Πάει άλλη μια χρονιά (και τί χρονιά ήταν αυτή, Jack μου) και, περίπου όπως πέρσι, διάλεξα τις 10 καλύτερες σειρές φαντασίας που είδα και γράφω δυο λογάκια. Για να είμαι ειλικρινής, το “καλύτερες” εν προκειμένω δεν σημαίνει και αγαπημένες, διότι του 2020 δεν του έφτανε η γενική αισχρότητα που το έδερνε, έπρεπε να είναι αδύναμο και τηλεοπτικά. Μου στέρησε που μου στέρησε το Supernatural, δεν είχε καν την στοιχειώδη ευγένεια να δώσει κάτι που να με κάνει έστω να ξεχαστώ. Εντάξει, για να μην είμαι άδικη, οι δεύτερες σεζόν των The Boys και The Mandalorian ήταν αμφότερες εξαιρετικές, αλλά από το μέτωπο των νέων σειρών sci-fi/fantasy, κανένας ιδιαίτερος ενθουσιασμός. Παρόλα αυτά, έκανα μια λίστα με σειρά προτίμησης και γράφω δυο λογάκια (ΧΩΡΙΣ SPOILERS) για τις φετινές σειρές φαντασίας που ίσως έχουν προοπτικές στο μέλλον. Μοναδικό κριτήριο για τη συμπερίληψή τους ήταν να έκαναν πρεμιέρα μέσα στο 2020 και να είδα έστω ένα επεισόδιο.
#10 Locke & Key
Ημερομηνία πρεμιέρας: 7 Φεβρουαρίου 2020 (Netflix)
Πλοκή: Μετά το θάνατο του Rendell Locke, η γυναίκα του αποφασίζει να μετακομίσει με τα τρία τους παιδιά στο πατρικό του στη Μασαχουσέτη, μια έπαυλη με το όνομα “Keyhouse”. Τα παιδιά, οι έφηβοι Tyler και Kinsey, κι ο μικρός Bode, ανακαλύπτουν μια σειρά από μυστηριώδη κλειδιά που ξεκλειδώνουν διάφορες μαγικές πύλες μέσα στο σπίτι. Επίσης, ανακαλύπτουν ότι μια δαιμονική οντότητα αναζητά τα κλειδιά για να υλοποιήσει τα σατανικά σχέδιά της.
Η άποψή μου: Με μια φοβερά ενδιαφέρουσα κεντρική ιδέα (βασισμένη στο ομώνυμο κόμικ του Joe Hill, του γιου του Stephen King), ένα αξιοπρεπές επίπεδο παραγωγής (Netflix γαρ) κι ένα εξαιρετικό καστ (τα 3 αδέρφια Locke κουβαλούν άνετα τη σειρά μόνα τους), αυτή η σειρά είχε τα φόντα να είναι πάρα πολύ καλή, αλλά δυστυχώς έπεσε στην παγίδα των 10 επεισοδίων και σε όχι τόσο ικανούς σεναριογράφους. Οι σεναριακές ευκολίες, σε συνδυασμό με πολλά αφηγηματικά κενά που δημιουργήθηκαν στο δρόμο της προσαρμογής από το χαρτί στην οθόνη, χαλάνε αρκετά το γενικό σύνολο. Και είναι πραγματικά κρίμα, γιατί η σειρά είναι ειλικρινά διασκεδαστική και spooky, με μια εσάνς από παλιές εφηβικές σειρές μυστηρίου τύπου Goosebumps και Eerie, Indiana. Αξίζει κάποιος να τη δει, αρκεί να μην έχει πολύ υψηλές προσδοκίες σε ότι αφορά το σενάριο και να θυμάται ότι βλέπει μια χαριτωμένη εφηβική σειρά μυστηρίου. Βαθμολογία: 6/10
#9 La Révolution
Ημερομηνία πρεμιέρας: 16 Οκτωβρίου 2020 (Netflix)
Πλοκή: 1787. Λίγο πριν τη Γαλλική Επανάσταση, ο Joseph Ignace Guillotin ερευνά μια σειρά μυστηριωδών φόνων και ανακαπύπτει την ύπαρξη του “γαλάζιου αίματος”. Ένας άγνωστος ιός διασπείρεται μέσα στους κόλπους της αριστοκρατίας κι έχει καταστροφικές συνέπειες: οι μολυσμένοι ευγενείς επιτίθενται στους φτωχούς, διαταράσσοντας την εδραιωμένη ιεραρχία. Η φλόγα της επανάστασης εξαπλώνεται κι έχει διαφορετικές αιτίες από αυτές που ξέραμε από τα βιβλία της Ιστορίας…
