Review – Supernatural – 14×17 Game Night

Καλύτερα Επεισόδια του Supernatural

Iro
Iro
Από πάντα ήμουν fan των σειρών μυστηρίου αλλά στο Supernatural βρήκα το συνδυασμό που αναζητούσα: αγωνία, χιούμορ και πάλι αγωνία. Αυτό που με κέρδισε στην αγαπημένη μας σειρά είναι ότι τα απίθανα φαίνονται τόσο αληθινά και οι πρωταγωνιστές δεν είναι οι κλασσικοί σούπερ ήρωες, στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει από άλλες σειρές του ίδιου είδους. Από τότε (2007) η σχέση μου με το Supernatural είναι καρμική ιδιαίτερα όταν ανακάλυψα ότι αρέσει και σε κάποιον άλλο ο Bob Seger! (Dean)

“I look inside myself and see my heart is black
I see my red door I must have it painted black”

Το επεισόδιο ξεκινάει με τον Ντονατέλο που σχεδιάζει να περάσει μια ήρεμη φαινομενικά μέρα . Αλλά γρήγορα το happy hour θα σταματήσει απότομα για αυτόν καθώς, όπως αποκαλύπτεται αργότερα, ο άνθρωπος που εισβάλλει ξαφνικά στο σπίτι του, τον δένει και του περνάει αγγελική χάρη με ένεση δεν είναι άλλος από τον Νικ. Έναν απεγνωσμένα ανυπόμονο Νικ, που επιθυμεί διακαώς να επικοινωνήσει με τον Εωσφόρο και να προετοιμάσει την απελευθέρωσή του από το Κενό. Όλα αυτά θα γίνουν γρήγορα γνωστά στην οικογένεια Winchester μέσα από ένα τηλεφώνημα, που θα τους ταράξει πολύ. Και θα διακόψει την προγραμματισμένη come together βραδιά τους, που περιελάμβανε ποπ κορν και επιτραπέζια παιχνίδια. Όχι μόνο γιατί καταλαβαίνουν πως κινδυνεύει ο Ντονατέλο αλλά γιατί η φωνή από το τηλέφωνο αναφερόταν σε βιβλικά  σενάρια καταστροφολογίας για ένα λιοντάρι που ωρύεται και περπατά με μανία…Τα συμπεράσματα, βέβαια, δικά σας αλλά δεν το λες και ευοίωνο σημάδι για το μέλλον αυτό. Για ποιον χτυπάει η καμπάνα; Ίσως για όσους τείνουν προς την dark side.

“But there’s one thing I know
The blues they send to meet me
Won’t defeat me, it won’t be long
‘Till happiness steps up to greet me”

Σε λίγο όλα αποκαλύπτονται, όταν ο Ντην και η Μαίρη καταφθάνουν στο σπίτι του Ντονατέλο και συναντούν τον Νικ, που τους αντιμετωπίζει με μια ανατριχιαστική ηρεμία προσδοκώντας την καρμική ένωσή του με τον Εωσφόρο. Τον μεταφέρουν στο Καταφύγιο για περαιτέρω ανακρίσεις ώστε να τους αποκαλύψει που βρίσκεται φυλακισμένος ο προφήτης και όταν οι προσπάθειές τους αποδεικνύονται αναποτελεσματικές, παρεμβαίνει ο Τζακ. Αν και οι Winchesters προσπαθούν να τον κρατήσουν μακριά από τον Νικ, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ωστόσο, ο Νικ καταφέρνει ως ένα βαθμό να επηρεάσει την ψυχολογία του Τζακ, που παλεύει να αποφύγει τα δίχτυα της χειραγώγησής του αφού το πρώην δοχείο του Εωσφόρου θα του μιλήσει για την απεριόριστη αγάπη του Αρχαγγέλου για τον μοναδικό απόγονο του. Τελικά, ο Νικ  θα πετύχει το σκοπό του: θα πάρει αίμα από το Νεφελίμ (μια μάλλον αδέξια σκηνοθετική κίνηση…) αφού το χρειαζόταν για το ξόρκι επίκλησης και επαναφοράς του Εωσφόρου.

Τελικά θα τους αποκαλύψει την αποθήκη στην οποία βρισκόταν ο Ντονατέλο φυλακισμένος και φρουρούμενος από δαίμονες, που επιθυμούσαν επίσης την επιστροφή του…αφέντη τους! Και ξετυλίγονται δυο μάχες μπροστά στην οθόνη μας: η μια ανάμεσα στον Σαμ (πρώην δοχείο του Εωσφόρου) και τον Νικ (μελλοντικό δοχείο του Εωσφόρου) με νικητή τον δεύτερο, που καταφέρνει να χτυπήσει σοβαρά τον Σαμ, που όμως, ο Τζακ αργότερα θα θεραπεύσει. Η άλλη μάχη, εξελίσσεται ανάμεσα στον Ντην και τους δαίμονες για την απελευθέρωση του Ντονατέλο, που τελικά επιτυγχάνεται.

“Time is on my side, yes it is”

Ο Νικ πηγαίνει να ολοκληρώσει την τελευταία φάση της επίκλησης του Εωσφόρου σε ένα ερειπωμένο σπίτι. Το ξόρκι απαγγέλλεται, το αίμα του Νεφελίμ καίει μέσα στη φωτιά και μια σκοτεινή πύλη ανοίγει ξεπροβάλλοντας τα δύο κόκκινα μάτια του σκοτεινού Αρχαγγέλου. Αλλά μόλις είναι έτοιμη η επάνοδος του στη γη μέσω του Νικ, ο Τζακ με την Μαίρη εμποδίζουν αυτή την εξέλιξη. Η πύλη κλείνει βιαστικά με τον Νικ να καίγεται όχι μόνο από την απελπισία του αλλά και στην πραγματικότητα αφού ο Τζακ στρέφει επάνω του όλο του το μένος. Ωστόσο, αυτό απογοητεύει αλλά και τρομάζει την Μαίρη, που βλέπει πια καθαρά ότι ο Τζακ έχει πάρει την…κατιούσα και τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Last scene: Χρυσά μάτια που κραυγάζουν “Leave me alone!” και μετά ένας ψίθυρος στο σκοτάδι: “Mary”!

“One of these days, it won’t be long, you’ll call my name and I’ll be gone”

Κι ενώ όλα αυτά τα…βιβλικά συμβαίνουν, σε κάποιο άλλο μέρος έχουμε συνάντηση αγγελικής κορυφής: ο Κάστιελ, κρυφά από τον Σαμ και Ντην, συναντά την Αναέλ για να της ζητήσει να τον βοηθήσει να επικοινωνήσει με τον Θεό καθώς γνωρίζει ότι μόνο εκείνος θα μπορούσε να δώσει πίσω στον Τζακ μια ξαναγεννημένη ψυχή. Και καταλήγουν στο μαγαζί του Μαθουσάλα, που είχε φιλοξενήσει τον Τζόσουα, γεμάτο με σουβενίρ για τουρίστες ανάμεσα σε ξεχασμένα καταραμένα αντικείμενα. Κι εκεί ο Κάστιελ θα ανακαλύψει το φυλαχτό του Τζόσουα, που μοιάζει πολύ με αυτό του Ντην (11×20 Don’t call me Shurley), με το οποίο πιστεύει ότι θα επικοινωνήσει με τον Θεό αλλά μάταια. Δεν ήρθε ακόμα η ώρα…Αν και απογοητευμένος, δηλώνει πως δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθειά του τόσο γρήγορα αλλά δείχνει αποφασισμένος να μιλήσει με όλα τα χαρτιά ανοιχτά στον Σαμ και στον Ντην κλείνοντας τον κύκλο των μυστικών. 

Δυστυχώς σε αυτό το επεισόδιο επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας για το evil DNA του Τζακ. Όσο κι αν προσπαθεί να αποδυθεί την πατρογονική του σχέση με τον Εωσφόρο, δεν τα καταφέρνει. Όσο κι αν θέλει να έχει μια αισιόδοξη στάση απέναντι στις εξελίξεις, τα γεγονότα τον εμποδίζουν. Οι ευτυχισμένες στιγμές του με τους Winchester μάλλον αρχίζουν να χάνονται σιγά σιγά. Και η μάχη ανάμεσα στους ανθρώπους – κυνηγούς και στο Νεφελίμ πλησιάζει απειλητικά. Το είχα πει άλλωστε…τα μυστικά δεν έχουν καλό τέλος. Και στο επεισόδιο αποκαλύφθηκαν πολλά: ο Κάστιελ δεν μοιράζεται με τον Σαμ και τον Ντην την απόφασή του να ζητήσει βοήθεια από τον Θεό, ξεκινώντας ένα ταξίδι αναζήτησης του Δημιουργού των όλων (το έχει ξανακάνει στο παρελθόν). Και αυτή τη φορά φαίνεται αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια. Η Αναέλ μοιράζεται με τον Κάστιελ την ανησυχία της για την τόση…ησυχία από το μέρος του Θεού εκφράζοντας συμπόνια για το ανθρώπινο γένος. Η Μαίρη δεν θέλει να τρομάξει τον Σαμ και τον Ντην με τους φόβους της για τις απότομες αντιδράσεις του Τζακ. Ο Τζακ αποφεύγει να δει τα πραγματικά του αισθήματα και να αντιμετωπίσει τους φόβους του. Ο Νικ δεν αποκαλύπτει παρά στο τέλος το σχέδιό του για την απελευθέρωση του Εωσφόρου. Γενικά όλοι ξέρουν αλλά δεν το παραδέχονται: τα ολόχρυσα μάτια του Τζακ τελικά καίνε σαν φωτιά. Και όσο αυτά καίνε, τόσο το απόλυτο κακό του καίει την ψυχή (αν έχει μείνει δηλαδή κάτι ακόμη από αυτή…).

Σαν καταπιεσμένος έφηβος, ο Τζακ, προσπαθεί να κρυφτεί στην πλάνη του «όλα θα πάνε καλά», καθώς παλεύει να ενισχύσει το ανθρώπινο στοιχείο ύπαρξής του. Αλλά δυστυχώς, κανείς τελικά δεν μπορεί να κοντράρει την φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Οι συμβουλές της μανούλας – Μαίρης ακούγονται στα αυτιά του Νεφελίμ – εφήβου Τζακ σαν ενοχλητικό τραγούδι. Δεν φτάνει που έχει τα βάσανά του, έχει και τις αδιάκοπες ερωτήσεις της μαμάς όλων να τον πνίγουν σαν θηλιά. Δώστου λίγο χρόνο και χώρο κυρία μου να καταλάβει τι του συμβαίνει. Νεφελίμ είναι, γιος του Εωσφόρου είναι. Give him a break! Στο πρόσωπο του Τζακ μίλησε κάθε έφηβος, που ασφυκτιά από την υπερβολική προστασία, που απαντά με υποκριτικό σεβασμό αλλά μαύρες σκέψεις τον βασανίζουν. Οκ, καταλαβαίνουμε τις δικαιολογημένες κατά τα άλλα ανησυχίες της αλλά εκβιάζοντας απαντήσεις κάνει τα πράγματα χειρότερα. Και τα χειρότερα τα γεύτηκε πρώτη αυτή στο τέλος του επεισοδίου αν και προηγήθηκε ο Νικ – δοχείο του μπαμπά (τσουρουφλίστηκε λίγο αλλά μάλλον δεν έφυγε για το τελευταίο ταξίδι…)

Η Μαίρη από την άλλη, μία με τον Σαμ που του εκμυστηρεύεται πόσο περήφανη τον κάνει, μία με τον Ντην, που καμαρώνει για το πόσο ίδιοι είναι κατά βάθος, μήπως προσπαθεί μάλλον να διασκεδάσει τους φόβους της για το τέλος της σχέσης τους με τον Τζακ ή για το δικό της τέλος; Από την άλλη, φαίνεται σιγά σιγά να πλησιάζει άλλο ένα τέλος: αυτό της σχέσης του Τζακ και του Ντην. Αναπόφευκτη η σύγκρουση μεταξύ καλού και κακού…ή καλού με καλού; Chuck knows…Και όπως και στην 11η σεζόν, ξέρει πολύ καλά την ώρα που θα εμφανιστεί. Αλλά και η σχέση του Κάστιελ με τα αδέρφια φαίνεται πως θα περάσει από συμπληγάδες πέτρες αφού ο άγγελος φύλακας τους θα κάνει άλλο ένα μοιραίο λάθος, πάντα με καλές προθέσεις βέβαια, να αποκρύψει το πόσο επικίνδυνος είναι ο Τζακ πια αλλά και τη λύση για να γεννηθεί μέσα του ξανά η ψυχή του.

Ερμηνευτικά, το δίδυμο Εωσφόρου – Τζακ εξελίσσεται με δραματικούς ρυθμούς προς το καλύτερο. Η σκηνή του Τζακ, που φαίνεται τόσο …Αρχάγγελος μπροστά στον Νικ, ήταν χαρακτηριστική. Αν και προσωπικά περισσότερο με τρόμαξε αυτός ο ρόλος του ντόκτορα Τζέκυλ και μίστερ Χάιντ, τον οποίο παίζει ο Τζακ με τρομερή επιτυχία. Δεν θα έλεγα το ίδιο για τις επίπεδες ερμηνείες της αδερφής Τζο και της Μαίρης. Σεναριακά, αναμενόμενο ήταν το ξεδίπλωμα του χαρακτήρα του Τζακ. Δεν το ελπίζαμε αλλά το περιμέναμε Και τι ειρωνεία ε; Ο Νικ να προσπαθεί να γίνει αρχάγγελος και ο Τζακ να προσπαθεί να γίνει άνθρωπος…Η ιστορία του Κάστιελ και της κατά τα άλλα αδιάφορης κοκκινομάλας αγγέλου, χρησιμοποιήθηκε για να προοικονομήσει την μελλοντική παρέμβαση του Θεού αλλά και να μας πληροφορήσει για τις προσπάθειες του Τζόσουα να επικοινωνήσει με τον Θεό, που για δεύτερη φορά παρακολουθεί από τα παρασκήνια. Από την άλλη, η Μαίρη διαισθάνθηκε κάτι και ξαφνικά, θέλησε να περάσει ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά της παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια; Ή κάνει ό,τι μπορεί για να απαλύνει τις ενοχές της που δεν μπόρεσε να στηρίξει τους γιους της όταν το είχαν ανάγκη; Πάλι Chuck knows…Σκηνοθετικά, το επεισόδιο στάθηκε σε πολύ καλό επίπεδο: η μάχη του Σαμ και του Νικ με φόντο το λευκό του χιονιού και με μόνες πινελιές το κόκκινο αίμα στο πρόσωπο του Νικ δεν μας άφησε αδιάφορους αλλά τι να πει κανείς και για την τελευταία σκηνή με τον Τζακ, που σχεδόν βρυχάται σαν λιοντάρι που σπάει τα δεσμά του…Κι αν νομίζετε ότι κάπου εδώ το έχω χάσει, δώστε προσοχή στα λόγια του Σαμ όταν ανακαλύπτει ότι αυτό που ακούγεται από το τηλέφωνο του Ντονατέλο είναι απόσπασμα από μια επιστολή του αποστόλου Πέτρου…Δε λέω περισσότερα, είμαι σίγουρη πως θα το αναλάβει η Αμαλία αυτό!

Creepy ατάκες που στιγμάτισαν το επεισόδιο (τουλάχιστον για μένα…)

Mary: Listen. I just need you to know, I’m grateful for every day I get to spend with you and Sam.

Nick: What’s that like, not having a soul? Must be relaxing.

Nick: Search your feelings, Sam.

Nick: Come on, Sam. Nobody stays dead anymore, you know that.

2 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

2 Σχόλια
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Amalia
6 April 2019 23:53

Έχω μια απορία — βασικά δυο για το ίδιο θέμα:
1) Η Anael δηλώνει κατηγορηματικά ότι ο Jack δεν έχει ψυχή. Πως το ξέρει αυτή δηλαδή;
2) Ο Castiel τώρα πια δηλώνει ότι όντως ο Jack είναι άψυχος, ενώ μέχρι το προηγούμενο επεισόδιο αναρωτιόταν ακόμα. Τι μεσολάβησε; Ήταν σε άρνηση και τώρα απλά το παραδέχτηκε στον εαυτό του;

CB Punk
CB Punk
7 April 2019 08:41
Reply to  Amalia

Ειδε τον τζακ να καιει το φίδι απο κει κατάλαβε πιστευω οτι ή μαλλον για τον εαυτο του οτι ειναι άψυχος.

Latest

More Articles Like This

Επεισόδιο με καταιγιστικές εξελίξεις, πολλές αναφορές στο παρελθόν εμπλουτισμένο με στοιχεία προοικονομίας για το μέλλον.Review - Supernatural - 14×17 Game Night