Supernatural πλάσματα: Άγγελοι (Angels) {UPDATED}

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

AoS-angels-of-supernatural-fanmadeΗ ιστορία των αγγέλων

Η γέννηση των αγγέλων και η πτώση του Εωσφόρου

Μετά τους Λεβιάθαν, ο Θεός δημιούργησε τους Αγγέλους και τους τέσσερεις Αρχαγγέλους: τον Μιχαήλ, τον Γαβριήλ, τον Ραφαήλ και τον Εωσφόρο. Ο Θεός δημιούργησε τους Ανθρώπους κάμποσο καιρό αργότερα, και τους θεώρησε το πιο πολύτιμο έργο του. Ο Εωσφόρος αρνήθηκε να αποδεχθεί την προσταγή του Θεού και την ανωτερότητα των ανθρώπων στην τάξη πραγμάτων. Όταν ο Μιχαήλ τον εκδίωξε από τον Παράδεισο, ο Εωσφόρος πήρε και διαστρέβλωσε μια ανθρώπινη ψυχή για να δημιουργήσει τον πρώτο δαίμονα: τη Λίλιθ. Για τα εγκλήματά του, ο Εωσφόρος φυλακίσθηκε σε ένα Κλουβί κλειδωμένο με πολυάριθμες Σφραγίδες. Για την απελευθέρωσή του θα έπρεπε να σπάσουν οι 66 από αυτές. Η διαμάχη του Εωσφόρου με το Θεό και το Μιχαήλ είχε μακροπρόθεσμες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης και της φυγής του Γαβριήλ από τον Παράδεισο. Κάποια απροσδιόριστη στιγμή, ο Θεός έφυγε από τον Παράδεισο, αφήνοντας τους αγγέλους επικεφαλής όλων των ψυχών που βρίσκονται μέσα σε αυτόν.

Castiel_Leader_angelsΗ κοινωνία και η ιεραρχία των αγγέλων

Οι Άγγελοι διοικούν τον Παράδεισο εν απουσία του Θεού. Έχουν μια αυστηρά ιεραρχημένη κοινωνία που λειτουργεί με στρατιωτική οργάνωση. Η αποκαλούμενη ‘Στρατιά του Παραδείσου’ είναι διαχωρισμένη σε μικρότερες μονάδες που ονομάζονται ‘Τάγματα’. Για χιλιετίες οι άγγελοι δεν επιτρεπόταν να κατέβουν στη γη ή να καταλάβουν κάποιο ανθρώπινο ‘δοχείο’. Παρατηρούσαν την ανθρωπότητα από μακριά.

Με την απουσία του Θεού, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ήταν ο de facto αρχηγός στον Παράδεισο. Ο Αρχάγγελος Ραφαήλ ήταν επίσης ισχυρή δύναμη. Οι άλλοι δυο Αρχάγγελοι δεν συμμετείχαν στη Στρατιά του Παραδείσου, ο Γαβριήλ είχε φύγει και ο Εωσφόρος είχε εκδιωχθεί. Οι Αρχάγγελοι είναι οι αρχαιότεροι άγγελοι, και οι πιο άγριοι και απόλυτοι, «το πιο τρομερό όπλο του Παραδείσου», σύμφωνα με τον Καστιήλ. Από τα κατώτερα μέλη της Στρατιάς απαιτείται αδιαμφισβήτητη υπακοή. Η ανυπακοή, επιφέρει τιμωρία: βασανιστήρια μέχρι να συμμορφωθεί ο ανυπάκουος άγγελος ή θάνατο.

Εκτός από τους Αρχαγγέλους, κανένας άλλος άγγελος δεν έχει δει ποτέ το Θεό. Όλοι όμως πρέπει να έχουν πίστη. Κι όσοι δεν έχουν πίστη θανατώνονται, σύμφωνα με την Άννα. Οι άγγελοι που επαναστατούν και φεύγουν από τον Παράδεισο γίνονται έκπτωτοι άγγελοι.

213276-supernatural-point-of-no-return-episode-screencap-5x18Η Αποκάλυψη

Οι υψηλόβαθμοι δαίμονες έθεσαν σε εφαρμογή το περίπλοκο σχέδιο του Azazel για να απελευθερώσουν τον Εωσφόρο και να επιφέρουν την Αποκάλυψη. Μέρος του σχεδίου ήταν ο Dean Winchester, ο οποίος έσπασε την 1η Σφραγίδα στην Κόλαση (ένας ενάρετος άνδρας υποκύπτει στο σκοτάδι της Κόλασης) πριν προλάβει να τον σώσει ο Καστιήλ. Ο Sam Winchester ήταν κι αυτός πιόνι στο πανούργο σχέδιο. Αυτός ήταν ο μόνος ικανός να σπάσει την τελευταία σφραγίδα (να σκοτώσει τη Λίλιθ) και να ανοίξει το Κλουβί του Εωσφόρου. Χωρίς να το θέλει, ο Sam έπαιξε τέλεια το ρόλο του στο δαιμονικό σχέδιο.

Κάποιοι υψηλόβαθμοι άγγελοι (όπως ο Ζαχαρίας και ο Μιχαήλ) ήταν απολύτως ενήμεροι για το σχέδιο των δαιμόνων και είχαν αποφασίσει να το αφήσουν να εκτυλιχτεί. Ο σκοπός ήταν να απελευθερωθεί ο Σατανάς έτσι ώστε να λάβει χώρα η Τελική Αναμέτρηση (η μάχη του με τον Μιχαήλ) και να επέλθει ο Επίγειος Παράδεισος (αφού πρώτα είχε καταστραφεί ο μισός πλανήτης). Παρόλα αυτά, για να διατηρηθεί η τάξη και τα προσχήματα, οι επίσημες διαταγές των χαμηλόβαθμων αγγέλων ήταν να εμποδίσουν το σπάσιμο των 66 Σφραγίδων και να αποτρέψουν την Αποκάλυψη.

Υπήρχαν και κάποιοι άγγελοι (όπως ο Ουριήλ), που ενώ δεν γνώριζαν τα σχέδια του Παραδείσου για τον ερχομό της Αποκάλυψης, αποφάσισαν να μην εμποδίσουν το σπάσιμο των Σφραγίδων για διαφορετικούς λόγους. Ο Ουριήλ και οι σύντροφοί του ήθελαν να ανακτήσει ο Εωσφόρος τη θέση του στον Παράδεισο έτσι ώστε να τον ακολουθήσουν.

Οι μηχανορραφίες Παραδείσου και Κόλασης απέφεραν καρπούς, ο Sam σκότωσε τη Λίλιθ κι ο Εωσφόρος απελευθερώθηκε. Βέβαια, ήταν ο ίδιος ο Sam ο οποίος ξαναπαγίδευσε τον Εωσφόρο στο ίδιο Κλουβί, ρίχνοντας και τον Μιχαήλ μέσα επίσης, σταματώντας την Αποκάλυψη που θα σήμαινε την καταστροφή της ανθρωπότητας.

Αργότερα, ο Εωσφόρος θα απελευθερωθεί από το Κλουβί και θα έρθει αντιμέτωπος με την θεία του, την Amara. Ύστερα, θα μεταφερθεί σε ένα εναλλακτικό σύμπαν, τον Κόσμο της Αποκάλυψης, όταν θα ανοίξει μια πύλη ο γιος του, Τζακ, κατά τη γέννησή του. Θα καταφέρει ωστόσο να επανέλθει μέσα από μια παρόμοια πύλη ξανά στην τωρινή πραγματικότητα.

Στα χρόνια μετά την Αποκάλυψη, το πλήθος των αγγέλων του Παραδείσου άρχισε να μειώνεται. Μετά από τον πρώτο εμφύλιο πόλεμο των αγγέλων, ο Καστιήλ δήλωνε ο ίδιος ότι είναι ο Θεός και εξουδετέρωσε τους έμπιστους αγγέλους του Ραφαήλ. Αργότερα ακολούθησε η Πτώση των Αγγέλων και ο δεύτερος εμφύλιος πόλεμός τους στη Γη. Έτσι, μέχρι το 2017, ο αριθμός της ουράνιας στρατιάς μειώθηκε σε σημείο που να είναι κοντά στην εξαφάνιση, καθώς δεν υπάρχουν πια παρά μια χούφτα άγγελοι, και μόνο ο Θεός μπορει να δημιουργήσει καινούργιους. Σε μια προσπάθεια να σώσουν το είδος τους, οι υπόλοιποι άγγελοι έχουν αποφασίσει να επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν το Νεφελίμ, Τζακ, για τη δημιουργία περισσότερων αγγέλων.

SN1001b_0232bΟ εμφύλιος πόλεμος και η Πτώση

Μετά την Αποκάλυψη και τη φυλάκιση του Μιχαήλ στο Κλουβί μαζί με τον Εωσφόρο, ο Παράδεισος είναι σε πλήρη αποδιοργάνωση. Ο Ραφαήλ, ως ο μοναδικός εναπομείναντας Αρχάγγελος, προσπάθησε να πάρει τα ηνία και να εδραιώσει ένα κράτος φόβου στον Παράδεισο. Ο Καστιήλ, συμμάχησε -ενάντια στην ορθή του κρίση- με τον Βασιλιά της Κόλασης Crowley, για να αντιταθεί στον Ραφαήλ. Έτσι ξεκίνησε ένας καταστροφικός εμφύλιος πόλεμος στον Παράδεισο που είχε θύματα χιλιάδες αγγέλους. Ο Καστιήλ σε μια απέλπιδα προσπάθεια να νικήσει τον Ραφαήλ, δημιούργησε περισσότερα προβλήματα, όντας υπεύθυνος για την απελευθέρωση των Λεβιάθαν στη γη.

Με το θάνατο του Ραφαήλ ο εμφύλιος έληξε (θεωρητικά τουλάχιστον). Μετά και την εξάλειψη της απειλής των Λεβιάθαν, νέοι επίδοξοι αρχηγοί, όπως η Naomi και ο Βαρθολομαίος, δημιούργησαν παρατάξεις. Πολλοί άγγελοι διάλεξαν να ακολουθήσουν τον Καστιήλ, πιστεύοντας ότι αυτός μπορεί να οδηγήσει τον Παράδεισο έξω από την κρίση.

Αυτή την έκρυθμη κατάσταση στον Παράδεισο και την διχογνωμία των αγγέλων εκμεταλλεύτηκε ο αυτοεξόριστος Μέτατρον, ο πικρόχολος πρώην Γραφέας του Θεού, και επέστρεψε στο προσκήνιο, προφασιζόμενος ότι θέλει να βοηθήσει τα αδέρφια του. Εκμεταλλεύτηκε τις ενοχές του Καστιήλ για το ρόλο που έπαιξε στη γενοκτονία των αγγέλων, και τον χρησιμοποίησε για να κάνει ένα ξόρκι που όχι μόνο δεν βοήθησε, αλλά έριξε όλους τους αγγέλους στη γη και κλείδωσε τις Πύλες του Παραδείσου. Ο Μέτατρον έγινε πανίσχυρος αντλώντας δύναμη από τις Πλάκες του Θεού, μα ο Καστιήλ κατάφερε να τον ξεσκεπάσει στους υπόλοιπους αγγέλους.

Με την ήττα του Μέτατρον και την κατόπιν φυλάκισή του, οι άγγελοι σιγά-σιγά επιστρέφουν στον Παράδεισο (άλλοι οικειοθελώς κι άλλοι με λίγη πίεση), από την ‘πίσω πόρτα’ καθώς το ξόρκι του Μέτατρον που σφράγισε τις Πύλες δεν έχει ακόμη σπάσει.

Μετά τον θάνατο της Χάνα, πολλοί άγγελοι κατώτερης τάξης διεκδικούν τη θέση στη διοίκηση του Παραδείσου, όπως ένας ανώνυμος άγγελος, ο οποίος επιδίωξε να νικήσει την Αμάρα (11×09 O Brother Where Art Thou?) αλλά φάνηκε ανεπαρκής καθώς απέτυχε παταγωδώς. Αλλά, την ίδια περίοδο, και ο Εωσφόρος ανέλαβε τη διοίκηση του Παραδείσου για λίγο χρονικό διάστημα (11×18 Hell’s Angel). Αλλά και ο Τζόσουα είχε αναλάβει τα ηνία της διοίκησης του Παραδείσου και μετά τον θάνατό του από την Πρίγκιπα της Κόλασης, Ντέιγκον ο επόμενος που εμφανίζεται στον θρόνο του Ουρανού ήταν ο Εωσφόρος για ένα χρονικό διάστημα (13×13 Devil’s Bargain). Η Ναόμι χρίζεται αρχηγός της αγγελικής κοινωνίας μέχρι που καθαιρείται από την εξουσία από την Ντούμα. Η τελευταία θα προσπαθήσει να προετοιμάσει τους αγγέλους για την επερχόμενη εισβολή της Κοσμικής Οντότητας (14×08 Byzantium) αλλά θα σκοτωθεί από τον Κάστιελ (14×19 Jack in the Box).

Τα χαρακτηριστικά των αγγέλων

Η Αγγελική Χάρη

Σύμφωνα με τον Καστιήλ, οι άγγελοι δεν είναι παντογνώστες, αν και οι γνωστικές τους ικανότητες είναι εξαιρετικές, ειδικά αυτές των Αρχαγγέλων. Η αγγελική τους δύναμη υπάρχει με τη μορφή Χάρης (κάτι αντίστοιχο της ανθρώπινης ψυχής). Ένας άγγελος μπορεί να αφαιρέσει τη Χάρη του και να γίνει ξαναγεννηθεί ως θνητός, όπως έκανε η Άννα. Η Χάρη είναι «ενέργεια» και συνδέεται άμεσα με την αληθινή μορφή ενός αγγέλου. Σύμφωνα με την Άννα, η αφαίρεση της Χάρης είναι πολύ επίπονη διαδικασία. Ακόμη και μετά την αφαίρεση της Χάρης ο θνητός πια άγγελος διατηρεί κάποιες ελάχιστες αγγελικές δυνάμεις. Για παράδειγμα, τόσο η Άννα όσο και ο Καστιήλ ήταν ικανοί να ακούν το ‘αγγελικό ραδιόφωνο’ ακόμη και ως άνθρωποι. Η επανάκτηση της Χάρης αναπληρώνει τις δυνάμεις και τις ικανότητες του αγγέλου.

Supernatural-Holy-Terror-Castiel-grace-

Κάθε Χάρη είναι μοναδική – και αιώνια, αλλά μόνο αν ανήκει στον γνήσιο ιδιοκτήτη της. Μια κλεμμένη Χάρη δεν διαρκεί για πάντα. Για παράδειγμα, ο θνητός Καστιήλ έκλεψε τη Χάρη ενός άλλου αγγέλου για να ανακτήσει τις δυνάμεις του, όμως η κλεμμένη Χάρη αποδυναμώνεται σαν μπαταρία και όταν σωθεί, θα πεθάνει και ο Καστιήλ.

Όταν ένας άγγελος κυριεύει έναν άνθρωπο αφήνει ένα απειροελάχιστο μέρος της Χάρης του μέσα του όταν φύγει.

Ενωχιανή γλώσσα και σύμβολα

Στον Παράδεισο οι άγγελοι επικοινωνούν μεταξύ τους τηλεπαθητικά χρησιμοποιώντας την Ενωχιανή γλώσσα. Ο Dean έδωσε σε αυτή την πρακτική των αγγέλων το παρατσούκλι: ‘αγγελικό ραδιόφωνο’. Ακόμα κι έκπτωτοι άγγελοι μπορούν να ακούσουν τους αγγέλους που συζητούν χωρίς να είναι παρόντες. Η ενωχιανή γλώσσα χρησιμοποιείται συχνά σε ξόρκια που επηρεάζουν τους αγγέλους. Για παράδειγμα, η Πόρνη της Βαβυλώνας χρησιμοποίησε ένα ξόρκι στα ενωχιανά για να επιτεθεί στον Καστιήλ (5×17).

Τα ενωχιανά σύμβολα είναι ισχυρά ιερογλυφικά. Μπορούν να χρησιμοποιήθούν για να αιχμαλωτίσουν δαίμονες, να προστατέψουν μια περιοχή από αγγελική δραστηριότητα και να αποκρύψουν ανθρώπους από οποιονδήποτε άγγελο.

Η αληθινή μορφή ενός αγγέλου

Η αληθινή μορφή ενός αγγέλου ποικίλλει. Για παράδειγμα, η αγγελική μορφή του Εωσφόρου είναι πανέμορφη, σύμφωνα με τον Ουριήλ. Η αγγελική μορφή του Ζαχαρία έχει τέσσερα πρόσωπα και έξι φτερά. Ο Καστιήλ δηλώνει ότι η αληθινή του μορφή είναι τόσο τεράστια όσο το Κτίριο Κράισλερ. Η αληθινή μορφή ενός αγγέλου μοιάζει να είναι ένα εκθαμβωτικό λευκό φως. Οι θνητοί δεν είναι ικανοί να αντιληφθούν την αληθινή μορφή των αγγέλων γιατί θα τους σκοτώσει ή έστω θα τους τραυματίσει (πχ. τα μάτια της Pamela Barnes κάηκαν μόλις κοίταξε την αληθινή μορφή του Καστιήλ).

Η αληθινή φωνή ενός αγγέλου ακούγεται σαν ένα εκκωφαντικός, διαπεραστικός ήχος ο οποίος μπορεί να σπάσει μέχρι και γυαλί. Ο Καστιήλ προσπαθεί να μιλήσει στον Dean με την αληθινή του φωνή και ξαφνιάζεται όταν συνειδητοποιεί ότι ο Dean δεν τον καταλαβαίνει, παρά το ότι είναι το δοχείο του Μιχαήλ. Ελάχιστοι θνητοί μπορούν να καταλάβουν την αληθινή φωνή των αγγέλων, μα για τους περισσότερους είναι επίπονη και κάποιες φορές μπορεί να αποβεί μοιραία. Η φωνή και η αληθινή μορφή του Μιχαήλ αποδείχθηκαν θανατηφόρες για όλους τους ανθρώπους ενός μπαρ. Για αυτούς τους λόγους, οι άγγελοι επικοινωνούν με τους ανθρώπους είτε μέσω ονείρων είτε μέσω ενός ανθρώπινου δοχείου.

Τα ανθρώπινα δοχεία

Οι άγγελοι είναι αιθέρια όντα και δεν έχουν σώμα, οπότε, για να εμφανιστούν στη γη χρειάζονται ένα ανθρώπινο ‘δοχείο’. Το άτομο που κυριεύουν πρέπει να δώσει την συγκατάθεσή του για να μπει μέσα του ο άγγελος – κάτι που δεν ισχύει στους δαιμονισμούς. Βέβαια, ο άγγελος μπορεί να παραπλανήσει τον ξενιστή ώστε να δεχτεί την κυρίευση (όπως συνέβη στην περίπτωση του Sam ο οποίος έδωσε χωρίς να το θέλει τη άδειά του για να τον κυριεύσει ο Γαδριήλ στο 9×01).

Ακόμη και με τη συγκατάθεση του ξενιστή όμως, κάποιες φορές το δοχείο μπορεί να αποδειχθεί ακατάλληλο η αδύναμο να κρατήσει τη Χάρη ενός αγγέλου. Κάθε άγγελος είναι ‘συμβατός’ με έναν περιορισμένο αριθμό δοχείων. Όσο ισχυρότερος είναι ο άγγελος τόσο δυσκολότερο αποδεικνύεται το να βρει κατάλληλο ή “αληθινό” δοχείο. Οι άγγελοι και τα δοχεία τους φαίνεται να ταιριάζουν σύμφωνα με τη γενεαλογία τους. Για παράδειγμα, οι Winchesters, ως απόγονοι του Κάιν και του Άβελ, είναι τα αληθινά δοχεία του Εωσφόρου (Sam) και του Μιχαήλ (Dean). Όταν ο Dean αρνήθηκε να δεχτεί τον Μιχαήλ μέσα του, ο Αρχάγγελος κυρίευσε τον αμέσως επόμενο συγγενή με αίμα Winchester, τον ετεροθαλή αδερφό του, τον Adam.

Ένα κυριευμένο από άγγελο σώμα έχει διαφορετική φυσιολογία. Κατ’αρχάς, δεν γερνά και δεν τραυματίζεται από κοινά όπλα (η ενέργεια του αγγέλου θεραπεύει οποιοδήποτε θανάσιμο τραύμα). Επίσης, το αίμα του ξενιστή αλλάζει βιολογία, ακριβώς όπως συμβαίνει και στους δαιμονισμένους.

Εάν ο άγγελος πεθάνει μέσα στο δοχείο του (πχ. αν μαχαιρωθεί θανάσιμα με μια αγγελική λεπίδα), θα πεθάνει και το σώμα. Η ψυχή του ξενιστή παραμένει μέσα στο σώμα για όσο ο άγγελος είναι ζωντανός. Αν το δοχείο αποσυντεθεί σε μοριακό επίπεδο και μετά ανασυσταθεί (πχ. ο Καστιήλ ανατινάχτηκε από ένα Αρχάγγελο όμως ο Θεός τον ‘επανασυναρμολόγησε’), τότε η ανθρώπινη ψυχή απελευθερώνεται στον Παράδεισο και μένει μόνο ο άγγελος μέσα στο σώμα.

Το φύλο των αγγέλων

Οι άγγελοι χωρίς ανθρώπινο σώμα δεν έχουν φύλο, άρα ούτε και σεξουαλικότητα. Όσο περισσότερο όμως μένει ένας άγγελος στο σώμα του ξενιστή του, τόσο πιο πολύ επηρεάζεται από την ανθρώπινη φύση (πχ. η Hannah, μετά την Πτώση, τόσους μήνες σε ανθρώπινο σώμα, χωρίς καμία επαφή με τον Παράδεισο, ένοιωθε μια -ανεξήγητη για αυτήν- έλξη προς τον Καστιήλ). Ο μοναδικός άγγελος που έχουμε δει πάντως μέχρι τώρα να ικανοποιεί τις σεξουλικές ορμές του ήταν ο μελλοντικός Καστιήλ (5×04), ο οποίος αποκομμένος από τον εγκαταλλειμένο Παράδεισο είχε σχεδόν γίνει άνθρωπος σε εκείνο το σημείο.

castiel demon dean

Οι ικανότητες των αγγέλων

Οι άγγελοι είναι γενικά από τα πιο ισχυρά υπερφυσικά όντα, και είναι σίγουρα πιό ισχυροί από τους δαίμονες. Οι αγγελικές δυνάμεις τους είναι έμφυτες, όμως πηγάζουν από τον Παράδεισο. Αν για κάποιο λόγο διακοπεί η σύνδεσή τους με τον Παράδεισο, τότε αποδυναμώνονται ή χάνουν τελείως τις αγγελικές τους δυνάμεις. Για αυτό το λόγο, ο Καστιήλ βρέθηκε εμφανώς αποδυναμωμένος μετά την επανάστασή του ενάντια στον Παράδεισο κατά τη διάρκεια της Αποκάλυψης:

«Είμαι αποκομμένος από τον Παράδεισο και την περισσότερη από τη δύναμή του. Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορώ να κάνω. Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορώ να κάνω.» (5×02)

Οι δυνάμεις ενός αγγέλου έχουν επίσης να κάνουν με την τάξη του και με τη θέση που κατέχει στην ιεραρχία της Στρατιάς του Παραδείσου. Γι’αυτό οι Αρχάγγελοι είναι πολύ πιο ισχυροί από τους υπόλοιπους αγγέλους.

Ο Θεός μπορεί να δώσει αυξημένες δυνάμεις ακόμη και σε έναν άγγελο αποκομμένο από τον Παράδεισο, όπως συνέβη στην περίπτωση του έκπτωτου Καστιήλ που επέστρεψε ‘βελτιωμένος’ αφότου τον είχε σκοτώσει ο Μιχαήλ (5×22).

castiel hand

Ίαση – Οι άγγελοι έχουν την ικανότητα να θεραπεύσουν τα ανθρώπινα τραύματα, η οποία προέρχεται άμεσα από τον Παράδεισο. Αν ο άγγελος αποκοπεί από τον Παράδεισο, χάνει την ικανότητα της ίασης.

Οι άγγελοι μπορούν να διατηρούν τα δοχεία τους χωρίς τροφή και νερό ή ύπνο, και να τα θεραπεύουν εάν τραυματιστούν (πχ. ο Εωσφόρος θεράπευσε την πληγή του Nick αφότου πυροβολήθηκε με το Colt). Οι άνθρωποι-δοχεία έχουν επίσης ανοσία στις ασθένειες (αν και στο 5×21 είδαμε τον Καστιήλ στο μεταίχμιο να γίνει θνητός και τον Καβαλάρη του Λοιμού να τον μολύνει). Το αλκοόλ επηρεάζει μόνο τους αποδυναμωμένους αγγέλους, κι αυτό μόνο σε τεράστιες ποσότητες (ο Καστιήλ μέθυσε πίνοντας μια ολόκληρη κάβα ποτών στο 5×17). Επίσης, οι κυριευμένοι άνθρωποι δεν γερνούν.

Eάν ένας άνθρωπος είναι θανάσιμα τραυματισμένος, η θεραπευτική ικανότητα ενός αγγέλου μπορεί να μην είναι αρκετή. Τότε ο άγγελος μπορεί να κυριεύσει τον άνθρωπο και να τον θεραπεύσει εκ των έσω. Αυτό έγινε στη περίπτωση του θανάσιμα τραυματισμένου Sam του οποίου τα τραύματα ήταν τόσο σοβαρά που ο αδύναμος έκπτωτος άγγελος Γαδριήλ δεν μπορούσε να θεραπεύσει και προσφέρθηκε να τον κυριεύσει για να τον θεραπεύσει από μέσα του, αναρρώνοντας ταυτόχρονα και ο ίδιος από τα τραύματα της πτώσης από τον Παράδεισο (αντλώντας δύναμη από την ψυχή του Sam).

Υπερφυσική δύναμη – Η μυϊκή δύναμη ενός αγγέλου μέσα σε ανθρώπινο δοχείο φαίνεται να είναι απεριόριστη και δεν προέρχεται από τους μύες του δοχείου αλλά από την αγγελική δύναμή του. Οι άγγελοι έχουν απόλυτο έλεγχο πάνω στη δύναμή τους, γιατί έχουμε δει να είναι ικανοί να γκρεμίσουν ολόκληρους τοίχους αλλά ταυτόχρονα να ρίχνουν μη-θανατηφόρες μπουνιές σε θνητούς.

Τηλεκίνηση – Οι άγγελοι έχουν την ικανότητα να μετακινούν και να επηρεάζουν αντικείμενα με τη σκέψη τους.

Τηλεμεταφορά – Οι άγγελοι μπορούν να τηλεμεταφερθούν οπουδήποτε στον κόσμο, αρκεί αυτή η περιοχή να μη προστατεύεται από ενωχιανά σύμβολα. Μπορούν να τηλεμεταφερουν και άλλα άτομα. Η διαδικασία μπορεί να είναι αρκετά άβολη για τους ανθρώπους. Σύμφωνα με τον Dean για παράδειγμα, την πρώτη φορά που τον τηλεμετέφερε ο Καστιήλ είχε δυσκοιλιότητα μια βδομάδα!

Η τηλεμεταφορά των αγγέλων δημιουργεί μια μικρή ριπή αέρα (από το φτερούγισμα των αόρατων φτερών πιθανώς). Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουμε δει με την τηλεμεταφορά ενός αγγέλου να τρεμοπαίζουν τα φώτα ή οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή, να σπάνε οι λάμπες (πχ. Καστιήλ στο 4×01) ή να προκαλούνται blackouts (πχ. Ραφαήλ στο 5×03)

Μετά την Πτώση και το κλείσιμο των Πυλών του Παραδείσου, οι άγγελοι έχασαν την ικανότητα να τηλεμεταφέρονται (επειδή έχασαν τα φτερά τους). 

Αορατότητα – Οι άγγελοι, ακόμη κι όταν βρίσκονται μέσα σε ανθρώπινο δοχείο, μπορούν να καταστήσουν τους εαυτούς τους αόρατους. Εάν το θελήσει ο άγγελος μπορεί να τηλεμεταφερθεί κάπου αλλά να παραμείνει αόρατος. Συνήθως αυτή η ικανότητα χρησιμοποιείται για αιφνιδιασμό του αντιπάλου (πχ. όταν η Άννα επιτίθεται στον Ουριήλ στο 4×16).

Νάρκωση – Οι άγγελοι έχουν την ικανότητα να κάνουν τους ανθρώπους να χάσουν τις αισθήσεις τους, τοποθετώντας δυο δάχτυλα στο μέτωπό τους.

Πάταξη – Τοποθετώντας το χέρι τους στο μέτωπο ενός δαιμονισμένου, ενός τέρατος, ή ενός ανθρώπου, οι άγγελοι έχουν την ικανότητα να σκοτώσουν. Πανίσχυροι δαίμονες έχουν δείξει ανοσία σε αυτή την ικανότητα (πχ. ο Alastair).

Υπερφυσική αντίληψη – Οι άγγελοι μπορούν να δουν όντα και αντικείμενα που δεν μπορεί να αντιληφθεί το ανθρώπινο μάτι (πχ. Θεριστές ή ενωχιανά σύμβολα).

Τηλεπάθεια – Οι άγγελοι έχουν την ικανότητα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας μόνο τη σκέψη τους.

Ονειροβασία – Οι άγγελοι μπορούν να μπουν στα όνειρα των ανθρώπων και να επικοινωνήσουν μαζί τους. Δεν χρειάζεται να γνωρίζουν που βρίσκεται το άτομο για να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ικανότητα.

Άντληση δύναμης από ψυχές – Οι άγγελοι δεν έχουν ψυχή (έχουν όμως Χάρη), μπορούν όμως να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια μιας ψυχής (ανθρώπινης και μη) για να ενδυναμωθούν (πχ. Ο Καστιήλ καταφέρνει να νικήσει τον Αρχάγγελο Ραφαήλ παίρνοντας μέσα του τις ψυχές των τεράτων του Καθαρτηρίου).

Διάβασμα ψυχής – Βάζοντας το αιθέριο χέρι του μέσα στο στέρνο ενός ανθρώπου ένας άγγελος μπορεί να ‘διαβάσει’ την ψυχή του και να βρει σημάδια που ενδέχεται να έχει αφήσει κάποιος άλλος άγγελος. Η διαδικασία αυτή είναι εξαιρετικά επίπονη για τον άνθρωπο όμως δεν αφήνει σημάδια τραυματισμού.

Μίμηση φωνής – Οι άγγελοι έχουν την ικανότητα να διαλέξουν να ακούγονται σαν οποιοσδήποτε θνητός θελήσουν.

Αφαίρεση δυνάμεων – Οι άγγελοι μπορούν να αφαιρέσουν τις ψυχοκινητικές ικανότητες ενός ανθρώπου, όμως είναι υπερβολικά επίπονο και βλαβερό (ψυχικά και σωματικά) για το άτομο να χάσει τη δύναμή του. Για παράδειγμα, ο Καστιήλ αφαίρεσε τη δύναμη του Fred Jones (8×08), αφήνοντάς τον σε μια κατάσταση φυτού.

Καταστροφικό λευκό φως – Αυτή η ικανότητα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως απελευθέρωση της Χάρης ενός αγγέλου για να χρησιμοποιηθεί ως όπλο. Ένας άγγελος σε ‘πλήρη ισχύ’ (βλέπε παρακάτω εικόνα) διαχέει ένα φως τόσο δυνατό το οποίο σκοτώνει όποιον το κοιτάξει. Όταν ο Καστιήλ χρησιμοποίησε αυτή τη δύναμη φώναξε στους ανθρώπους «Κλείστε τα μάτια σας!», όπως είχε κάνει και η Άννα όταν επανάκτησε τη Χάρη της, καταστρέφοντας με το φως της το σώμα που κυρίευε ο Alastair (4×10). Το φως είναι αρκετά δύνατο ώστε να σκοτώσει ακόμα και τέρατα τόσο ισχυρά όσο ήταν τα ‘τέλεια’ υβρίδια της Εύας (6×19). 

Castiel_full_power

Άλλες αγγελικές υπερδυνάμεις

Κάποιοι υψηλόβαθμοι άγγελοι και οι Αρχάγγελοι έχουν δείξει να κατέχουν δυνάμεις τις οποίες δεν είναι σίγουρο ότι μοιράζονται και οι κατώτεροι άγγελοι.

Χρονοταξίδι – Οι άγγελοι μπορούν να ταξιδέψουν ή να στείλουν κάποιον άλλο πίσω ή μπροστά στο χρόνο. Είναι μια ικανότητα που απαιτεί τεράστια ενέργεια και είναι δύσκολο να γίνει χωρίς τη βοήθεια του Παραδείσου.

Χειραγώγηση της μνήμης – Οι άγγελοι έχουν τη δυνατότητα να αφαιρέσουν ή να επαναφέρουν τη μνήμη ενός ανθρώπου. Μπορούν επίσης να εμφυτεύσουν ψεύτικες αναμνήσεις.

Επιφοίτηση – Οι άγγελοι μπορούν να εμφυτεύσουν οράματα στο μυαλό ενός Προφήτη.

Ανάσταση – Κάποιοι άγγελοι είναι αρκετά ισχυροί για να αναστήσουν ανθρώπους, ακόμη κι από την Κόλαση.

Βιοκίνηση – Κάποιοι άγγελοι μπορούν να επηρεάσουν τη βιολογία ενός ζωντανού οργανισμού (πχ. ο Ζαχαρίας προκαλεί καρκίνο του στομάχου στον Dean και αφαιρεί με μια κίνηση του χεριού τους πνεύμονες του Sam στο 5×18)

Πυροκίνηση – Κάποιοι άγγελοι μπορούν να βάλουν φωτιά σε κάτι μόνο με τη σκέψη τους ή με ένα άγγιγμα (πχ. ο Μιχαήλ σκοτώνει την Άννα βάζοντάς της φωτιά στο 5×13).

Ηλεκτροκίνηση – Στην πρώτη του εμφάνιση μπροστά τους Winchesters, o Ραφαήλ φανερώνεται εντυπωσιακά με χορδές ηλεκτρισμού να ξεπηδούν από το σώμα του δοχείου του.

Κρυοκίνηση – Ο Εωσφόρος ήταν ικανός να παγώσει αντικείμενα απλά ανασαίνοντας πάνω τους.

Έλεγχος του καιρού – Ο Ραφαήλ, ο Μιχαήλ και ο Εωσφόρος έχουν την ικανότητα να χειραγωγήσουν τον καιρό κατά βούληση.

Παραμόρφωση της πραγματικότητας – Ο Γαβριήλ έχει την ικανότητα να δημιουργεί από το πουθενά ζωντανά πλάσματα, αντικείμενα, ακόμα και ολόκληρα παράλληλα σύμπαντα. Μπορεί επίσης να μεταμορφώνει αντικείμενα και ανθρώπινα σώματα (ακόμα και το ίδιο το δοχείο), και να δημιουργήσει έναν κλώνο του εαυτού του.

Δημιουργούν ανθρώπινες σχέσεις: ορισμένες τάξεις αγγέλων, τα χερουβείμ, έχουν την ικανότητα να κάνουν τους ανθρώπους να αγαπηθούν σχεδιάζοντας ενωχιανά σύμβολα στην καρδιά τους.

Ανταπόκριση στις ανθρώπινες προσευχές: οι άγγελοι, ως ουράνια πλάσματα, έχουν την ικανότητα να ακούν τις προσευχές των ανθρώπων και να ανταποκρίνοται σε αυτές.

Γνωρίζουν όλους τους προφήτες –  ο Καστιήλ ισχυρίζεται ότι η Λεία, η Πόρνη της Βαβυλώνας, δεν είναι προφήτης, επειδή το όνομα κάθε προφήτη είναι καταγεγραμμένο στο μυαλό του και είναι πιθανό ότι όλοι οι άγγελοι έχουν επίσης την ίδια ικανότητα. Ο Σαμαντριήλ εμφανίζει αυτή την ίδια ικανότητα γνώσης των προφητών.Death of Rachel The Angel

Οι αδυναμίες των αγγέλων

Αποβολή από το δοχείο – Οι άγγελοι χρειάζονται την άδεια του δοχείου τους για να το κυριεύσουν. Εάν ο ξενιστής δεν επιθυμεί τον άγγελο μέσα του πια μπορεί να τον εκδιώξει. Αυτό δεν προκαλεί κανένα κακό στον άγγελο, παρά μόνο το ότι μένει χωρίς φυσικό σώμα.

Ακατάλληλα δοχεία – Δεν έχουν όλα τα ανθρώπινα σώματα τη δύναμη να κρατήσουν μέσα τους μια αγγελική Χάρη. Τα ακατάλληλα σώματα θα αρχίσουν να καταρρέουν, κι αν ο άγγελος δεν βρει άλλο δοχείο το σώμα θα καταστραφεί, όπως φαινόταν να συμβαίνει στην περίπτωση του Nick τον οποίο είχε κυριεύσει ο Εωσφόρος ως λύση ανάγκης μέχρι να δώσει ο Sam τη συγκατάθεσή του. Σε ακραίες περιπτώσεις, το ακατάλληλο δοχείο μπορεί να εκραγεί αμέσως μετά την κυρίευση από τον άγγελο.

Αγγελικός εξορκισμός – Υπάρχει μια εξαιρετικά σπάνια ψαλμωδία στα ενωχιανά, την οποία ελάχιστοι γνωρίζουν, που είναι ικανή να εκδιώξει έναν άγγελο από το δοχείο του. Μόνο ο υψηλόβαθμος δαίμονας Alastair την έχει χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα (4×16).

Πτώση των αγγέλων: οι άγγελοι μετά τον εξοστρακισμό τους από τον Παράδεισο έγιναν τρωτοί και έχασαν την ικανότητά τους να τηλεμεταφέρονται.

Ξόρκια: οι άγγελοι είναι αδύναμοι σε ορισμένα ξόρκια τα οποία μπορούν να αποβούν και θανατηφόρα για αυτούς.

Ενωχιανά σύμβολα

enochian sigils xrayΑπόκρυψη – Τα ενωχιανά σύμβολα απόκρυψης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κρατηθεί μυστικό το που βρίσκεται αυτός ο οποίος φέρει τα σύμβολα πάνω του. Ο Καστιήλ σκάλισε τα σύμβολα πάνω στα κόκκαλα των Winchesters για να εμποδίσει τους υπόλοιπους αγγέλους να τους εντοπίσουν. Αυτού του είδους σύμβολα μπορούν, κατά τον ίδιο τρόπο, να αποτρέψουν έναν άγγελο να εισέλθει σε ένα κτίριο ή να δει τι συμβαίνει μέσα σε αυτό.

enochian banishing sigilΕκτοπισμός – Είναι εφικτό να διωχθεί ένας άγγελος από μια περιοχή προσωρινά χρησιμοποιώντας ένα αγγελικό σύμβολο εκτοπισμού ζωγραφισμένο με ανθρώπινο αίμα. Όταν ένα χέρι τοποθετηθεί πάνω σε αυτό το σύμβολο, όσοι άγγελοι βρίσκονται κοντά θα εκτοπιστούν από την περιοχή και θα επιστρέψουν στον Παράδεισο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από ανθρώπους όσο και από αγγέλους. Ο άγγελος που το χρησιμοποιεί δεν εκτοπίζεται. Είναι άγνωστο το που καταλήγουν οι εκτοπισμένοι άγγελοι ενόσω είναι κλειστές οι Πύλες του Παραδείσου.

Σε μια περίπτωση ο Καστιήλ χρησιμοποίησε μια ακραία μορφή αυτού του συμβόλου, χαράσσοντας πάνω στο ίδιο του το κορμί το σύμβολο εκτοπισμού (5×18). Εξαφανίστηκε κι ο ίδιος μαζί με τους αγγέλους που ήθελε να εκτοπίσει, και επέστρεψε σε ημι-θνητή κατάσταση, τελείως αποδυναμωμένος.

best_s9_moments_gadreel_diesΑυτοκτονία – Υπάρχει ένα ενωχιανό σύμβολο με το οποίο οι άγγελοι μπορούν να πάρουν τη ζωή τους, μεταμορφώνοντας τον εαυτό τους σε μια τεράστια βόμβα. Το χρησιμοποίησαν οι άγγελοι-καμικάζι που δούλευαν για τον Μέτατρον ενάντια στον Καστιήλ. Αυτό το σύμβολο αν σκαλιστεί επάνω στο κορμί του αγγέλου λειτουργεί σαν διακόπτης. Όταν το σύμβολο χτυπηθεί με κάποιο όπλο* το σώμα του αγγέλου εκρήγνυται και δεν μένει τίποτα από τον άγγελο, η Χάρη, το δοχείο του κι ό,τι βρίσκεται κοντά του, όλα εξαϋλώνονται.

*Σημείωση: Δεν είναι ξεκάθαρο αν οποιοδήποτε όπλο θα σκότωνε τον άγγελο που φέρει αυτό το ενωχιανό σύμβολο. Οι άγγελοι-καμικάζι χρησιμοποιούσαν αγγελική λεπίδα (που έτσι κι αλλιώς σκοτώνει αγγέλους) κι ο Γαδριήλ χρησιμοποίησε ένα κομμάτι βράχου από τον τοίχο της φυλακής του Παραδείσου (το οποίο ως μέρος του Παραδείσου από μόνο του θα μπορούσε να έχει μυστικιστικές ιδιότητες).

Gabriel_confronts_Lucifer

Αντικείμενα που μπορούν να βλάψουν τους αγγέλους

Αγγελική λεπίδα – Είναι τα όπλα επιλογής των αγγέλων. Αυτές οι λεπίδες είναι φτιαγμένες από ένα άγνωστο μέταλλο ικανό να σκοτώσει έναν άγγελο ή οποιοδήποτε άλλο ον. Μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ο καθένας εναντίον κάποιου αγγέλου.

O Crowley έλιωσε μια αγγελική λεπίδα και δημιούργησε σφαίρες με το μέταλλο, οι οποίες είναι εξίσου αποτελεσματικές στο να σκοτώσουν έναν άγγελο.

Ιερό έλαιο & Ιερό πυρ – Το ιερό έλαιο είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο υγρό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί παγίδα για έναν άγγελο. Δημιουργώντας έναν κύκλο με ιερό έλαιο και βάζοντάς του φωτιά (ιερό πυρ), όποιος άγγελος είναι μέσα δεν μπορεί να ξεφύγει αν δεν σβήσει η φωτιά. Ακόμα και πανίσχυροι αρχάγγελοι είναι αδύναμοι ενάντια στο ιερό πυρ.

Κατά τη διάρκεια της Τελικής Αναμέτρησης (5×22) ο Καστιήλ ρίχνει μια αυτοσχέδια βόμβα μολότοφ με ιερό έλαιο στον Μιχαήλ και καταφέρνει να τον απομακρύνει προσωρινά από το Κοιμητήριο του Stull.

Το Ραβδί του Μωυσή – Μόλις ενεργοποιηθεί, αυτό το αγγελικό όπλο μπορεί να προκαλέσει μια απο τις 10 Πληγές του Φαραώ σε ανθρώπους αλλά και στα δοχεία αγγέλων.

Το Άλας του Λώτ Αυτός ο κρύσταλλος άλατος μπορεί να μετατρέψει ένα ανθρώπινο σώμα σε στήλη άλατος.

Το Δρεπάνι του Θανάτου – Σύμφωνα με τον Crowley, το Δρεπάνι του Θανάτου μπορεί να σκοτώσει έναν άγγελο.

Το τρυπάνι της Naomi – Η Naomi χρησιμοποιούσε ένα τρυπάνι για να βασανίσει και να εκμαιεύσει πληροφορίες από επαναστάτες αγγέλους. Είναι πιθανό το τρυπάνι αυτό να χρησιμοποιούνταν και ως εργαλείο για πλύση εγκεφάλου. Φάνηκε επίσης αρκετό για να σκοτώσει έναν άγγελο: την ίδια (πιθανότατα επειδή είναι μέρος του ίδιου του Παραδείσου).

Το Colt – Η επίδραση του Colt ενάντια στους αγγέλους είναι αμφίβολη. Δεν επηρέασε τον Εωσφόρο, ο οποίος δήλωσε ότι «μόνο 5 πράγματα δεν μπορεί να σκοτώσει το Colt». Οπότε είναι πιθανό το Colt να μπορεί να σκοτώσει αγγέλους, μα όχι Αρχαγγέλους.

Supernatural-5x19-Hammer-of-the-gods-mark-pellegrino-lucifer

Πλάσματα που μπορούν να βλάψουν τους αγγέλους

Ουσιαστικά, ο καθένας μπορεί να τραυματίσει ή να σκοτώσει έναν άγγελο, αρκεί να έχει μια αγγελική λεπίδα ή να ξέρει να χρησιμοποιεί τα ενωχιανά σύμβολα. Όμως υπάρχουν και κάποια πλάσματα στον κόσμο του Supernatural τα οποία είναι εκ φύσεως πιο ισχυρά απο τους αγγέλους και δεν χρειάζονται κάποιο όπλο για να τους νικήσουν.

Αρχάγγελοι – Οι Αρχάγγελοι έχουν τη δύναμη να εκτοπίσουν ή και να σκοτώσουν έναν άγγελο απλά χτυπώντας τα δάχτυλά τους.

Αντίχριστος – Ο Καστιήλ προειδοποίησε ότι ο Jesse έχει την ικανότητα να «καταστρέψει τη Στρατιά του Παραδείσου». Ο Jesse έδειξε τη τεράστια δύναμή του μεταμορφώνοντας με μια κίνηση τον Καστιήλ σε άψυχο παιχνίδι.

Εύα – Η Μητέρα όλων των Τεράτων είχε την ικανότητα να μπλοκάρει τους αγγέλους από το να χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους κοντά της. Δεν είναι σίγουρο ότι αυτό θα ίσχυε και με τους Αρχαγγέλους. Αυτή της η ικανότητα πιθανώς πηγάζει από το ότι γεννήθηκε πριν από τους αγγέλους και κατέχει κάποια γνώση που λείπει από τους αγγέλους ή απλά είναι πιο ισχυρή από αυτούς. 

Λεβιάθαν – Όπως και η Εύα, οι Λεβιάθαν δημιουργήθηκαν πριν τους αγγέλους. Μάλλον λόγω παλαιότητας λοιπόν, είναι πιο ισχυροί και μπορούν να σκοτώσουν εύκολα τους αγγέλους. 

Σημείωση: Στην ίδια λίστα θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε (χωρίς όμως αποδείξεις μέσα από την ίδια τη σειρά) τον Θεό, ο οποίος ως δημιουργός των πάντων λογικά θα είναι πιο ισχυρός από τους αγγέλους, και φυσικά τον Θάνατο ο οποίος έχει περιγραφεί ως το ον που έχει τη δύναμη να θερίσει τον ίδιο το Θεό, άρα δεν θα αποτελούσαν πρόκληση οι άγγελοι.

Cupid bow

Ειδικές τάξεις αγγέλων

Εκτός απο τους πανίσχυρους Αρχάγγελους, υπάρχουν κι άλλες τάξεις αγγέλων που έχουν συγκεκριμένες ικανότητες και αποστολή. Υπάρχουν οι αγγελικοί ‘γιατροί’ Rit Zien, οι Έρωτες που είναι τάξη των Χερουβείμ, οι Θεριστές που συνοδεύουν τις ψυχές των νεκρών στον Παράδεισο, κα. Υπάρχει και μια κάστα έκπτωτων αγγέλων που ονομάζονται Εγρήγοροι.

Οι απόψεις των Winchesters για τους αγγέλους

Πριν από την εισαγωγή των αγγέλων στην σειρά, ο Ντην πίστευε ότι οι άγγελοι δεν υπήρχαν. Ο Σαμ, από την άλλη πλευρά, πίστευε και στους αγγέλους και στον Θεό και προσευχόταν κάθε μέρα. Η μητέρα τους, επίσης, αποκαλύφθηκε ότι ήταν μια γυναίκα της πίστης. Τα τελευταία λόγια της Μαίρης προς τον Ντην ήταν “… οι άγγελοι μας προστατεύουν”. Όταν ο Ντην βλέπει την μητέρα του σε νεαρή ηλικία κατά τη διάρκεια ψευδαισθήσεων στις οποίες τον είχε εγκλωβίσει ένα τζίνι, ο ίδιος ελέγχει να δει αν είναι η πραγματική μητέρα του ζητώντας της να του πει τι συνήθιζε να του λέει τα βράδια. Εκείνη του απαντάει “σου είπα άγγελοι σε προστατεύουν”. Η Μαίρη εμφανίζεται να το λέει αυτό σε έναν αγέννητο Ντην στον πέμπτο κύκλο. Οι άγγελοι δεν εμφανίζονται παρά μόνο στον τέταρτο κύκλο, όταν ο Καστιήλ φτάνει και αναγγέλλει ότι είναι “ένας άγγελος του Κυρίου” αποκαλύπτοντας ότι αυτός έσωσε τον Ντην από την Κόλαση.

angelΟι άγγελοι στην Παράδοση

Οι άγγελοι αποτελούν υπερφυσικά όντα που συναντώνται σε πολλά θρησκευτικά συστήματα. Οι άγγελοι συνήθως αποτελούν τη μεσολαβητική βαθμίδα ανάμεσα στο βασίλειο του υπερβατικού και του κοσμικού. Η έννοια άγγελος μπορεί να σημαίνει γενικά, αυτός που φέρνει ειδήσεις, ή μπορεί να περιγράφει τα αόρατα αιθέρια όντα που διαβιβάζουν ειδήσεις ή τα λειτουργικά πνεύματα.

Ρίζες της έννοιας ‘άγγελος’

Στην αρχαία Ελλάδα η έννοια ‘άγγελος’ χαρακτήριζε κάποιον ο οποίος μετέδιδε ειδήσεις, πληροφορίες ή αγγελίες. Ο Όμηρος στα έργα του ήδη εμφανίζει τη λέξη με αυτή την έννοια, ενώ και ο Ηρόδοτος τη χρησιμοποιεί για να περιγράψει ειδικούς απεσταλμένους μεταφοράς μηνυμάτων ή πληροφοριών. Επίσης οι άγγελοι χρησιμοποιούνται και σε άλλα καθήκοντα, όπως σύναψη συνθηκών ή είσπραξη χρημάτων. Ως θεϊκή ή υπερβατική παρουσία η έννοια άγγελος εμφανίζεται για πρώτη φορά στο πρόσωπο του Ερμή, ο οποίος προσφωνείται ως άγγελος της Περσεφόνης από τον Όμηρο. Επίσης, κατά τον Πλάτωνα, ο Κάτω Κόσμος έχει τους αγγέλους του, οι οποίοι καλούνται «άγγελοι καταχθόνιοι». Στα Εβραϊκά η αντίστοιχη λέξη מלאךmal’akh, χρησιμοποιείται για να δηλώσει είτε θείο είτε ανθρώπινο αγγελιαφόρο. Η λατινική εκδοχή, εντούτοις, διακρίνει τον θείο ή πνευματικό αγγελιαφόρο από τον άνθρωπο με τις έννοιες angelus (δάνειο από την Ελληνική γλώσσα) και legatus, «απεσταλμένος» αντίστοιχα.

Τριμερές σύμπαν

Οι αντιλήψεις περί τριμερούς σύμπαντος (χονδρικά: Παράδεισος-Γη-Κόλαση) κατά κύριο λόγο συναντώνται στις Βιβλικές, ελληνιστικές και ισλαμικές θρησκείες. Οι αντιλήψεις αυτές θεωρούν τον άνθρωπο περιορισμένο από παράγοντες όπως ο χρόνος, ο χώρος, η αιτία και το αποτέλεσμα. Το ουράνιο βασίλειο είναι το βασίλειο του θείου και του Καλού, ενώ το υποχθόνιο βασίλειο ήταν η περιοχή του χάους και των κακών-δαιμονικών δυνάμεων. Το μέσο βασίλειο αποτελούσε ο κόσμος των ανθρώπων. Οι άγγελοι, μέσα και στα τρία αυτά θρησκευτικά ρεύματα, είναι οι διαμεσολαβητικές δυνάμεις, αποτελώντας τους αγγελιοφόρους των μηνυμάτων του Θεού, με στόχο τη γνώση της θείας θέλησης ή και της πορείας του κόσμου. Στόχος η αποκάλυψη της πηγής της δημιουργίας και του τελικού σκοπού ύπαρξης του ανθρώπου, αλλά και η γνώση κατά των δυνάμεων του σκότους που αποσκοπούν στην αιώνια καταδίκη του ανθρώπου.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ σκοτώνει των Εωσφόρο

Χριστιανισμός

Ιδιότητες των αγγέλων

Οι άγγελοι κατά τον Μέγα Βασίλειο δημιουργήθηκαν πριν από τον υλικό κόσμο, ενώ ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος συμπληρώνει πως δημιουργήθηκαν με κίνητρο την «εκστατική» του αγάπη και αγαθότητα, με σκοπό να συμμεριστούν ως λογικά όντα τη μακαριότητα του. Οι άγγελοι σύμφωνα με το Χριστιανισμό είναι μέρος του σύμπαντος κόσμου και ο κάθε άγγελος έχει την δική του ατομικότητα, χαρακτήρα και θέληση. Επίσης ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, προσπαθώντας να δώσει έναν ορισμό περί των αγγέλων, αναφέρει ότι είναι φύσεις νοερές, αεικίνητες, αυτεξούσιες, ασώματες. Υπηρετούν τον Θεό και είναι κατά χάριν αθάνατες, που δεν περιορίζονται από το χρόνο και το χώρο, ενώ δεν έχουν φύλο. Παρ΄ όλη τη καθαρότητα και απλότητα της αγγελικής φύσης, οι άγγελοι είναι δεκτικοί της κακίας. Αποτέλεσμα της ελευθερίας τους είναι και η πτώση του δεκάτου τάγματος του Εωσφόρου. Στις ιδιότητες τους δεν είναι η γνώση των μελλόντων, παρά μόνο αν τους το αποκαλύψει ο Θεός, ούτε η γνώση της ανθρώπινης θελήσεως. Η μετακίνησή τους γίνεται ταχύτατα, αλλά δεν είναι πανταχού παρόντες. Κάθε φορά βρίσκονται σε συγκεκριμένο τόπο, δίχως να γνωρίζουν το τι συμβαίνει αλλού.

Οι άγγελοι αντιπροσωπεύονται σε όλη την Παλαιά Διαθήκη ως σώμα του πνευματικού μεσάζοντος των όντων μεταξύ του Θεού και των ατόμων, ενώ σύμφωνα με τον ψαλμό 148,2 του Δαυίδ, αποτελούν και αυτά κτίσματα. Οι άγγελοι στο χριστιανισμό παρίστανται ενώπιον του θρόνου του Θεού, όπου και διαρκώς Τον υμνούν. Στην Παλαιά Διαθήκη κατά κύριο λόγο εμφανίζονται ως αγγελιαφόροι του Θεού στην ανθρωπότητα, δηλαδή αποτελούν όργανά του, από τα οποία διαβιβάζει τη θέλησή του. Με μια προσεκτικότερη ματιά όμως, φαίνεται να αποτελούν και προσωπικοί φύλακες, όπως υπονοείται επανειλημμένα, καθώς κάθε μεμονωμένη ψυχή έχει τον κηδεμονικό άγγελό της. Στον Ποιμένα του Ερμά μάλιστα γίνεται σαφής νύξη για το προσωπικό φύλακα άγγελο τού κάθε ανθρώπου. Στόχος των αγγέλων είναι η προσπάθεια σωτηρίας των ψυχών. Τέλος οι άγγελοι λειτουργούν ως εκτελεστές του λόγου του Θεού στον φυσικό κόσμο.

Στην Καινή Διαθήκη οι άγγελοι εμφανίζονται συχνά ως απεσταλμένοι του Θεού και φορείς του μηνύματος της Αποκάλυψης. Εμφανίζονται στον Ιησού, στη Μαρία τη μητέρα του Χριστού, στον Απόστολο Πέτρο, ενώ ο Ιησούς μιλά για τους αγγέλους ως φορείς τέτοιων λειτουργιών, υπονοώντας ότι δεν παντρεύονται. Οι άγγελοι τονίζονται ιδιαίτερα ως παρουσία στη γέννηση του Ιησού, την Μεταμόρφωση και την Αποκάλυψη. Ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός αναφέρεται στους αγγέλους, ενώ κατά γενική ομολογία στα κορυφαία σημεία του βίου Του εμφανίζονται ως λειτουργοί, υπηρέτες και συμπαραστάτες του, ενισχύοντας την ανθρώπινη φύση του και παρεμβαίνοντες ως δευτεραγωνιστές. Έτσι ο Γαβριήλ ευαγγελίζεται την έλευσή του, ο “άγγελος Κυρίου” εμφανίζεται στον Ιωσήφ και τους ποιμένες, στρατιά αγγέλων δοξολογεί τη γέννηση του Σωτήρος, άλλοι Τον διακονούν στην έρημο μετά το πέρας των πειρασμών, άγγελος Τον ενισχύει στο όρος των Ελαιών προ του πάθους, ενώ λεγεώνες θα παρίσταντο προς υπεράσπισή του κατά την σύλληψη. Δύο άγγελοι βεβαιώνουν την ανάστασή του, δύο επίσης μιλούν στους μαθητές περί της δευτέρας παρουσίας κατά την Ανάληψή του.

Ιεραρχία και αριθμός

Ο αριθμός των αγγελικών όντων φαίνεται να είναι ανυπολόγιστος και απροσμέτρητος. Ο ίδιος ο Ιησούς ομιλεί στη Γεθσημανή για περισσότερες από 12 λεγεώνες αγγέλων, ενώ ο Ευαγγελιστής Ιωάννης μαρτυρεί ότι είδε και άκουσε σε όραμα που του δόθηκε από τον Θεό γύρω από το Θεϊκό θρόνο χορωδία από μυριάδες μυριάδων και χιλιάδες χιλιάδων αγγέλων.

Μεταξύ των εκκλησιαστικών πατέρων δεν υπάρχει ομοφωνία σχετικά με τον αριθμό και την ονομασία των αγγελικών δυνάμεων. Ο Μέγας Βασίλειος, ακολουθώντας τον Ωριγένη, δεν αποδεχόταν την απαρίθμηση και κατονομασία των αγγελικών δυνάμεων καθώς πίστευε ότι είναι αδύνατον να βρεθούν οι ονομασίες των λογικών και αόρατων φύσεων που υπερβαίνουν την ανθρώπινη διάνοια. Εντούτοις, ο ψευδο-Διονύσιος Αρεοπαγίτης εισήγαγε διακρίσεις σε αγγελικά τάγματα και διακοσμήσεις, οι οποίες επικράτησαν στην Ορθόδοξη παράδοση. Με βάση την ιεραρχία τους, διαχωρίζονται σε 3 τάξεις που έκαστος φέρει τριχώρους ή αλλιώς «Ταξιαρχίες»:

  • Σεραφείμ, Χερουβείμ, Θρόνους,
  • Κυριότητες, Δυνάμεις, Εξουσίες και
  • Αρχές, Αρχαγγέλους και αγγέλους.

Ιδίωμα της πρώτης ιεραρχίας είναι η πύρινη σοφία και η γνώση των ουρανίων, ενώ έργο τους ο θεοπρεπής Ύμνος του γελ. Η δεύτερη ιεραρχία έχει ως ιδίωμα τη διευθέτηση των μεγάλων πραγμάτων και την διενέργεια των θαυμάτων, ενώ έργο τους είναι ο τρισάγιος ύμνος «Άγιος, Άγιος, Άγιος». Τέλος ιδίωμα της τρίτης ιεραρχίας είναι να εκτελούν θείες υπηρεσίες και έργο τους αποτελεί ο ύμνος «Αλληλούια». Από την Αγία Γραφή γνωρίζουμε και μερικούς αγγέλους ονοματικά. Τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, που σημαίνει «ήρωας του Θεού», από την εμφάνισή του στον προφήτη Δανιήλ, στον προφήτη Ζαχαρία και στη Θεοτόκο. Γνωρίζουμε το Μιχαήλ, που σημαίνει «τις ως ο Θεός ημών», ενώ εμφανίζεται πολλές φορές στην Παλαιά Διαθήκη. Ο Ραφαήλ είναι ο τρίτος άγγελος που γνωρίζουμε, το όνομά του σημαίνει «ο Κύριος θεραπεύει» και εμφανίζεται στον Τωβίτ μεταφέροντας τις ανθρώπινες προσευχές στο θρόνο του Θεού. Τέλος γνωστός από την εβραϊκή παράδοση είναι και ο Ουριήλ.

Εωσφόρος, ο έκπτωτος άγγελος

Σύμφωνα με πολλά αποσπάσματα (Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, Αποκάλυψη του Ιωάννη), ο Εωσφόρος πριν από την πτώση του ήταν ο σπουδαιότερος, ο πρώτος στην ιεραρχία των αγγέλων. Το όνομά του σήμαινε «αυτός που μεταφέρει το φως». Η μετέπειτα ονομασία του ως «Σατανάς» προέρχεται από την εβραϊκή λέξη σατάν, η οποία χρησιμοποιήθηκε στην ελληνική μετάφραση των Εβδομήκοντα με τις λέξεις «Σατανάς» ή «Διάβολος» και δηλώνει τον επίβουλο, τον εχθρό. Αυτός που άλλοτε «έφερε το φως» μετατράπηκε στον κατ’ εξοχήν εχθρό του ανθρώπου. Επειδή είχε μεγάλη δόξα, η σοφία του διεφθάρη και η υπερηφάνεια του μετατράπηκε σε αλαζονεία, με αποτέλεσμα να απαιτεί να είναι ίσος με το Θεό. Η αλαζονεία λοιπόν ήταν ένα από τα βασικά αίτια που οδήγησαν τον Εωσφόρο στην πτώση.

Ανατολικές θρησκείες

Στο Ζωροαστρισμό οι αγαθοί άγγελοι, ονομάζονται Αμέσα Σπέντα, τους Αθανάτους που αποτελούσαν λειτουργικές όψεις του Αχούρα Μάζντα, του Σοφού Κυρίου. Ο Βοχού Μάνα, ένα αγαθό λειτουργικό πνεύμα, ήταν που ανακάλυψε τον 6ο αιώνα π.Χ. τον Ζωροάστρη που ήταν ο αληθινός Θεός καθώς και ένα είδος συμβολαίου που οποιοσδήποτε θα μπορούσε να ακολουθήσει ή να απορρίψει ως τρόπο ζωής. Με παρόμοιο τρόπο ο άγγελος Γαβριήλ βρήκε το Κοράνιο και τον προφήτη Μωάμεθ ο οποίος αποκάλυψε τον αληθινό Θεό (Αλλάχ). Μάλιστα οι χαρακτηρισμοί που αποδίδονται στον Γαβριήλ («πνεύμα αγιότητος» και «πιστό πνεύμα»), είναι παρόμοιοι με του αγγέλους του Αμέσα Σπέντα.

ΠΗΓΗ #1

ΠΗΓΗ #2

5 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

5 Σχόλια
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
SavvinaVvi
SavvinaVvi
7 January 2015 23:48

Ουαου…χορταστικοτατο!! Με κανεις να θελω να ξαναδω 4-5-6 σεζον που οι αγγελοι ειναι στα ντουζενια τους και γινεται ο κακος χαμος :3

ncis merlin like
ncis merlin like
14 February 2017 22:33
Reply to  SavvinaVvi

Πλάκα, πλάκα…

Eftihia Fiotodimitraki
Eftihia Fiotodimitraki
22 May 2015 17:45

Νομίζω πως τώρα με το “The Darkness” πρέπει να αλλάξεις το στορυ 😉

Jim Chai
Jim Chai
13 June 2015 17:46

Μπορουμε νομιζω να υποθεσουμε οτι Αρχαγγελοι,Θανατος,Θεος,Λεβιαθαν,Darkness και Knights of Hell δεν παθαινουν απο το colt 😛

Marianna Winchester
Marianna Winchester
16 December 2017 11:27

Γιατι δεν ειχα ανακαλυψει αυτο το αρθρο νωριτερα;;;Ντροπη μου και αισχος και τα σχετικα.
OMG ΕΧΩ FANGIRLΑΣΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα