Review – Supernatural – 14×10 – Nihilism

Καλύτερα Επεισόδια του Supernatural

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Review – Supernatural – 14×10 – Nihilism

Επιτέλους! Μετά από 35 ολόκληρες και βασανιστικές μέρες το Supernatural επέστρεψε πολύ δυνατά! Η χειμερινή πρεμιέρα του 2019 πιάνει τα πράγματα ακριβώς εκεί που τα είχε αφήσει το The Spear: στο ρετιρέ του Hitomi Plaza, ο Sam, ο Castiel και ο Jack αλυσοδένουν τον Μιχαήλ αλλά βρίσκονται καθηλωμένοι, με τα τέρατα του αρχαγγέλου να είναι έτοιμα να μπουκάρουν. Σε λίγες στιγμές όλοι θα είναι νεκροί αν δεν σκεφτούν τρόπο να ξεφύγουν. Μακάρι να μπορούσαν να πετάξουν… (Εντάξει, ο ένας από εκεί μέσα μπορεί, αλλά είναι ο κακός της υπόθεσης, οπότε δεν πιάνεται.) Τελικά, τους σώζει ως από μηχανής… Θάνατος η Billie, και τους μεταφέρει στο Καταφύγιο.

Ο Μιχαήλ ξεκινάει τα νοητικά παιχνίδια του — δεν φτάνει, βέβαια, ούτε στο μικρό δαχτυλάκι τον Εωσφόρο που είναι μανούλα στη συναισθηματική χειραγώγηση. Αρχικά, πιάνει τον Jack και του λέει πως ο Dean δεν τον αγαπάει, ότι για αυτόν είναι απλά άλλο ένα φορτίο που πρέπει να κουβαλήσει. Ύστερα, σειρά έχει ο Castiel, στον οποίο αποκαλύπτει (επιτέλους) τα κίνητρά του, σε μια πολύ ζουμερή σκηνή. Ο Μιχαήλ, λοιπόν, που λέτε, αρχικά είχε σκοπό να καταστρέψει τον κόσμο γιατί είναι villain και αυτό κάνουν οι villains. Αλλά τώρα θέλει να τον καταστρέψει για να μπει στο μάτι του Μπαμπά (άλλος ένας αρχάγγελος με daddy issues).

“ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ.”

Ο Μιχαήλ μας θυμίζει κάτι που ακούσαμε για πρώτη φορά από τον ίδιο το Θάνατο στην 6η σεζόν. Σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε να ξέρουμε αν πρόκειται για προοικονομία ή αν ο Μιχαήλ απλά αρέσκεται στα μεγάλα λόγια (οι πιθανότητες είναι 50-50), αλλά να πω την αλήθεια, πάντως, μου αρέσει πολύ καλύτερα αυτός ο συλλογισμός του παρά οτιδήποτε άλλο είχαμε δει μέχρι τώρα από τον χαρακτήρα. Επίσης, η σειρά μας έλυσε την απορία αν κάθε εναλλακτική Γη έχει το δικό της Θεό. Όπως αποδεικνύεται, σύμφωνα με τον Μιχαήλ τουλάχιστον, ο Θεός είναι Ένας και κάθε παράλληλος κόσμος είναι ουσιαστικά ένα προσχέδιό του, μια αποτυχημένη (;) συγγραφική του προσπάθεια. Όλο αυτό έχει πίσω του ένα πολύ ενδιαφέρον φιλοσοφικό ερώτημα και μπόλικη τροφή για σκέψη — και δίνει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ πολυπλοκότητα στον μέχρι τώρα μονοδιάστατο Μιχαήλ.

Όσο γίνονται αυτά, ο Sam καταστρώνει σχέδιο για το πως θα επικοινωνήσει με τον Dean. Θυμάται τι είχε κάνει ο Crowley στην 9η σεζόν για να τον απελευθερώσει από την κυρίευση του Gadreel. Αλλά τώρα, δυστυχώς, δεν υπάρχει Crowley για να τους βοηθήσει (λάμπει δια της απουσίας του ο Βασιλιάς , πολύ περισσότερο από όσο έλαμπε τα τελευταία χρόνια που ήταν ζωντανός), οπότε πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος, τον οποίο ο πολυμήχανος Winchester σκέφτεται αμέσως. Θα χρησιμοποιήσουν, λοιπόν, το περίεργο μηχάνημα των Βρετανών Ανθρώπων των Γραμμάτων που ενώνει δυο μυαλά. Στο ταξίδι, όμως, μέσα στο νου του Dean, ο Sam παίρνει και τον Castiel. (Δεν είμαι σίγουρη πως ακριβώς δούλεψε όλη αυτή η διαδικασία, αλλά χαίρομαι που ο άγγελός μας δεν έμεινε πάλι στον πάγκο να κάνει babysitting.)

Ο Sam και ο Cas βρίσκουν τον Dean (και την Pamela Barnes!) μέσα σε μια φτιαχτή χαρούμενη ανάμνησή του που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, και προσπαθούν να τον κάνουν να θυμηθεί. Ο Sam λέει τη μαγική λέξη ‘Poughkeepsie’ και ο Dean επανέρχεται. Και τότε -τσουπ- εμφανίζεται ο Μιχαήλ, ο οποίος δεν είναι και τόσο δυνατός μέσα στον κεφάλι του Dean ώστε να τους εξοντώσει όλους. Είναι, όμως, αρκετά δυνατός να τους σπάσει και τους 3 στο ξύλο λιγάκι, πριν τον φυλακίσουν μέσα στο ψυγείο!

“ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΤΟ ΜΥΑΛΟ, ΔΙΚΟΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ. ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ!”

Ιδιοφυής και πρωτότυπη σεναριακή ιδέα — αν και χρειάζεται λίγες παραπάνω δόσεις άρσης της δυσπιστίας για να δεχτούμε ότι ένας πανίσχυρος αρχάγγελος μπορεί να φυλακιστεί μέσα σε ένα ανθρώπινο σώμα, αλλά, hey, αν μπορεί κάποιος θνητός να το καταφέρει αυτό είναι ο DEAN WINCHESTER! Οπότε, με αυτήν την ανατροπή, έχουμε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Από τη μία, επιστρέφει ο Dean στις καθημερινές περιπέτειές του, με άλλο ένα βαρύ φορτίο που πρέπει να κουβαλήσει για να σώσει τον κόσμο, γιατί δεν μπορούμε χωρίς αυτόν και τα ψυχικά του τραύματα… Και από την άλλη, οι σεναριογράφοι έχουν την δυνατότητα να κρατήσουν τον Μιχαήλ επ’ αόριστον ως υποβόσκουσα απειλή, χωρίς να τον έχουν συνέχεια στο προσκήνιο και χωρίς να κουράσει. (Ήδη ήμασταν στα όρια του κουραστικού, για να μην πω ότι τα είχαμε ξεπεράσει.)

Το επεισόδιο κλείνει με τη Billie να επισκέπτεται τον Dean και να του λέει ότι πάλι τα ψιλοέκαναν σκατά, και να του δίνει ένα “deathnote” το οποίο περιγράφει τη μοναδική ευκαιρία του να σώσει τον κόσμο από τον Μιχαήλ. Και ξαφνικά η σεζόν έγινε ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα!

***

Μπορεί ακόμη να θεωρώ την ερμηνεία του Jensen Ackles ως Μιχαήλ ελαφρώς επιτηδευμένη, παρόλα αυτά, σε αυτό το επεισόδιο, ήταν η πρώτη φορά που ο Μιχαήλ με φόβισε ως villain, ίσως επειδή τον είδαμε αρκετά και δόθηκε η ευκαιρία στον ηθοποιό να ‘ξεδιπλώσει’ το χαρακτήρα και να επικοινωνήσει το τι συμβαίνει μέσα σε αυτό το μακιαβελικό αρχαγγελικό κεφάλι. Στις σκηνές που τον είχαν αλυσοδεμένο στο Καταφύγιο μου άρεσε πάρα πολύ και δυσκολευόμουν να πιστέψω ότι ήταν ο ίδιος βαρετός χαρακτήρας των προηγούμενων εμφανίσεών του! Τώρα πια έχει στόχο (να καταστρέψει έναν έναν τους παράλληλους κόσμους και να φτάσει να σκοτώσει το Θεό) κι έχει και πιστευτό κίνητρο για να το θέλει αυτό. Αν δεν ήταν η καταστροφή του Σύμπαντος στη μέση, θα μπορούσα -ειλικρινά σας το λέω- και να τον υποστηρίξω και να τον συμπονέσω για την προδοσία που νοιώθει.

Ο Sam έλαμψε με την ευστροφία του στο επεισόδιο. Μία με τη γρήγορη σκέψη του να φωνάξει τη Θεριστή στο ρετιρέ, και άλλη μια με τη λύση που βρήκε για να μπουν στο μυαλό του Dean. Περιμένω, όμως, να αποκτήσει πιο κεντρική ιστορία ο μικρός Winchester, γιατί ακόμα τον έχουν ως βοηθητικό τροχό στις δοκιμασίες που περνάει ο Dean.

Ο Jack είχε μια μικρή, αλλά πολύ σημαντική, εξέλιξη χαρακτήρα. Παρά τις συμβουλές όλων, χρησιμοποίησε κομμάτι της ψυχής του για να ενεργοποιήσει τις δυνάμεις του και να τους σώσει όλους. Είναι ειρωνικό το ότι η καλοσύνη του και η θέλησή του να κάνει το καλό θα είναι αυτά που κάποια στιγμή θα τον παρασύρουν σταδιακά στη σκοτεινή πλευρά, και αναρωτιέμαι αν θα γίνει φέτος αυτό. Όποτε και να γίνει, ο μισός μου εαυτός ανυπομονεί κι ο άλλος μισός στενοχωριέται που θα χάσουμε αυτό το κουταβάκι…

Ο Castiel δεν έκανε και πολλά στο επεισόδιο — πιστός στο μοτίβο των τελευταίων χρόνων. Παρόλα αυτά, η παρουσία του ήταν ουσιαστική, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται αυτό. Έχει εδραιωθεί πια ως μέλος της οικογένειας των Winchester και η παρουσία του δίπλα στον Dean είναι τόσο απαραίτητη όσο και αυτή του Sam. Ο Μιχαήλ υποστηρίζει ότι το κάνει από αδυναμία κι ότι ο Dean τον αποδέχεται επειδή νοιώθει ότι του χρωστάει που τον ανέστησε, αλλά όλοι ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο Castiel μπορεί να μην είναι ο σούπερ-ντούπερ μαχητής (ειδικά τώρα που είναι αποδυναμωμένος τον σαπίζουν κάθε τρεις και λίγο στο ξύλο), μπορεί να έχει πάρει σωρεία λάθος αποφάσεων κατά καιρούς, αλλά κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι δεν νοιάζεται κι ότι δεν είναι στοργικός. Στην Team Free Will, ο Sam είναι το Μυαλό, ο Dean οι Μύες και ο Castiel είναι η Καρδιά. Αυτό φαίνεται και μέσα από τη σχέση του και τις συζητήσεις του με τον Jack.

Ο Steve Yockey μας δίνει για άλλη μια φορά ένα επεισόδιο που εμβαθύνει στον ψυχισμό των χαρακτήρων, ενώ ταυτόχρονα κάνει όμορφα call backs σε παλιές σεζόν. Από την αναπάντεχη (αλλά άκρως καλοδεχούμενη) επιστροφή της Pamela Barnes, μέχρι το ‘poughkeepsie’ που ξυπνά τον Dean όπως είχε ξυπνήσει τον Sam στο Road Trip. Γιατί αν είναι κάτι που λατρεύουμε εμείς οι φανς είναι όταν οι σεναριογράφοι μας σέβονται τη μυθολογία της σειράς (ακόμα κι αν την… τεντώνουν λιγουλάκι καμιά φορά) και τη χρησιμοποιούν όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει!

Στο δυνατό σενάριο του Yockey ανέλαβε να δώσει πνοή η Amanda Tapping, την οποία μπορεί να μην χωνεύουμε και πολύ ως Naomi (βασικά καθόλου), αλλά ως σκηνοθέτης κάτι λέει. Για μένα, αυτή ήταν η καλύτερη δουλειά της μέχρι τώρα στο Supernatural. Θα ξεχωρίσω τη σκηνή της πάλης στο μπαρ.

Το μόνο αρνητικό που βρήκα στο επεισόδιο ήταν το βαρετό subplot των κυνηγών. Αυτή η Maggie είναι υπερβολικά κακοστημένος χαρακτήρας. Καταρχάς, ποιος την έβαλε αρχηγό ξαφνικά; Η τύπισσα συνεχίζει να τρέμει σαν το ψάρι σε κάθε μάχη. Υποτίθεται ότι προέρχεται από έναν κόσμο όπου αν δεν ήσουν δυνατός δεν επιζούσες, πως σκατά έφτασε μέχρι εδώ αυτή; Υπάρχουν τόσοι badass γυναικείοι χαρακτήρες στη σειρά, αυτή γιατί την έχουν κάνει τόσο loser; Και δεν βρίσκω το λόγο ύπαρξής της, παρά μόνο για να το παίζει “δεσποσύνη σε κίνδυνο” ή/και να βουλώνει σεναριακές τρύπες όπου χρειάζεται. Δεν χρειαζόμαστε τέτοιους χαρακτήρες-κομπάρσους, θέλουμε χαρακτήρες που να έχουν κάτι να πουν — και να μην το λένε σαν να είναι έτοιμοι να βάλουν τα κλάματα!

Όλο το ζουμί του επεισοδίου συμπυκνώνεται στην εκπληκτική τελευταία σκηνή του, όπου η  Billie -ως άλλος Doctor Strange- λέει στον Dean (που αγκομαχάει παλεύοντας τον Μιχαήλ μεσα του) πως, από όλα τα πιθανά μέλλοντα που καταλήγουν με την καταστροφή του κόσμου, μόνο σε ένα μέλλον νικά το Καλό. Και είναι όλα στο χέρι του Dean. Η πρώτη σκέψη μου ήταν ότι ο Dean θα πρέπει να αυτοκτονήσει για να σωθούν όλοι, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα σταματούσε τον Μιχαήλ — ίσα ίσα, θεωρώ ότι θα απελευθερωνόταν και άντε να τον ξαναμαζέψεις μετά. Κάτι άλλο θα έχουν σκεφτεί οι σεναριογράφοι και πιστεύω αυτό θα είναι το cliffhanger στο φετινό season finale…

Μέχρι τότε, όμως, έχουμε άλλα 10 επεισόδια (ναι, φτάσαμε ακριβώς τη μέση της σεζόν), όπου πολλά μπορούν να συμβούν, όπως ας πούμε, ένα τυχαίο παράδειγμα φέρνω, να επιστρέψει ο John Winchester! Το φαντάζεστε τι θα γινόταν; Χαμός!

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Latest

More Articles Like This

Σε μια από τις δυνατότερες χειμερινές πρεμιέρες της σειράς, ο Sam και ο Castiel μπαίνουν στο μυαλό του Dean για να αντιμετωπίσουν τον Μιχαήλ, κι όλοι μαζί βρίσκουν μια λύση που σώζει προσωρινά τον μεγάλο Winchester, αλλά ο κίνδυνος παραμένει για το μέλλον ολόκληρου του σύμπαντος και το ενδιαφέρον της σεζόν εκτοξεύεται!Review - Supernatural - 14x10 - Nihilism