Αφιέρωμα: Rowena MacLeod, μια μάγισσα ανάμεσά μας {UPDATED}

12
1328

Και όμως μη βιάζεστε να κρίνετε αυστηρά την γοητευτική κοκκινομάλλα μάγισσα του 17ου αιώνα με τη σκωτσέζικη καταγωγή, το σαρκαστικό χιούμορ και την αγάπη για το αγγλικό τσάι (μήπως γράφω άρθρο για τον Crowley;). Εφοδιασμένη με όλα τα καλά της μοίρας της όπως ικανότητα αθανασίας, αστρικής προβολής και …αδιαφορίας για τους αθώους αυτής της ζωής, εμφανίζεται στη Supernatural δράση. Ας πάρουμε μαζί μια γεύση της Rowena, που ξεπρόβαλε στον 10ο κύκλο και παρέμεινε και στον 12ο κύκλο μέσα από τρεις σκηνές.

“It’s not easy being a parent; never knowing when to hug your child
and when to kill him.”

SCENE 1: Ένα μοναχικό, φτωχό  κορίτσι εγκαταλείπεται από τον πλούσιο εραστή της (αθάνατες ελληνικές ταινίες…) αλλά και αργότερα από την Ανώτατη Ένωση Μαγισσών – The Grand Coven αφού είχε ξεπεράσει κατά πολύ τη…λευκή μαγεία περπατώντας στα σκοτεινά μονοπάτια μιας βίαιης και ανεξέλεγκτης μαγείας. Όπως όλοι καταλάβαμε το φτωχό κοριτσάκι με ένα παιδί, που ξέρει πολύ καλά τι να το κάνει – το εγκαταλείπει – έχει μεταμορφωθεί σε μια φιλόδοξη και εγωκεντρική μάγισσα, που απολαμβάνει την αθανασία της (Magnificent work by an astonishing talent!). Ιδιαίτερα δυνατή στα κάθε λογής ξόρκια, όπως αυτό του λυσσασμένου σκύλου, που έχει χρησιμοποιήσει πάνω από μία φορά για να νικήσει τον Dean Winchester. Δυστυχώς, ενώ ο μεγάλος αδερφός γλίτωσε, τα «πιόνια» της Rowena, στα οποία εφάρμοσε το ξόρκι, πέθαιναν όπως οι υποψήφιες νεαρές μάγισσες (10×7: Girls, girls, girls) ή οι ανυποψίαστοι φίλοι που αντιμετώπισαν τον Deanmon Dean (10×9: The things we left behind).

Το δυνατό της ατού εκτός από την ισχυρή μαγεία είναι και η χειραγώγηση των ανθρώπων με τη βοήθεια καμιά φορά και ανάλογων φυλαχτών, που κατά λάθος πέφτουν στις τσέπες των θυμάτων της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο γιος της, ο Crowley, τον οποίο με τη γλυκιά φωνή της μανούλας (σαν αρχαία Σειρήνα ένα πράγμα), που θέλει το καλό του παιδιού της, τον παραπλάνησε αναρίθμητες φορές εξαφανίζοντας από τον χάρτη της από δαίμονες μέχρι μάγισσες, που θεωρούσε ότι απειλούσαν την απόλυτη κυριαρχία της στον βασιλικό θρόνο της Κόλασης. Βέβαια, με τους Winchesters δεν φαίνεται να τα πήγε και πολύ καλά καθώς τους θεωρεί θετική άρα και …κακή επιρροή για τον γιο της. Ας θυμηθούμε πως τον αποκάλεσε όταν τον είδε προδομένο από τα δύο αδέρφια, που του πήραν την First Blade, την οποία τους είχε εμπιστευτεί αφού ο Dean είχε σκοτώσει τον Cain: Youre no king anymore! Youre their bitch!” (10×14 Executioners song).

“I hate you (Crowley), because if I didn’t, I’d love you. But love…love is weakness. And I’ll never be weak again.”

