Supernatural Ιστορία: Αλάτι (Salt)

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

ring of saltΟι κυνηγοί χρησιμοποιούν το αλάτι ως αμυντικό όπλο ενάντια στα πνεύματα αλλά και στους δαίμονες:

  • Καραμπίνα με χοντρό αλάτι – Όταν ένα φάντασμα πυροβοληθεί με σφαίρες αλατιού διαλύεται και του χρειάζεται χρόνος για να επανέλθει. Οι σφαίρες αλατιού επίσης κόβουν τη φόρα στους δαίμονες.
  • Κύκλος αλατιού – Προστασία ενός χώρου. Ριγμένο στα όρια ενός δωματίου (πόρτες, παράθυρα, κλπ) ή σε κλειστό κύκλο στο πάτωμα, το αλάτι αποτρέπει σε δαίμονες και κακόβουλα πνεύματα την είσοδο. Επίσης, μπορεί να παγιδεύει οτιδήποτε μέσα του. 
  • Αλάτι και φωτιά – Εξαγνισμός πτώματος. Για να μπορέσει ένα εκδικητικό πνεύμα να φύγει από αυτή τη γη και να βρει γαλήνη στην επόμενη ζωή πρέπει να κοπεί κάθε δεσμός με τον υλικό κόσμο και αυτό συνήθως σημαίνει ότι πρέπει να καταστραφεί το ανθρώπινο σώμα του. Η ιεροτελεστία απαιτεί το αλάτισμα των οστών πριν το κάψιμο στην πυρά. 

Salt_fanmadeΗ ιδέα να χρησιμοποιείται το αλάτι ως υπερφυσικό αποτρεπτικό μέτρο ‘εφευρέθηκε’ από τους σεναριογράφους Ron Milbauer και Terri Hughes Burton. Ο Eric Kripke συμφώνησε ότι “…ήταν ο τέλειος συνδυασμός λαογραφικού στοιχείου (το αλάτι θεωρείται σε πολλές κουλτούρες άμυνα κατά του Κακού) και πραγματικότητας (οι καραμπίνες αλατιού των κυνηγών παραπέμπουν στα μη-θανάσιμα όπλα και πυρομαχικά που χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί για να ελέγξουν πλήθη και εξεγέρσεις). 

Στον tie-in οδηγό The Supernatural Book of Monsters, Spirits, Demons and Ghouls, ο Sam κι ο Dean αναφέρουν ότι γνωρίζουν κυνηγούς που αλατίζουν τη μπύρα τους. Αυτή η πρακτική έχει τις ρίζες της στη σκοτσέζικη παράδοση στην οποία προσθέτουν αλάτι στις ζωοτροφές για να κρατήσουν τις μάγισσες μακρυά. 

Το Αλάτι στην λαϊκή  παράδοση

Η πρακτική του σχεδιασμού ενός κύκλου με αλάτι (ή το αλάτισμα τις πόρτες και τα παράθυρα ενός δωματίου) για προστασία έγκειται στις λαϊκές παραδόσεις, σύμφωνα με τις οποίες ένα βαμπίρ ή ένας δαίμονας δεν μπορούν να διασχίσουν τη γραμμή χωρίς να μετρήσουν κάθε κόκκο. Η αδυναμία αυτού του εγχειρήματος εμποδίζει τον δαίμονα από τη διέλευση του ορίου / της γραμμής που είναι σχεδιασμένη με αλάτι, και γι αυτό μια παχύτερη γραμμή χρησιμοποιείται όπου η απειλή είναι μεγαλύτερη. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε για τα βαμπίρ, δεν απαιτείται να είναι κύκλος από αλάτι – μπορεί να είναι οποιαδήποτε μορφή κόκκων (ρύζι, κεχρί, κλπ).

Σύμφωνα με τη χριστιανική δαιμονολογία, οι δαίμονες και ο Διάβολος, τρέφουν ένα ιδιαίτερο μίσος για το αλάτι. Το αλάτι χρησιμοποιείται ως φυλαχτό ενάντια στο κακό (π.χ. το ορυκτό αλάτι φοριέται σαν φυλαχτό), προτιμάται στην “αμυντική” μαγεία για να διαλύσει τα μάγια και χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία από ξόρκια αρχαία αλλά και σύγχρονα.

Η δημοτικότητα του αλατιού θα μπορούσε να σχετίζεται με το γεγονός ότι είναι ένα φυσικό συντηρητικό και αντισηπτικό, που είχε χρησιμοποιηθεί από χρόνια ως παράγοντας καθαρισμού στην παραδοσιακή μαγεία. Σε ορισμένες χριστιανικές τελετές του βαπτίσματος, ιδιαίτερα στον Καθολικισμό, το αλάτι τοποθετείται στα χείλη του παιδιού κατά τη διάρκεια της τελετής ως σύμβολο της σοφίας. Η απέχθεια για το ψωμί μπορεί να εξηγηθεί επειδή αντιπροσωπεύει το σώμα του Ιησού για τους Χριστιανούς και μετουσιώνεται σε σάρκα του κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας.

Η δύναμη του αλατιού μπορεί να αποδοθεί στην καθαρότητά του. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το μαγικό αλάτι μπορεί στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύουν το σπέρμα. Το 1977 ορυκτό αλάτι και ένα κυνηγετικό όπλο με ορυκτό αλάτι χρησιμοποιήθηκαν στην σειρά Doctor Who στο επεισόδιο “Image of the Fendahl”, του οποίου το σενάριο γράφτηκε από τον Chris Boucher. Το ορυκτό αλάτι χρησιμοποιήθηκε για να σκοτώσουν το ψυχοκινητικό δημιούργημα του πλάσματος Fendahl.

ΠΗΓΗ

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα