Supernatural Ιστορία: Το φυλαχτό του Dean

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Η ιστορία του φυλαχτού

A Very Supernatural Christmas amulet

Σε μια αναδρομή βλέπουμε ότι ο οκτώ χρονών Sam, παίρνει το φυλαχτό από τον θείο Bobby, που του είπε ότι ήταν “πραγματικά ιδιαίτερο”. Το “Supernatural: Bobby Singer’s Guide to Hunting” δηλώνει ότι ο Bobby το πήρε από “μια γυναίκα στην Tampa, που του είπε ότι ήταν ένα φυλαχτό προστασίας.” Ο Sam το προορίζει ως χριστουγεννιάτικο δώρο για τον John, αλλά όταν εκείνος δεν γυρνάει σπίτι για τα Χριστούγεννα και αφού μαθαίνει ότι του ότι του έχει πει ψέματα για το θάνατο της μητέρας τους και το κυνήγι, αποφασίζει να το δώσει στον Dean.

Sam: Να! Πάρτο. (κρατώντας το τυλιγμένο δώρο προς τον Dean)
Dean: Όχι, όχι είναι για τον μπαμπά.
Sam: Ο μπαμπάς μου είπε ψέματα. Θέλω να το πάρεις εσύ.
Dean: Είσαι σίγουρος;
Sam: Είμαι σίγουρος.
(Ο Dean ανοίγει το περιτύλιγμα και αποκαλύπτει το φυλαχτό)
Dean: Ευχαριστώ Sammy, εγώ… το λατρεύω.

Ο Dean φοράει το φυλαχτό από τότε. Όταν επιστρέφει από την κόλαση, το φοράει ο Sam και του το δίνει πίσω. Αργότερα ο Castiel αποκαλύπτει ότι το φυλαχτό είναι πολύ ισχυρό και θα καίει με την παρουσία του Θεού, και ότι θέλει να το χρησιμοποιήσει στην αναζήτησή του για αυτόν. Ο Dean πολύ διστακτικά του το δίνει, λέγοντας ότι χωρίς αυτό “αισθάνεται γυμνός”.Amulet

Αφού επιστρέφουν από τον Παράδεισο, και αφού ο Joshua αποκαλύπτει ότι ο Θεός δε θέλει να σταματήσει την αποκάλυψη και ότι το φυλαχτό δεν θα τους βοηθήσει να τον βρουν, ο Castiel επιστρέφει το φυλαχτό στον Dean λέγοντας ότι “είναι άχρηστο”. Ο Sam προσπαθεί να καθησυχάσει τον Dean ότι μπορούν ακόμα να σταματήσουν την Αποκάλυψη, αλλά ο Dean όταν βγαίνει από το δωμάτιο του μοτέλ, πετάει το φυλαχτό σε ένα καλάθι σκουπιδιών.

Το ψευδώνυμο του fandom για το φυλαχτό είναι Samulet.

Ένα αντίγραφο του Samulet εμφανίζεται στο μιούσικαλ στο επεισόδιο 10×05 Fan Fiction. Αφού η Marie λέει στον Dean ότι δεν έπρεπε ποτέ να το πετάξει, αυτός λέει ότι δεν το χρειάζεται για να του θυμίζει πως νιώθει για τον Sam, μιας και το ξέρει και χωρίς αυτό. Ωστόσο στο τέλος του το δίνει και εκείνος το κρατάει και το κρεμάει στον καθρέπτη της Impala. Το ξαναείδαμε στο κουτί του Sam στο 11×11 Into the Mystic.

Στο 11×20 Don’t Call Me Shurley, ο Θεός με την μορφή του Chuck Shurley δείχνει στον Metatron το φυλαχτό, λέγοντας του ότι δεν θα πιστέψει που ήταν τόσο καιρό. Ο Θεός αποκαλύπτει ότι απενεργοποίησε την ικανότητα του φυλαχτού να τον εντοπίζει, και έτσι οι Winchesters και ο Castiel δεν μπορούσαν να τον βρουν. Στο τέλος του επεισοδίου ο Dean το βγάζει από την τσέπη του Sam ενώ αυτό λάμπει, και τους οδηγεί να βρουν επιτέλους τον Θεό. Στο επόμενο επεισόδιο ο Dean το βάζει στη τσέπη του, ενώ ο Θεός τους μεταφέρει στο καταφύγιο.

Εικασίες σχετικά με την έννοια του φυλακτού

Από την αρχή της σειράς έχουν υπάρξει πολλές εικασίες σχετικά με τη σημασία του φυλαχτού από άποψη μυθολογίας ή μαγείας.

Fans ζητούσαν από τον Eric Kripke και τον Jensen την σημασία του φυλαχτού από την αρχή της σειράς. Στο William S. Paley Television Festival το Μάρτιο του 2006, ο Kripke άφησε να εννοηθεί ότι το φυλαχτό ήταν περισσότερα από ένα κόσμημα.

Σε μια “πίσω από τις κάμερες” σκηνή, ο Jensen λέει το φυλαχτό του Dean “αιγυπτιακό σύμβολο προστασίας”.

Μετά την αποκάλυψη στο 3×08 A Very Supernatural Christmas, ότι το φυλαχτό ήταν δώρο του Sam στον Dean, η πιο προφανής έννοια του φυλακτού είναι ως ένα σύμβολο του δεσμού μεταξύ τους. Για το λόγο αυτό κάποιοι fans αναφέρονται σε αυτό ως το Samulet.

Οι fans όμως συνέχισαν να πιέζουν για περισσότερες πληροφορίες. Σε μια συνέντευξη με το περιοδικό Eclipse:

Ε: Στο χριστουγεννιάτικο επεισόδιο, αποδείχθηκε ότι το φυλαχτό που φοράει ο Dean αρχικά προήλθε από τον Bobby. Γιατί δεν έχει ρωτήσει κάποιος τον Bobby όλα αυτά τα χρόνια, τι είναι το φυλαχτό;
Eric: Στο μυαλό μου, νομίζω ότι ξέρουν τι είναι και τι μπορεί να κάνει, αλλά εμείς δεν το αποκαλύψαμε στο κοινό ακόμη. Υπάρχει μια μικρή επιπλέον δύναμη σε αυτό, αλλά φυλάμε εκείνη την κάρτα για την κατάλληλη στιγμή. Νομίζω ότι τα αγόρια το γνωρίζουν, αλλά δεν έχει άμεση σχέση στις υποθέσεις τους ακόμα.

Από τον Jensen στο Supernatural: The Official Companion Season 5:

Το φυλαχτό δεν είχε ποτέ πραγματικά ένα συγκεκριμένο στόχο.  Στην αρχή ήταν απλώς μέσα στο στιλ του Dean. Ο Eric Kripke και εγώ συμφωνήσαμε ότι ο Dean θα έχει πράγματα πάνω του, που τα διάλεξε ο ίδιος – μενταγιόν ή μπιχλιμπίδια που διώχνουν τα φαντάσματα ή κρατούν ανέπαφη την ψυχή του και όλα αυτά τα πράγματα. Οι συγγραφείς φτιάξανε την ιστορία ότι το φυλαχτό, προήλθε από τον Sam σε νεαρή ηλικία, που σκέφτηκα ότι ήταν καλό, επειδή του έδωσε κάποιο σκοπό.

Ο Castiel αργότερα αποκαλύπτει ότι το φυλαχτό είναι πολύ ισχυρό και ότι “καίει στην παρουσία του Θεού”. Η Sera Gamble είπε ότι είχαν κάτι άλλο για το ρόλο του “βρίσκω τον Θεό”, αλλά αποφάσισαν να το χρησιμοποιήσουν ως μια ευκαιρία να γίνουν πιο συγκεκριμένοι σχετικά με τις δυνάμεις του συγκεκριμένου φυλακτού.

Κατά τη διάρκεια του χρόνου τους στον Παράδεισο, ο Joshua αποκαλύπτει ότι ο Θεός δε θέλει να βοηθήσει να σταματήσει η αποκάλυψη, και ότι το φυλαχτό δεν θα τους βοηθήσει να τον βρουν.

Ο Jensen ήταν πολύ ευχαριστημένος που απαλλάχτηκε από το φυλαχτό, λέγοντας “αυτό το πράγμα ήταν βαρύ… είναι ένα ολόκληρο κομμάτι χαλκού. Ξέχναγα συνεχώς να το αλλάξω με αυτό από καουτσούκ και όποτε έκανα ακροβατικά και τέτοια έχανα κομματάκια των δοντιών μου από τα κέρατα που χτύπαγαν στο στόμα μου. Μετά από τις τέσσερις σεζόν που το φόραγα γύρω από το λαιμό μου, ήμουν χαρούμενος που απαλλάχτηκα από αυτό.”

Στο Paleyfest το 2011, ο Kripke ρωτήθηκε αν θα επιστρέψει το φυλαχτό. “Δεν υπάρχουν σχέδια για να επιστρέψει”, είπε ο Kripke. Αστειευόμενος είπε: “Στην πραγματικότητα το συμβόλαιο με το φυλαχτό… το φυλαχτό είναι μια ντίβα. Του ευχόμαστε λοιπόν — στην πραγματικότητα θα εμφανιστεί στο One Tree Hill.”

 

Πού είναι το φυλαχτό;

samulet shining 11x20 Don’t Call me Shurley dean winchester

 • Δεν φαίνεται στο DVD της 1ης, της 2ης, της 3ης ή της 4ης σεζόν.
 • Ο shapeshifter φοράει το φυλαχτό, όταν έχει πάρει την μορφή του Dean. Ο Dean το παίρνει πίσω όταν τον σκοτώνει.
 • Αφού ο δαιμονισμένος οδηγός νταλίκας χτυπά την Impala, ο Dean δεν έχει το φυλαχτό όσο είναι στο νοσοκομείο.
 • Ο Dean δεν φοράει το φυλαχτό (ή το δαχτυλίδι του) πριν από τη σύλληψή του, υποθέτοντας προφανώς ότι τα προσωπικά του αντικείμενα θα κατασχεθούν στη φυλακή.
 • Σε μια εναλλακτική πραγματικότητα που δημιουργήθηκε από ένα τζίνι, ο Dean φοράει μια χρυσή αλυσίδα με ένα μικρό κρεμαστό κόσμημα και όχι το φυλακτό.
 • Κατά το τετράμηνο μεταξύ του 3×16 No Rest for the Wicked και του 4×01 Lazarus Rising, ο Sam κράτησε το φυλαχτό. Στο 4×01 Lazarus Rising το φόραγε και το επέστρεψε στον Dean.
 • Βλέπουμε τον Dean να βγάζει το φυλαχτό όταν κάνει σεξ με την Anna στην Impala — ίσως επειδή αν την χτύπαγε στο κεφάλι με ένα χάλκινο κόσμημα, θα χάλαγε την ατμόσφαιρα.
 • Στις αναδρομές στο παρελθόν, ο νεαρός Dean εμφανίζεται φορώντας το φυλαχτό, ενώ πηγαίνει γυμνάσιο.
 • Ο Dean δίνει το φυλαχτό στον Castiel ώστε να τον βοηθήσει να βρει τον Θεό. Ο Castiel λέει ότι είναι “πολύ σπάνιο και πολύ ισχυρό. Καίει στην παρουσία του Θεού. Θα με βοηθήσει να τον βρω.” Αυτό διαψεύδεται από Joshua που λέει ότι δεν θα τους βοηθήσει να τον βρουν. Ο Castiel επιστρέφει το φυλαχτό στον Dean και εκείνος πετάει το κολιέ σε ένα καλάθι αχρήστων.
 • Ο Dean του 2014 δε φόραγε το φυλαχτό.
 • Σε μια αναδρομή στο παρελθόν σε έναν εξορκισμό στην 3η ή στην 4η σεζόν, ο Dean φοράει το φυλαχτό.
 • Το φυλαχτό φαίνεται ξανά σε μια αναδρομή στο 1995.
 • Ο Dean φοράει το φυλαχτό σε flashback στις 21 Ιουνίου του 2003.
 • Αν και ο Dean δεν έχει ανακτήσει το πραγματικό φυλαχτό, παίρνει ένα ξύλινο από τα σκηνικά αντικείμενα της παράστασης στο 10×05 Fan Fiction και το κρεμάει στον καθρέπτη της Impala.
 • Ο Θεός δείχνει στον Metatron το φυλαχτό, λέγοντας του ότι δεν θα πιστέψει που ήταν τόσο καιρό, αλλά ο Metatron τον διακόπτει πριν αποκαλύψει που ήταν. Αργότερα, αφού ο Θεός αντιστρέφει την μόλυνση που στέλνει το Σκοτάδι, ο Dean το βγάζει από την τσέπη του Sam ενώ αυτό λάμπει, και τους οδηγεί να βρουν τον Θεό. Όταν ο Θεός τους μεταφέρει στο καταφύγιο, ο Dean το βάζει στη τσέπη του.

 

Εικασίες σχετικά με μυθολογικές ρίζες του φυλακτού

 • Το φυλαχτό απεικονίζει ένα ανθρωποειδές κεφάλι με κέρατα ταύρου.
 • Τα στοιχεία του δεν φαίνεται να είναι κλασικά αιγυπτιακά.

Ταύροι θεοί ή θεοί με κέρατα υπάρχουν σε πολλούς πολιτισμούς και θρησκείες. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

Apis Bull (Αίγυπτος)

Ο Αιγύπτιος Apis Bull, συχνά απεικονίζονται με ένα λευκό τρίγωνο στο μέτωπό του. Οι Αιγυπτιακές θεότητες απεικονίζονται συνήθως με ανθρώπινο σώμα και κεφάλι ζώου, ενώ το “αιγυπτιακό σύμβολο” του Dean δείχνει ένα ανθρώπινο πρόσωπο με χαρακτηριστικά Ταύρου.

 

Bull-man (Μεσοποταμία)

Σύμφωνα με τη μυθολογία της Μεσοποταμίας, ο Bull-man είναι ένας δαίμονας. Πάνω από τη μέση είναι άνθρωπος και κάτω από τη μέση ταύρος. Έχει επίσης, τα κέρατα και τα αυτιά ενός ταύρου.

Ο Bull-man βοηθά τους ανθρώπους να παλέψουν το κακό και το χάος. Κρατάει τις πύλες της αυγής ανοιχτές για τον Θεό ήλιο Shamash και στηρίζει το δίσκο του ήλιου. Εμφανίζεται συχνά σε κυλινδρικές σφραγίδες.

Hathor (Αίγυπτος)

Η Hathor, είναι μια θηλυκή θεά αγελάδα των Αιγυπτίων (και τα αρσενικά και τα θηλυκά βοοειδή ορισμένων ειδών έχουν κέρατα). Μερικές φορές παρουσιάζεται με κεφάλι αγελάδας, αλλά αργότερα η μορφή της περιλάμβανε ένα ανθρώπινο πρόσωπο με αγελαδινά αυτιά και κέρατα. Αντίθετα με τα αιγυπτιακά καλλιτεχνικά στερεότυπα (συνήθως απεικονίζονται τα προφίλ των θεών και των ανθρώπων), η Hathor άρχισε να απεικονίζεται σε πορτρέτο, έτσι ώστε να φαίνεται το σύνολο του προσώπου της.

Εκτός από το ρόλο της ως θεά της γονιμότητας και θεά των γυναικών, που εκπροσωπεί επίσης την αγάπη, την χαρά, τη μουσική και το ποτό, ήταν επίσης γνωστή για την προστασία των νέων θηλυκών διασκεδαστριών. Η Hathor προφανώς συμμερίζεται πολλές ομοιότητες με την Αιγύπτια θεά Bat, και μπορεί να είναι μια μεταγενέστερη ή ταυτόχρονη ενσάρκωση της. Υπάρχει κάποια διαφωνία εντός του Supernatural fandom ως προς την πιθανότητα το φυλακτό να είναι της Hathor, ή ότι Dean θα φορούσε ένα τέτοιο φυλαχτό. Ορισμένοι επίσης πιστεύουν ότι το πρόσωπο στο φυλαχτό εμφανίζεται περισσότερο αρσενικό παρά θηλυκό.

 

Mithras (Ζωροαστρισμός)

Ο Mithras (Mitra ή Mitras) ήταν ένας Ζωροαστρικός θεός ο οποίος εμφανίζεται συχνά να σκοτώνει έναν ιερό ταύρο.

Ο Mithra δεν υπάρχει στο Gathas of Zarathustra, αλλά εμφανίζεται στο νεώτερο Yachts of the Avesta. Εκεί ο Mithra έρχεται στο προσκήνιο μεταξύ των δημιουργημένων όντων. “Εγώ τον δημιούργησα”, δηλώνει η Ahura Mazda για τον Ζωροάστρη “να είναι αντάξιος θυσίας και προσευχής όσο και εγώ”. Στο Yashts, ο Mithra κερδίζει τον τίτλο του “Δικαστή των ψυχών” και αποδίδεται στον τομέα της ανθρώπινης ευημερίας (την οποία μοιράζεται με τον Δημιουργό). Ο Mithra καταλαμβάνει μια ενδιάμεση θέση στην ιεραρχία του Ζωροαστρισμού ως μεγαλύτερος από τα yazatas, τα όντα που δημιουργήθηκαν από την Ahura Mazda (Ormuzd στα Περσικά) ώστε να ενισχύσουν την καταστροφή του κακού και την διοίκηση του κόσμου. Στη συνέχεια είναι η θεία αντιπρόσωπος του δημιουργού στη γη και κατευθύνεται προς την προστασία των δίκαιων από τις δαιμονικές δυνάμεις του Angra Mainyu (Ahriman στα Περσικά).

Είναι ενδιαφέρον πως το φυλαχτό ήταν ένα χριστουγεννιάτικο δώρο. Η 25η Δεκεμβρίου ήταν αρχικά η ημερομηνία του εορτασμού της γέννησης του Mithra και όχι του Ιησού, αλλά η γιορτή πάρθηκε από την χριστιανική εκκλησία.

Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η Mithra θρησκεία ήταν πολύ δημοφιλής μεταξύ των στρατιωτών.

 

Άλλοι  Θεοί με κέρατα

Παραστάσεις “κερασφόρων Θεών” εμφανίζονται μέσα σε διάφορες αρχαίες θρησκείες. Τέτοια στοιχεία περιλαμβάνουν την Κέλτικη Cernunnos και τον Έλληνα θεό Πάνα. Μια άλλη αναφορά είναι ο Μινωικός Μινώταυρος. Η εικόνα ενός κερασφόρου ανθρώπου ή Θεού φαίνεται να έχει εθιμοτυπική ή θρησκευτική σημασία, τόσο παλιά όσο και η εποχή του λίθου. Συγκεκριμένα, η εικόνα του κοσμήματος του Dean, θα μπορούσε να είναι παρόμοια με μια γνωστή αναπαράσταση του Cernunnos για το Gundestrup Cauldron.

Cernunnos

Αν και το πρωτότυπο ήταν κατασκευασμένο από ασήμι, τα αντίγραφα της εικόνας είναι συνήθως από χαλκό. Μια πολύ παρόμοια απεικόνιση βρέθηκε σε μια σφραγίδα, στην κοιλάδα Indus που συνδέεται με μια ινδική φιγούρα Pashupati και φαίνεται να έχει τα κέρατα ενός ταύρου όπως το φυλαχτό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι παραστάσεις φέρουν ενώσεις με ζώα, φύση, γονιμότητα και την αρχέγονη αγριότητα. Μερικές φορές η ένωση επεκτείνεται και στο κυνήγι.

 

Πιθανή σύνδεσή με το Joseph Campbell’s Hero’s Journey

Hero amulet

Στο πιάτο αυτό εμφανίζεται ο Joseph Campbell ο ήρωας με τα χιλιάδες πρόσωπα, όπως λέει και το Hero’s Journey. Αυτή η θεωρία έχει αναγνωριστεί από τον Eric Kripke και άλλους δημιουργούς του Supernatural ως μεγάλο μέσο έμπνευσης της σειράς.

Είναι το πρώτο πιάτο που τυπώθηκε το 1993 από την Fontana Press στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι έννοιες του ηρωισμού και της ηρωικής φιγούρας, όπως αυτή η εικόνα, μπορεί να βρεθεί στον πολιτισμό των Σουμερίων σε μορφές που δεν υπάρχουν προηγουμένως. Αυτό οφείλεται στους τρόπους που άλλαζε η έννοια του “καλού ενάντια στο κακό”. Αυτή η αλλαγή οδήγησε την άνοδο του δυϊσμού του Ζωροαστρισμού ως μέθοδος σκέψης.

Η Περσική μυθολογία έχει τις ρίζες της στο κοινό ινδοευρωπαϊκό σύστημα που έγινε από τις στέπες στην Άραλη και την Κασπία θάλασσα, στην Ινδία και το Ιράν καθώς και στην Ευρώπη. Οι κύριες θεότητες των παλαιότερων ιερών κειμένων των Περσών, αντιστοιχούν σε ινδικά κείμενα εκείνης την εποχής, αλλά οι δύο τους ήρθαν με πολύ διαφορετικές επιρροές στα νέα σπίτια τους. Η Βεδική παράδοση, ενέδωσε σταδιακά στις Dravidian ινδικές δυνάμεις, ενώ τα Περσικά στα Σαμερο-Βαβυλώνια.

Νωρίς κατά την 1η χιλιετία π.Χ., η Περσική πεποίθηση αναδιοργανώθηκε από τον προφήτη Ζωροάστρη, σύμφωνα με ένα αυστηρό δυϊσμό των καλών και των κακών αρχών, του φωτός και του σκοταδιού, των αγγέλων και των διαβόλων. Αυτή η κρίση έφερε βαρύτατες επιπτώσεις όχι μόνο στις Περσικές, αλλά και στις Εβραϊκές πεποιθήσεις και με τον ίδιο τρόπο (αιώνες αργότερα) στον Χριστιανισμό. Αντιπροσωπεύει μια ριζική απομάκρυνση από τη πιο συνηθισμένη μυθολογική ερμηνεία των καλών και των κακών επιπτώσεων από τη μια μοναδική πηγή της ύπαρξης, που τα ξεπερνά και τα συμφιλιώνει όλα.

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

1 Σχόλιο
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Joanna
Joanna
15 June 2016 00:21

Παιδιά εντάξει, μπορεί να ήταν βαρύ για να το φοράει συνέχεια ο Τζενσεν αλλά νομίζω πως αφού το ξαναείδαμε επιτέλους μετά από τόσα χρόνια, θα έπρεπε τουλάχιστον να πουν πως ο Ντιν το κράτησε και κάπου το έχει φυλάξει… Πάντα μου άρεσε η ιστορία του φυλαχτού όπως τελικά εξελίχθηκε, και θα ήθελα πολύ να πουν ποιος το έχει τώρα και ποιός το είχε τόσα χρόνια…

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Sofia
Sofia
Χάζευα πολλά χρόνια το Supernatural στην τηλεόραση χωρίς να ξέρω ακριβώς τι είναι, αλλά δεν είχα κάτσει ποτέ να τη δω ολόκληρη. Όταν το έκανα ήταν λίγο ανάποδο αφού είδα την 8η σεζόν πρώτα και μετά την έπιασα απ'την αρχή. Την λάτρεψα αμέσως και ήταν αυτή που με εισήγαγε στον μαγικό κόσμο των ξένων σειρών. Ανακάλυψα το Supernatural Greece λίγους μήνες αργότερα και μπήκα στην ομάδα σχεδόν αμέσως. Όσες σειρές και να δω, καλύτερες ή χειρότερες, το Supernatural θα είναι πάντα το NO.1 στην καρδιά μου. Επίσης δεν θα καταφέρω ποτέ να διαλέξω ανάμεσα στο τρίο Ντιν/ Σαμ/ Καστιέλ.

Περισσότερα Άρθρα