Supernatural θεωρίες: Είναι η Amara πραγματικά “κακιά”;

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

amara the darkness 11x03Να’μαι πάλι με τις θεωρίες μου… Ξέρετε πως είναι τώρα τα 5 στάδια κάθε χειμερινού διαλείμματος, και για να τα βγάλεις πέρα ψαχουλεύεις στο ίντερνετ για fanfiction ή άρθρα για τη σειρά και πετυχαίνεις διάφορα forum και συζητάς με φανς και ακούς διάφορες θεωρίες, κάποιες είναι τελείως παλαβές (πχ. ότι ο Cas είναι στην πραγματικότητα ο Θεός – What? What?!) και κάποιες πραγματικά λογικές. Μια από αυτές, λοιπόν, μου κέντρισε το ενδιαφέρον (γιατί τριγύριζε εδώ και βδομάδες και στο δικό μου μυαλό) και είπα να τη συζητήσουμε μαζί: μήπως τελικά η Amara ΔΕΝ είναι ο ‘Big Bad’ της σεζόν…; Πάμε να σας αναλύσω τη σκέψη μου για το θέμα και μετά θα μου πείτε κι εσείς τι πιστεύετε…

Τα αγόρια μας έχουν περάσει πολλά από τότε που ξεκίνησαν για να βρουν τον πατέρα τους στην 1η σεζόν. Τα έχουν βάλει με αγγέλους και δαίμονες, βαμπίρια και λεβιάθαν, κι ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σας — και έχουν ζήσει για να διηγηθούν τις ιστορίες! Αν και πολλά υπερφυσικά πλάσματα ανακυκλώνονται όσο περνούν οι σεζόν (βαμπίρ/λυκάνθρωποι/φαντάσματα, το τρίπτυχο της βασανιστικής επανάληψης),  το φινάλε της 10ης σεζόν εισήγαγε ένα τελείως καινούργιο είδος εχθρού, μια οντότητα πιο παλιά κι από τον Θεό τον ίδιο: το Σκοτάδι! Αν και οι συστάσεις που έχουν γίνει με το Σκοτάδι (επίσης γνωστό και ως Amara) την παρουσιάζουν ως το ‘Μεγάλο Κακό’ της σεζόν, υπάρχουν πολλοί φανς (ανάμεσά τους και η υποφαινόμενη) που : 1) δεν έχουμε πιστεί ότι η Σκοτάδω είναι ‘κακιά’, με τη στενή έννοια του όρου, και 2) ότι αυτή θα πρέπει να είναι η κύρια έγνοια των Winchesters στη φετινή σεζόν.

11x09-dean-amara-2

Κατά μια έννοια, η Amara μπορεί να παραλληλιστεί με τον Εωσφόρο της 5ης σεζόν, επειδή αμφότεροι παρουσιάζονται ως παρεξηγημένες προσωπικότητες που προδόθηκαν από τον Θεό. Ο Lucifer υποστήριξε ότι εκδιώθηκε από τον Παράδεισο επειδή δεν αγαπούσε τους ανθρώπους τόσο όσο ο Θεός. Επίσης, ο Θεός χρειαζόταν ένα αντιπαλο δέος, ένα ‘διάβολο’, για να αποδεικνύει στους ανθρώπους την απέραντη καλοσύνη του (ουσιαστικά τους πούλησε προστασία, πολύ mafia boss ο Θεός του SPN πάντως, ε; 😛 ). Για την Amara δεν μπορούμε ακόμα να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα, αλλά για τον ‘Λούσι’ μάθαμε να κρατάμε μικρό καλάθι, γιατί τον ξέρουμε ότι είναι ένας εκμεταλλευτής όφις (pun intended) που μπορεί με τα λόγια να χειραγωγήσει τον οποιονδήποτε.

Αν θεωρήσουμε αληθινά τα όσα είπε η Amara στον Dean στο mid-season finale της 11ης, ότι το πρόβλημά της δεν είναι με την ανθρωπότητα αλλά με τον Θεό, θα μπορούσαμε να την δούμε με λιγότερο εχθρικό μάτι. Ναι, όκεϊ, σκότωσε ένα μάτσο ανθρώπους απλά για να του τραβήξει την προσοχή, και παρόλο που αυτό θεωρείται ανήθικο στο δικό μας μυαλό, αυτή -ως ανώτατο ον- έχει διαφορετική κοσμοθεωρία και διαφορετικές ηθικές αξίες (σίγουρα τελείως διαφορετικές από τις ανθρώπινες). Για να μην αναφέρω το ότι πέρασε της πρώτες βδομάδες της αναγέννησής της με δάσκαλο τον Crowley… και ξερετε τι λέει η παροιμία έτσι;. Κι όμως, δεν φαίνεται να θέλει να καταστρέψει τον κόσμο, θέλει απλά να βρει τον Θεό, ακόμα κι αν αυτό σημαινει ότι θα πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι. Δεν τους σκοτώνει επειδή τους μισεί, για αυτήν είναι απλά έναν μέσον να βρει τον αδερφό της. Σαν το σκουλίκι που βάζει ο ψαράς στο δόλωμα για να πιάσει το ψάρι. Ο ψαράς δεν μισεί το σκουλίκι και δεν το σκοτώνει απλά για να το σκοτώσει, ούτε θεωρεί ανήθικο το να χρησιμοποιήσει το σκουλίκι για να ψαρέψει. Έτσι και για την Amara, το να χρησιμοποιήσει τους ανθρώπους δεν της φαίνεται ανήθικο, ούτε τους σκοτώνει επειδή έχει προηγούμενα μαζί τους (όπως έκανε ο Εωσφόρος, για να πάρω ένα τυχαίο παράδειγμα). 

amara uses her powers 11x06

Αν μπορεί να θεωρηθεί συμπόνοια για το ανθρώπινο είδος το ότι έσωσε τον Dean δυο φορές από το θάνατο (μια από τον Crowley και μια από την οργή των αγγέλων), τότε μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η Amara δεν έχει στόχο την εξόντωση της ανθρωπότητας. Εξάλλου, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, πρέπει να σκοτώσει πολύ κόσμο ακόμα για να φτάσει τα επίπεδα φονικότητας των ίδιων των Winchesters, που θεωρούνται και οι καλοί της υπόθεσης!

Οπότε λοιπόν, το ερώτημα που παραμένει είναι: τι θέλει η Amara εκτός από την προσοχή του Θεού; Θέλει απλά να καταλάβει γιατί την θυσίασε; Θέλει εκδίκηση; Προσωπικά, πιστεύω ότι θέλει έναν συνδυασμό και των δυο, αλλά αυτό δεν την κάνει αυτομάτως κακιά. Και αν η Σκοτάδω δεν έχει κακές προθέσεις, τότε θα υπάρξει κάποιος άλλος “Μεγάλος Κακός’ αυτή τη σεζόν; Έτσι πιστεύω! Προφανής επιλογή είναι ο Εωσφόρος που εμφανίστηκε στο χειμερινό φινάλε κομπάζοντας ότι κορόιδεψε τον Sammy με ψεύτικα οράματα και τώρα τον έχει να του κάνει πάλι παρεούλα στο Κλουβί. Επίσης, έχει μείνει άλυτο το μυστήριο της επιδημίας της πρεμιέρας. Αν το Σκοτάδι δεν ήταν υπεύθυνο για τους ‘λυσσασμένους’ μήπως ήταν ο Εωσφόρος τελικά; Δεν ξέρουμε πόση ακριβώς είναι η ζημιά στο Κλουβί και σε ποιό βαθμό του επιτρέπει να επηρεάζει τα πράγματα έξω από αυτό.

Μόλις βγει ο Lucifer έξω (γιατί ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ να μην βγει), η Amara θα είναι μάλλον η μόνη που θα μπορεί να τον στείλει εκεί που ανήκει. Ή μήπως δεν είναι…; Έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα, είναι λίγες οι πιθανότητες να μην εμφανιστεί ο Θεός μέχρι το τέλος της φετινής σεζόν. Κι αν γίνει αυτό, μπορούμε να μιλάμε για μια μάχη επικών διαστάσεων ανάμεσα στα 3 ισχυρότερα όντα του σύμπαντος! (Σαν να λέμε Οικογενειακές Υποθέσεις: Supernatural Edition ένα πράμα! 😛 )

Η επιστροφή του Εωσφόρου μπορεί να σημαίνει και πολλά άλλα πράγματα, φυσικά: την επιστροφή του Μιχαήλ και του Adam (επιτέλους), την επανεμφάνιση του Ιού Croatoan και, γιατί όχι, την εκπλήρωση του εναλλακτικού σύμπαντος που είδαμε στο The End. Μόνο ο χρόνος θα δείξει που μπορεί να πάει η ιστορία (αυτή η 20η Ιανουαρίου δεν λέει να έρθει με τίποτα, γαμώτη μου), ένα όμως μπορώ να σας πω, με σχετική σιγουριά: η Amara είναι με τους ‘καλούς’! Κι όσο περισσότερο το σκέφτομαι τόσα περισσότερα κοινά της βρίσκω με την Εύα της 6ης σεζόν. (Αρκεί να μην πάει κι αυτή σαν το σκύλι στ’αμπέλι, όπως το ευάκι…)

Όπως και να έχει το πράγμα, οι ανατροπές αυτής της χρονιάς μας έχουν σε αναμμένα κάρβουνα, και λίγες σειρές το καταφέρνουν αυτό στην 11η (πάμε για 12η!!) σεζόν τους!

Εσείς τι πιστεύετε, είναι η Amara κακιά; Ποιός θα είναι ο Big Bad της φετινής σεζόν;

10 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

10 Σχόλια
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Sawyer Orestis
8 years ago

Δεν είναι άσχημο σαν σκέψη. Το ερώτημα μου εμένα σε όλο αυτό όμως είναι το εξής. Αν η αμαρα θέλει εκδίκηση, πάει να πει ότι ο Θεός την κυνήγησε πολύ. Γιατί λοιπόν να την κλειδώσει κάπου μακρυά? Τι έκανε ή τι ήθελε να κάνει?

Επίσης το σκοτάδι φέρει το σημάδι του Κάιν. Πόσο καλός μπορεί να μείνει ένας χαρακτήρας με αυτό?

Amalia
Amalia
Reply to  Sawyer Orestis
8 years ago

Θεωρείς δλδ ότι η Αμαρα έκανε κάτι κακό και ο Θεός την κλείδωσε σαν τιμωρία; Εγώ από αυτά που είπε η Αμάρα στον Ντιν κατάλαβα ότι η φυλάκισή της ήταν η “θυσία” που έκανε ο Θεός για να δημιουργήσει τον κόσμο. Ότι και να σημαίνει αυτό…
Το τελευταίο που λες είναι ένα εύλογο ερώτημα. Το Σημάδι που φέρει η Αμάρα έχουμε δει ότι συνεπάγεται άσχημα πράγματα για τους φέροντες. Άρα πόσο καλή μπορεί να είναι η ίδια αφού φέρει το Σημάδι; Όμως από την άλλη, αυτή είναι η οριτζιναλ κάτοχος του Σημαδιού, μπορεί την ίδια να μην την διαφθείρει, γιατι είναι αρκετά δυνατή για να ελέγξει τη δύναμή του, που ουσιαστικά είναι δύναμή της…

Panos
Panos
8 years ago

Είναι μια καλή θεωρία. Αν τη λάβουμε όμως υπόψιν και θεωρήσουμε καλή τη Σκοτάδω τότε ο κακός είναι ο Θεός αφού ήταν αντίπαλοι.

Amalia
Amalia
Reply to  Panos
8 years ago

Στο ΣΠΝ έτσι κι αλλιώς κανείς δεν είναι αρχετυπικά “κακός” ή αρχετυπικά “καλός”. Οι ηθικά γκρίζοι χαρακτήρες δίνουν και παίρνουν. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για τα δυο πιο αρχέγονα πλάσματα, που υπάρχουν πριν καν τη δημιουργία του κόσμου, πριν τη δημιουργία της ίδιας της ηθικής ένα πράγμα. Εγώ θεωρώ ότι μπορεί και να δούμε το Θεό σε ρόλο “Big Bad” με τη γνωστή διαφορετική ματιά του ΣΠΝ.

Μαρία
Μαρία
Reply to  Amalia
8 years ago

Κατά τη γνώμη μου, δεν πιστεύω πως οι σεναριογράφοι θα φτάσουν μέχρι εκεί. Κατα κάποιο τρόπο έχουν εισάγει ήδη τον Θεό στη σειρά μέσω του Τσακ και ο Τσακ, σαν χαρακτήρας, είναι πολύ καλός και πάντα βρισκόταν δίπλα στα αδέρφια. Μπορεί να φαίνεται πως παραμένει ουδέτερος, αλλά έδειξε το αντίθετο με την παρουσία του στο 10.05.
Επίσης, αυτό που παρατηρώ είναι πως τα πλάσματα που απείλησαν να καταστρέψουν μαζικά τη Δημιουργία δεν αφανίστηκαν, αλλά φυλακίστηκαν. Ο Λούσιφερ φυλακίστηκε στο Κλουβί, οι Λεβιάθαν φυλακίστηκαν στο Καθαρτήριο και το Σκοτάδι εξορίστηκε. Μπορεί να μην ξέρουμε ακριβώς το λόγο για τον οποίο φυλακίστηκε η Αμάρα, αλλά οι υπόλοιποι όσο και κακοί να είναι, ο Θεός αρνήθηκε να τους εξολοθρεύσει. Προσωπικά, αυτό μου θυμίζει την άρνηση του Σαμ και του Ντιν να σκοτώσει ο ένας τον άλλον όταν κάποιος από τους δύο καταλήγει στη λάθος πλευρά. Μπορεί οι συνέπειες από τη μη εξολόθρευση των συγκεκριμένων όντων να είναι άσχημες, παρ’όλα αυτά η φυλάκισή τους είναι πράξη ελέους.

Anonymous Visitor
Anonymous Visitor
Reply to  Μαρία
8 years ago

Αυτές οι πράξεις ελέους είναι που διαχωρίζουν προφανώς και τους πραγματικά καλούς απ τους κακούς. Όσον αφορά τον Θεό όντως έχει κάνει στην σειρά την “εμφάνιση” του παρεμβαίνοντας στην ουσία δύο φορές κυρίως λόγω της ιστορίας με την Αποκάλυψη σώζοντας τα δύο αδέρφια από την απελευθέρωση του Εώσφορου τηλεμεταφέροντας τους σε ένα αεροπλάνο και ανασταίνοντας τον Καστιήλ αφού προηγουμένως είχε τιναχθεί στον αέρα από τον Εώσφωρο. Μετά έχουμε και τους Προφήτες που εδώ αναρωτιέμαι αν ξαναδούμε τον Τσακ διότι ενώ στο τέλος του 5ου Κύκλου εξαφανίστηκε, τώρα σε ένα μεταγενέστερο επεισόδιο εμφανίστηκε ξαφνικά πάλι, αποκλείεται να μην υπάρχει κάποιος λόγος σοβαρός γι αυτό (μωρε μπας και ειναι αυτός?)!
Οι παρεμβάσεις του Θεού ήδη θεωρούνται αρκετές σύμφωνα και με τον Άγγελο Κηπουρό του Παραδείσου που είπε πως ναι μεν βρίσκεται στην Γη αλλά έχει επιλέξει να απέχει από σχεδόν όλα (εγωιστικό κάπως αυτό και άδικο, ως ενα βαθμό δικαιολογημένη η οργή της Αμάρας/Σκότους).
Έτσι όπως πάει το πράγμα κανονικά θα έπρεπε και αυτοπροσώπως να εμφανιστεί ή να προσφέρει κάποια άλλη βοήθεια αλλά όσο και αν θα το θέλαμε αυτό δεν νομίζω να συμβεί. Εδώ πάνε να βγάλουν κακό σε λίγο αυτόν και όχι την Αμάρα. Γενικά πλέον δεν ξέρουμε ποιός είναι στην ουσία η απειλή, ο Εωσφωρος ή το Σκότος? Ένας απ τους δύο θάναι μιας και ο ένας τον άλλον δεν θέλουν.

Όσο για την Αμάρα αν και δεν αποκάλυψε τι σκοπεύει να κάνει όταν εκείνη αναλάβει την κυριαρχία δεν δείχνει κακιά. Αδικημένη και προδομένη ίσως ναι. Δεν έχει έχθρα με τους ανθρώπους ως φαίνεται και ίσα ίσα δείχνει να έχει μια μικρή συμπάθεια και συμπόνοια για το γεγονός ότι έχουν εξαπατηθεί απ τον Θεό έτσι θεωρώντας το κάτι άδικο. Έχει τις δικές της αντιλήψεις περί μεταθανάτιας ζωής και τάξης του σύμπαντος ενώ μέσα στην οργή και την απελπισία της που δεν βρίσκει τον Αδερφό της μάλλον θα κάνει απλά κινήσεις που θα έχουν ως παράπλευρη απώλεια τους ανθρώπους, κάτι σαν αναγκαίο κακό. Εάν δεν βρίσκονταν σαυτήν την φάση αναζήτησης και εκδίκησης πιστεύω οικοιοθελώς δεν θα έβλαπτε σκόπιμα τους άλλους (καλά ίσως μόνο μερικες φορες καμιά ψυχή για να μην πεινάει τι να πω 😛 ).

Μαρία
Μαρία
Reply to  Anonymous Visitor
8 years ago

Πιστεύω πως οι παρεμβάσεις του Θεού είναι μετρημένες και καλές. Έχει βοηθήσει λίγες φορές τον Σαμ και τον Ντιν, όμως έτσι αποφεύγεται να θεωρηθεί η εύκολη λύση για τα προβλήματά τους και γενικά οι επιλογές/πράξεις του καθενός αποκτούν περισσότερη βαρύτητα, το ίδιο και οι συνέπειές τους. Επίσης, η ελεύθερη βούληση ισχύει για όλα τα πλάσματα, είτε είναι θνητά είτε όχι. Στο τέλος του 5.22, ο Τσακ έγραψε πως όλη αυτή η ιστορία ήταν ένα τεστ για τον Σαμ και τον Ντιν, για το τι θα επιλέξουν να κάνουν. Νομίζω πως αυτό έχει σημασία.
Είμαι μπερδεμένη όσον αφορά στην Αμάρα, γιατί προς το παρόν, ναι μεν φαίνεται ως η αδικημένη της υπόθεσης, παρ’όλα αυτά δεν ξέρουμε ακόμη ολόκληρη την ιστορία και αν τελικά αποδειχθεί πως είναι ειλικρινής, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Θεός είναι κακός. Πάντως, αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ακριβώς το γεγονός ότι η Αμάρα έχει δική της κοσμοθεωρία. Μπορεί οι προθέσεις της να είναι όντως αγνές και να μην θέλει το κακό των ανθρώπων, όμως το σύμπαν είναι δημιούργημα του Θεού και εκείνη είναι εναντίον Του, με αποτέλεσμα αυτό (μαζί και οι άνθρωποι) να βρίσκεται στη μέση αυτής της διαμάχης.

Anonymous Visitor
Anonymous Visitor
Reply to  Μαρία
8 years ago

Πιστεύω όλοι είμαστε μπερδεμένοι όσον αφορά την Αμάρα! Όπως και με τον Εωσφωρο και τον Θεό τον ίδιο εν μέρει. Η συνέχεια θα δείξει λοιπόν, Τετάρτη το νέο επεισόδιο!

Μαρία
Μαρία
8 years ago

Ωραία θεωρία και αν η σειρά συνεχιστεί, δεν αποκλείεται στο τέλος της σεζόν να υπάρξει κάποιο τουίστ στην πλοκή. Όπως αναφέρεις στο άρθρο, θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί κάτι ανάλογο του έκτου κύκλου και τελικά να είναι άλλος ο “μεγάλος κακός”. Συμφωνώ στο ότι θα γίνει κάτι σχετικά με τον Λούσιφερ και το κελί. Ούτε εγώ πιστεύω πως τον ξαναεμφάνισαν μονάχα για δυο-τρία επεισόδια.
Δεν ξέρω αν η Αμάρα είναι με τη μεριά των “καλών”, πάντως, προς το παρόν, δεν φαίνεται να είναι κακιά. Η εντύπωση που μου έδωσε στο 11.09 είναι πως μπορεί να γίνει αρκετά τρομακτική εξαιτίας των δυνάμεών της, σε αντίθεση με τον Λούσιφερ που είναι και τρομακτικός και κακός. Παρ’όλα αυτά, δεν την εμπιστεύομαι πλήρως. Δεν ξέρουμε ακόμη τι ακριβώς θέλει. Μπορεί, κατά τη γνώμη της, οι προθέσεις της να είναι αγνές και να δηλώνει πως δεν έχει κάτι εναντίον των ανθρώπων, αλλά εάν αυτό που θέλει να κάνει βγει σε κακό για τους ανθρώπους; Ακριβώς όπως με τη μάχη στο τέλος του 5.22. Ο Μιχαήλ ήθελε να πράξει το σωστό, όμως οι συνέπειες από την πάλη θα ήταν καταστροφικές.

i.a.
i.a.
Reply to  Μαρία
8 years ago

Συμφωνώ μαζί σου . Η Αμάρα δεν φαίνετε να έχει σκοπό, την καταστροφή της ανθρωπότητας, αφού είχε μείνει και ενθουσιασμένη απο εκείνη(είδαμε πως προστατεύει και τον Ντην , τον πρώτο άνθρωπο που αντίκρισε). Από την άλλη όμως δεν είδαμε να έχει κ πρόβλημα να σκοτώσει μερικούς ανθρώπους . Πιστεύω πως απλα τους θεώρει ασύμαντους, χωρίς αυτό να την κάνει να τους εχθρεύετε κιόλλας.

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα