Supernatural πλάσματα : Θεριστές (Reapers) {UPDATED}

0
1681

reapersby Amalia & Orestis

Οι Θεριστές (στα αγγλικά: Reapers) μια χαμηλόβαθμη τάξη αγγελικών πλασμάτων, γνωστοί και ως «Άγγελοι του Θανάτου», που συλλέγουν τις ψυχές των νεκρών ανθρώπων. Όλοι οι Θεριστές δουλεύουν για τον Θάνατο. Η δουλειά τους είναι να αγγίξουν τον νεκρό για να απελευθερώσουν την ψυχή του από το σώμα, και να την συνοδεύσουν στη μετά θάνατο ζωή. Όταν τους δεις, σημαίνει ότι πεθαίνεις. Οι Θεριστές δεν επιτρέπεται να αποκαλύψουν στους αποθανόντες τι τους περιμένει πέρα από το Πέπλο (μέρος ανάμεσα στον κόσμο των ζωντανών και τη μετά θάνατον ζωή). Δεν μπορούν όμως να αναγκάσουν κανέναν να τους ακολουθήσει. Οι Θεριστές δίνουν την επιλογή στο πνεύμα του νεκρού είτε να τους συνοδεύσει στην επόμενη ζωή, είτε να μείνει στο Πέπλο ως φάντασμα (κάτι που σημαίνει οτι κάποια στιγμή θα μετατραπεί σε εκδικητικό πνεύμα).

Όταν είσαι σε κώμα, όλα είναι περίεργα και ο Θεριστής έρχεται στο μυαλό σου για να σε πάρει. Μπαίνει στο μυαλό σου και σε ξετρυπώνει. Βλέπεις και “ζεις” πράγματα και σκηνές του παρελθόντος σου. Ο Χάρος θα σε κυνηγήσει όμως όπου και αν πας. Έχεις πάντα επιλογές. Αν θες πας μαζί του, αν όχι γίνεσαι φάντασμα. Όταν βρίσκεσαι σε μια τέτοια κατάσταση, ψάχνεις για την έξοδο. Και εκείνες οι στιγμές είναι αυτό που λένε ότι περνάει η ζωή σου μπροστά από τα μάτια σου. Όποτε ανοίγεις μια πόρτα, υπάρχει και ένα διαφορετικό κεφάλαιο μέσα. Μπορείς να βγεις, αν βρεις την σωστή πόρτα! Πρέπει όμως να πας πολύ βαθιά. Βαθιά όπως πράγματα που δε θες να σκέφτεσαι και τα θάβεις, τα πλακώνεις με άλλα πράγματα και δεν τα ψάχνεις ποτέ. Η έξοδος είναι μέσω της χειρότερης ανάμνησής σου. Ακόμα και αν βρεις την έξοδο, μπορεί και να πεθάνεις.

Μετά την Αποκάλυψη και τον εμφύλιο στον Παράδεισο, υπήρξαν περιπτώσεις αναρχικών Θεριστών που σταμάτησαν να ακολουθούν τους κανόνες κι έγιναν τυχοδιώκτες μισθοφόροι.

Σύμφωνα με τον Castiel, οι Θεριστές συγκεντρώνονται σε ομάδες “σε περιόδους μεγάλης καταστροφής” ή απόγνωσης και ο ίδιος παραθέτει ως παραδείγματα το Σικάγο το 1871, το σεισμό στο Σαν Φρανσίσκο το 1906 και την καταστροφή της Πομπηίας. Οι Θεριστές μπορεί να εμφανιστούν σε ένα άτομο που πεθαίνει, σε οποιαδήποτε μορφή, καθώς μπορούν να “καταλάβουν” έναν άνθρωπο ή εμφανίζονται με τη δική τους σωματική μορφή στους ζωντανούς.

Ενώ οι Θεριστές εξυπηρετούν τον Θάνατο και δεν είναι ευθυγραμμισμένοι με τον Ουρανό ή την Κόλαση, όμως ήταν αποκομμένοι από τον Ουρανό μαζί με τους άλλους αγγέλους, όταν ο Μέτατρον εκτέλεσε το ξόρκι του. Το κλείσιμο του Παραδείσου από τον Μέτατρον κατέστησε τους Θεριστές (προσωρινά τουλάχιστον) ‘άνεργους’ γιατί οι ψυχές των νεκρών δεν είχαν που να πάνε και παρέμεναν στη γη σε αγωνία.

Η προέλευσή τους είναι ασαφής και είναι επίσης άγνωστο τι σχέση, αν υπάρχει, πρέπει να έχουν με τα άλλα όντα όπως ο Θεός ή η Μοίρα.

Τα τελευταία χρόνια, ορισμένοι Θεριστές εμφανίζονται όλο και περισσότερο σαν αδίστακτοι έμποροι συλλέγοντας ψυχές ή τις μετακινούν μεταξύ ουρανού και κόλασης για μια συγκεκριμένη τιμή. Μερικοί Θεριστές φαίνεται επίσης να έχουν λειτουργήσει ως κυνηγοί επικηρυγμένων, στους οποίους ο Dean αναφέρεται ως “Η Δύναμη Δέλτα των Θεριστών”. Ο λόγος για αυτή την αλλαγή της συμπεριφοράς θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της Αποκάλυψης καθώς σύμφωνα με τον Balthazar τα χρόνια μετά την εκ νέου φυλάκιση του Εωσφόρου: “.. Είναι μια νέα εποχή χωρίς κανόνες, χωρίς πεπρωμένο. Απλά απόλυτη και πλήρης ελευθερία”.

In_My_Time_of_Dying_ReaperΧαρακτηριστικά

H αληθινή μορφή του Θεριστή είναι άυλη, σαν αιθέριο πνεύμα, με μια λευκή αύρα να τους περιβάλλει. Παίρνουν ανθρώπινη μορφή για να μπορεί ο αποθανών να τους εμπιστευτεί για να πάει μαζί τους στην επόμενη ζωή.

Στο Supernatural, οι περισσότεροι Θεριστές που έχουμε δει ήταν άνδρες, όμως υπάρχουν και γυναίκες Θεριστές (όπως η Tessa και η April). Οι Θεριστές φαίνεται να έχουν φύλο. Γενικά, έχουν αρκετές διαφορές από τους υπόλοιπους αγγέλους, για παράδειγμα, δεν είναι ξεκάθαρο αν χρειάζονται ανθρώπινο ‘δοχείο’.

Δυνάμεις και Ικανότητες

 • Έχουν πρόσβαση στον Παράδεισο, την Κόλαση, το Καθαρτήριο και στο Πέπλο.
 • Είναι αόρατοι στο ανθρώπινο μάτι, εκτός αν το άτομο είναι κοντά στο θάνατο ή αν βιώσει αστρική προβολή. Μπορούν επίσης να γίνουν ορατοί στους θνητούς κατά βούληση. Γενικά έιναι ικανοί να ελέγξουν την ανθώπινη αντίληψη για να κάνουν τους εαυτούς τους να μοιάζουν όπως θέλουν εκείνοι.
 • Μπορούν να σταματήσουν το χρόνο.
 • Τηλεμεταφορά.
 • Δεινή ικανότητα εντοπισμού ψυχών.
 • Τηλεκίνηση.
 • Ανάσταση νεκρών.

Ορισμένοι αναρχικοί, μισθοφόροι Θεριστές, επίσης, φαίνεται να έχουν πρόσθετες δυνατότητες, σύμφωνα με τον άγγελο Βαρθολομαίο: “Κάποιοι από εσάς έχετε “ανεβάσει” τις ικανότητές σας σε ένα εντελώς νέο επίπεδο …”.

tessa reaper against first bladeΑδυναμίες

 • Μπορούν να πεθάνουν από το Δρεπάνι του Θανάτου, μια αγγελική λεπίδα ή από την Πρώτη Λεπίδα.
 • Υπάρχει ένα ξόρκι με το οποίο μπορείς να ‘δέσεις’ έναν Θεριστή για να κάνει το θέλημά σου.
 • Χάνουν τις δυνάμεις τους μέσα σε μια Παγίδα για Θεριστές (βλέπε παρακάτω για περισσότερες λεπτομέρειες)
 • Μπορούν να κυριευτούν από δαίμονες – αν και ο μόνος δαίμονας που έχουν δει να κυριεύει Θεριστή ήταν ο Azazel, ο οποίος είναι πολύ πιο ισχυρός από τον μέσο δαίμονα.

 Όταν ένας Θεριστής πεθάνει βγάζει ένα εκτυφλωτικό λευκό φως (όπως όλοι οι άγγελοι).

Ξόρκι δέσμευσης

Το ξόρκι για να “δέσεις” έναν θεριστή για να κάνει το θέλημά σου απαιτεί να δημιουργήσεις έναν Μαύρο Βωμό με ‘σκοτεινά αντικείμενα‘ όπως π.χ. κόκκαλα, ανθρώπινο αίμα. Πρόκειται για μαύρη μαγεία, και χρειάζεσαι ένα σύμβολο στο σχήμα σταυρού. Με το ξόρκι αυτό μπορείς να σώζεις έναν ετοιμοθάνατο άνθρωπο, αλλά ο Θεριστής θα πάρει την ζωή ενός υγιή ανθρώπου.

supernatural1Παγίδα Θεριστή

Με τα σωστά υλικά και την σωστή τελετή, μπορείς να παγιδεύεις έναν Θεριστή σαν δαίμονα μέσα στο παραπάνω σύμβολο. Φυσικά απλώς τον καθυστερείς και λίγη ώρα μετά θα έρθει να σε βρει. Κάποια από τα υλικά που χρειάζεσαι είναι ορυκτό χρυσό, κώνειο και μοσχοκάρυδο.

death horsemanΟι Θεριστές στην λαϊκή παράδοση

Ο Μαύρος Θεριστής είναι ο Θάνατος, το πλάσμα που παίρνει τις ψυχές ανθρώπων (γι’αυτό και ονομάζεται και “Συλλέκτης Ψυχών”). Άπειροι θρύλοι υπάρχουν σχεδόν σε κάθε πολιτισμό. Ο Θάνατος αναφέρεται με εκατοντάδες διαφορετικά ονόματα και μορφές.

Στο επεισόδιο 11×23 Alpha and Omega, όταν η Billie ενημερώνεται για την βόμβα ψυχών, που θα χρησιμοποιηθεί για να ηττηθεί το Σκοτάδι, συμφωνεί να βοηθήσει. Έτσι, αποφασίζει να κάνει μια “επιδρομή” στο Πέπλο διεκδικώντας εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές πριν αυτές το εγκαταλείψουν για να ισχυροποιήσει την αποτελεσματικότητα της βόμβας των ψυχών.

Αργότερα, στο επεισόδιο 13×05 Advanced Thanatology, όταν ο Dean συναντά την Billie, του αποκαλύπτει ότι αυτή έχει πλέον πάρει τη θέση του Θανάτου σύμφωνα με έναν κανόνα: όταν μια ενσάρκωση του Θανάτου σκοτώνεται, τότε ο επόμενος Θεριστής, που πεθαίνει, αναλαμβάνει την εξουσία του.

Ενώ, στο επεισόδιο 13×19 Funeralia, η Ροβίνα με τις ισχυρές δυνάμεις, που έχει αποκτήσει μετά το ξόρκι από το Μαύρο Γριμόριο, βρίσκει τρόπο να σκοτώνει όχι μόνο ανθρώπους αλλά και τους Θεριστές, οι οποίοι πρόκειται να συνοδεύσουν τις ψυχές τους επιδιώκοντας να εκβιάσει το Θάνατο. Όμως, η Billie, θα την εμποδίσει να καταλύσει την φυσική ροή των πραγμάτων στην επίγεια αλλά και στην μεταθανάτια ζωή.

ΥΓ Το παρόν άρθρο ίσως αλλάξει/ανανεωθεί όσο κυλούν οι σεζόν και παίρνουμε πληροφορίες από τα επεισόδια για τα συγκεκριμένα πλάσματα.

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια