Supernatural Ιστορία: Προλήψεις για τους Καθρέφτες (Mirror Folklore)

0
148

Υπάρχουν  πολλές θεωρίες στην λαϊκή παράδοση, που σχετίζονται με τους καθρέφτες, συμπεριλαμβανομένης της πεποίθησης ότι η ψυχή προβάλλεται μέσα από καθρέφτες, με τη μορφή αντανάκλασης. Αυτή η πεποίθηση αποτελεί τη βάση της πιο ευρέως γνωστής δεισιδαιμονίας σχετικά με τους καθρέφτες: το σπάσιμο ενός καθρέφτη φέρνει επτά χρόνια κακής τύχης. Πολλοί πολιτισμοί πιστεύουν ότι το σπάσιμο ενός καθρέφτη διαλύει και την ψυχή αυτού, που τον έσπασε. Η ψυχή, εξοργισμένη που πληγώθηκε, προκαλεί επτά χρόνια κακής τύχης ως αντίποινα για την εν λόγω απροσεξία. Οι Ρωμαίοι αποδίδουν την κακή τύχη στην πεποίθησή τους ότι η ίδια η ζωή ανανεώνεται κάθε επτά χρόνια.

Το σπάσιμο τoυ καθρέφτη σήμαινε το “σπάσιμο” της υγείας του ατόμου, του οποίου η υγεία δεν θα μπορούσε να θεραπευθεί για επτά χρόνια. Σε μερικούς πολιτισμούς, το σπάσιμο ενός καθρέφτη θεωρήθηκε ότι προμηνύει ένα θάνατο στην οικογένεια. Αυτή η συσχέτιση των κατόπτρων με το θάνατο είναι κοινή και πηγάζει από την πεποίθηση ότι η ψυχή μπορεί να παγιδευτεί σε έναν καθρέφτη. Για το λόγο αυτό, τα παιδιά συχνά δεν επιτρεπόταν να κοιτάξουν στον καθρέφτη έως ότου ήταν τουλάχιστον ενός έτους. Καθρέφτες καλύπτονταν κατά τη διάρκεια του ύπνου και της ασθένειας, έτσι ώστε η ψυχή, στις περιπλανήσεις της, δεν θα παγιδευόταν κάπου ώστε να μην μπορεί να επιστρέψει στο σώμα.

Μετά από το θάνατο, οι καθρέφτες επίσης καλύπτονταν για να αποτρέψουν την ψυχή του πρόσφατα θανόντα να εγκλωβιστεί στον καθρέφτη, κάτι που θα καθυστερούσε το ταξίδι του στη μετά θάνατον ζωή.

Στο ημερολόγιο του o John Winchester δίνει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προλήψεις για τον καθρέφτη:

  • οποιαδήποτε επιφάνεια, που προκαλεί αντανακλάσεις (π.χ. νερό) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να “πιάσει” μια αναλαμπή του μέλλοντος.
  • εάν εκτελέσει κάποια ένα ορισμένο τελετουργικό “σοφής γυναίκας”, καθώς κοιτάζει σε έναν καθρέφτη, μπορεί να δει το μελλοντικό σύζυγό σας αλλά και τον Άρχοντα του Θανάτου.
  • κατά τη στιγμή του θανάτου, παραδοσιακά κάθε καθρέφτης στο σπίτι καλύπτεται, έτσι ώστε η ψυχή να μην μπορεί να παγιδευτεί σε αυτόν.
  • σπάζοντας ένα καθρέφτη προκαλείται κακή τύχη, επειδή μέσα από αυτόν αντανακλάται το μέλλον.

Στο Supernatural, οι καθρέφτες μερικές φορές αποκαλύπτουν τα πραγματικά πρόσωπα των πλασμάτων, που εμφανίζονται με ανθρώπινη μορφή, όπως τα αλλαξοπαίδια, τα στοιχειά και οι σειρήνες.

Sam: Σωστά. Θέλω να πω ότι υπάρχουν πολλές αναφορές στην λαογραφία για τους καθρέφτες, που σύμφωνα με αυτές οι καθρέφτες αποκαλύπτουν όλα τα ψέματά σας, όλα τα μυστικά σας, ότι είναι μια πραγματική αντανάκλαση της ψυχής σας. Αυτός είναι ο λόγος για το γεγονός ότι είναι κακή τύχη αν κάποιος τους σπάσει.
Dean: Σωστά. Έτσι ίσως, αν έχετε ένα μυστικό, εννοώ ένα πολύ δυσάρεστο, όπου κάποιος πεθάνει, τότε η Bloody Mary το βλέπει και τιμωρεί για αυτό.

(1×05 Bloody Mary )

 

ΠΗΓΗsupernatural wiki
Προηγούμενο άρθροΣενάριο Supernatural | 13×06 Tombstone
Επόμενο άρθροSupernatural Σενάριο | 13×07 War of the Worlds
Από πάντα ήμουν fan των σειρών μυστηρίου αλλά στο Supernatural βρήκα το συνδυασμό που αναζητούσα: αγωνία, χιούμορ και πάλι αγωνία. Αυτό που με κέρδισε στην αγαπημένη μας σειρά είναι ότι τα απίθανα φαίνονται τόσο αληθινά και οι πρωταγωνιστές δεν είναι οι κλασσικοί σούπερ ήρωες, στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει από άλλες σειρές του ίδιου είδους. Από τότε (2007) η σχέση μου με το Supernatural είναι καρμική ιδιαίτερα όταν ανακάλυψα ότι αρέσει και σε κάποιον άλλο ο Bob Seger! (Dean)
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια