Supernatural Ιστορία: Ψυχή (Soul) {UPDATED}

0
1156

Η ανθρώπινες ψυχές δεν είναι λαστιχένιες μπάλες. Είναι ευάλωτες, παροδικές αλλά ισχυρότερες από όσο νομίζετε. Και πολυτιμότερες από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.

-Θάνατος, 6×11 Appointment in Samarra

Η φύση των ψυχών

Sam hold soulΗ ψυχή είναι η ουσία ενός ατόμου και ότι μένει μετά τον θάνατο. Στη φυσική τάξη, οι ψυχές μεταφέρονται στη μετά θάνατον ζωή τους από θεριστές, υπό την επίβλεψη του Θανάτου. Η θεριστής Τέσσα, αρνείται να πει στον Ντιν που πηγαίνει τις ψυχές. Οι γνωστοί προορισμοί είναι ο Παράδεισος, η Κόλαση και το Καθαρτήριο.

Στο Supernatural μια ψυχή χωρισμένη από το σώμα της, είναι ορατή ως ένα λευκό εκτυφλωτικό φως. Ο Θάνατος και οι Λιμός, μεταφέρουν ψυχές στον χαρτοφύλακα τους. Οι άγγελοι μπορούν να καταλάβουν αν κάποιος έχει ψυχή ή όχι, και να τραφούν από αυτήν, μέσω μιας επίπονης διαδικασίας κατά την οποία ο άγγελος αγγίζει τη ψύχη του ατόμου. Οι ψυχές είναι επίσης ισχυρή πηγή ενέργειας. Ο Λιμός κατανάλωνε ψυχές για να αποκαταστήσει τον εαυτό του, και οι δαίμονες, ακόμα και οι άγγελοι, κάνουν συμφωνίες για αυτές . Είναι επίσης τροφή για ορισμένα υπερφυσικά πλάσματα, όπως το Κροκόττα και η ΣτρίγκαΌταν ο Καστιέλ διασώζει τον Σαμ από το κλουβί του Εωσφόρου, η ψυχή του παραμένει παγιδευμένη στο κλουβί, μέχρι να την βγάλει ο Θάνατος. Χωρίς τη ψυχή του ο Σαμ δεν έχει ενσυναίσθηση, ενοχές και συμπόνια. Δεν είναι κακός, απλά δεν έχει κανέναν ηθικό φραγμό και είναι διατεθειμένος να καταφύγει σε πιο αμφισβητήσιμες ενέργειες, όπως να αφήσει τον Ντιν να γίνει βρικόλακας, για να βρουν τον Άλφα. Συνεχίζει όμως να έχει φυσικές ανάγκες για φαγητό και σεξ, αν και δεν κοιμάται και έχει μεγάλη αντοχή στον πόνο.

Ο Θάνατος αποκαλύπτει ότι οι ψυχές είναι τόσο ισχυρές, που ακόμη και αυτός δεν μπορεί να τις σπάσει. Μπορούν να υποστούν κάποια βλάβη, αλλά όχι να καταστραφούν εντελώς. Όταν τα φαντάσματα αναπαύονται, οι ψυχές τους μεταφέρονται από κάποιον θεριστή στο τελικό προορισμό τους.

Είναι πιθανό ένας άνθρωπος να λειτουργεί χωρίς ψυχή, ωστόσο οι ενέργειες τους διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ο Σαμ γίνεται λιγότερο συναισθηματικός και περισσότερο ενστικτώδης. Όταν στο Milton του Illinois, οι ψυχές κλέβονται από τα σώματα τους, τα θύματα γίνονται το λιγότερο βίαια ή ακόμα και αυτοκτονικά. Στην περίπτωση που μια ψυχή απομακρύνετε βίαια από το σώμα της, εάν απελευθερωθεί από αυτό που την κρατάει, θα επιστρέψει.

Οι Άγρυπνοι θεωρούν τις ανθρώπινες ψυχές  “λιχουδιά” και τρέφονταν με αυτές από τότε που αποβλήθηκαν από τον Ουρανό χιλιάδες χρόνια πριν.

Η Amara – η εκδήλωση του Σκότους, καταναλώνει ψυχές και φαίνεται πως με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να επιταχύνει την ανάπτυξη και τη δύναμή της.

Ο Άνουβις, μια αιγυπτιακή θεότητα που χρησιμοποιείται ως δικαστής από τον Ουρανό μετά την αποχώρηση του Θεού, αποκαλύπτει ότι ο τελικός προορισμός της ψυχής δεν έχει επιλεγεί από το Θάνατο, τους Θεριστές ή κι ακόμα και από τον ίδιο τον Θεό. Αντ ‘αυτού, ο τελικός προορισμός της ψυχής θα επιλεγεί από τα ίδια τα άτομα σύμφωνα με τις πράξεις της ζωής τους. Ο Άνουβις, ζυγίσει την ψυχή και ορίζει πού θα πάει, αν και ο τελικός προορισμός της μπορεί να αλλάξει από μια έσχατη ανιδιοτελή θυσία.

Μετά το θάνατο

Τα περισσότερα πνεύματα μετά το θάνατο, μεταφέρονται από τους θεριστές στον προορισμό τους. Όσοι αρνούνται, γίνονται φαντάσματα ή εκδικητικά πνεύματα.

Κόλαση

Οι δαίμονες δημιουργούνται στην κόλαση, με τη διαφθορά της ανθρώπινης ψυχής. Ο Εωσφόρος έφτιαξε την Λίλιθ, τον πρώτο δαίμονα, για να χλευάσει τον Θεό, που έφτιαξε την ανθρωπότητα.

Στη Κόλαση ο Ντιν έσπασε την πρώτη σφραγίδα όταν άρχισε να βασανίζει ψυχές, ενώ τον βασάνιζε ο Άλιστερ. Έτσι πιθανότατα θα είχε μετατραπεί σε δαίμονα, αν ο Καστιέλ δε τον είχε σώσει. Οι άγγελοι μπορούν να σώσουν ψυχές από την Κόλαση, αν και αυτό απαιτεί μαζική εισβολή.  Ένας άνθρωπος όμως αν μπει κρυφά, μπορεί να βγάλει μια ψυχή έξω από την Κόλαση.

Όταν οι δαίμονες έδειξαν απροθυμία να εγκαταλείψουν την πίστη τους στον Κράουλι, η Άμπαντον άρχισε να δημιουργεί δικούς της δαίμονες, παίρνοντας τις ψυχές ζωντανών ανθρώπων, προκειμένου να δημιουργήσει το δικό της στρατό.

Παράδεισος

Προσωπικός ΠαράδεισοςΚάποιες ψυχές πάνε στον Παράδεισο, αν και δεν είναι σαφή τα κριτήρια εισόδου. Ο Ραφαήλ αναφέρει την ευλάβεια ως κριτήριο που υπερέχει όλων των άλλων, όπως στην περίπτωση του Ken Lay. Στον Παράδεισο, κάθε ψυχή έχει δική της εκδοχή, όπου ξαναζεί ευτυχισμένες στιγμές. Σύμφωνα με τον Ash, αυτοί οι Παράδεισοι είναι ατομικοί, εκτός από την περίπτωση αδερφών ψυχών, που μοιράζονται τον ίδιο. Οι περισσότερες ψυχές δε μπορούν να φύγουν από τον δικό τους χώρο, αν και ο Ash έχει βρει τρόπο να μετακινείται ελεύθερα μεταξύ τους.

Καθαρτήριο

Το Καθαρτήριο είναι μία πνευματική διάσταση, που πάνε οι ψυχές των υπερφυσικών πλασμάτων, όπως οι βρικόλακες και οι αλλαζόμορφοι, αφού πεθάνουν.  Αυτό το μέρος δεν είναι συνδεδεμένο με τον Παράδεισο ή την Κόλαση, αν και ο Κράουλι και ο θεριστής Ajay, έχουν πει ότι η Κόλαση είναι δίπλα. Μετά την ανάσταση του Samuel Campbell, ο Κράουλι τον χρησιμοποιεί, ώστε να εντοπίζει υψηλόβαθμα πλάσματα, κυρίως Άλφα, έτσι ώστε να τους ανακρίνει για την τοποθεσία του Καθαρτηρίου για “λόγους ανάπτυξης”. Αν και στην πραγματικότητα, ο Κράουλι και ο Καστιέλ είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους για να βρουν Καθαρτήριο, προκειμένου να πάρουν τις ψυχές, οι οποίες θα βοηθούσαν τον Καστιέλ εναντίον του Ραφαήλ. Όταν ο Ντιν σκοτώνει τον αρχηγό των Λεβίαθαν, Dick Roman, τόσο ο ίδιος όσο και ο Καστιέλ, μεταφέρονται εκεί, χωρίς να πεθάνουν.

Ένας βρικόλακας με το όνομα Benny Lafitte, λέει στον Ντιν ότι υπάρχει τρόπος ένας άνθρωπος να βγει από το Καθαρτήριο, και ότι θα τον βοηθήσει να τον βρει, με αντάλλαγμα ο Ντιν να τον πάρει μαζί του. Ο Ντιν δραπετεύει από το Καθαρτήριο με τη ψυχή του Μπένι μέσα του, ανασταίνοντας έτσι τον βρικόλακα. Όταν αργότερα ο Σαμ δραπετεύει από την Κόλαση με τη ψυχή του Μπόμπι Σίνγκερ, τον κουβαλάει έξω από το Καθαρτήριο με τον ίδιο τρόπο.

Όταν ο Ντιν απελευθερώνει την ψυχή του Μπένι, πάνω στα οστά του, λέει τις λέξεις: «Anima. Corpori. Fuerit corpus totem resurgent». Το οποίο μεταφράζεται ως “Ψυχή. Σώμα. Ολόκληρο το σώμα πρέπει να ανυψωθεί.”

 Συμφωνίες και Σημάδια

CrossroadsΟι ψυχές αναφέρονται για πρώτη φορά, σε σχέση με τις συμφωνίες που πραγματοποιούνται από τους δαίμονες των σταυροδρομιών, όπου ένα άτομο συμφωνεί να δώσει μετά το θάνατό του την ψυχή του στο δαίμονα, σε αντάλλαγμα με κάποια παροχή, όταν είναι ακόμα ζωντανοί. Ο Κράουλι αρχικά, ήταν ο αρχηγός των δαιμόνων των σταυροδρομιών. Οι συμφωνίες, παραδοσιακά σφραγίζονται με ένα φιλί και έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος της ζωής αυτού που την έκανε. Εάν ζει ακόμα, σκοτώνεται στα 10 χρόνια συνήθως.

Ο John Winchester πούλησε την ψυχή του στον Αζέιζελ σε αντάλλαγμα τη ζωή του Ντιν, και ο Ντιν πούλησε την ψυχή του για τον Σαμ. Ο Σαμ προσπάθησε να πουλήσει την ψυχή του για να φέρει πίσω τον Ντιν, αλλά οι δαίμονες αρνήθηκαν να κάνουν τη συμφωνία, γιατί ήθελαν να κρατήσουν τον Ντιν στην Κόλαση.

Ο Μπόμπι πούλησε την ψυχή του στον Κράουλι, για να πάρει πληροφορίες σχετικά με τα ίχνη του Θανάτου, προκειμένου να βοηθήσει στο σταματημό της Αποκάλυψης. Ο Κράουλι άλλαξε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που έκανε με τον Μπόμπι, επιτρέποντας του να ξαναπερπατήσει. Οι λεπτομέρειες ήταν γραμμένες στο δέρμα του Μπόμπι. Η συμφωνία έσπασε, όταν ο Μπόμπι, με τη βοήθεια του Σαμ και του Ντιν, απείλησε να καταστρέψει τον Κράουλι, καίγοντας τα οστά του από όταν ήταν άνθρωπος.

Στη συμφωνία για την ψυχή του Aaron Birch, ο άγγελος Μπάλταζαρ, άφησε ένα σημάδι αναγνώρισης σε αυτήν. Ο Καστιέλ το εντόπισε, όταν «διάβασε» την ψυχή του Ααρών.

Ενώ γίνονται προφορές για την πλάκα, που εκφράζει το Λόγο του Θεού, η Linda Tran και ο Crowley προσφέρουν ψυχές για να την διεκδικήσουν  σε μια δημοπρασία, με τον Crowley αρχικά να προσφέρει τρία εκατομμύρια ψυχές από την Κόλαση, ενώ η Linda τη δική της ψυχή. Ο Πλούτος αποδέχθηκε τελικά την προσφορά της Linda από αυτή του Crowley, λόγω του δυναμικού της προσωπικής θυσίας της, προτρέποντας  τον Crowley να προσφέρει τη δική του ψυχή αλλά αυτή η προσφορά απορρίφθηκε, καθώς ο Βασιλιάς της Κόλασης είναι γνωστό ότι δεν είχε ψυχή. Ο Πλούτος σημείωσε ότι είχε στην κατοχή του διάφορες άλλες ψυχές από το παρελθόν αλλά σκοτώθηκε από τον Beau και τον Crowley πριν προλάβει να “πάρει” την ψυχή της Linda.

Η δύναμη των ψυχών

Οι ψυχές είναι εξαιρετικά ισχυρές πηγές ενέργειας, που συχνά παρομοιάζονται με πυρηνικά όπλα. Ο Καβαλάρης της Πείνας, αναζητούσε ψυχές, λόγω της δύναμής τους, έτσι ώστε να μπορέσει να ενισχύσει τον εαυτό του, καταναλώνοντας τες.

Ο Μπάλταζαρ, αγόρασε τη ψυχή ενός αγοριού, του Ααρών, με αντάλλαγμα ένα τμήμα του Ραβδιού του Μωυσή. Όταν ρωτήθηκε γιατί την αγόρασε, ο Μπαλτάζαρ αναφέρθηκε στις ψυχές ως το μόνο πράγμα που δε χάνει την αξία του. Όμως τελικά αναγκάστηκε να την επιστρέψει. Ο Θάνατος υπαινίχθηκε την αξία των ψυχών, όταν μίλησε με τον Ντιν, λέγοντας ότι ακόμη και αυτός δεν θα μπορούσε να καταστρέψει μια ψυχή, ή να την τροποποιήσει. Είπε επίσης ότι “μια ψυχή είναι ευάλωτη, παροδική, αλλά ισχυρότερη από ό,τι ξέρετε. Και πιο πολύτιμη από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε”.

Οι άγγελοι μπορούν να διοχετεύσουν σε αυτούς, τη δύναμη των ψυχών. Κατά τη διάρκεια μιας μάχης με την Ράσελ, ο Καστιέλ τραυματίστηκε σοβαρά από μια αγγελική λεπίδα. Το τραύμα, αποστράγγισε μεγάλο μέρος της δύναμής του, καθιστώντας αδύνατο γι ‘αυτόν να φέρει πίσω τον Σαμ και τον Ντιν από το παρελθόν. Έτσι λέει στον Μπόμπι ότι η ανθρώπινη ψυχή είναι καθαρή ενέργεια και αν άγγιζε την ψυχή του θα μπορούσε να αντλήσει από αυτήν ενέργεια, για να αναζωογονήσει τον εαυτό του. Ο Καστιέλ επισημάνει ότι αν κάνει λάθος, η διαδικασία θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη στον Μπόμπι. Εκείνος συμφωνεί και υπομένει μεγάλο πόνο, και έτσι ο Καστιέλ καταφέρνει να φέρει πίσω τον Σαμ και τον Ντιν από το 1861.

Το ενδιαφέρον του Κράουλι για το Καθαρτήριο, το τόπο ανάπαυσης των ψυχών των υπερφυσικών όντων, σχετίζεται με την ανεκμετάλλευτη ισχύ στο εσωτερικό του. Πριν από το θάνατό της, η Εύα εξηγεί ότι οι πράξεις της από την έξοδο της από το Καθαρτήριο και τη κινητοποίηση όλων των υπερφυσικών όντων, ήταν αντίδραση στην αιχμαλώτιση και το βασανισμό “των παιδιών της” από τον Κράουλι. Υπέθετε ότι ο Κράουλι ήθελε τις ψυχές από το Καθαρτήριο, δεδομένου ότι μαζί θα ήταν ένα πανίσχυρο όπλο.

Ο συνεργάτης του Κράουλι στην αναζήτηση του Καθαρτηρίου είναι ο Καστιέλ. Ο Κράουλι πείθει τον Κας ότι οι ψυχές θα του δώσουν τη δύναμη να παλέψει ενάντια στον Ραφαήλ, καθώς χωρίς κάποια έξτρα δύναμη δεν έχει ελπίδες. Ένα δάνειο 50.000 ψυχών από την Κόλαση από τον Κράουλι, του επέτρεψε να νικήσει μια μάχη με τον Ραφαήλ. Αργότερα, η Άτροπος κατηγορεί τον Καστιέλ για το σώσιμο του Τιτανικού, για να δημιουργήσει 50.000 ψυχές, προκειμένου να “χρηματοδοτήσει πολεμική μηχανή του”.

Ο Μπάλταζαρ προειδοποιεί τον Καστιέλ ότι αν πάρει τις ψυχές του Καθαρτηρίου, μπορεί να μην τις αντέξει και να εκραγεί “παίρνοντας ένα σημαντικό μέρος του πλανήτη” μαζί του.

6x22 Castiel Purgatory SoulsΌταν ο Κράουλι και ο Καστιέλ μαθαίνουν τελικά τον τρόπο για να αποκτήσουν πρόσβαση στο Καθαρτήριο και τις ψυχές εκεί, ο Καστιέλ σταματάει τη συμφωνία με τον Κράουλι και δεν του επιτρέπει τη πρόσβαση σε τόση δύναμη. Ο Καστιέλ ανοίγει την πύλη για το Καθαρτήριο και απορροφά όλες τις ψυχές, οι οποίες του επιτρέπουν να καταστρέψει τον Ραφαήλ. Στη συνέχεια, αυτοαποκαλέιται ο νέος θεός.

Όταν απορροφά όλες τις ψυχές του Καθαρτηρίου, γίνεται ένας “θεός”, ή όπως τον είπε ο Θάνατος, ένας “μεταλλαγμένος άγγελος” για ένα διάστημα, μέχρι να επιστρέψει τις ψυχές. Ωστόσο, οι Λεβιάθανς κρατιούνται μέσα του και βγαίνουν στον κόσμο.
Ο Henry Winchester στο ξόρκι για να ταξιδέψει στον χρόνο, χρησιμοποίησε τη ψυχή του ως πηγή ενέργειας, κάτι που εκπλήσσει τον Σαμ και τον Ντιν, μιας και νόμιζαν ότι αυτό μπορούσαν να το κάνουν μόνο οι άγγελοι. Σύμφωνα με τον Χένρι, η ψυχή του χρειάζεται μία βδομάδα για να επαναφορτιστεί, ώστε να ταξιδέψει με ασφάλεια ξανά στον χρόνο, αν και στην απόγνωση του, προσπαθεί να πραγματοποιήσει το ταξίδι νωρίτερα, παρά τους πιθανούς κινδύνους.

H Lily Sunder είχε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την ενωχιανή μαγεία, η οποία της εξασφάλισε τη δύναμη και τη μακροζωία της όχι όμως χωρίς κάποιο κόστος. Κάθε φορά που χρησιμοποιούσε  τη μαγεία, ένα κομμάτι της ψυχής της εξαφανιζόταν, κάτι που συνεχιζόταν μέχρι που στο τέλος η ίδια δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα άψυχο κορμί.

Ψυχές Χαρακτήρων

 Η ψυχή του Σαμ

Καστιέλ: Με κάποιον τρόπο, όταν ο Σαμ αναστήθηκε, ήταν χωρίς την ψυχή του.

Ντιν: Οπότε που είναι;

Καστιέλ: Μαντεύω ότι είναι ακόμα στο κλουβί με τον Μιχαήλ και τον Εωσφόρο.

Ντιν: Είναι ακόμα ο Σαμ;

Καστιέλ: Λοιπόν, έθεσες μια ενδιαφέρουσα φιλοσοφική ερώτηση.

– Ντιν και Καστιέλ, Sam, 6×07 Family Matters

Μετά την επιστροφή του από το κλουβί του Εωσφόρου, ο Σαμ φαίνεται διαφορετικός, κυρίως στον Ντιν. Δείχνει ελάχιστη συμπόνια και ο Ντιν γίνεται όλο και περισσότερο ύποπτος, ότι ο Εωσφόρος μπορεί αν είναι ακόμα μέσα του. Ο Καστιέλ απορρίπτει την ιδέα, λέγοντας ότι αν ο Εωσφόρος ήταν ελεύθερος, θα το ήξεραν. Τελικά η Veritas, η Θεά της Αλήθειας, επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους του Ντιν, ότι ο Σαμ δεν είναι «ανθρώπινος», όταν δε τον επηρεάζει η δύναμη της. Ο Σαμ παραδέχεται ότι νιώθει ότι κάτι πάει στραβά. Ο Ντιν ζητάει τη βοήθεια του Κας, ο οποίος διαπιστώνει ότι ο Σαμ αναστήθηκε χωρίς τη ψυχή του.

Ο Κράουλι ισχυρίζεται ότι έβγαλε τον Σαμ από το κλουβί του Εωσφόρου, αλλά κράτησε την ψυχή του “όμηρη” και ότι θα την επιστρέψει, αν οι Winchesters τον βοηθήσουν να βρει το Καθαρτήριο. Σε αυτό τον βοηθούσε ο Samuel Campbell, από την ανάστασή του. Ο Κράουλι λέει αργότερα στον Σαμ, τον Ντιν και τον Καστιέλ, ότι δε μπορεί να βγάλει τη ψυχή του Σαμ από το κλουβί, λέγοντας ότι και το να βγάλει το σώμα του, ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο.

Ο Καστιέλ αργότερα αποκαλύπτει, ότι ήταν αυτός που τράβηξε τον Σαμ από την κόλαση, αλλά δεν ήταν αρκετά ισχυρός, αφήνοντας έτσι την ψυχή του πίσω.

Για ένα διάστημα ο Σαμ συνεχίζει να επιμένει στον Ντιν ότι εξακολουθεί να είναι ο Σαμ, απλά χωρίς ψυχή του, αλλά ο Ντιν του λέει τελικώς:

Ντιν: Μπορεί να είσαι το τεράστιο σώμα σου και ίσως και το μυαλό σου, αλλά δεν είσαι εσύ. Έτσι απλά… σταμάτα να προσποιείσαι. Κάνε και στους δυο μας μια χάρη.

Ο Σαμ τελικά παραδέχεται ότι «δεν είμαι ο αδελφός σου. Δεν είμαι ο Σαμ». Στη συνέχεια, εξομολογείται ότι σκέφτεται ότι το να μην έχει ψυχή “δεν είναι καλό ή κακό, απλά διαφορετικό”, αλλά αποφασίζει ότι πρέπει να πάρει την ψυχή του πίσω.

Στο 6×09 Clap Your Hands If You Believe…, ένας καλικάντζαρος αισθάνεται την έλλειψη της ψυχής στον Σαμ.

Καλικάντζαρος: Η ψυχή του ανθρώπου έχει ένα συγκεκριμένο άρωμα. Η ψυχή σου είναι μακριά, αλλά όχι εντελώς μακριά.

Λέει ότι θα μπορούσε να βγάλει την ψυχή του Σαμ από το κλουβί του Εωσφόρου, αλλά ο Σαμ τον εξαφανίζει.

Ο Καστιέλ και ο Κράουλι, προβλέπουν ότι η ψυχή του Σαμ θα έχει βασανιστεί τόσο πολύ από τον Εωσφόρο και τον Μιχαήλ, και θα είναι τόσο σοβαρή η ζημιά, που το να την έχει πίσω, θα βλάψει τον Σαμ, ίσως ακόμα και θα τον τρελάνει. Μετά από αυτή την αποκάλυψη, ο Σαμ αποφασίζει ότι δεν θέλει την ψυχή του πίσω και ρωτάει τον Μπαλτάζαρ αν υπάρχει τρόπος για την να κρατήσει μακριά από το σώμα του. Ο Μπαλτάζαρ τον πληροφορεί για ένα τελετουργικό,  για τη βεβήλωση του σώματος του, που χρειάζεται το αίμα του πατέρα του (δεν χρειάζεται να είναι πατέρας εξ αίματος). Αυτό οδηγεί τον Σαμ να προσπαθήσει να σκοτώσει τον Μπόμπι, αν και τελικά τελευταία στιγμή τον σταματάει ο Ντιν.

6x11-Appointment-in-Samarra-death-supernatural-27525142-1280-720Ο Σαμ τελικά επανενώνεται με την ψυχή του, όταν Ντιν ζητάει βοήθεια από τον Θάνατο.  Ο Θάνατος ελευθερώνει από την κόλαση την ψυχή και τη βάζει ο ίδιος πίσω στο σώμα του Σαμ, παρά τις διαμαρτυρίες του. Του τη δίνει με την υπόσχεση ότι ένας τοίχος θα ανεγερθεί στο μυαλό του Σαμ, ο οποίος θα τον αποτρέψει από το να θυμηθεί το μαρτύριό του στην κόλαση, αλλά τον συμβουλεύει να μην «το σκαλίζει», γιατί ο τοίχος θα καταρρεύσει και θα τον κατακλύσουν οι αναμνήσεις του – αν και λέει ότι αυτό μπορεί να συμβεί με την πάροδο του χρόνου, έτσι και αλλιώς. Ο Καστιέλ λέει ότι η ψυχή από τότε που επέστρεψε, είναι σαν να έχει γδαρθεί ζωντανή.

Όταν ο Καστιέλ φτάνει κοντά στο να αποκτήσει πρόσβαση στο Καθαρτήριο, ζητάει από τους Winchesters να μην πολεμήσουν εναντίον του, αλλά αυτοί αρνούνται. Τότε αγγίζει το μέτωπο του Σαμ, και δημιουργεί ρωγμές στο διανοητικό εμπόδιο που φυτεύτηκε εκεί από το Θάνατο, λέγοντας, «θα τον φτιάξω όταν όλα αυτά θα έχουν τελειώσει». Το σπάσιμο του τείχους στο μυαλό του Σαμ τον κάνει να καταρρεύσει, παγιδευμένος μέσα στο μυαλό του με τις μνήμες του ό,τι έκανε όταν ήταν άψυχος και του τι συνέβη στην κόλαση. Καταφέρνει να το ξεπεράσει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να κάνει αρκετό δρόμο για να βοηθήσει τον Ντιν και τον Μπόμπι να σταματήσουν τον Καστιέλ. Ωστόσο, ο Σαμ αρχίζει να έχει παραισθήσεις με τον Εωσφόρο, και σιγά-σιγά τρελαίνεται, μέχρι που ο Καστιέλ μεταφέρει την τρέλα στο μυαλό του και λύνει τα προβλήματα  του Σαμ, αλλά οδηγεί τον εαυτό του στη τρέλα. Σύμφωνα με τον Καστιέλ, οι παραισθήσεις του Σαμ με τον Εωσφόρο, είναι απλά μια “γεύση” του όσα πέρασε στη κόλαση και απλώς προβολές στο μυαλό του.

 Η ψυχή του Ντιν

Ο Ντιν κάνει μια συμφωνία με ένα δαίμονα των σταυροδρομιών και ανταλλάσσει την ψυχή του με την ανάσταση του Σαμ. Ο δαίμονας ανασταίνει τον Σαμ και ο Ντιν έχει ένα χρόνο. Στο τέλος του χρόνου, η ψυχή του σέρνεται στην κόλαση και συνεχώς βασανίζεται από το δαίμονα Άλιστερ. Μετά από πολύ οδυνηρά μαρτύρια, ο Ντιν συμφωνεί να βασανίζει άλλες ψυχές, για να σταματήσει το δικό του μαρτύριο. Η ψυχή του αργότερα ανακτάται από τον άγγελο Καστιέλ, που τον έφερε πίσω στη Γη.

Στην 5η σεζόν, ο Λιμός σχολιάζει τη στωικότητα και την αδιαφορία του Ντιν, στις απολαύσεις της ζωής, σε σχέση με τη ψυχή του:

Λιμός: Η πείνα δεν προέρχεται μόνο από το σώμα, αλλά και από την ψυχή.

Ντιν: Αστείο, δεν φαίνεται να προέρχεται από τη δική μου.

Λιμός: Ναι, το παρατήρησα αυτό.

Αφού αγγίζει το στήθος του Ντιν, του λέει ότι ενώ η ψυχή του είναι ακόμη στη θέση της, ο ίδιος είναι άδειος εσωτερικά, γεγονός που είναι ο λόγος που οι δυνάμεις του δεν τον επηρεάζουν.

Στο 9×23 Do You Believe in Miracles?,η ψυχή του Ντιν μετατρέπεται σε δαίμονα από το Σημάδι του Κάιν, αφού σκοτώθηκε από τον Μέτατρον. Στο 10×03 Soul Survivor, ο Σαμ το αντιστρέφει με τη δαιμονική θεραπεία.

Η ψυχή του Μπόμπι

Ο Μπόμπι Σίνγκερ, βλέποντας ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να εντοπίσει τον Θάνατο, το τελευταίο Καβαλάρη της Αποκάλυψης, πουλάει την ψυχή του στον Κράουλι, για να μάθει το που βρίσκεται. Ο Κράουλι εκμεταλλεύεται τη συμφωνία για να εκβιάσει τους Winchesters ότι θα τον σκοτώσει, αλλά επίσης αποκαθιστά και τα πόδια του Μπόμπι. Αργότερα, δίνει απρόθυμα πίσω στον Μπόμπι τη ψυχή του, απειλούμενος από τον Σαμ και τον Ντιν ότι θα κάψουν τα ανθρώπινα οστά του.

Μετά από την μάχη του με τη Ράσελ, ο Καστιέλ τραυματίστηκε σοβαρά και στραγγισμένος όπως ήταν από τις δυνάμεις του, αδυνατούσε να φέρει πίσω τον Ντιν και τον Σαμ από το παρελθόν. Λέει στον Μπόμπι ότι αν αγγίξει την ψυχή του, θα μπορούσε να απορροφήσει αρκετή δύναμη για να τους φέρει πίσω. Ο Μπόμπι συμφωνεί, αλλά βιώνει υπερβολικό πόνο κατά τη διαδικασία.

Bobby's Soul sam deanΜετά το θάνατο του, αντί να πάει στη μετά θάνατον ζωή του όπου ανήκει, η ψυχή του Μπόμπι μένει πίσω στη Γη σαν φάντασμα για να βοηθήσει τον Σαμ και τον Ντιν. Αφού το φλασκί του καίγεται, η ψυχή του Μπόμπι πηγαίνει από τον απατεώνα θεριστή Ajay στην κόλαση αντί στον παράδεισο, υπό τις διαταγές του Κράουλι, εξαιτίας του τι ο Μπόμπι έχει κάνει σε αυτόν και τους άνδρες του. Περνάει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στην κόλαση και μετά σώζεται από τον Σαμ, ως μέρος της δεύτερης δοκιμασίας για να κλείσει τις πύλες της κόλασης. Παρά το γεγονός ότι είναι φάντασμα, η ψυχή του Μπόμπι είναι σε θέση να αλληλεπιδράσει σωματικά με πράγματα, και μεταφέρεται πίσω στη Γη, μέσα στο χέρι του Σαμ όταν ξεφύγουν από το Καθαρτήριο. Στη Γη, ο Σαμ απελευθερώνει την ψυχή του Μπόμπι προς τον παράδεισο, αλλά ο Κράουλι παρακολουθεί, θέλοντας να τον πάρει πίσω στην κόλαση. Η Ναόμι επεμβαίνει και τον απελευθερώνει, επιτρέποντάς του να ανέλθει στην πραγματική του κατοικία, τον παράδεισο.

Η ψυχή του Τζίμι

Αρχικά, η ψυχή του Τζίμι Νόβακ παρέμεινε στο σώμα του, αλλά ήταν αδρανής αφού ο Καστιέλ τον χρησιμοποίησε ως δοχείο. Όταν ο Τζίμι ανέκτησε τον έλεγχο του σώματός του, το σύγκρινε με το να είναι δεμένος σε έναν κομήτη και αγνοούσε τις περισσότερες ενέργειες του Καστιέλ, εκτός από κάποια κομμάτια. Τελικά συναίνεσε να αφήσει τον Καστιέλ να τον χρησιμοποιήσει πάλι ως δοχείο, αλλά αφού το σώμα του αποσυντέθηκε σε μια σύγκρουση με τον Ραφαήλ, η ψυχή του έφυγε, γιατί ένα σώμα μπορεί να διατηρήσει μια ψυχή αν διατηρεί επίσης μια ορισμένη δομική ακεραιότητα. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο Καστιέλ διατηρούσε κάποια πτυχή της ψυχής του Τζίμι, όπως όταν ο Λιμός επιτέθηκε στον Καστιέλ, επηρέασε την πείνα του Τζίμι για το κόκκινο κρέας. Η ψυχή του είναι τώρα στον Παράδεισο, όπου έχει επανενωθεί με τη σύζυγό του μετά από το θάνατό της, δείχνοντας ότι θα μπορούσαν να είναι αδελφές ψυχές.

Η ψυχή της Αμέλια

Αφού πιάστηκε από τον Γκριγκόρι Tamiel, η ψυχή της Αμέλια Νόβακ έτρεφε τον άγγελο, ενώ εκείνη ήταν σε μια ονειρική κατάσταση, όπου ήταν στον Παράδεισο της και επανενωνόταν με τον σύζυγό της, Τζίμι Νόβακ. Ως αποτέλεσμα, ήταν αρκετά αποδυναμωμένη και ακόμα και ο Καστιέλ με τις πλήρεις δυνάμεις του, δεν θα μπορούσε να την θεραπεύσει. Ο Tamiel ανέφερε επίσης ότι τελικά θα πέθαινε από αυτό. Είναι άγνωστο αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι, αφού ο Tamiel τη σκότωσε με το Αγγελικό Σπαθί του, και η ψυχή της Αμέλια επανενώθηκε με τον Τζίμι στον Παράδεισο. Το γεγονός ότι μοιράζονται τον ίδιο Παράδεισο, υποδεικνύει ότι θα μπορούσαν να είναι αδελφές ψυχές.

Η ψυχή του Ντονατέλο

Στην προσπάθειά της να εντοπίσει τον Θεό, η Amara απορρόφησε την ψυχή του Donatello Redfield, που πρόσφατα είχε χριστεί προφήτης. Παρά την απώλεια της ψυχής του, ο Donatello διατήρησε την προσωπικότητα του σε γενικές γραμμές και δήλωνε ότι με την απώλεια της συνείδησης βασίζει τις ενέργειές του στο ερώτημα “τι θα έκανε ο κ.Rogers;”. Ακόμη και μετά την απώλεια της ψυχής του, ο Donatello εξακολουθεί να διατηρεί την ιδιότητα και τις ικανότητες ενός προφήτη.

Η ψυχή του Τζακ

Ως Νεφελίμ, ο Jack κατείχε και μια ψυχή και την χάρη ενός Αρχαγγέλου γεγονός που τον καθιστούσε πιο ισχυρό  ακόμη και από τον Εωσφόρο. Μετά το θάνατο του Jack, η ψυχή του πήγε στον δικό του παράδεισο, όπως κάθε νεκρού ανθρώπου, αλλά ήταν επίσης περιζήτητη από την Κοσμική Οντότητα, που πίστευε για τον Jack ότι, αφού ήταν μισός άγγελος, η ψυχή του ανήκε στο Κενό.

Μετά από να κάνει μια συμφωνία με το Κενό, ο Castiel επέστρεψε την ψυχή του Jack στο σώμα του για λίγο, και στη συνέχεια ο Jack, ο οποίος ολοκλήρωσε ένα ενωχιανό ξόρκι της Lily Sunder, χρησιμοποιούνται ένα μέρος της ψυχής του, για να διατηρήσει το σώμα του και να θεραπευτεί. Κατά τη διαδικασία αυτή, αυτό το κομμάτι της ψυχής του Jack χάθηκε, αλλά η Lily πίστευε ότι δεν ήταν και κάτι σημαντικό για αυτόν.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης από τα τέρατα του Μιχαήλ, ο Jack μπόρεσε να χρησιμοποιήσει αξιοποιώντας τη δύναμη της ψυχής του και αποσυντίθενται πέντε επιτίθενται τέρατα με παρόμοιο τρόπο με αυτό που θα μπορούσε να κάνει, ενώ ο Τζακ είχε ακόμα τη χάρη του. Λόγω της φύσης της μαγείας, ένα άλλο κομμάτι της ψυχής του Jack χάνεται, κάτι που κάνει τον Κάστιελ να προειδοποιήσει τον Jack για τις συνέπειες από την συνεχή χρήση της ψυχής του με αυτόν τον τρόπο.

Παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να χρησιμοποιεί την ψυχή του κατά κύριο λόγο για να παραμείνουν ζωντανοί, χρειάζεται να την χρησιμοποιήσει για να θεραπεύσει τον εαυτό του όταν εμφανίζεται ξανά η ασθένειά του. Αλλά ο Jack χρησιμοποιεί τις δυνάμεις του για να θεραπεύσει τον Κάστιελ και από το δηλητήριο του Ημίθεου, Νώε. Αφού ο Μιχαήλ ξεφεύγει από το μυαλό του Ντην και καταλαμβάνει στην Rowena, ο Jack χρησιμοποιεί τις δυνάμεις του για να ξορκίσει τον αρχάγγελο από την μάγισσα και τον καταστρέφει, αφήνοντας μόνο τη χάρη του. Όταν ο Jack καταναλώνει τη χάρη του Μιχαήλ, οι δυνάμεις του έχουν αποκατασταθεί πλήρως. Ωστόσο, είναι άγνωστο πόσο η ψυχή του επηρεάστηκε από αυτήν την προσπάθεια.

Η ψυχή της Lily Sunder

Στην προσπάθειά της να εκδικηθεί τον Ishim, η Lily άρχισε να χρησιμοποιεί ενωχιανή μαγεία αλλά με αυτό τον τρόπο έχανε σταδιακά ένα κομμάτι της ψυχής της, κάθε φορά που την χρησιμοποίησε. Όπως ο Σαμ, όταν είχε στερηθεί για λίγο την ψυχή του, έχασε και η ίδια την ικανότητά της να ονειρεύεται αλλά και την ανθρώπινη υπόστασή της από τη στιγμή που πήρε την εκδίκησή της. Μετά την εκδίκησή της, η Lily σταματήσει να χρησιμοποιεί την ενωχιανή μαγεία, καθώς ένα μέρος της ανθρώπινης ψυχής της επιθυμούσε να πάει στον Παράδεισο και να επανενωθεί με την κόρη της. Όταν η Lily αρχικά συναντήθηκε με τον Άνουβι, οι επιλογές της ζωής της μέχρι τότε την οδηγούσαν στην Κόλαση.

Όταν, όμως, πεθαίνει από καρδιακή προσβολή μετά την ανάσταση του Jack Kline, η Lily συναντήθηκε ξανά με τον Άνουβι, που αξιολόγησε και πάλι τις επιλογές της και αποφάσισε ότι ήταν άξια να πάει στον Παράδεισο.

Η απώλεια της ψυχής

Η απώλεια ψυχής είναι μια κατάσταση της ύπαρξης, όταν ένας άνθρωπος εξακολουθεί να ζει αν και η ψυχή του δια της βίας έχει αφαιρεθεί από το σώμα του. Όταν μια ψυχή αφαιρείται, η αντίδραση του ανθρώπινου μπορεί να ποικίλει: μερικοί μπορεί να γίνονται βίαιοι, εκρήγνυνται από θυμό ακόμη και με τα πιο ασήμαντα γεγονότα. Άλλοι μπορεί να δείξουν μια ψυχρή αδιαφορία για το τι συμβαίνει στο γύρω περιβάλλον τους. Ένα καθολικό σύμπτωμα της απώλειας της ψυχής , ωστόσο, είναι ότι το άτομο δεν χρειάζεται πλέον τον ύπνο.  Στην περίπτωση του Sam Winchester, εκδηλώνεται με την σχεδόν κοινωνιοπαθητική τάση του να κυνηγά συνέχεια, την επιθυμία του να εργάζεται από καθαρό ένστικτο και την πίστη του πως οποιαδήποτε απώλεια ανθρώπινης ζωής ήταν αποδεκτή για το γενικότερο συμφέρον.

Ο προφήτης Donatello Redfield πέτυχε να επεξεργαστεί μια μέθοδο για να διατηρήσει την “ηθική πυξίδα” του, αφού η ψυχή του είχε καταναλωθεί από την Amara, αποκαλύπτοντας στον Sam και στον Dean  πως σκεφτόταν όταν βρισκόταν σε ένα ηθικό σταυροδρόμι: “τι θα έκανε ο κ.Rogers;”  και από τη στιγμή που το αντιλήφθηκε αυτό, θεωρούσε ότι έκανε τις καλύτερες επιλογές. Η ψυχή μπορεί να επιστρέψει στην ανθρώπινη οντότητα αλλά μόνο αν η ψυχή παραμένει στο γήινο πεδίο.

SOURCEsupernatural wiki
Previous articleSupernatural Ιστορία: Η Ικανότητα Ίασης (Healing)
Next articleFun facts & Trivia | 14×14 Ouroboros
Sofia
Χάζευα πολλά χρόνια το Supernatural στην τηλεόραση χωρίς να ξέρω ακριβώς τι είναι, αλλά δεν είχα κάτσει ποτέ να τη δω ολόκληρη. Όταν το έκανα ήταν λίγο ανάποδο αφού είδα την 8η σεζόν πρώτα και μετά την έπιασα απ'την αρχή. Την λάτρεψα αμέσως και ήταν αυτή που με εισήγαγε στον μαγικό κόσμο των ξένων σειρών. Ανακάλυψα το Supernatural Greece λίγους μήνες αργότερα και μπήκα στην ομάδα σχεδόν αμέσως. Όσες σειρές και να δω, καλύτερες ή χειρότερες, το Supernatural θα είναι πάντα το NO.1 στην καρδιά μου. Επίσης δεν θα καταφέρω ποτέ να διαλέξω ανάμεσα στο τρίο Ντιν/ Σαμ/ Καστιέλ.
Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια