Supernatural πλάσματα: Λεβιάθαν (Leviathans)

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Castiel_Leviathan

Οι Λεβιάθαν, επίσης γνωστοί και ως Οι Παλιοί, ήταν αρχέγονα πλάσματα της θάλασσας, το οποία εξελίχθηκαν κι απέκτησαν την ικανότητα να κυριεύουν άλλα πλάσματα για να επιζήσουν στη στεριά. Προϋπήρχαν των αγγέλων, των ανθρώπων και οποιουδήποτε άλλου όντος με ψυχή (όπως για παράδειγμά τα Άλφα-Τέρατα). Οι Λεβιάθαν ήταν, λοιπόν, τα πρώτα δημιουργήματα του Θεού: πανίσχυρα, πανέξυπνα, πεινασμένα, και τοξικά. Ο Θεός φοβήθηκε ότι θα κατασπάραζαν όλα τα άλλα πλάσματα που θα δημιουργούσε, έτσι έφτιαξε το Καθαρτήριο και τους σφράγισε μέσα για να περιορίσει αυτούς και την πείνα τους.

Όταν ο Castiel άνοιξε την πόρτα του Καθαρτηρίου και πήρε μέσα του όλες τις ψυχές που βρίσκονταν εκεί για να αυξήσει την αγγελική του δύναμη, πήρε μέσα τους και τους Λεβιάθαν. Μα η ενέργεια όλων αυτών των ψυχών θα κατέστρεφε τον άγγελο, γι’αυτό αποφάσισε να τους επιστρέψει, όμως κάποιοι Λεβιάθαν κρατήθηκαν από μέσα του, και κυρίευσαν το δοχείο του Castiel. Τον οδήγησαν στη κοντινότερη πηγή νερού και απελευθέρωσαν τους εαυτούς τους στο υδρευτικό σύστημα. Ο αριθμός των Λεβιάθαν που απελευθερώθηκαν από το Καθαρτήριο είναι άγνωστος.

Οι Λεβιάθαν λειτουργούν κάτω από την αυστηρή αρχηγεία του Dick Roman. Το σχέδιο τους ήταν να μεταμορφωθούν και να πάρουν τη θέση σημαντικών ανθρώπων με ισχύ και επιρροή (όπως πολιτικούς, στρατιωτικούς ή επιχειρηματίες), ή ανθρώπων που έχουν μοναδικές ικανότητες. Ο στόχος ήταν να μετατρέψουν την ανθρωπότητα σε μια αστείρευτη πηγή τροφής. Για να το επιτύχουν αυτό, χτίζουν ανθρώπινα ‘σφαγεία’ σε διάφορες τοποθεσίες και βάζουν ένα προσθετικό σε σχεδόν όλα τα τρόφιμα το οποίο κάνει τους ανθρώπους χαζούς. Αυτό το προσθετικό επίσης σκοτώνει όλα τα υπόλοιπα τέρατα -όπως βρικόλακες και λυκανθρώπους- για να μην έχουν αντιπάλους στην αναζήτηση τροφής. (Βλέπε επίσης: ‘Βαμπιρονίτης’)

Η Ταμπλέτα του Θεού για τους Λεβιάθαν αποκαλύπτει έναν τρόπο να τους σκοτώσεις:
«Κόψε το κεφάλι και το κορμί θα καταρρεύσει. Μην σπαταλάς χρόνο στο κοπάδι των Λεβιάθαν. Βάλε στόχο τον αρχηγό τους, γιατί από αυτόν πηγάζουν όλα τους τα πιστεύω. Οι Λεβιάθαν δεν μπορούν να πεθάνουν παρά μόνο από τα οστά ενός ενάρετου ανθρώπου, τόσο φωτεινό και καλό όσο οι Λεβιάθαν είναι πεινασμένοι και σκοτεινοί, μουσκεμένο με το αίμα των 3 Έκπτωτων: ενός έκπτωτου αγγέλου, του αρχηγού της έκπτωτης ανθρωπότητας, και τον πατέρα έκπτωτων τεράτων.»

Οι Winchesters με τη βοήθεια του Castiel καταφέρνουν να σκοτώσουν τον Dick Roman, και με αυτόν νεκρό, οι εναπομείναντες Λεβιάθαν παύουν να είναι σημαντική απειλή. Ένα χρόνο μετά την πτώση του Dick, υπάρχουν ακόμη Λεβιάθαν στον κόσμο, όμως η επιρροή τους φαίνεται να έχει εξαλειφθεί τελείως, και δεν υπάρχει ανησυχία για το επικίνδυνο προσθετικό στις τροφές.

Ενόσω είναι παγιδευμένοι στο Καθαρτήριο, ο Castiel κι ο Dean, κυνηγιούνται διαρκώς από Λεβιάθαν.

EdgarleviathanΧαρακτηριστικά

Οι Λεβιάθαν έχουν κοφτερά δόντια και διχαλωτή γλώσσα, ενώ το σαγόνι τους διαστέλλεται. Τρέφονται με ανθρώπινα όργανα – κάποιες φορές με συνοδευτικό τυρί.

Όταν τραυματίζονται, ματώνουν μαύρη γλίτσα.

Έχουν τάσεις κανιβαλισμού και έχουν την ικανότητα ακόμη και να φάνε τον εαυτό τους.

Δυνάμεις και Ικανότητες

 • Κυρίευση και αλλαγή μορφής – Οι Λεβιάθαν μπορούν να κυριεύσουν οποιοδήποτε άνθρωπο έρθει σε επαφή με την υγρή μορφή τους. Κατά πάσα πιθανότητα, το ανθρώπινο δοχείο που κυριεύουν αδειάζει και μένει απλά ένα ‘κέλυφος’ το οποίο μπορούν να του αλλάξουν μορφή κατά βούληση. Μπορούν να μεταμορφωθούν και να μιμηθούν πλήρως έναν άνθρωπο απλά ακουμπώντας τον και ‘κλέβοντας’ το DNA του. Ακόμα και ελάχιστο DNA φτάνει (όπως για παράδειγμα λίγες τρίχες), και το άτομο στο οποίο μεταμορφώνονται δεν χρειάζεται να παραμείνει ζωντανό. Αποκτούν όχι μόνο την εξωτερική εμφάνιση αυτού του ανθρώπου, αλλά και τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, ακόμη και τις ψευδαισθήσεις του. Ο ίδιος ο Dick Roman αποκαλύπτει ότι κάποιοι άνθρωποι (όπως η Charlie Bradbury και ο Bruce Springsteen) διαθέτουν μια “σπίθα” και δεν μπορούν να αντιγραφούν τόσο επιτυχημένα.
 • Υπερφυσική δύναμη – Όπως και τα περισσότερα τέρατα, οι Λεβιάθαν έχουν πολύ μεγαλύτερη σωματική δύναμη από τους ανθρώπους.
 • Γρήγορη ίαση – Οι Λεβιάθαν είναι σχεδόν αθάνατοι. Έχουν δείξει ότι αντέχουν πολλαπλούς πυροβολισμούς, ακόμη και στο κεφάλι, τα τραύματα των οποίων ελάχιστα τους επηρεάζουν. Ο Edgar επέζησε από την πτώση ενός ολόκληρου αυτοκινήτου πάνω του. Μπορούν ακόμη και να επανασυνδέσουν το κεφάλι τους μετά από αποκεφαλισμό!
 • Ανοσία στη δύναμή των αγγέλων – Οι Λεβιάθαν είναι πιο δυνατοί από τους αγγέλους και μπορούν εύκολα να υπερισχύσουν. Έχουν ανοσία στη δύναμη των αγγέλων και μπορούν εύκολα να σκοτώσουν έναν άγγελο χώνοντας τη γροθιά τους στο στομάχι του. Μαύρη γλίτσα στάζει από το στόμα του αγγέλου πριν πεθάνει.
 • Πτήση – Στο Καθαρτήριο οι Λεβιάθαν έχουν την ικανότητα να πετούν με τη μορφή μιας τεράστιας μάζας μαύρης γλίτσας. Όταν προσγειώνονται στο έδαφος, δημιουργώντας κρατήρα εκεί που προσγειώνονται, παίρνουν ανθρώπινη μορφή.

Dick_LeviathanΑδυναμίες

 • Το Αίμα των Έκπτωτων – Η Ταμπλέτα των Λεβιάθαν καταγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να σκοτώσει κάποιος έναν Λεβιάθαν: με το οστό ενός ενάρετου ανθρώπου βουτηγμένο στο αίμα των έκπτωτων. Υπάρχουν 3 έκπτωτοι των οποίων το αίμα χρειάζεται. Πρώτον, το αίμα ενός έκπτωτου αγγέλλου (ο Castiel στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί έκπτωτος άγγελος). Οι άλλοι δυο έκπτωτοι είναι ο αρχηγός της έκπτωτης ανθρωπότητας (δηλαδή ο Βασιλιάς της Κόλασης, ο Crowley) και ο πατέρας έκπτωτων τεράτων (δηλαδή ένας Άλφα, στην προκειμένη ο Άλφα Βρικόλακας). Όταν δημιουργηθεί αυτό το όπλο, το μόνο που χρειάζεται είναι να δεχτεί ο Λεβιάθαν ένα θανάσιμο χτύπημα. Το μειονέκτημα είναι ότι όσοι βρίσκονται κοντά θα τραβηχτούν, μαζί με την ψυχή του νεκρού Λεβιάθαν, πίσω στο Καθαρτήριο.
 • Βόρακας – Ο βόρακας (αγγλ. borax) είναι ένυδρο ορυκτό του χημικού στοιχείου βόριο, και φαίνεται να επηρεάζει σοβαρά τους Λεβιάθαν. Είναι συστατικό πολλών οικιακών καθαριστικών και τους προκαλεί εγκαύματα. Δεν είναι ικανό να τους σκοτώσει, και τα εγκαύματα γιατρεύονται αμέσως, όμως είναι αρκετό για να τους καθυστερήσει. Ο αρχηγός τους φαίνεται να έχει μεγαλύτερη ανεκτικότητα στο χημικό.
 • Αποκεφαλισμός – Η αφαίρεση του κεφαλιού από το σώμα του Λεβιάθαν, τον αποδυναμώνει προσωρινά, αλλά δεν τον σκοτώνει. Το κεφάλι πρέπει να μείνει μακριά από το σώμα γιατί αλλιώς θα ξανακολλήσει. Ο συνδυασμός του να κάψεις τον Λεβιάθαν με βόρακα και να τον αποκεφαλίσεις, αποχωρίζοντας το κεφάλι από το σώμα, φαίνεται να είναι ο μόνος τρόπος να τους βγάλει κάποιος εκτός επ’ αόριστον.
 • Μαγεία – Οι Λεβιάθαν δείχνουν μερική αδυναμία απέναντι στη μαγεία.
 • Άλλοι Λεβιάθαν – Εκτός από το ειδικό όπλο με το αίμα των έκπτωτων, ο μοναδικός τρόπος να πεθάνει ένας Λεβιάθαν είναι αν τον φάει κάποιος άλλος Λεβιάθαν. Είναι ικανοί ακόμη και να φάνε τον εαυτό τους, σε μια περίεργη διαδικασία που έχει το παρατσούκλι ‘bibbing’ (ΣτΣ. bib = σαλιάρα). Ο Dick Roman εκτελεί με αυτόν τον τρόπο όσους τον προδίδουν ή τον απογοητεύουν.
 • Αυστηρή ιεραρχία – Οι Λεβιάθαν στηρίζονται σε έναν πανίσχυρο αρχηγό για να τους δίνει οδηγίες στο πώς να στήσουν και να φέρουν σε πέρας το σχέδιό τους. Εάν πεθάνει ο αρχηγός η κοινωνία τους καταρρέει και βρίσκονται χαμένοι σε μια κατάσταση αναρχίας.

Leviathan_II_by_MercurialXenΣτο Μύθο

Στην Ιουδαιο-χριστιανική παράδοση, το Λεβιάθαν είναι ένα γιγαντιαίο θαλάσσιο τέρας ή δράκος, που περιγράφεται στην Παλαιά Διαθήκη. Το όνομά του προέρχεται από την εβραϊκή λέξη που σημαίνει ‘συσπειρωμένος’, ‘κουλουριασμένος’. Διάφοροι θρύλοι αναφέρουν ότι οι Αρχαγγέλοι Μιχαήλ και Γαβριήλ, ή ο ίδιος ο Θεός, θα σκοτώσουν το κτήνος.

Στην ποπ-κουλτούρα

Σήμερα, το όνομα “Λεβιάθαν” είναι συνώνυμο όλων των θαλάσσιων τεράτων ή πλασμάτων. Στη λογοτεχνία (πχ. στο Moby-Dick) έτσι ονομάζουν τις μεγάλες φάλαινες, και στα μοντέρνα Εβραϊκά, η λέξη σημαίνει απλά φάλαινα.

Σύμφωνα με τον δαιμονολόγο Peter Binsfeld, “Leviathan” είναι το όνομα του Φθόνου, ενός από τα Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα.

Ο Θάνατος αναφέρεται στους Λεβιάθαν ως «The Old Ones» (Οι Παλιοί), ένας όρος που χρησιμοποιήθηκε από τον συγγραφέα H.P. Lovecraft στις ιστορίες του που λαμβάνουν χώρα στο ίδιο φανταστικό σύμπαν (Cthulhu Mythos), για να περιγράψει τα αρχαία εξωγήινα πανίσχυρα όντα που έρχονται στη Γη. (Μια φανταστική εκδοχή του Lovecraft εμφανίστηκε και στο Supernatural, και ήταν ο πρώτος που κατάφερε να ανοίξει την πόρτα του Καθαρτηρίου – με τίμημα τη ζωή του δυστυχώς…)

ΠΗΓΗ#1

ΠΗΓΗ#2

6 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
6 Σχόλια
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Angelous
Angelous
6 years ago

Υπάρχουν και Λεβιάθαν μέσα στο καθαρτηριο και εκτός ? Πως γίνεται αυτό? Όταν ψόφησε ο ντικ πήρε τους μισούς μαζί του και τους άλλους μίσους τους άφησε πίσω ? Λίγο μπέρδεμα αυτό

Amalia
Amalia
Reply to  Angelous
6 years ago

Όταν ο Κας πήρε όλες τις ψυχές μέσα του κι έγινε Θεός, κάποια στιγμή το “δοχείο” του άρχισε να μην αντέχει την τόση δύναμη. Τότε ο Θάνατος ξαναδημιουργησε τις συνθήκες για να ανοίξει εκ νέου το Καθαρτήριο και να επιστρέψουν οι ψυχές πίσω. Όμως ΚΑΠΟΙΑ Λεβιάθαν πιάστηκαν από τον Κας κι έμειναν μέσα του. Άρα κάποια επέστρεψαν πίσω στο Καθαρτήριο, και κάποια απελευθερώθηκαν με τον Ντικ στη Γη. Όταν πέθανε ο Ντικ δεν πήρε κανέναν μαζί του. Τα Λεβιάθαν που ήταν στη Γη παρέμειναν, απλά έχοντας χάσει τον αρχηγό τους αποδιοργανώθηκαν και ήταν πια εύκολη λεία για τους “κυνηγούς”. Ο Κας και ο Ντιν στο Καθαρτήριο συνάντησαν τα Λεβιάθαν που δεν είχαν καταφέρει να γαντζωθούν απο τα μέσα του Κας.

Angelous
Angelous
Reply to  Amalia
6 years ago

Έχει πολύ λογική αυτό που λες, δεν το είχα σκεφτεί, αν και δεν είχαν αναφέρει τίποτα στην σειρά δεν το δικαιολογησαν κάπως μόνο ο Crowley που είχε πει ότι ότι κανονιζε τους Λεβιάθαν και ότι χωρίς αφεντικό είναι απλά τέρατα μόνο αυτό, δεν ήταν ξεκαθαροι για το τι έγινε

Amalia
Amalia
Reply to  Angelous
6 years ago

Ναι, ειναι η αλήθεια οτι θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαροι, αλλά το οτι ειπώθηκε μέσα στη σειρά ειπώθηκε, απλά δεν δόθηκε όση βάση θα έπρεπε να δωθεί…

Angelous
Angelous
Reply to  Amalia
6 years ago

Καταλαβαίνω. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις διευκρινισεις ξεδιαλυνα κάποια πράγματα αλλά με ψιλοξενερωνει που σε πολλά τα έχουν αφήσει στο φλου, είμαι άνθρωπος της λεπτομερειας χαχαχα, ελπίζω να μην γίνει και φέτος με το πέπλο και το ξόρκι του μετατρον.

Amalia
Amalia
Reply to  Angelous
6 years ago

Εγώ το βλέπω αλλιώς. Δεν μπορούν να μας τα εξηγούν όλα αναλυτικά (λόγω έλλειψης τηλεοπτκού χρόνου). Σε κάποια πράγματα πρέπει να βγάζουμε τα δικά μας συμπεράσματα. Έτσι, κατά κάποιον τρόπο ο κάθε θεατής έχει το δικό του προσωπικό Supernatural! 🙂

Τελευταία Άρθρα

Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα