Supernatural Αφιέρωμα | Η πίστη του Dean Winchester στο Θεό

Καλύτερα Επεισόδια του Supernatural

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 3/3/2019 και αναδημοσιεύεται σήμερα με κάποιες διορθώσεις και προσθήκες, τώρα που έχει ολοκληρωθεί η σειρά και έχουμε σφαιρική άποψη για την ιστορία.

Το θέμα της πίστης στο θείο είναι ευαίσθητο για τον καθένα μας. Είναι σχεδόν αδύνατον να δώσουμε έναν καθολικό ορισμό του τί σημαίνει “πίστη”, διότι δεν μιλάμε για κάτι ορατό και απτό, αλλά για κάτι που μπορεί να πάρει διαφορετική μορφή και νόημα για τον κάθε άνθρωπο. Υπάρχει, όμως, μια θεμελιώδης αρχή για να συλλάβουμε την ιδέα: η πίστη είναι επιλογή.

Ένα από τα πράγματα που λατρεύω περισσότερο στο Supernatural (και είναι πολλά) είναι το πόσο υποδειγματικά διαχειρίζεται το θέμα του Θεού και της πίστης σε Αυτόν. Αν και επικεντρώνεται στον Θεό του Χριστιανισμού, δεν περιορίζεται από τα στεγανά της συγκεκριμένης θρησκείας και αγγίζει το θέμα σφαιρικά, πιο φιλοσοφικά και με (πολύ) ανοιχτό μυαλό.

Λίγες σειρές έχουν επιχειρήσει να συμπεριλάβουν το Θεό στο ρόστερ των χαρακτήρων τους, κι ακόμη πιο λίγες έχουν τολμήσει να τον απεικονίσουν ως κάτι λιγότερο από καλόβουλο δημιουργό των πάντων και σοφό παντογνώστη. Αν η σειρά είχε τελειώσει πριν την 11η σεζόν, τα πράγματα θα ήταν πιο ξεκάθαρα και συμβατά με την πραγματικότητα: ο Θεός δημιούργησε την ανθρωπότητα και μετά την άφησε να παλέψει για τον εαυτό της, παρακολουθώντας την από μακρυά και βοηθώντας τους πιστούς πολύ διακριτικά. Από τη 12η και μετά, όμως, το Supernatural έβαλε νέφτι στον… πωπουδάκο της μετα-αφήγησής του, και πρόσθεσε ενεργά το Θεό μέσα στην πλοκή του. Ο Θεός Chuck γίνεται ο Συγγραφέας ενός πολυσύμπαντος ιστοριών και οι Winchesters είναι τα πολύπαθα αποκυήματα της φαντασίας του. Ενώ μέχρι την 11η σεζόν, λοιπόν, η πίστη των χαρακτήρων στο Θεό είχε πάνω-κάτω τις ίδιες φιλοσοφικές παραμέτρους που έχει και στην αληθινή ζωή, από τη 12η και μετά, περιπλέχθηκε ακόμη πιο πολύ το θέμα — γιατί, πώς γίνεται κάποιος να πιστέψει σε μια Ανώτερη Δύναμη, όταν έχει την εν λόγω Ανώτερη Δύναμη να χλαπακιάζει φαστ-φουντ και να βλέπει πορνό στο διπλανό δωμάτιο;

Αυτή η ριζοσπαστική αλλαγή στον χαρακτηρισμό και την απεικόνιση του Θεού κατά τη διάρκεια της σειράς, πάντως, δεν αποτελεί εμπόδιο για την ανάλυση που ξεκίνησα να κάνω σε αυτό το αφιέρωμα. Ίσα-ίσα, αποδεικνύει με πόσο μεράκι έγραψαν οι σεναριογράφοι τους χαρακτήρες και πόσα επίπεδα τους έδωσαν, ώστε αν εξελιχθούν ομαλά και να φτάσουν από το Α στο Ω αυτά τα 15 χρόνια.

Η ελεύθερη βούληση είναι μια από τις πιο κεντρικές θεματικές ενότητες της σειράς και διαρρέει και στο πώς εξετάζεται το θέμα της πίστης. Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος μεταξύ του Chuck και του Προφήτη Ντονατέλο στο All In the Family:

Donatello: Uh… I-I-I guess you know that I was an atheist, until ten minutes ago. Is that an issue?
Chuck: Not for me. I mean, I believe in me. But your skepticism is to be expected. I did include free will in the kit.

Κάθε ένας από τους ήρωές μας βιώνει διαφορετικά το θέμα της πίστης, με τον Dean Winchester να έχει τη μεγαλύτερη δυσκολία (εφάμιλλη με του Castiel, για διαφορετικούς λόγους, φυσικά). Στην 1η σεζόν βλέπουμε έναν Dean που πιστεύει σε δαίμονες και σε όλα τα τέρατα που κυκλοφορούν, αλλά δεν δέχεται με τίποτα την ύπαρξη αγγέλων, και σίγουρα όχι του Θεού. Παρόλο που από την 4η σεζόν και μετά οι άγγελοι αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της αφήγησης, η διαχείρισή τους δεν γίνεται με διδακτικό/θρησκοληπτικό τρόπο, ούτε με τρόπο που υποσκάπτει τους εδραιωμένους χαρακτήρες της σειράς. Μέσα από τα μάτια -και τα λόγια- του Dean, η σειρά έκανε το δικό της, ηχηρό σχόλιο για την έννοια του Θεού και του Παραδείσου.

Παρακάτω σταχυολόγησα κάποιες σκηνές από τα 15 χρόνια του Supernatural, που σκιαγραφούν την πίστη του μεγάλου Winchester στο Θεό – ή, καλύτερα, την έλλειψη αυτής…

Αποτέλεσμα εικόνας για supernatural faith

Στο Faith της 1ης σεζόν έχουμε μια από τις πρώτες προσπάθειες του Supernatural να εδραιώσει το ότι ο Dean δεν είναι θρήσκος. Η απροθυμία του να επισκεφτεί τον πνευματικό-θεραπευτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πεποίθηση του Sam ότι αυτός ο “άνθρωπος του Θεού” μπορεί να βοηθήσει. Χρόνια πριν να έχει πραγματικό λόγο να πιστεύει ότι δεν αξίζει την εύνοια του Θεού, ο Dean αμφισβητεί την απόφαση του θεραπευτή να τον γιατρέψει:

Dean: Why? Why me? Out of all the sick people, why save me?
Roy: Well, like I said before, the Lord guides me. I looked into your heart, and you just stood out from all the rest.
Dean: What did you see in my heart?
Roy: A young man with an important purpose. A job to do. And it isn’t finished.

Όμως, στο τέλος του επεισοδίου, έχοντας, μάλιστα, ήδη αποδειχτεί πως ο θεραπευτής δεν είναι παρά τσαρλατάνος, ο Dean αποχαιρετά την καρκινοπαθή Layla, λέγοντας πως θα προσευχηθεί για αυτήν:

Dean: Well, I’m not much of the praying type… but… I’m gonna pray for you.
Layla: Well… There’s a miracle right there.

Ένας πραγματικά άθεος δεν θα επιδιδόταν ποτέ σε προσευχή, πόσω μάλλον για κάποιον άλλον. Αυτό αποδεικνύει πως, ναι μεν ο Dean μπορεί να μην έχει τις βάσεις για μια θεοσεβούμενη ζωή γεμάτη προσευχή, δεν έχει, όμως, εγκαταλείψει πλήρως την πιθανότητα ύπαρξης του Θεού.

Αποτέλεσμα εικόνας για supernatural houses of the holy

Η αμφισβήτηση του Dean προς το θείο σκιαγραφείται ακόμα πιο καλά στην επόμενη σεζόν του Supernatural, ιδιαίτερα στο επεισόδιο Houses of the Holy, και φυσικά πηγάζει από το τραύμα που κουβαλάει εξαιτίας του χαμού της μητέρας του.

Sam: Maybe we’re hunting an angel here, and we should stop! Maybe this is God’s will!
Dean: Okay, all right. You know what? I get it. You’ve got faith. That’s — hey, good for you. I’m sure it makes things easier. I’ll tell you who else had faith like that — Mom. She used to tell me when she tucked me in that angels were watching over us. In fact, that was the last thing she ever said to me.
Sam: You never told me that.
Dean: Well, what’s to tell? She was wrong. There was nothing protecting her. There’s no higher power, there’s no God. I mean, there’s just chaos, and violence, and random unpredictable evil that comes out of nowhere, and rips you to shreds. You want me to believe in this stuff? I’m going to need to see some hard proof. You got any?

Αυτό το ερώτημα στο τέλος είναι, φυσικά, ρητορικό. Αλλά, μπορούμε να διακρίνουμε μια υποσυνείδητη προσπάθεια του Dean να δώσει φωνή στην επιθυμία του -όσο μικρή κι αν είναι αυτή- να εξερευνήσει την ιδέα της ύπαρξης του Θεού. Είναι σίγουρα επιφυλακτικός. Και είναι και θυμωμένος, και με το δίκιο του, μάλιστα! Ο Dean είναι η ενσάρκωση του αιώνιου ερωτήματος “γιατί να συμβαίνουν τόσα άσχημα πράγματα στους καλούς ανθρώπους;

Ο Dean θεωρεί την πίστη στο Θεό ως κάτι βλακώδες και ανούσιο. Εξάλλου, και η μητέρα του που πίστευε τί κατάλαβε; Νομίζω, όμως, ότι βαθιά μέσα του θέλει να αποδειχθεί εσφαλμένος, και θέλει να του αποδείξει κάποιος ότι ο Θεός υπάρχει.

Αποτέλεσμα εικόνας για supernatural lazarus rising

Στο Lazarus Rising, την πρεμιέρα της 4ης σεζόν, ο Dean μαθαίνει για πρώτη φορά για την ύπαρξη των αγγέλων και ο σκεπτικισμός του χτυπάει κόκκινο.

Castiel: I’m an angel of the Lord.
Dean: Get the hell out of here. There’s no such thing.
Castiel: This is your problem, Dean. You have no faith.

Εδώ είμαστε! Μέχρι τώρα, ο μέσος θεατής μπορεί να μην είχε πάρει χαμπάρι την έλλειψη πίστης του Dean, γιατί έτσι κι αλλιώς η σειρά δεν εστίασε ποτέ σε αυτήν. Από εδώ και πέρα, όμως, και για τα επόμενα 2 χρόνια, εμβαθύνουμε σε αυτό το σημαντικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του μεγάλου Winchester. Και τώρα που έχει έναν άγγελο μπροστά του στη Γη, ο οποίος παρουσιάστηκε κατευθείαν σε αυτόν, και δήλωσε μάλιστα ότι τον έσωσε γιατί είναι ο ‘Εκλεκτός’, ο Dean πρέπει να παλέψει μέσα του για να αποφασίσει τί ακριβώς σημαίνει για αυτόν η ύπαρξη του Castiel.

Αποτέλεσμα εικόνας για supernatural Are You There, God? It's Me, Dean Winchester

Το 2ο επεισόδιο της 4ης σεζόν, με τον ταιριαστό τίτλο Are You There, God? It’s Me, Dean Winchester, κορυφώνει την πλήρη άρνηση του Dean να αποδεχτεί το Θεό και τη θεία αποστολή που του έχει ανατεθεί:

Sam: Maybe you were saved by one of the good guys, you know?
Dean: Okay. Say it’s true. Say there are angels. Then what, there’s a God?
Bobby: At this point, Vegas money’s on ‘yeah.’
Dean: I don’t know, guys.
Sam: Okay, look. I know you’re not all choirboy about this stuff, but this is becoming less and less about faith and more and more about proof.
Dean: Proof?
Sam: Yes.
Dean: Proof that there’s a God out there that actually gives a crap about me personally? I’m sorry, but I’m not buying it.
Sam: Why not?
Dean: Because why me? If there is a God out there, why would he give a crap about me?

Στο ίδιο επεισόδιο, ο Dean εκφράζει την οργή του προς το Θεό για την απουσία του. Η λογική του είναι απλή: αν δεν υπάρχει ο Θεός, μπορούν να δικαιολογηθούν όλα τα δεινά που πλήττουν την ανθρωπότητα, αλλά αν Εκείνος υπάρχει και δεν κάνει τίποτα, τότε δεν αξίζει την πίστη μας.

Dean: See, this is why I can’t get behind God.
Sam: What are you talking about?
Dean: If he doesn’t exist, fine. Bad crap happens to good people. That’s how it is. There’s no rhyme or reason — just random, horrible, evil — I get it, okay. I can roll with that. But if he is out there…what’s wrong with him? Where the hell is he while all these decent people are getting torn to shreds? How does he live with himself? You know, why doesn’t he help?

Αυτή τη λογική ο Dean θα την κουβαλά για χρόνια ακόμη, μέχρι να την θέσει επί τάπητος στον ίδιο το Θεό στην 11η σεζόν. (Γιατί εδώ είναι Supernatural, όπου οι άνθρωποι είναι τυχεροί να έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με το Θεό τα παράπονά τους και να λάβουν και λογική απάντηση.)

Αποτέλεσμα εικόνας για supernatural Are You There, God? It's Me, Dean Winchester

Ο Dean δεν είναι άνθρωπος που θα δεχτεί το “άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου“, χωρίς να το αμφισβητήσει:

Castiel: I’m not here to perch on your shoulder. We had larger concerns.
Dean: Concerns? There were people getting torn to shreds down here! And, by the way, while all this is going on, where the hell is your boss, huh, if there is a God?
Castiel: There’s a God.
Dean: I’m not convinced. ‘Cause if there’s a God, what the hell is he waiting for, huh? Genocide? Monsters roaming the earth? The freaking Apocalypse? At what point does he lift a damn finger and help the poor bastards that are stuck down here?
Castiel: The Lord works…
Dean: If you say “mysterious ways,” so help me, I will kick your ass.

Νοιώθω ότι ο Dean περπατά άθελά του στο ίδιο μονοπάτι με όσους πιστεύουν αληθινά στο Θεό. Όσοι μεγαλώνουν σε ένα θρησκευόμενο σπίτι, έχουν την αδιαμφισβήτητη πίστη ενός μικρού παιδιού. Ύστερα, καθώς μεγαλώνουμε αρχίζουμε να αντιπαραθέτουμε το Λόγο του Θεού με όσα βλέπουμε στον αληθινό κόσμο. Και όλοι μας -θρησκευόμενοι και μη- αναρωτιώμαστε τα εύλογα ερωτήματα: Πού είναι ο Θεός; Γιατί δεν μας βοηθάει; Τι θέλει από εμάς; Αν οι άνθρωποι θέτουν αυτά τα ερωτήματα χωρίς να περιμένουν απάντηση, αποδεικνύουν -στον εαυτό τους- ότι ο Θεός δεν είναι αληθινός. Όμως, όσες φορές έχουμε δει τον Dean να κάνει τις ίδιες ερωτήσεις — και μάλιστα εδώ σε κάποιον που πραγματικά θα μπορούσε να του δώσει απαντήσεις — δεν μπορώ παρά να σκεφτώ ότι ο Dean αναζητά αληθινές απαντήσεις, απαντήσεις που θα μπορέσουν να τον βοηθήσουν να καταλάβει το Θεό και το πώς η παρουσία Του ταιριάζει με τον κόσμο που ο Dean γνωρίζει και καταλαβαίνει.

Σχετική εικόνα

Στο It’s the Great Pumpkin, Sam Winchester, οι Winchesters συναντούν τον Uriel και αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι οι άγγελοι δεν είναι τα καλοπροαίρετα στρουμπουλά φτερωτά πλασματάκια που προστατεύουν την ανθρωπότητα.

Sam: I thought they’d be different.
Dean: Who, the angels?
Sam: Yeah.
Dean: Well, I tried to tell ya.
Sam: I just… I mean, I thought they’d be righteous.
Dean: Well, they are righteous, I mean, that’s kinda the problem. Of course there’s nothing more dangerous than some a-hole who thinks he’s on a holy mission.
Sam: But, I mean, this is God? And Heaven? This is what I’ve been praying to?
Dean: Look man, I know you’re into the whole God thing, you know, Jesus on a tortilla and stuff like that. But just because there’s a couple of bad apples doesn’t mean the whole barrel’s rotten. I mean, for all we know, God hates these jerks. Don’t give up on this stuff, is all I’m saying. Babe Ruth was a dick but baseball’s still a beautiful game.

Πραγματικά μου ράγισε την καρδιά ο Sam σε αυτή τη σκηνή. Είχε μια ωραιοποιημένη εικόνα για τους αγγέλους στο μυαλό του, πιθανότατα από την παιδική του ηλικία, και η σειρά έχει ήδη εδραιώσει ότι ο Sam προσεύχεται και έχει πίστη, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για να καταλάβουμε το χαρακτήρα του. Όμως, γνωρίζοντας από κοντά τους αγγέλους, όλη η κοσμοθεωρία του κατέρρευσε. Αν και με τα λόγια του ο “άθεος” Dean, δείχνει ότι ξεχωρίζει εαυτόν από τον “θρησκευόμενο” αδερφό του, βλέπουμε ότι ακόμα κι έτσι προσπαθεί να χτίσει έναν κόσμο για τον Sam γαλήνιο και όμορφο. Και σε αυτόν τον κόσμο ο Dean ελπίζει να υπάρχει Θεός (ακόμη κι αν οι άγγελοί Του είναι καθίκια), μόνο και μόνο για να μην απογοητευτεί ο Sam.

Αποτέλεσμα εικόνας για supernatural dean i wish i couldn't feel a damn thing

Από τη μέση της 4ης σεζόν, όπου ο Dean αποκαλύπτει στον Sam τι έκανε στην Κόλαση, βλέπουμε τον χαρακτήρα του να αμφιταλαντεύεται και να αμφισβητεί το ρόλο που έχει αναλάβει ως προστάτης της ανθρωπότητας. Στο Death Takes a Holiday εκφράζει με λόγια αυτήν την αμφισβήτηση:

Dean: I’ve done things. Horrible things. And someone upstairs still decided to give me a second chance. It just makes me feel… I don’t know.

Έχει ενδιαφέρον το ότι σε αυτό το σημείο βλέπουμε τον Dean να μιλάει ενεργά για το Θεό, και ταιριάζει πολύ στο χαρακτήρα του το ότι δεν έχει λόγια να εκφράσει αυτό που νοιώθει. Κάνει αυτό που κάνουν όλοι οι πιστοί κάποια στιγμή: εξετάζει το βάρος των πράξεών του ενάντια στην άνευ όρων αγάπη του Θεού. Όλοι κοιτάμε τον εαυτό μας και τον βρίσκουμε ανάξιο της αγάπης Του. Είναι δύσκολο να αποδεχτούμε αυτήν την αγάπη. Προφανώς ο Dean δεν είναι έτοιμος να κάνει αυτή τη συνειδητοποίηση ακόμη και να αποδεχτεί το Θεό, και δεν είμαστε καν σίγουροι ότι αυτό νοιώθει τη δεδομένη στιγμή. Πάντως, έχοντας απτές αποδείξεις ότι ο Παράδεισος υπάρχει (άγγελοι), και άρα ο Θεός υπάρχει, ο Dean αρχίζει σιγά-σιγά να αλλάζει την κοσμοθεωρία του για να ταιριάξει όλες αυτές τις νέες πληροφορίες.

Αποτέλεσμα εικόνας για the monster at the end of this book supernatural dean praying

Ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα ολόκληρης της ιστορίας του Dean Winchester ήρθε στο επεισόδιο The Monster at the End of This Bookόπου τον βλέπουμε για πρώτη φορά να προσεύχεται!

Dean: Well, I feel stupid doing this. But I am fresh out of options. So please. I need some help… I’m praying, okay? Come on. Please!
Castiel: Prayer is a sign of faith. This is a good thing, Dean. 

Ποτέ δεν πίστευα, σε εκέινη τη φάση της ιστορίας, ότι θα βλέπαμε τον Dean να προσεύχεται — αυτός είναι ο τομέας του Sam, εξάλλου — αλλά ο τρόπος που το κάνει είναι ακριβώς αυτός που περίμενα. Του τη σπάει που πρέπει να προσευχηθεί, νοιώθει ότι πιέζεται για να το κάνει, και δεν είναι καν σίγουρος για το αν θα πετύχει. Δεν πρόκειται για μια στιγμή επιφοίτησης ή μεταστροφής του Dean προς την πίστη. Είναι, όμως, το πρώτο βήμα του προς την αποδοχή της πίστης. Κι ο Castiel αναγνωρίζει το πόσο τρωτός νοιώθει ο Dean αυτή τη στιγμή και το διαχειρίζεται πολύ όμορφα, ενθαρρύνοντας τον.

Αποτέλεσμα εικόνας για supernatural dean where's god in all this lucifer rising

Μέχρι το Lucifer Rising, το φινάλε της 4ης σεζόν, ο Dean έχει σχεδόν αποδεχτεί την ύπαρξη του Θεού, μα τώρα έρχεται αντιμέτωπος με άλλη μια κρίση της πίστης του. Αφού όντως υπάρχει ο Θεός, πού είναι τόσο καιρό;

Dean: Tell me something. Where’s God in all this?
Zachariah: God? God has left the building.

Ο Dean ρωτάει, γιατί πραγματικά ενδιαφέρεται να μάθει την απάντηση και παίρνει όσες πληροφορίες είναι στη διάθεσή του, και τις θέτει ως βάση στην αναζήτηση του για να καταλάβει το Θεό, κι έτσι, φτάνουμε στο Free to Be You and Me της 5ης σεζόν, όπου δείχνει να το έχει πιάσει πλήρως το νόημα, γιατί γνωρίζει δυο-τρία πράγματα κι αυτός από απόντες πατεράδες…

Dean: Look, I’ll be the first to tell you that this little crusade of yours is nuts, but I do know a little something about missing fathers.
Castiel: What do you mean?
Dean: I mean every time I was looking for my dad when all logic said that he was dead, but I knew in my heart he was still alive. Who cares what some ninja turtle says, Cas, what do you believe?
Castiel: I believe he’s out there.
Dean: Good. Go find him. — 

Αυτή είναι άλλη μια όμορφη στιγμή ενθάρρυνσης, όπου ο Dean συμπεριφέρεται στον Castiel σχεδόν όπως συμπεριφέρεται στον Sam, σαν υπερπροστατευτικός αδερφός. Ο Dean συμπονεί τον πόνο του Cas, καθώς κι εκείνος πια ψάχνει το Θεό για να επικοινωνήσει άμεσα μαζί του. Και η αναζήτηση του Castiel καθρεφτίζει σίγουρα τη σχέση του Dean με τον John. Δεν λείπει πίστη σε κανέναν από τους δυο, απλά θέλουν να επικοινωνήσουν με κάποιον που είναι μακρυά τους. Η κίνηση του Dean να ενθαρρύνει τον Castiel να πάει να βρει το Θεό μπορεί να μεταφραστεί και ως επιθυμία να συνεχίσει o άγγελος στη θέση του, να ολοκληρώσει αυτό που ο ίδιος ο Dean δεν έχει ακόμη καταφέρει να ολοκληρώσει. Κατά κάποιον τρόπο, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε πως ο Dean πιστεύει ότι αν ο Castiel επιτύχει στον εντοπισμό του Θεού, αυτό θα έδινε στον μεγάλο Winchester τις αποδείξεις που χρειάζεται για να πιστέψει και ο ίδιος.

Σχετική εικόνα

Μια άλλη σημαντική στιγμή για τον Dean στην 5η σεζόν ήταν το My Bloody Valentine, όπου ο Καβαλάρης του Λιμού αγγίζει την ψυχή του και τη χαρακτηρίζει “κενή”. Τα λόγια του Λιμού και το τρομακτικό αίσθημα του να νοιώθει νεκρός μέσα του, σε συνδυασμό με τη θέα του Sam να υποφέρει μέσα στο δωμάτιο πανικού του Bobby προσπαθώντας να αποτοξινωθεί από το δαιμονικό αίμα, ωθούν τον Dean στο να προσευχηθεί:

Dean: Please. I can’t…. I need some help. Please?

Αλλά, αυτή η προσευχή δεν απευθύνεται στον Castiel, όπως συνήθως, ούτε σε κανέναν άλλον άγγελο. Υπονοείται έντονα ότι, παρά τη δεδηλωμένη έλλειψη πίστης, ο Dean προσεύχεται στον ίδιο το Θεό!

Στο Dark Side of the Moon, o Sam και ο Dean συναντούν τον άγγελο Joshua στον Παράδεισο. Σου ραγίζει την καρδιά ο διάλογος των Winchesters με τον Φύλακα της Εδέμ, ειδικά για τον Dean, που έφτασε μέχρι εκεί μετά κόπων και βασάνων μόνο και μόνο για να μάθει ότι Αυτός που αναζητά δεν επιθυμεί να βρεθεί. Ο Dean καταφέρνει να ρωτήσει την προφανή ερώτηση: “Τι γίνεται από εδώ και πέρα;“. Όμως, η απάντηση που παίρνει, για άλλη μια φορά, δεν είναι ικανοποιητική. Έχουμε ξανά μια στιγμή που τον κατακλύζει ένα αίσθημα εγκατάλειψης, το οποίο μπορεί να το βιώσει, με την ίδια ένταση, τόσο ένας πιστός, όσο και ένας άθεος.

Στο 99 Problems, ο Sam, ο Dean και ο Castiel επιχειρούν να σκοτώσουν την Πόρνη της Βαβυλώνας, η οποία σύμφωνα με το βιβλίο της Αποκάλυψης μπορεί να θανατωθεί μόνο από το χέρι ενός πραγματικού υπηρέτη του Παραδείσου. Αρχικά πείθουν έναν ιερέα να φέρει εις πέρας την δύσκολη αυτή αποστολή, αλλά τελικά είναι ο ίδιος ο Dean που τη σκοτώνει, κάτι που εκπλήσσει αυτόν περισσότερο από ότι εκπλήσσει όλους τους υπόλοιπους. Αυτό ωθεί τον Dean στο να αποδεχθεί τη μοίρα του ως δοχείο του Μιχαήλ, αλλά μόνο αν οι άγγελοι εγγυηθούν ότι οι αγαπημένοι του θα είναι καλά. Το επεισόδιο τελειώνει με τον Dean να αποχαιρετά την Lisa.

Αποτέλεσμα εικόνας για supernatural dean kills the whore

Αυτό ήταν ένα ακόμα κομβικό σημείο για το χαρακτήρα του Dean. Παρατηρήστε την έκπληκτη αντίδρασή του όταν ολοκλήρωσε αυτή τη δοκιμασία που σημειωτέον, ούτε ο Castiel, ένας άγγελος Κυρίου δεν μπορούσε να ολοκληρώσει. Η απέχθεια του Dean για τον εαυτό του είναι γνωστή και ακόμα και η Πόρνη της Βαβυλώνας μπόρεσε να τη δει (τον αποκαλεί έναν αξιολύπητο, που μισεί τον εαυτό του και δεν έχει πίστη). Το να θεωρείται ένας τέτοιος άνθρωπος υπηρέτης του Ουρανού — περισσότερο κι από έναν άγγελο μάλιστα — είναι μια συνταρακτική αποκάλυψη για τον Dean. Τόσο συνταρακτική που αποφασίζει να ενδώσει στο πεπρωμένο του και να αποδεχτεί το ρόλο του ως “Σπαθί του Μιχαήλ”. Ο αποχαιρετισμός του Dean στη Lisa, το άτομο που ο ίδιος παραδέχεται ότι τον κάνει ευτυχισμένο, είναι μια πραγματικά σπαρακτική στιγμή…

Σχετική εικόνα

To Swan Song, το φινάλε της 5ης σεζόν, ήταν το επεισόδιο που τέσταρε περισσότερο την πίστη του Dean στο Θεό.

Dean: Wow. God gives you a brand-new, shiny set of wings, and suddenly you’re his bitch again?
Castiel: I don’t know what God wants. I don’t know if he’ll even return. It just… seems like the right thing to do.
Dean: Well, if you do see him, you tell him I’m coming for him next.
Castiel: You’re angry.
Dean: That’s an understatement.
Castiel: He helped. Maybe even more than we realize.
Dean: That’s easy for you to say. He brought you back. But what about Sam? What about me, huh? Where’s my grand prize? All I got is my brother in a hole!
Castiel: You got what you asked for, Dean. No Paradise. No Hell. Just more of the same. I mean it, Dean. What would you rather have? Peace or freedom?
Dean: Well, you really suck at goodbyes, you know that?

Στον απόηχο του θανάτου του Sam, επιστρέφουμε στο αιώνιο ερώτημα: “Που είναι ο Θεός μέσα σε όλα αυτά;” Όταν ΘΕΛΟΥΜΕ να τον βρούμε, μα δεν μπορούμε, θυμώνουμε. Αυτά δεν είναι συναισθήματα ενός άπιστου. Ο Dean είχε μια ταραχώδη πορεία προς την πίστη. Τώρα έχει βιώσει την χειρότερη δυνατή απώλεια, έχει κάνει τη μεγαλύτερη θυσία και πιστεύει ότι δεν έχει λάβει τίποτα ως αντάλλαγμα. Και η απόκρισή του είναι πολύ ανθρώπινη: “Τι θα γίνει με εμένα τώρα;

Αποτέλεσμα εικόνας για dean I Think I'm Gonna Like It Here

Τρία χρόνια μετά, στο I Think I’m Gonna Like It Here, ο Dean έρχεται αντιμέτωπος με μια εξίσου δυνατή αμφισβήτηση της πίστης του, πάλι εξαιτίας του επικείμενου χαμού του αδερφού του.

Dean: So, there’s – there’s no recovery? I mean, there’s no bounce-back. There’s no nothing.
Doctor: I’m afraid that’s in God’s hands now.
Dean: You’re a doctor. You’re a medical professional. You’re trying to tell me that my brother’s life is in God’s hands? What, is that supposed to be a – a comfort?
Doctor: Mr. Dougherty–
Dean: No, God has nothing to do with this equation at all.
Doctor: I didn’t mean–
Dean: That’s not good enough.

Σε πρώτη ανάλυση, είναι εύκολο να ερμηνεύσεις τα λόγια του Dean ως πισωγύρισμα στην αποδοχή του Θεού. “Υποτίθεται ότι αυτό είναι παρηγοριά;” Ένα ερώτημα που θα έθετε άνετα ένας άθεος. Όμως, σε ένα ευρύτερο νοηματικό πλαίσιο, υποδεικνύει την οργή που νοιώθει ο Dean για το Θεό. Νοιώθει ότι του είπαν ψέματα, ίσως νοιώθει βλάκας που προσπάθησε να πιστέψει. Και πάλι, πρόκειται για μια απολύτως ανθρώπινη αντίδραση, ειδικά υπό αυτές τις συνθήκες. Σε μια δεύτερη ανάλυση, μάλιστα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή η οργή ενάντια στο Θεό ήταν που ώθησε τον Dean να δεχτεί το Σημάδι του Κάιν, λίγο καιρό αργότερα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το να γίνει δαίμονας στο τέλος της σεζόν.

Σχετική εικόνα

Στο Paint It Black, ένα κατά τα άλλα αδιάφορο filler επεισόδιο της 10ης σεζόν, βλέπουμε τον Dean για πρώτη φορά να εξομολογείται στην εκκλησία. Μπορεί να είναι στα πλαίσια μιας αποστολής και να λέει ψέματα στον ιερέα για την ταυτότητά του, όλα όσα του λέει όμως είναι απολύτως αλήθεια:

Father Delaney: Do you truly believe in God, agent? Because it can be a comfort.
Dean: I believe there is a God. But I’m not sure he still believes in us.

Μπορεί να φταίει το περιβάλλον, αλλά κάτι στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή μέσα στο εξομολογητήριο ‘μιλά’ στον Dean. Μπορεί να είναι η ιδιωτικότητα του χώρου ή η παρουσία κάποιου που γνωρίζει ότι θα τον ακούσει χωρίς να τον κρίνει. Ή μπορεί να είναι η βεβιασμένη ευκαιρία εσωτερικής αναζήτησης. Ή ακόμη και η πεποίθηση ότι ο Θεός όντως θα ακούσει το παράπονό του. Όποιος και να ήταν ο λόγος πίσω από την ειλικρίνεια του Dean, τα λόγια του δείχνουν την πορεία της πίστης του όλα αυτά τα χρόνια. Βλέπουμε τη μετάβασή του από άτομο που ενεργά δεν πίστευε στο Θεό, σε κάποιον που εκφράζει την πίστη του όταν ερωτηθεί. Δεν πρόκειται, όμως, για αλλαγή γνώμης, γιατί ο Dean πάντα ήταν αμφισβητίας. Πρόκειται περισσότερο για αλλαγή στάσης. Είναι αποδοχή του Θεού, κι όχι πίστη σε Αυτόν. Και, φυσικά, ο Dean συνεχίζει να μην δέχεται ότι ο Θεός του έχει εμπιστοσύνη.

Αποτέλεσμα εικόνας για all in the family chuck

Και φτάνουμε στο κομβικότερο σημείο του σημερινού αφιερώματος, αλλά και ολόκληρης της σειράς, στο επεισόδιο All in the Family της 11ης σεζόν, όπου ο Dean έχει τη ευκαιρία να πει στο Θεό όλα όσα τον βασάνιζαν τόσο καιρό. Αυτόν τον διάλογο τον περιμέναμε χρόνια, ήταν τόσο εύστοχος κι όμορφος, και συνοψίζει όλα όσα πρεσβεύει το Supernatural!

Στις αρχές του 2016, σε ένα συνέδριο, πριν την προβολή του επεισοδίου, ο Jensen Ackles είχε μιλήσει για αυτή τη σκηνή, χωρίς να αναφέρει ποιος ήταν ο άλλος χαρακτήρας απέναντί του. Είπε πως μέσα στο σενάριο ο Dean υποτίθεται ότι ήταν νευριασμένος. Όμως, κατά τη διάρκεια του γυρίσματος, όταν ήρθε η στιγμή, δάκρυσε, αντί να θυμώσει. Ο ηθοποιός είπε ότι έμαθε πολλά για τον Dean από εκείνη τη σκηνή. Όλος ο θυμός που εκφράζει τόσα χρόνια ο Dean για την απουσία του Θεού πηγάζει από αυτό το ακατέργαστο συναίσθημα εγκατάλειψης, απελπισίας, και όταν έφτασε η στιγμή αυτής της κυριολεκτικής σύγκρουσης με το θείο (που κανείς μας, δυστυχώς, δεν θα έχει ποτέ την τύχη να ζήσει στην πραγματικότητα), αντί για οργή επήλθε μια συναισθηματική εκτόνωση — αυτή η αμφισβήτηση που βιώνουμε όλοι μέσα μας, είτε είμαστε πιστοί είτε όχι. Ήταν μια απίστευτη, πανέμορφη σκηνή, και ίσως το σημαντικότερο ορόσημο στο ταξίδι του Dean.

Στο Lost and Found, την πρεμιέρα της 13ης σεζόν, ο Dean έχει χάσει τα πάντα, έχει μόνο τον αδερφό του, αλλά για πρώτη φορά στη ζωή του νοιώθει ότι δεν είναι αρκετό. Προσεύχεται στο Θεό να τους φέρει όλους πίσω. Να φέρει πίσω τον Castiel, τη Mary — ακόμα και τον Crowley.

Dean: Okay, Chuck… or God or whatever. I… I need your help. See, you — you left us. You left us. You went off… You said… you said the Earth would be fine because it had me and it had Sam, but it’s not, and we’re not. We’ve lost everything. And now you’re gonna bring him back. Okay? You’re gonna bring back Cas, you’re gonna bring back Mom, you’re gonna bring ’em all back. All of them. Even Crowley. ‘Cause after everything that you’ve done, you owe us, you son of a bitch. So you get your ass down here and you make this right. Right here and right now! Please. Please help us.

Τώρα πια ο Dean δεν έχει την ‘πολυτέλεια’ να αμφισβητεί την ύπαρξη του Θεού, πράγμα που κάνει ακόμα πιο επίπονη την απουσία και την αδιαφορία Tου.

Αποτέλεσμα εικόνας για dean father lucca

Στο A Most Holy Man, οι Winchesters γνωρίζουν έναν “πανάγιο άνθρωπο”, τον Πατέρα Λούκα Καμιλέρι. Ο Dean κάνει μαζί του μια συζήτηση περί πίστης:

Father Lucca: You’re not a believer?
Dean: Oh, I believe. Hell, I know. God? He doesn’t give a damn about you or me or anyone else. So if you’re expecting some sort of a-a miracle to happen, well… good luck.
Father Lucca: I’m sorry. I didn’t mean God would reach down and protect us. Of course that’s not going to happen. But I believe all good things are God’s things. And what your brother’s doing, it’s a good thing.
Dean: Yeah, or a stupid thing.
Father Lucca: Or both. Many times, they can be the same.

Ο Dean έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου έχει αποδεχτεί την απουσία του Θεού. Συνεχίζει, βέβαια, μέσα του να μην την καταλαβαίνει, και ακόμη τον εξοργίζει. Μάλιστα, δηλώνει ευθαρσώς στον ιερέα πως πιστεύει ότι ο Θεός δεν ενδιαφέρεται (και το λυπηρό είναι πως αναδρομικά γνωρίζουμε πόσο δίκιο έχει). Όμως, όταν ο Πατήρ Λούκα του εξηγεί ότι τα θαύματα δεν συμβαίνουν έτσι απλά, κι ότι οι καλές πράξεις των ανθρώπων προέρχονται από τον Θεό, ο Dean δεν το αμφισβητεί. Μάλιστα, αργότερα τον βλέπουμε να λέει στον Sam να έχει πίστη κι ό,τι κι αν συμβεί στο μέλλον θα το αντιμετωπίσουν. Αυτό δείχνει ότι ο Dean έχει πια αποδεχτεί το ρόλο του προστάτη της ανθρωπότητας που του ανέθεσε ο Θεός (φαινομενική απόδειξη ότι τελικά Εκείνος πιστεύει σε αυτόν), και, κατ’επέκταση, έχει φτάσει μέσα του σε μια ισορροπία όσον αφορά την πίστη του στον Ουράνιο Πατέρα…

Και πάνω που είχε βρει αυτό το ψήγμα ισορροπίας της πίστης μέσα του ο Dean, έρχονται τα γεγονότα του Moriah, του φινάλε της 14ης σεζόν, όπου λαμβάνει χώρα η πιο σοκαριστική ανατροπή στην ιστορία του Supernatural: ο Chuck είναι ένας κακόβουλος Θεός, που κινούσε τα νήματα στις ζωές των Winchesters πολύ πριν γεννηθούν, μόνο και μόνο γιατί ήθελε να ψυχαγωγηθεί. Στον απόηχο αυτής της τεράστιας αποκάλυψης, η τελευταία σεζόν της σειράς ασχολείται με το πως διαχειρίζονται τα αγόρια τη γνώση ότι η πολύτιμη ελεύθερη βούλησή τους ήταν ένας μύθος που διαιώνιζε ο ίδιος ο Chuck στο σαδιστικό παιχνίδι του. Ο Dean παίρνει ιδιαιτέρως βαριά αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων και στο Unity δηλώνει διατεθειμένος να θυσιάσει τα πάντα και να χρησιμοποιήσει τον οποιονδήποτε, αν αυτό σημάνει την ήττα του Chuck. Ευτυχώς, ο πάντα πιο ψύχραιμος Sam φέρνει τον Dean στα συγκαλά του και, λίγο αργότερα, στο Despair, η θυσία του Castiel για να τον σώσει, του υπενθυμίζει ότι δεν είναι ένα φονικό εργαλείο, όπως τον ήθελε ο πατέρας του (και κατ’επέκταση ο Chuck), αλλά είναι πολλά παραπάνω. Και αυτή η συνειδητοποίηση είναι που σταματά τον Dean λίγο πριν σκοτώσει τον Chuck στο Inherit the Earth:

Chuck: This… This… This is why you’re my favorites. You know, for the first time I have no idea what happens next. Is this where you kill me? I mean I could never think of an ending where I lose. But this, after everything that I’ve done to you… to die at the hands of Sam Winchester… of Dean Winchester, the ultimate killer… It’s kind of glorious.
Dean: Sorry, Chuck.
Chuck: What? What?
Dean: See, that’s not who I am. That’s not who we are.
Chuck: What kind of an ending is this?
Sam: His power. You sure it won’t come back?
Jack: It’s not his power anymore.
Sam: Then I think it’s the ending where you’re just like us and like all the other humans you forgot about.
Dean: It’s the ending where you grow old, you get sick and you just die.
Sam: And no one cares. And no one remembers you. You’re just forgotten.

Στο τέλος του Supernatural, η έννοια της πίστης στο Θεό είναι κενή πια, αφού δεν έχει νόημα να πιστεύεις σε ένα ον που δεν θέλει το καλό σου. Όμως, παρόλη την οργή του, που ανάβλυζε στη διάρκεια της τελευταίας σεζόν, για όλη την κοροϊδία και τα βασανιστήρια που υπέστησαν εξαιτίας του, ο Dean δεν σκοτώνει τον Chuck. Το μεγαλύτερο “screw you” στο Θεό, μπόρεσε να του το πει αφήνοντάς τον ζωντανό, αποδυναμωμένο, ξεχασμένο…

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Latest

More Articles Like This