Η άποψή μου: Όποιος ξεκινά τη σειρά με την προοπτική να δει ιστορικό δράμα, θα απογοητευτεί οικτρά. Δεν πρόκειται απλά για alternative history, η σειρά παίρνει πολλές ελευθερίες με την Ιστορία και έχει κραυγαλέους αναχρονισμούς. Απλά εμπνέεται από τη Γαλλική Επανάσταση για να φτιάξει μια δική της ιστορία – με ζόμπι! Η όλη αισθητική της σειράς θυμίζει πολύ τη γαλλική ταινία Η Αδελφότητα των Λύκων του 2001. Σε όποιον άρεσε η ταινία θεωρώ θα αρέσει και η σειρά. Δεν είναι κάτι άχαστο, αλλά είναι σίγουρα κάτι πρωτότυπο, με όμορφη φωτογραφία και αξιοπρεπείς ηθοποιούς. Βαθμολογία: 6/10
#8 Lovecraft Country
Ημερομηνία πρεμιέρας: 16 Αυγούστου 2020 (HBO)
Πλοκή: Ένας νεαρός μαύρος άνδρας, ο Atticus Freeman, βετεράνος του Πολέμου της Κορέας, ξεκινά μαζί με τη φίλη του, Letitia, και τον θείο του, George, ένα επικίνδυνο ταξίδι στη ρατσιστική Αμερική του ’50, για να βρει τον εξαφανισμένο πατέρα του, και στην πορεία ανακαλύπτει τα σκοτεινά μυστικά μιας μικρής πόλης στην οποία λέγεται ότι βάσισε πολλά από τα έργα του ο διάσημος συγγραφέας τρόμου H.P. Lovecraft.
Η άποψή μου: Η σειρά της Misha Green, που βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Matt Ruff, στηλιτεύει τις θηριωδίες που διέπραξαν (και δυστυχώς συνεχίζουν να διαπράττουν) οι ρατσιστές στις ΗΠΑ, μέσα από μια ιστορία με δαίμονες και φαντάσματα, τα οποία ωχριούν μπροστά στο πρόσωπο του αληθινού κακού: τον άνθρωπο. Το υψηλό επίπεδο παραγωγής και τις υπέροχες ερμηνείες των πρωταγωνιστών, δυστυχώς, υπονομεύει το αδύναμο σενάριο, που προσπαθεί επιτηδευμένα να κερδίσει πόντους “κοινωνικής αφύπνισης” εκμεταλλευόμενο τραγικά ιστορικά γεγονότα (όπως η γενοκτονία στην Tulsa το 1921), αλλά τα δένει κάπως ατσούμπαλα με την μπερδεμένη μυθολογία του. Η σειρά υποθέτω φιλοδοξούσε να επαναλάβει τη συνταγή του -εξαιρετικού- περσινού Watchmen, επίσης από το ΗΒΟ, αλλά προσωπικά δεν νομίζω ότι τα κατάφερε εξίσου καλά. Μπορεί να μην έφτασε τις προσδοκίες μου, αλλά αξίζει να της ρίξει κάποιος μια ματιά, ειδικά αν είναι φαν σειρών του στιλ American Horror Story. Βαθμολογία: 6,5/10
#7 Raised By Wolves
Ημερομηνία πρεμιέρας: 3 Σεπτεμβρίου 2020 (HBO Max)
Πλοκή: Δυο ανδροειδή, ο Πατέρας και η Μητέρα, στέλνονται στον πλανήτη Kepler-22b για να μεγαλώσουν ανθρώπινα παιδιά, μετά την καταστροφή της Γης εξαιτίας ενός σαρωτικού πολέμου. Η αναπτυσσόμενη κοινωνία των ανθρώπων στο νέο αυτό πλανήτη, όμως, έρχεται και πάλι στο χείλος της καταστροφής εξαιτίας θρησκευτικών διαφορών.
Η άποψή μου: Με το όνομα του θρυλικού Ridley Scott να φιγουράρει ανάμεσα στους παραγωγούς της, η σειρά είναι ένα φιλόδοξο sci-fi που εξερευνά με περίσσια φαντασία και αίμα τα θέματα της τεχνητής νοημοσύνης και της θρησκευτικής πίστης, και προσφέρει άφθονο μυστήριο και τροφή για σκέψη. Το μάτι σου χορταίνει από την πανέμορφη φωτογραφία και το προσεγμένο CGI. Η ιδιοσυγκρασιακή ερμηνεία της εξαιρετικής πρωταγωνίστριας Amanda Collin δίνει μεγάλη ώθηση στη σειρά, αλλά, δυστυχώς, όλοι οι υπόλοιποι είναι κάτω του μετρίου (του Travis -λέγε με και Ragnar- Fimmel συμπεριλαμβανόμενου). Ο ρυθμός της σειράς είναι επίσης κάτι που με κούρασε. Ενώ ξεκινάει δυνατά, ξεφουσκώνει αισθητά μέχρι το τέλος της σεζόν και σε αφήνει με ένα φινάλε αρκετά κατώτερο των προσδοκιών που είχε χτίσει η ίδια η σειρά. Ελπίζω σε ένα δυνατό ξεκίνημα για την δεύτερη σεζόν που ανακοινώθηκε πριν καν ξεκινήσει η πρώτη καλά-καλά. Βαθμολογία: 7/10
#6 Helstrom
Ημερομηνία πρεμιέρας: 16 Οκτωβρίου 2020 (Hulu)
Πλοκή: Ο Daimon και η Ana Helstrom, παιδιά ενός κατά συρροή δολοφόνου, συμφιλιώνονται μετά από χρόνια, για να αντιμετωπίσουν μαζί τους δαίμονες του παρελθόντος — μεταφορικούς και κυριολεκτικούς!
Η άποψή μου: Αρχικά διαφημίστηκε ως μια horror γωνίτσα στο Marvel Cinematic Universe, αλλά στην πορεία έχασε οποιαδήποτε επαφή με Marvel. Τους φανς μπορεί να τους απογοήτευσε αυτό, αλλά εμένα δεν με πείραξε καθόλου. Είδα τη σειρά ευχάριστα, ξεχνώντας γρήγορα το source material. Είναι μια αξιοπρεπής σειρά horror fantasy, που μοιάζει πολύ με το αδικοχαμένο Outcast με μια εσάνς από Supernatural στις αρχές του. Οι δυο πρωταγωνιστές Tom Austen και Sydney Lemmon μου άρεσαν πάρα πολύ. Με έπεισαν ως αδέρφια και μου άρεσε πολύ η ανάπτυξη των χαρακτήρων τους κατά τη διάρκεια της σεζόν. Οι ηθοποιοί που τους πλαισίωναν, με εξαίρεση την Elizabeth Marvel στον εντυπωσιακό διπλό ρόλο της, ήταν επιεικώς για κλάματα, δυστυχώς. Την ιστορία που ήθελε να πει η σειρά την είπε αρκετά καλά στα περιορισμένα πλαίσια των 10 επεισοδίων, αλλά άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το μικροσύμπαν της και τη μυθολογία της. Απαντήσεις, δυστυχώς δεν θα πάρουμε ποτέ, γιατί η σειρά ακυρώθηκε. Το κλείσιμο ήταν τέτοιο που έδωσε μια ελαφριά αίσθηση ολοκλήρωσης, πάντως. Γενικά ενδείκνυται για τους φανς, όχι της Marvel, αλλά του fantasy και του horror. Βαθμολογία: 7/10
#5 Paranormal
Ημερομηνία πρεμιέρας: 5 Νοεμβρίου 2020 (Netflix)
Πλοκή: Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ο Αιγύπτιος Refaat, καθηγητής αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο, που θεωρεί τον εαυτό του κακότυχο, συναντά ξανά τη Σκοτσέζα Maggie, μια παλιά του συμφοιτήτρια. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από έναν κόσμο γεμάτο από υπερφυσικές ιστορίες ή μυστηριώδη γεγονότα που βιώνει ο ίδιος ο Refaat ή κάποιος του τα αφηγείται.
Η άποψή μου: Είναι η μοναδική σειρά της σημερινής λίστας της οποίας δεν έχω τελειώσει τη σεζόν. Δεν θα βάλω βαθμολογία στο τέλος, αλλά θα εκφέρω γνώμη όπως και να έχει, γιατί θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο — και γιατί δεν είχα άλλη πιο αξιοπρεπή να μου συμπληρώσει τη δεκάδα! Είναι καθαρόαιμο horror (σε σημείο να αποφεύγω να βλέπω επεισόδιο το βράδυ για να μπορέσω να κοιμηθώ ήρεμη), αλλά έχει και αρκετές δόσεις χιούμορ. Ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας είναι όλα τα λεφτά! Σίγουρα έχει τα θεματάκια της σαν σειρά, αλλά είναι ένοχη απόλαυση. Το ότι ξεφεύγει από το κλασικό στιλ των αμερικανικών σειρών και μας δείχνει και έναν άλλο πολιτισμό, το συγκαταλέγω, επίσης, στα θετικά.
#4 Warrior Nun
Ημερομηνία πρεμιέρας: 2 Ιουλίου 2020 (Netflix)
Πλοκή: Η 19χρονη Ava πεθαίνει παραπληγική και παρατημένη σε ένα ορφανοτροφείο της επαρχιακής Ισπανίας, αλλά μια σειρά συμπτώσεων, κι ένα μυστικιστικό αντικείμενο που ενσωματώνεται στην πλάτη της, της δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή. Ανακαλύπτει, λοιπόν, ότι η αναπηρία της έχει εξαφανιστεί, κατέχει πια ισχυρές μαγικές δυνάμεις και γίνεται απρόθυμο μέλος μιας αρχαίας σέκτας πολεμιστριών-καλογριών που μάχονται τις σκοτεινές δυνάμεις επί της γης.
Η άποψή μου: Δεν ήταν αυτό που περίμενα είναι η αλήθεια (πήρε τον εαυτό της πολύ πιο σοβαρά από ότι της ταίριαζε), αλλά γενικά δεν ήταν κακό. Περίμενα Preacher και μου βγήκε (κάτι σαν) Buffy. Σαν ιδέα δεν ανακαλύπτει και τον τροχό η σειρά, και οι διάλογοι θέλουν ακόμη δουλειά, αλλά έχει δράση, είναι διασκεδαστικά ιερόσυλη και σε κρατάει ψυχαγωγημένο, ακόμα κι όταν φλυαρεί. Όποιος καταφέρει και φτάσει στα 2 τελευταία επεισόδια, όπου παίρνει επιτέλους μπροστά, θα αποζημιωθεί! Το φινάλε είναι ανατρεπτικό. Διαφαίνεται ότι η 1η σεζόν ήταν απλά ζέσταμα κι από εκεί και πέρα θα αρχίσει το ωραίο. Ευτυχώς έχει ήδη πάρει 2η σεζόν, οπότε δεν θα μείνουμε με την απορία. Το μεγαλύτερο ατού της σειράς, πέρα από την εκπληκτική φωτογραφία της, που εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα ισπανικά τοπία, είναι η πρωταγωνίστρια: η Πορτογαλίδα Alba Baptista ζωγράφισε στον πρώτο της αγγλόφωνο ρόλο, κουβαλάει τη σειρά μόνη της, και καταφέρνει να δώσει ενέργεια ακόμα και στα βαρετά voiceovers. Βαθμολογία: 7/10
#3 Alice In Bordeland
Ημερομηνία πρεμιέρας: 10 Δεκεμβρίου 2020 (Netflix)
Πλοκή: Ο Άρισου είναι ένας νεαρός Ιάπωνας, παραιτημένος από τη ζωή. Το μόνο που κάνει όλη μέρα είναι να παίζει βιντεοπαιχνίδια. Μαζί με δυο φίλους του, μεταφέρονται μυστηριωδώς σε ένα παράλληλο Τόκυο, από όπου οι περισσότεροι έχουν εξαφανιστεί. Όσοι απομένουν πρέπει να συμμετέχουν καθημερινά σε διάφορα παιχνίδια επιβίωσης.
Η άποψή μου: Καταιγιστική δράση και συνεχείς ανατροπές σε ένα απίστευτα πρωτότυπο σενάριο. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι πιστή μεταφορά του manga στο οποίο βασίζεται, και δεν έχει σημασία. Η σειρά στέκεται μόνη της, χωρίς να είναι απαραίτητο να έχεις διαβάσει το source material (κι αυτό συνήθως είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν τα adaptations). Η σειρά έχει την comic/manga αισθητική, την οποία διαχειρίστηκαν άψογα οι δημιουργοί, χωρίς να φαίνεται ψεύτικο. Οι αναφορές στην Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων είναι διακριτικές και πανέξυπνες. Δεν είναι ρεαλιστική σειρά, φυσικά, είναι ένα καλοστημένο sci-fi που σου δίνει πολλή τροφή για σκέψη. Το πρώτο μισό της σεζόν ήταν σαφώς καλύτερο, είναι η αλήθεια. Ξεκίνησε απίστευτα δυνατά, αλλά τα 2-3 τελευταία (από τα 8 συνολικά) χάθηκε κάπου η μπάλα στην πλοκή και η σειρά την είδε San Andreas, αλλά γενικά ήταν ένα χορταστικότατο binge. Δεν βαρέθηκα ούτε δευτερόλεπτο. Το season finale δεν σου απαντά και πολλές απορίες, ίσα-ίσα σου δημιουργεί κι άλλες. Θα είναι εξοργιστικό (για να μην πω εντελώς άδικο) αν κοπεί η σειρά σε αυτό το cliffhanger! Βαθμολογία: 8/10
#2 The Haunting of Bly Manor
Ημερομηνία πρεμιέρας: 9 Οκτωβρίου 2020 (Netflix)
Πλοκή: Μια νεαρή Αμερικανίδα πιάνει δουλειά ως γκουβερνάντα σε μια απομακρυσμένη έπαυλη στην αγγλική επαρχία, για να προσέχει τα δυο μικρά ορφανά ανίψια ενός επιχειρηματία. Φτάνοντας στην Έπαυλη του Bly, η Dani ανακαλύπτει με τρόμο ότι είναι στοιχειωμένη.
Η άποψή μου: Τεχνικά, δεν έπρεπε να το συμπεριλάβω στη λίστα γιατί είναι η 2η σεζόν μιας σειράς ανθολογίας, αλλά αφού είναι καινούργιο στόρι και καινούργιοι πρωταγωνιστές, μπήκε από σπόντα. Το ‘Bly‘ μπορεί να μην είναι τόσο τρομακτικό όσο ο προκάτοχός του, το εξαιρετικό The Haunting of Hill House, αλλά έχει αρκετές spooky στιγμές και περισσότερο συναίσθημα. Το είδα ολόκληρο μονορούφι και ήλπιζα να ανακοινωθεί γρήγορα η επόμενη ιστορία, αλλά ο δημιουργός Mike Flanagan (σε ‘συνεργασία’ με τον κορωνοϊο μάλλον) μου τα χάλασε, γιατί δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για άλλη σεζόν… Βαθμολογία: 8,5/10
#1 Ragnarok
Πρεμιέρα: 31 Ιανουαρίου 2020 (Netflix)
Πλοκή: Η μικρή νορβηγική κωμόπολη Edda είναι το επίκεντρο ενός ακόμη “Ragnarok” (το τέλος του κόσμου στη σκανδιναβική μυθολογία). Κεντρικός χαρακτήρας ο Magne, ένας φτωχός έφηβος (λίγο μπουνταλάκος και αφελής, αλλά με έντονο το αίσθημα της δικαιοσύνης) που μόλις μετακόμισε εκεί με την οικογένειά του, ο οποίος κρύβει μέσα του τη δύναμη των θεών κι έρχεται αντιμέτωπος με μια πάμπλουτη οικογένεια “γιγάντων”.
Η άποψή μου: Η σειρά δεν είναι η κλασική συνταγή fantasy. Σε μόλις 6 επεισόδια αφήνει τη φαντασία στο παρασκήνιο, και καταπιάνεται με τα προβλήματα του περιβάλλοντος, αλλά και με τις ταξικές ανισότητες. Ενδείκνυται για τους λάτρεις του fantasy που έχουν οικολογικές και κοινωνικές ανησυχίες. Η βασική γνώση σκανδιναβικής μυθολογίας βοηθά πολύ για να βγάλεις πιο γρήγορα κάποια άκρη με το σενάριο, αλλά δεν είναι προαπαιτούμενη, θεωρώ. Παρά την μικρή διάρκειά της, η 1η σεζόν ήταν καλογραμμένη, με σωστό ρυθμό. Δεν βαρέθηκα ούτε στιγμή. Γενικά, είναι ένα ευχάριστο binge και ελπίζω στην ήδη ανακοινωμένη 2η σεζόν να πάρουμε κάποιες απαντήσεις στα θέματα που δεν υπήρχε χρόνος να εξερευνηθούν και να εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο στους χαρακτήρες. Βαθμολογία: 8,5/10
Εσείς τι γνώμη έχετε για τις σειρές που αναφέρω; Άξιζαν τον κόπο; Ποιές άλλες σειρές φαντασίας θα ξεχωρίζατε από το 2020;