Supernatural Πλάσματα : Πνεύματα/Φαντάσματα (Spirits/Ghosts)

Καλύτερα Επεισόδια του Supernatural

Orestis
Orestishttp://supernaturalgreece.gr/
Όλα ξεκίνησαν στις 22/04/11 όταν η απόφαση για ένα ήρεμο blog σχετικά με τη σειρά Supernatural πήρε σάρκα και οστά. Η συνέχεια γνωστή. Πρωτοπορία σε events σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τις αγαπημένες μας σειρές και το Supernaturalgreece.gr είναι πλέον γεγονός. Γίναμε χιλιάδες, γίναμε η πιο όμορφη ιντερνετική οικογένεια. Το 2015 παρευρέθηκα στο συνέδριο της Ρώμης γνωρίζοντας από κοντά το cast του Supernatural.

21190_349712648458937_1135057959_n

Πνεύματα – Φαντάσματα

Το αλάτι είναι απωθητικό για τα φαντάσματα, δεν τα σκοτώνει αλλά τα καθυστερεί. Αν μυρίσεις όζον, σημαίνει πνεύμα!

Ένα Φάντασμα ή ένα Πνεύμα παραμένει συνδεδεμένο με την θνητή σφαίρα, διότι συνδέεται με αυτή εξαιτίας κάποιας εκκρεμότητας ή απροθυμίας να αναπαυθεί. Μπορεί, όπως ο Dean σχεδόν έκανε και ο Bobby έκανε επίσης, να αρνηθούν να συνοδεύσουν τον θεριστή, που είναι επιφορτισμένος με την υποχρέωση να τους βοηθήσει να αναπαυθούν. Πολλά έχουν την επιθυμία για εκδίκηση ενάντια σε αυτούς που θεωρούν ότι έχουν προκαλέσει τον θάνατό  τους ή στοχεύουν ανθρώπους σαν κι αυτούς, για παράδειγμα η Constance Welch και ο Peter Sweeney. Άλλα, όπως ο Δρ Ellicott, o Δρ HH Holmes και η νοσοκόμα Glockner υπήρξαν μοχθηροί στη ζωή και συνέχισαν να είναι και μετά το θάνατο. Ο Sam φαίνεται να νιώθει κάποια συμπάθεια για τα φαντάσματα.

Ένα φάντασμα, που μπορεί να κινεί αντικείμενα, αναφέρεται ως ένα “εκδικητικό πνεύμα” και όταν αποκτούν υλική μορφή ή κατέχουν ένα άλλο πρόσωπο, μπορούμε να δούμε να εκρέει εκτόπλασμα. Τα φαντάσματα μπορούν επίσης να μολύνουν ένα άτομο με την ασθένεια των φαντασμάτων, μια ασθένεια που θα κάνει το άρρωστο άτομο να βιώσει τα συναισθήματα του φαντάσματος κατά τη στιγμή του θανάτου του, σε αργή κίνηση. Όταν ο Dean είχε μολυνθεί, βίωσε υπερβολικό φόβο και λίγο έλειψε να πάθει καρδιακή ανακοπή.

Τα φαντάσματα μπορεί να επηρεάσουν τα αντικείμενα στον υλικό κόσμο. Αυτό είναι μια ικανότητα που πρέπει να μάθουν να το κάνουν. Ο Sam και ο Dean μαθαίνουν πώς να κινούν φυσικά αντικείμενα και να αγωνιστούν όταν βιώνουν μια εξωσωματική εμπειρία στο 4×15 Death Takes a Holiday. Το φάντασμα του Haskel Crane εξηγεί στον Bobby και στην Annie Hawkins ότι για να γίνει αυτό, το πνεύμα πρέπει είτε να ηρεμήσει πολύ και να έρθει σε μια κατάσταση  Ζεν ή να κυριευθεί από “εκρηκτική, υπερβολική οργή, καθαρό θυμό”.

Τα φαντάσματα μπορούν να χειριστούν ηλεκτρονικό εξοπλισμό για να επικοινωνούν μέσω ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Μπορούν να ανιχνευθούν από την παρεμβολή που προκαλούν με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία μέσω της χρήσης ενός μετρητή EMF.

Κάποια φαντάσματα έχει αποδειχθεί ότι έχουν μοναδικές ικανότητες: ο Freeman Daggett φαινόταν να είναι σε θέση να κάνει τον Sam να εξαφανίζεται και να επανεμφανίζεται εν ριπή οφθαλμού, να πετύχει τη μεταφορά του από τον πρώτο όροφο στο υπόγειο, ο Whitman Van Ness μπορούσε να καταστρέψει άλλα φαντάσματα και να απορροφά την ενέργειά τους, η Mary Worthington μπορούσε να σκοτώσει κάποιον μέσα από μια διαστρεβλωμένη αντανάκλαση του εαυτού τους, που τους κατηγόρησαν για διάφορους θανάτους, για τους οποίους ήταν υπεύθυνοι.

Τα φαντάσματα δεν εμφανίζονται πάντα από επιλογή ή ως αποτέλεσμα μιας εκκρεμότητας. Τα φαντάσματα μπορεί επίσης να κληθούν και να ελεγχθούν από μάγισσες ή δαίμονες. Ο Walter Dixon χρησιμοποιεί τη νεκρομαντεία για να καλέσει τα φαντάσματα ηθοποιών του παρελθόντος του Χόλιγουντ και μέλη του συνεργείου και να τους αναγκάζει να σκοτώσουν τους ανθρώπους, που τον είχαν αδικήσει. Ο δαίμονας Samhain καλεί φαντάσματα και εγείρει ανθρώπους από τους νεκρούς, δημιουργώντας ζόμπι. Ο Jimmy Tomorrow δεσμεύει το φάντασμα της Margaret Fox για να σκοτώσει άλλα μέντιουμ, ενάντια στα οποία τρέφει μια μνησικακία.

Με τον καιρό, τα πνεύματα μπορεί να τρελαθούν ή απλά να εκφυλιστούν σε μια κατάσταση,  που ο Bobby αναφέρει ως “Αλτσχάιμερ φαντασμάτων”.

 

Όταν ένα πνεύμα κατοικεί σε ένα σπίτι, μπορείς να ακούσεις γρατσουνίσματα στους τείχους, να δεις τα φώτα να τρεμοπαίζουν ή το νερό να τρέχει χωρίς λόγο. Τα πνεύματα δεν είναι απαραιτήτως κακά. Υπάρχουν πνεύματα-φαντάσματα που επαναλαμβάνουν παλιά εγκλήματα όπως π.χ. ο Ιπτάμενος Ολλανδός, το φημισμένο πλοίο.

Εκδικητικά πνεύματα. Δημιουργούνται από βίαιους θανάτους και έπειτα επιστρέφουν για κάποιο λόγο, συνήθως δυσάρεστο, όπως για εκδίκηση σε ανθρώπους που τα έβλαψαν. Μόλις τελειώσει, λογικά αναπαύεται.

Κάποια πνεύματα βλέπουν μόνο ό,τι θέλουν. Το να επαναφέρεις ένα πνεύμα από τους νεκρούς με κάποια τελετή και να τους βάλεις να κάνουν φόνους για σένα, είναι σαν να παίζεις με την φωτιά. Με ένα λάθος μπορεί να στραφούν εναντίον σου.

Αν τα πνεύματα γίνουν αόρατα, μπορείς να τα δεις μέσα από κάμερα ή και από το κινητό σου. Το κινητό ή η κάμερα, μπορούν να συλλαμβάνουν συχνότητες που δεν μπορεί το ανθρώπινο μάτι. Ένας άλλος τρόπος για να καταλάβεις ότι υπάρχει πνεύμα είναι ότι ίσως σταματήσει το ρολόι σου.

“Απόηχος θανάτου”: είναι μια μεταθανάτια χρονική παλινδρόμηση. Το φάντασμα ξαναζεί τις τελευταίες του στιγμές ξανά και ξανά. Συνήθως τις στιγμές στο μέρος στο οποίο σκοτώθηκε. Σπάνια μπορείς να σοκάρεις έναν απόηχο τόσο ώστε να βγει από το συνεχές. Γίνεται μόνο αν μιλήσεις στο κομμάτι του που είναι ακόμη άνθρωπος, αλλά συνήθως πρέπει να έχεις κάποιου είδος σχέσης με τον αποθανόντα. Αν οι απόηχοι είναι σε ένα μέρος, αυτό σημαίνει ότι και τα πτώματά των ανθρώπων είναι εκεί.

Το σύμβολο του Μάρτυρα
Φαντάσματα – Μάρτυρες στο μεταφυσικό: κανείς από αυτούς δεν πέθανε φυσιολογικά. Αυτά τα φαντάσματα αναγκάστηκαν να ζωντανέψουν, ξύπνησαν μες στην αγωνία και ήταν σαν κυνηγημένοι. Δεν ήταν λάθος τους, αλλά κάποιος τους σήκωσε με κάποιο τρόοπο. Όλα αυτά ισχύουν για φαντάσματα που πάνω τους έχουν το σύμβολο του Μάρτυρα. Τους αφήνει ένα σημάδι, μια μάρκα στις ψυχές τους. Όποιος το πετύχει αυτό, έχει μεγάλα σχέδια. Ονόμαζεται “το ξύπνημα των μαρτύρων” και μοιάζει με αρχαία προφητεία. Όλα αυτά όμως είναι σημάδι της Αποκάλυψης. Μπορείς όμως να στείλεις τους μάρτυρες στην “αιώνια ανάπαυση”. Με ένα ξόρκι το οποίο γίνεται πάνω σε φωτιά και λές κάποια λόγια. Το “ξύπνημα των μαρτύρων” είναι μία από τις 66 σφραγίδες για την Αποκάλυψη.

Ένα φάντασμα έχει την δυνατότητα να βλέπει τα υπόλοιπα. Τα αρχάρια φαντάσματα δεν μπορούν να καταλάβουν από την αρχή τις δυνάμεις τους. Η κατάσταση ενός φαντάσματος επιδεινώνεται σε διαφορετική κλίμακα, άλλοι πιο σύντομα και άλλοι πιο αργά. Τελικά όλα γίνονται χαμένα και εκδικητικά. Δε μένει τίποτα. Χάνουν την μνήμη τους. Τα φαντάσματα κουράζονται και χάνουν την συγκέντρωσή τους με αποτέλεσμα να χάνουν τις δυνάμεις τους.

Εξουδετέρωση φαντασμάτων

Τα αγόρια αναγκάζουν συνήθως ένα φάντασμα να προχωρήσει με το αλάτισμα και το κάψιμο του πτώματός του. Ο Sam παραδέχεται ότι “Ο πατέρας μου πάντα έλεγε ότι είναι ο θάνατος για τα πνεύματα. Αλλά η αλήθεια είναι, ποτέ δεν ξέρεις”. Ο Bobby Singer λέει αργότερα στην Annie Hawkins ότι ο ίδιος προσωπικά πιστεύει ότι τα φαντάσματα πάνε στη λήθη όταν τα οστά τους καίγονται. Έχει αποκαλυφθεί ότι όταν τα λείψανα ενός φαντάσματος καίγονται, ένας θεριστής παίρνει την ψυχή τους εκεί όπου ανήκει ή όπως στην περίπτωση του Bobby Singer, κάπου αλλού, αν μια εξωτερική πηγή τους πείσει.

Η καύση των οστών είναι επιτυχής στις περισσότερες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Δρ Ellicott, της νοσηλεύτριας Glockner, του Jonah Greely και του Whitman Van Ness και των θυμάτων του. Στο 5×09 The Real Ghostbusters, το τελικό αλάτισμα και η καύση γίνεται από τον Demian και Barnes. Μερικές φορές, όμως, ένα αντικείμενο μπορεί να εγκλωβίσει το φάντασμα ενός ατόμου στο βασίλειο των ζωντανών. Με τον Hookman, δεν αρκούσε το αλάτι των Winchesters και το κάψιμο του πτώματός του αλλά έπρεπε να λιώσουν όλο το ασήμι από το γάντζο του, επειδή αυτό το αντικείμενο ήταν κομμάτι της ζωής του, καθώς χρησιμοποιήθηκε ως το φονικό όπλο του. Στον Cyrus Dorian χρησιμοποιήθηκε το αλάτι και το κάψιμο των οστών αλλά εξαφανίστηκε μόνο όταν ο ίδιος και το φορτηγό του μεταφέρθηκαν σε ιερό έδαφος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το αντικείμενο που πρέπει να καταστραφεί για να αναγκάσει το φάντασμα να προχωρήσει, περιέχει μια μικρή ποσότητα DNA που έχει διατηρηθεί. Αυτό ισχύει για την Melanie Merchant και τον Dirk McGregor, των οποίων τα εναπομείναντα μαλλιά έπρεπε να καούν.

Στην περίπτωση του PT Sandover, τα γάντια του, που μπορεί να περιείχαν ορισμένα κύτταρα του δέρματος ή κομμάτια από νύχια, έπρεπε να καούν. Σε μία αξέχαστη περίπτωση, το νεφρό της Rose Brown, το οποίο δώρισε στην αδελφή της, Isabel, που εξακολουθούσε να ζει, συνδέει το φάντασμά της με ένα ζωντανό, κινούμενο αντικείμενο. Ακόμα κι αν το σώμα της κάηκε από τον Sam, δεν μπόρεσε να εξαφανιστεί και ο Sam και ο Dean αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν hoodoo για να κρατήσουν την Rose υπό έλεγχο. Πριν μπορέσουν να ερευνήσουν αυτή την επιλογή, ο ξαφνικός θάνατος της Isabel, που προκαλείται από την Rose, αναγκάζει το φάντασμα της Rose να αναπαυθεί. Στην περίπτωση της Mary Worthington, ο Sam και ο Dean ήταν σε θέση να μετατρέψουν τη δύναμή της να σκοτώσει εκείνους που ήταν υπεύθυνοι για τους θανάτους άλλων ανθρώπων με τις δικές τους αντανακλάσεις πάνω της, με την επίδειξη του δικού της ειδώλου.

Το σίδερο απωθεί τα φαντάσματα. Για παράδειγμα, ο Sam χρησιμοποιεί μια σιδερένια βέργα για να προστατεύσει τον εαυτό του και την Sarah από την Melanie Merchant. Η χρήση ενός σιδερένιου αντικειμένου για να αποκρούσει κανείς τα φαντάσματα έχει μια άλλη σχέση με την θεωρία του ηλεκτρομαγνητισμού, καθώς χτυπώντας ένα φάντασμα με ένα αντικείμενο κατασκευασμένο από σίδηρο αποδυναμώνεται το ηλεκτρικό φορτίο τους, διαταράσσοντάς τα και να διώχνοντάς  τα μακριά μέχρι να είσαι σε θέση να ανακάμψουν.

Ο Sam και ο Bobby Singer, επίσης, με επιτυχία “τρόμαξαν ένα φάντασμα μέχρι θανάτου”, κάνοντας το να ξαναζήσει τα βασανιστήρια του και το βίαιο θάνατό του, πετυχαίνοντας έτσι την εξουδετέρωσή του. (Αν και κατέφυγαν μόνο σε αυτήν την αμφίβολη μέθοδο, επειδή σύμφωνα με τις συνθήκες του θανάτου του, σύρθηκε πίσω από ένα αυτοκίνητο για μια μεγάλη απόσταση και αυτό σήμαινε ότι ήταν απίθανο στην καλύτερη περίπτωση το σύνολο των λειψάνων του να είχαν συλλεχθεί μετά το θάνατό του καθώς τα μέλη του ήταν διάσπαρτα πάνω  στο δρόμο). Το γεγονός ότι αυτή η μέθοδος αποδείχτηκε αποτελεσματική, οφείλεται στο ότι αυτό το είδος του πνεύματος δημιουργήθηκε από το φόβο και γι ‘αυτό θα μπορούσε να σκοτωθεί με το φόβο. Προφανώς δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει για κάθε τύπο πνεύματος.

Περιστασιακά, ένα φάντασμα εξουδετερώνεται όταν αναγκάζεται να ασχοληθεί με τις εκκρεμότητες του. Σε άλλες περιπτώσεις πρέπει να κάνουν τα ίδια την επιλογή να αναπαυθούν, όπως η Molly McNamara, ο Cole Griffith και η μητέρα του Timmy. Μερικές φορές ένα φάντασμα έχει αποδειχθεί ότι είναι σε θέση να καταστρέψει ένα άλλο φάντασμα: τα φαντάσματα των παιδιών της Constance Welch την έκαναν να εξαφανιστεί όταν τους αντιμετώπισε, ο Corbett ήταν σε θέση να καταστρέψει τον Freeman Daggett και ο Whitman Van Ness ήταν σε θέση να εξουδετερώσει τα φαντάσματα και να απορροφήσει την ενέργειά τους ο ίδιος.

Κάποια φαντάσματα μπορούν να καταστραφούν με τον εξής τρόπο : με ρίζα αγγελικής, λάδια βαν-βαν, χώμα από τον δρόμο και μερικά ακόμα μικροπράγματα. Τα υλικά αυτά, τα βάζεις ανάμεσα στους τείχους – βόρειες, ανατολικές, δυτικές, νότιες γωνίες.

Αγριαψιθιά: είναι ένα φυτό που συσχετίζεται με τους νεκρούς, και συγκεκριμένα με αυτούς που δεν αναπαύτηκαν. Φυτρώνει στον τάφο τους.

Ένας ιερέας μπορεί να αναπαύσει ένα πνεύμα.

Τα Φαντάσματα στην λαϊκή παράδοση

Πνεύματα ή Φαντάσματα είναι αμφιλεγόμενα φαινόμενα τα οποία έχουν πολλούς πιθανούς ορισμούς:

  • το πνεύμα ή η ψυχή ενός ατόμου που έχει πεθάνει, ειδικά αυτό που στοιχειώνει ένα χώρο, που ήταν συναισθηματικής σημασίας σε αυτό το πρόσωπο όταν ζούσε.
  • η προσωπικότητα ενός ατόμου μετά από δικό του θάνατο, που δεν είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ψυχή ή το πνεύμα. Ένα είδος αποτυπώματος της ψυχικής μνήμης.
  • ο χαρακτήρας ή η μνήμη κάποιου όντος που έχει πεθάνει, ή αν δεν ήταν ποτέ ζωντανό, έχει κατά κάποιον τρόπο καταστραφεί ή εξαφανιστεί, η οποία, ωστόσο, εξακολουθεί να υφίσταται (και μερικές φορές είναι ανιχνεύσιμη) σε μια ημι-σωματική μορφή.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που έχουν καταγραφεί, τα φαντάσματα έχουν το σχήμα των ανθρώπων και των ζώων, και ακόμη και οχημάτων. Υπάρχουν αναφορές για φαντάσματα (συνήθως του νεκρού ανθρώπου) στους περισσότερους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει μια μεγάλη διχογνωμία αν τα φαντάσματα είναι αποκυήματα της φαντασίας ή μέρος μιας αντικειμενικής ύπαρξης. Τα Φαντάσματα είναι μεταξύ των αντικειμένων, που μελετήθηκαν από τους παραψυχολόγους.

 

 

Το παρόν άρθρο ίσως αλλάξει/ανανεωθεί όσο κυλούν οι σεζόν και παίρνουμε πληροφορίες από τα επεισόδια για τα συγκεκριμένα τέρατα.

 

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

1 Σχόλιο
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Theo Gout
Theo Gout
27 April 2014 22:11

Hey παίδες! Καλησπέρα.. Θα μπορούσε κάποιος να μου στείλει ένα βιντεάκι με την πιο γαμάτη σκηνή φαντάσματος από τη σειρά για μια εργασία που κάνω για τη σχολή μου; Με χρονικό όριο 5-15”;;;

- Advertisement -

Latest

More Articles Like This