Διακρίνεται όμως, και από χιούμορ: αστείρευτο, πηγαίο και πάνω από όλα μοχθηρό αφού τη χειρότερη και δυνατότερη αντίπαλό της στο στίβο της μαγείας, Olivette, την υποδούλωσε ως ένα μικρό, λευκό χαμστεράκι! Έχοντας και μεγαλύτερα σχέδια για τον εαυτό της δε διστάζει να μας δείξει ότι πίσω από την ευγενική ηρεμία μιας κυρίας δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρίσκεται μια πολυμήχανη, αδίστακτη μάγισσα. Συμμαχεί με τον Sam για να σώσουν τον Dean από το Mark of Cain με την προϋπόθεση ο μικρός Winchester να σκοτώσει τον γιο της και στη συνέχεια αναγκάζεται να συνεργαστεί με την Charlie και τον Castiel για τον ίδιο σκοπό. Ιδιαίτερα απολαυστική η σκηνή που ο Castiel τηλεφωνεί απεγνωσμένος στον Sam αφού είναι επικίνδυνη η θέση του ανάμεσα στα πυρά των δύο γυναικών, που θα ήταν μάλλον απίθανο να καταφέρει να τις συγκρατήσει! (Nothing is getting done here!), 10×21 Dark Dynasty.

SCENE 2: Και ενώ αποτυγχάνει για δεύτερη φορά να σκοτώσει τον γιο της με τη βοήθεια τριών μαγισσών, αναγκάζεται να διαλύσει το Mega Coven που μόλις είχε προλάβει να συσταθεί. Από κει και πέρα οι συμμαχίες δίνουν και παίρνουν. Αρχικά, με τους Winchesters (υπό την απειλή τους…Theres no trust? Are we not a team?) για να απεγκλωβίσουν τον Castiel από την κατάρα, 11×3 The Bad Seed.

Τα ιδιαίτερα ταλέντα της ελκυστικής κατά τα άλλα μάγισσας έχει ξεχωρίσει και ο έκπτωτος Αρχάγγελος, Lucifer που την επισκέπτεται συχνά στα όνειρά της και την καθοδηγεί ώστε να πετύχει την απελευθέρωσή του από το Κλουβί. Όταν ζητούν τη βοήθειά της για να αντιμετωπίσουν την σκοτεινή δύναμη της Amara, δέχεται να τους βοηθήσει χωρίς να τους αποκαλύψει τα κρυφά σχέδιά της να ενώσει τον Dark Prince με το απόλυτο Vessel του, τον Sam, 11×9 O Brother where art Thou?. (αχ! μικρή Rowena, πάλι στα δίχτυα ενός άντρα που θα σε προδώσει, στην κυριολεξία θα σου σπάσει το λαιμό…τίποτα δε σου έμαθε τον παρελθόν σου!?), 11×10 Τhe Devil  in the details. Ωστόσο, γνωστή για τις ιδιοτελείς προθέσεις της, επιδιώκει να συμμαχήσει και με την Amara, 11×18 Hells angel αλλά μετά από …δεύτερες σκέψεις για την επιβίωση και την προσωπική της ασφάλεια, συμμαχεί τελικά με την Dream Team (Crowley, Sam, Dean) παίρνοντας στον λαιμό της και μια άλλη μάγισσα, τη Clea, που δυστυχώς θυμόμαστε ότι δεν γλίτωσε από την οργή της αδερφής του Chuck.

Αναγνωρίζοντας την Amara ως βασικό εχθρό της, ανελέητη μπροστά σε ό,τι απειλεί την αθανασία της, η Rowena θα φτιάξει την «βόμβα ψυχών» καθοδηγώντας τον Dean πώς να την χρησιμοποιήσει. Και ενώ ο κόσμος χάνεται, η απροσδιορίστου χαρακτηρισμών μάγισσα βρίσκει την ευκαιρία να χαλαρώσει λίγο με τον Chuck απολαμβάνοντας το τσάι τους έχοντας και οι δυο τον ίδιο καημό για τα παιδιά τους, 11×23 Alpha and Omega:

Chuck: She’s been …nice.
Crowley: For now.
Chuck: Now’s kind of all we got.
Crowley: Whatever. I’not calling you Dad.

