και εξαφανίζεται.

Στην αμέσως επόμενη σκηνή βλέπουμε έναν απεγνωσμένο Κας με βλέμμα πληγωμένο και αχανές χωρίς να ξέρει τι πρέπει να κάνει. Ένας αρχάγγελος που διέλυσε έναν ολόκληρο κόσμο είναι ελεύθερος στο δικό μας σύμπαν και μάλιστα στο σώμα του καλύτερού του φίλου.

Με την τελευταία σκηνή διχάστηκα τόσο πολύ. Βλέπουμε τον Μιχαήλ στο σώμα του Ντιν με παλιομοδίτικα ρούχα και φαίνεται να το ευχαριστιέται ιδιαιτέρως. Η κάμερα γυρνάει εντυπωσιακά και τα μάτια πλέον του “Ντιν” είναι μπλε. Και πάλι όμως ο σκηνοθέτης, Robert Singer, αποφασίζει να κλείσει την σεζόν με ένα παγωμένο πλάνο που θύμισε Power Rangers του 1995. Πραγματικά μπορώ να σκεφτώ ένα σορό πιο επικούς τρόπους για να κλείσει αυτή η τελευταία σκηνή. Θα μπορούσε π.χ. με drone το πλάνο να ανεβαίνει και να φαίνεται ο Μιχαήλ να περπατά αλαζονικά έχοντας τα φτερά του διπλωμένα με κάποια επική μουσική υπόκρουση. Το θεωρώ παιδαριώδες λάθος και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πως του ήρθε αυτή η ιδέα.

Συνοψίζοντας και, όπως είπα και στην αρχή, πρόκειται για ένα ακόμα επικό season finale με τα θετικά του και τα αρνητικά του.

 • Πέρα της κακής σκηνοθεσίας, τα spoilers στις συνεντεύξεις των παραγωγών εδώ και δύο μήνες μόνο κακό μπορούν να κάνουν. Μας είχαν αναφέρει ότι κάποιος παλιός χαρακτήρας έρχεται και ότι ο Jensen θα παίξει έναν νέο -γι’αυτόν- χαρακτήρα. Έτσι όλοι υποψιαστήκαμε ότι θα είναι ο Μιχαήλ του δικού μας σύμπαντος αλλά τελικά ήταν αυτός του Μεταποκαλυπτικού κόσμου.
 • Δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνουν αυτό. Εδώ και αρκετά χρόνια (νομίζω από την 9η και μετά) μας δίνουν συνεντεύξεις όπου μας teasάρουν για το μεγάλο cliffhanger. Πέρυσι γνωρίζαμε για ένα μεγάλο cameo (Bobby) ενώ φέτος όλοι προβλέψαμε ότι ο ο Ντιν θα γίνει το δοχείο του Μιχαήλ. Με αυτόν τον τρόπο χάθηκε το σημείο της έκπληξης και οι σεναριογράφοι δεν είχαν και δεύτερο άσσο στο μανίκι τους.
 • Αυτό φυσικά δεν μπορεί να μειώσει το επεισόδιο και θα ήταν άδικο άλλωστε.
 • Από την άλλη όμως είχαμε και ανατροπές που δεν είχαμε προβλέψει!
 • Ο Εωσφόρος έγινε επιτέλους ο χαρακτήρας που βλέπαμε στην 5η σεζόν και όχι εκείνος που περιπλανιέται από την 12η σεζόν σαν γελοίος.
 • Ο Τζακ έγινε άνθρωπος και ποιος να το περίμενε! Και σίγουρα ήμασταν βέβαιοι ότι θα έχουμε εξελίξεις με τον Νέφελιμ, αλλά πλέον θα επιστρέψει στην 14η σεζόν και δεν θα μπορεί καν να πάρει τις δυνάμεις του πίσω μιας και η Χάρη του χάθηκε μαζί με τον Διάβολο.
 • Ο Ντιν είπε το “ναι” και δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να τον κακολογήσει αυτή τη φορά. Ο Σαμ βρισκόταν σε κίνδυνο και ο πόνος του χαμού του αδερφού ήταν ακόμη νωπός. Ο Σαμ πέθανε λίγες ημέρες πριν και ο Ντιν δεν μπορεί να ξαναντέξει αυτό το βάρος. Ίσως ο μικρός Winchester να μπορούσε, αλλά ο big brother αδυνατεί να σηκώσει αυτό το βάρος. Σε συνδυασμό με το ότι ο Εωσφόρος δεν ενδιαφέρεται πλέον για τον Τζακ και ότι σαν σκοπό έχει να αφανίσει την ανθρωπότητα, ο Ντιν αναγκάστηκε να πει το ναι κι ας πίστευε ανόητα ότι ο Μιχαήλ θα κρατούσε την συμφωνία τους. Και σας θυμίζω και πάλι ότι ο Ντιν (σχεδόν) είπε το “ναι” στον Μιχαήλ και στην 5η σεζόν.
 • Νομίζω ότι η ερμηνεία του Jensen ως Μιχαήλ θα μας μείνει αξέχαστη. Μόνο το βλέμμα του όταν κατάφερε και νίκησε τον Εωσφόρο και ο αρχάγγελος “ανέλαβε” τα λέει όλα.
 • Θα μου λείψει ο Mark Pellegrino, όχι όμως ο Εωσφόρος. Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο Villain του Supernatural (τον μεγαλύτερο) αλλά ήρθε η ώρα για τη σειρά να προχωρήσει.
 • Τώρα οι σεναριογράφοι δεν πρέπει να (ξανα)κάνουν τα λάθη του παρελθόντος. Έχουν μια χρυσή ευκαιρία να μας δείξουν την ερμηνευτική ικανότητα του Jensen και να μην μας το χαλάσουν από τα πρώτα επεισόδια όπως έγινε και με τον Δαίμονα Ντιν. Πόσο υπέροχο θα ήταν να βλέπαμε τον Jensen να υποδύεται 2 ρόλους ταυτόχρονα. Μια πάλη μεταξύ Μιχαήλ – Ντιν μέσα στο δοχείο του Winchester για το ποιος θα αναλαμβάνει.
 • Επίσης χάσαμε πολλούς χαρακτήρες στο περσινό φινάλε αλλά σχεδόν όλοι επέστρεψαν. Χάθηκε το νόημα του θανάτου αλλά και το όρου Cliffhanger. Πλέον ο Λούσι πέθανε, ο Τζακ είναι άνθρωπος, ο Ντιν είναι το δοχείο του Μιχαήλ και οι Μπομπι – Τσάρλι επέστρεψαν. Μην μας τα πάρετε όλα πίσω!
 • Για να πω την αλήθεια δεν θα με χάλαγε και στο 100% μια επιστροφή Εωσφόρου. Οι σεναριογράφοι είχαν αναφέρει μάλιστα λίγες εβδομάδες πριν ότι θα εξερευνήσουμε περισσότερο την Οντότητα του Κενού στην 14η σεζόν. Λέτε να έχει να κάνει με τον Διαβολάκο; Αλλά πως να το κάνουμε, όμως, τον σκοτώσατε και καλό θα ήταν κάποιες αποφάσεις επιτέλους να τις κρατάτε!
 • Θεωρώ πλέον δεδομένο ότι θα γίνει παιχνίδι και με τον δικό μας Μιχαήλ, αργά ή γρήγορα.

we are gonna made mistakes. nobody’s perfect. but we can get better. every day, we can get better. so whatever you’re dealing with, whatever comes at us, we’ll figure out to deal with it, together. you’re family kid…

ΓΕΝΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Σκηνοθεσία
Σενάριο
Ερμηνείες
Villain
Εφέ/VFX

ΣΥΝΟΨΗ

Τέλος της 13ης σεζόν με ένα φανταστικό επεισόδιο και με ένα μεγάλο Cliffhanger, με έναν μεγάλο θάνατο, περισσότερες ανατροπές αλλά αδύναμη σκηνοθεσία. Καλό καλοκαίρι σε όλους!

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
guest

1 Σχόλιο
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
archangelstefos
5 years ago

THAT WAS AWESOME!!! in any biblical sense, epicness !!!

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Orestis
Orestishttp://supernaturalgreece.gr/
Όλα ξεκίνησαν στις 22/04/11 όταν η απόφαση για ένα ήρεμο blog σχετικά με τη σειρά Supernatural πήρε σάρκα και οστά. Η συνέχεια γνωστή. Πρωτοπορία σε events σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τις αγαπημένες μας σειρές και το Supernaturalgreece.gr είναι πλέον γεγονός. Γίναμε χιλιάδες, γίναμε η πιο όμορφη ιντερνετική οικογένεια. Το 2015 παρευρέθηκα στο συνέδριο της Ρώμης γνωρίζοντας από κοντά το cast του Supernatural.

Περισσότερα Άρθρα

Τέλος της 13ης σεζόν με ένα φανταστικό επεισόδιο και με ένα μεγάλο Cliffhanger, με έναν μεγάλο θάνατο, περισσότερες ανατροπές αλλά αδύναμη σκηνοθεσία. Καλό καλοκαίρι σε όλους!Review - Supernatural - 13x23 - Let The Good Times Roll