SCENE 3: Είμαι η Rowena και είμαι καλά! Προσπαθεί να πείσει τον εαυτό της ότι δεν θα ξαναδεί μπροστά της τους Winchesters ούτε τον γιο της αλλά μάταια…Δεν γλιτώνει κανείς τόσο εύκολα από τη μοίρα του Supernatural. Κι έτσι για μια ακόμη φορά αποφασιστική αλλά και μαχητική όσο ποτέ συμμαχεί με τον Βασιλιά της Κόλασης για να αποδυναμώσουν το «δοχείο» του Lucifer, ενώ ο Αρχάγγελος θα την απειλήσει φυλακίζοντάς τη για να τον βοηθήσει να θεραπεύσει τις πληγές του θνητού σώματός του. Μάλλον δεν ξέρει καλά την Rowena! Οργισμένη με την αλαζονεία του έκπτωτου Αρχάγγελου τον αποδυναμώνει με ένα ξόρκι, από αυτά τα γνωστά, που την κρατάνε στην αιωνιότητα τόσους αιώνες τώρα. (12×03 The Foundry)

Ζήσαμε βέβαια, και «τρυφερές» οικογενειακές στιγμές μεταξύ της μαμάς Rowena και του γιου της Crowely όταν ο αυτός εξαφάνισε σε μια bloody έκρηξη τον ανιαρό, ενοχλητικό, προδότη αρραβωνιαστικό της εξομολογούμενη την ευγνωμοσύνη της για αυτή την….εξυπηρέτηση: That is the sweetest thing youve ever done for me.(12× 08 LOTUS). Πάντως το είδαμε και αυτό στην 12ο κύκλο: βοηθάει τον Dean να σπάσει την κατάρα, που θα τον οδηγήσει στο θάνατο (Do we have to fix him?) αντιμετωπίζοντας δαίμονες από το παρελθόν της, τη μάγισσα Catrina, την οποία και σκοτώνει ο μεγάλος αδερφός Winchester με μαγικές σφαίρες, που είχαν παρασκευαστεί με τα μυστικά κόλπα της Rowena και έτσι καταφέρνει να έρθει πιο κοντά στο νέο επικίνδυνο δωράκι, το Black Grimoire (Druidic magic). (12×11 Regarding Dean). Και αν έστω και για μια στιγμή πιστέψατε ότι έχει αλλάξει η γοητευτική κοκκινομάλλα μάγισσα, τότε απατάσθε οικτρά.

Το μίσος της για τον Crowley, που της στέρησε τον αγαπημένο προστατευόμενο της  Oskar (γιος μιας πολωνικής οικογένειας που την περιέθαλψε για κάποια χρόνια και τον αντάμειψε με αθανασία) βρίσκει χώρο να εκφραστεί, όταν γνωρίζει τον εγγονό της Gavin και τον παροτρύνει να επιστρέψει στο παρελθόν, όπου ανήκει, οδηγώντας τον στον θάνατό του προκαλώντας συνειδητά μεγάλο πόνο στον Βασιλιά της Κόλασης. Του το φύλαγε τόσον καιρό…(ξέρεις τι είναι οι γυναίκες και ιδίως οι μάγισσες;) Εξάλλου μας είχε δείξει ότι ήταν εκτός από πανούργα και εκδικητική, ευέλικτη με διπλωματικές κινήσεις (από πού να πήρε ο Crowley άραγε;): Altruism isnt exactly your style όπως παραδέχεται και ο Sam. (12×11 Regarding Dean)

*Δεν αναφέρομαι πού κατέληξε. Η κόκκινη μπούκλα από τα μαλλιά της στα δάχτυλα του Lucifer ακόμα με στοιχειώνει…

SCENE 4: Κι εκεί που κλαίγαμε για το άδοξο τέλος της αρχαιότερης μάγισσας από τα highlands της Σκωτίας, στον 13ο κύκλο ο Ketch μας φέρνει το μήνυμα: “Και όμως η Rowena ζει!”. Ζει και βασιλεύει και τις αδερφές Plum κυριεύει…Φυσικά δεν τις αγκαλιάζει χωρίς υστεροβουλία (13×12 Various & Sundry Villains). Θα ήταν μάλλον μη αναμενόμενο. Στόχος της, το Μαύρο Γριμόριο. Εμπόδιο της, οι αδερφοί Winchester. Όπλο της, το ξόρκι aegrota amore. Θύμα της, ο Dean (ποιος άλλος;). Στο τέλος, βέβαια, έγινε το δικό της με τη βοήθεια του Sam, που λύγισε μετά το συναισθηματικό παραλήρημα της Rowena.  Και ξαφνικά από φοβισμένο θύμα του Εωσφόρου εμφανίζεται παντοδύναμη κατακλύζοντας την οθόνη με τα μωβ μάτια της.

“You know what I’ve seen, what it’s like. Lucifer may be locked away, but he’ll be back. He always comes back. And when he does I can’t be helpless again. I need the spell.”

Και φαίνεται πως μάλλον κάτι έγινε με το ξόρκι και η Rowena τυφλωμένη από την απρόσμενη δύναμη, που απέκτησε, θέλησε να τα βάλει με τον ίδιο το Θάνατο. Γιατί; Για να επαναφέρει στη ζωή τον γιο της, που τον έβλεπε πάντα σαν βάρος, που τον είχε εγκαταλείψει εδώ και αιώνες, που προσπάθησε να τον χειραγωγήσει διεκδικώντας με την …αξία της την θέση της Βασιλομήτορος της Κόλασης, που προκάλεσε τον θάνατο του εγγονού της… Κανένα σχόλιο!

“It’s given me clarity. It’s shown me that everything I did before. For wealth. For Magic. For myself… meant nothing. And it took everything from me. Everyone I loved. My family. Oskar… My son… I’m a flawed, petty, evil creature, Samuel. I don’t know if I can be redeemed. But I have to try.

Ωστόσο, η άλλη ισχυρή κυρία της σειράς, η Billie, με το δρεπάνι του Θανάτου στο χέρι θα της ανακόψει την πορεία. Η κοκκινομάλλα μάγισσα, παρασυρμένη από κύματα μπερδεμένων συναισθημάτων (να σε σκοτώσω Sam, να μην σε σκοτώσω…) καταλήγει στο μοιραίο μονοπάτι που οδηγεί στους Winchesters. Κι επειδή η περηφάνια της δεν της επιτρέπει να είναι ταγμένη για κάτι λιγότερο από την σωτηρία του κόσμου, γίνεται για μια ακόμη φορά σύμμαχος της γνωστής Dream Team με σκοπό να αιχμαλωτίσουν και πάλι τον αιώνιο εχθρό της, τον Εωσφόρο. Μήπως το έχει ξαναζήσει αυτό;

Κι έτσι σε λίγο στέκεται με θριαμβευτικό ύφος απέναντι στον ηττημένο έκπτωτο Αρχάγγελο, εκφράζοντας χωρίς φειδώ ένα δριμύ κατηγορώ εναντίον του προκαλώντας την οργή του. Μέχρι που το λεπτεπίλεπτο λαιμουδάκι της θα καταλήξει ξανά ανάμεσα στα χέρια του. Bollocks! Τι είχες Rowena, τι είχα πάντα! Μοιραία η σχέση της με τους Αρχαγγέλους: άλλον θέλει να σκοτώσει (Εωσφόρος) από φόβο, άλλον θέλει να …αγαπήσει (Γαβριήλ) από πόθο ή ανία(;), δεν έχω καταλάβει ακόμα. Σίγουρα την φλόγα μιας τέτοιας μάγισσας μόνο η αγγελική χάρη θα μπορούσε να κατευνάσει!

Όπως φαίνεται,  ωστόσο, έχει κατανοήσει τον ρόλο της στην ιστορία. Αλλά πάλι, Rowena είναι αυτή. Κανείς δεν ξέρει το μέλλον τι θα φέρει…

SCENE 5: Και το μέλλον έφερε τη Ροβίνα ξανά στο δρόμο του Σαμ και Ντην, που από ό,τι φαίνεται είναι στις ταχείες κλήσεις στο κινητό τους όταν έχουν να αντιμετωπίσουν κάποιο αξεπέραστο πρόβλημα. Αυτή τη φορά πρόκειται για ένα ζωντανό πρόβλημα και έχει και όνομα, Τζακ και έχει και ταυτότητα, γιος του Εωσφόρου, στοιχεία που αρχικά δεν χαροποίησαν ιδιαίτερα την Σκωτσέζα μάγισσα. Αλλά γρήγορα δέχεται να τον …εξετάσει και δείχνει πραγματικά να λυπάται για την άσχημη διάγνωσή της αφού δηλώνει αδύναμη να τον βοηθήσει. (14×07 Unhuman Nature).Αν και θα συνεχίσει να βοηθά τους Γουίντσεστερ με τα δικά της ξεχωριστά ξόρκια που μπορούν να γίνουν επικίνδυνα όταν πέσουν σε λάθος χέρια. Ας θυμηθούμε τον Τζακ και την απεγνωσμένη προσπάθειά του να επαναφέρει στη ζωή την Μαίρη.

“But using dangerous, mysterious magic, regardless of the cost. That’s a very on-brand ‘me’ thing to do.”

Υπεροπτική απέναντι στους κινδύνους ακόμη και στο θάνατο, από τον οποίο έχει γλιτώσει ουκ ολίγες φορές, δεν μπόρεσε να αντισταθεί στις απειλές του μετα-αποκαλυπτικού Μιχαήλ, που την κατέλαβε. Έχει αρχίσει κι αυτή να …μαλακώνει ή μου φαίνεται; Ευτυχώς ο Τζακ γρήγορα την απελευθέρωσε από αυτόν χαρίζοντάς της την ανεξαρτησία της υπεραιωνόβιας μάγισσας, που μάλλον μπορούμε πια να την αποκαλούμε μέλος της γνωστής ομάδας…

Προηγούμενο άρθροSupernatural Ιστορία: Οι serial killers στο Supernatural (Serial Killers)
Επόμενο άρθροΚαι πάλι εξώφυλλο στο TV Guide Magazine το Supernatural!
Από πάντα ήμουν fan των σειρών μυστηρίου αλλά στο Supernatural βρήκα το συνδυασμό που αναζητούσα: αγωνία, χιούμορ και πάλι αγωνία. Αυτό που με κέρδισε στην αγαπημένη μας σειρά είναι ότι τα απίθανα φαίνονται τόσο αληθινά και οι πρωταγωνιστές δεν είναι οι κλασσικοί σούπερ ήρωες, στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει από άλλες σειρές του ίδιου είδους. Από τότε (2007) η σχέση μου με το Supernatural είναι καρμική ιδιαίτερα όταν ανακάλυψα ότι αρέσει και σε κάποιον άλλο ο Bob Seger! (Dean)
Subscribe
Notify of
guest

12 Σχόλια
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Amalia
Amalia
6 years ago

Πολύ όμορφο άρθρο! Η Rowena ήταν από τους αγαπημένους μου χαρακτήρες και της άξιζε καλύτερο τέλος από αυτό που έδειξαν (ένας αδοξος off-screen θάνατος…)

FuckingKingOfFuckingHell
FuckingKingOfFuckingHell
Reply to  Amalia
6 years ago

Μην βιαζεσαι! Υπαρχει σιγουρα μια πιθανοτητα να την γλιτωσε παλι αυτην!

Amalia
Amalia
Reply to  FuckingKingOfFuckingHell
6 years ago

Για το SPN μιλαμε, παντα υπάρχει πιθανότητα! χαχα

Castiel Lover
Castiel Lover
6 years ago

Στην αρχή, την αντιπαθούσα πάρα πολύ, γιατί έβαζε λόγια και έλεγχε τον Crowley. Μετά, ήθελα να πάει να πεθάνει, αφού έριξε ξόρκι στον Castiel μου, μετά που είπε την ατάκα:

“I hate you (Crowley), because if I didn’t, I’d love you. But love…love is weakness. And I’ll never be weak again.”

κάπως σαν να την κατάλαβα λίγο, και με τον καιρό την συμπάθησα.

Συμφωνώ, της άξιζε ένας πολύ καλύτερος θάνατος. Μην ξεχνάμε και την είσοδό της με τους νεκρούς στο ταβάνι. Ήταν ανατριχιαστική είσοδος για χαρακτήρα.

Άσε, που ήταν η δυνατότερη μάγισσα στον κόσμο, η μητέρα του πρώην (με μεγάλη λύπη) βασιλιά της Κόλασης, και η πιο δολοπλόκα και μακροβιότερη (αν κάνω λάθος, πείτε το μου) γυναίκα χαρακτήρας της σειράς.

comment image

Amalia
Amalia
Reply to  Castiel Lover
6 years ago

Ισοψηφεί με την Mary Winchester – έχουν αμφότερες από 23 εμφανίσεις στη σειρά (συμφωνα με το imdb).
Τι χαριτωμένο που είναι αυτο το meme που έβαλες στο τέλος! 🙂

GeorgeBest_37
GeorgeBest_37
Reply to  Amalia
6 years ago

Αμαλία, εαν εννοεις μακροβιότερη χαρακτήρα τη Ροβένα & μετα τη μαίρη, γιατί όχι την Τζοντι Μάιλς, απο τη 5η μεχρι τη 12η σεζόν έχει εμφανιστεί, απλά αραιά.

Amalia
Amalia
Reply to  GeorgeBest_37
6 years ago

Δεν το έθεσα σωστά… Η μακροβιότερη είναι η Μερι γιατί εμφανίζεται από την 1η σεζόν.. Η Ροβ έχει εμφανιστεί στα περισσότερα επεισόδια όμως.. Η Τζόντι είναι όντως πιο παλιά από την Ροβ αλλα δεν έχει τόσες εμφανίσεις…

Castiel Lover
Castiel Lover
Reply to  Amalia
6 years ago

Χεχε…όταν το είδα έσκασα στα γέλια!

Ionlydas
Ionlydas
6 years ago

Πολύ ωραίο Άρθρο IRO δεν κρύβω οτι η Rowena ήταν απο τις αγαπημένες μου…., ιδιαίτερα προς το τέλος….
Βέβαια το τέλος της ήταν ανάξιο του βάρους της Και της προσωπικότητάς της όπως διαμορφώθηκε στη σειρά….
Στο τέλος τέλος ολόκληρη Βασιλομήτωρ ήταν…..
Χαχαχαχα!!!!

Petros Perperidis
Petros Perperidis
5 years ago

Καλέ διορθώστε το, αμάν, μη δείτε έναν θάνατο αμέσως να πείτε ότι τελείωσε.

Petros
Petros
5 years ago

Καλέ διορθώστε το, αμάν, μη δείτε έναν θάνατο αμέσως να πείτε ότι τελείωσε…

Sawyer Orestis
Reply to  Petros
5 years ago

Καλέ είναι παλιό άρθρο 😛