Βρίσκεστε Εδώ
Αρχική Σελίδα > Stories > Αφιέρωμα | Η Σκανδιναβική Μυθολογία στο Supernatural

Αφιέρωμα | Η Σκανδιναβική Μυθολογία στο Supernatural

Όταν μιλάμε για Σκανδιναβική Μυθολογία αναφερόμαστε στην προχριστιανική θρησκεία, τους μύθους, τα πιστεύω και τις δοξασίες των Σκανδιναβών (Βίκινγκς), συμπεριλαμβανομένων και των φυλών που εγκαταστάθηκαν στην Ισλανδία. Είναι η γνωστότερη εκδοχή της αρχαιότερης κοινής γερμανικής μυθολογίας, η οποία περιλαμβάνει επίσης την σχετική αγγλοσαξονική μυθολογία. Η γερμανική μυθολογία με τη σειρά της αναπτύχθηκε από μία αρχαιότερη ινδοευρωπαϊκή θρησκεία με ανάλογο μυθολογικό υλικό.

Η σκανδιναβική μυθολογία είναι μια συλλογή πίστεων και μύθων που τις μοιράζονταν από κοινού οι βόρειες γερμανικές φυλές και όχι κάποια αποκαλυπτική θρησκεία, από την άποψη ότι δεν υπάρχει κάποιος ισχυρισμός θεοπνευστίας στα ιερά τους κείμενα. Το μυθολογικό υλικό μεταβιβαζόταν προφορικά στο μεγαλύτερο τμήμα της εποχής των Βίκινγκ. Η γνώση μας για αυτή την περίοδο βασίζεται κυρίως στις λεγόμενες Έντα και άλλα μεσαιωνικά κείμενα γραμμένα μετά των εκχριστιανισμό των βόρειων λαών. [πηγή]

Η Σκανδιναβική Μυθολογία (που συναγωνίζεται την Ελληνική σε εφευρετικότητα και πλούτο) αποτελεί συχνή πηγή έμπνευσης για τους συγγραφείς του φανταστικού (είτε μιλάμε για λογοτεχνία, θέατρο, κινηματογράφο ή τηλεόραση). Φυσικό κι επόμενο λοιπόν, το Supernatural να έχει πάρει για τις ιστορίες του αρκετές ιδέες από τους Βορειοευρωπαίους, τις οποίες είτε κράτησε σχεδόν αυτούσιες, είτε τις εξέλιξε/προσάρμοσε για να ταιριάζουν στο σύμπαν των Winchesters. 

by Amalia

VANIR

Στη Σκανδιναβική Μυθολογία, οι Vanir είναι μια ομάδα θεών που σχετίζονται με τη γονιμότητα, τη σοφία τη φύση, τη μαγεία και τη μαντεία. Οι Vanir είναι η δεύτερη ισχυρότερη ομάδα θεών (η άλλη είναι οι Æsir). Οι Freyja, Freyr, και Njord είναι οι πιο σημαντικές θεότητες Vanir. Ενώ οι δυο ομάδες είχαν αντιπαλότητα (η οποία κατέληξε σε πόλεμο), υπήρξαν γάμοι μεταξύ Vanir και Æsir.  

Οι αρχαίες γερμανικές και σκανδιδαβικές φυλές είχαν ως πρακτική τις ανθρωποθυσίες, και τα σωζόμενα μέχρι σήμερα στοιχεία υποδεικνύουν πως ο θεός Odin των Æsir, ήταν ο πιο συχνός αποδέκτης ανθρώπινων προσφορών.

Scarecrow

Στο Supernatural, είδαμε στο επεισόδιο 1×11 Scarecrow τους κατοίκους μιας μικρής αγροτικής πόλης να προσφέρουν ως θυσία ανθρώπους σε έναν θεό Vanir (που έχει τη μορφή σκιάχτρου) για να τους προσφέρει ως αντάλλαγμα γόνιμη γη. 


BALDUR

Ο Baldur (επίσης Balder, Baldr) ήταν ο σκανδιναβός θεός (της τάξης των Æsir) που σχετίζεται με το φως, την ομορφιά, την αγάπη, την αθωότητα, τη συγχώρεση και την ευτυχία. 

Baldur Μπαλντρ

Στο Supernatural, είδαμε μια εκδοχή του Baldur, στο επεισόδιο 5×19 Hammer of the Gods, όπου θεοί από πολλές παγανιστικές θρησκείες του κόσμου μαζεύτηκαν στο -καταλλήλως επονομαζόμενο- ξενοδοχείο Elysian Fields, για να κάνουν σύσκεψη σχετικά με το πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον Εωσφόρο. ο Baldur φαίνεται να είναι από τους πιο ισχυρούς θεούς της συνάθροισης, παρόλα αυτά ο Εωσφόρος τον σκοτώνει με άνεση.

Οι σεναριογράφοι του επεισοδίου έκαναν έναν έξυπνο παραλληλισμό με τον πρωτότυπο μύθο: στο Elysian Fields παραβρίσκονται 12 άτομα/καλεσμένοι, συμπεριλαμβανομένων των Sam και Dean, καθιστώντας έτσι τον ‘Loki’ (Γαβριήλ), που εμφανίζεται ακάλεστος στη συγκέντρωση, το 13ο άτομο. Αυτό το σκηνικό παραπέμπει στο μύθο του θανάτου του Baldur· οι θεοί είχαν στήσει μια μεγάλη γιορτή, όπου δεν κάλεσαν τον μπαγαπόντη θεό Loki. O Loki έρχεται ακάλεστος και γίνεται ο 13ος παρευρισκόμενος (κακός οιωνός, αφού το 13 θεωρείται γρουσούζικος αριθμός). Σε αυτή τη γιορτή σκοτώνεται ο Baldur.


ODIN

Ο Odin θεωρείται ο αρχηγός των θεών στη Σκανδιναβική Μυθολογία και ηγέτης της Asgard (πατρίδας των Æsir). Ως θεός σχετίζεται με τη σοφία, τον πόλεμο και το θάνατο, αλλά και με τη μαγεία, τη μαντεία, τη νίκη και το κυνήγι. Ο μύθος θέλει τον Odin να θυσιάζει το ένα του μάτι για να πιει μια γουλιά από το Πηγάδι του Mimir που θα του έδινε απεριόριστη σοφία και γνώση. Ο Odin ήταν γραφτό να πεθάνει κατά τη διάρκεια του Ragnarök (κατακλυσμιαίου γεγονότος αντίστοιχου της ιουδαιο-χριστιανικής Αποκάλυψης).

5x19 odin

Ο Odin εμφανίζεται στο προαναφερθέν επεισόδιο 5×19 Hammer of the Gods, όπου σκοτώνεται από τον Εωσφόρο, μαζί με τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους θεούς – εξαιρουμένης της Kali. Σχεδόν πιστός στη μυθολογία, ο σεναριογράφος σκοτώνει τον Odin κατά τη διάρκεια της Αποκάλυψης (αν και όχι της σκανδιναβικής). Βέβαια, η απεικόνιση του Odin στο Supernatural παρεκκλίνει εμφανώς από την εικόνα που δίνει η μυθολογία στο μονόφθαλμο θεό, αφού ο Odin της σειράς έχει και τα δυο του μάτια. 


 

MJÖLNIR

Στη Σκανδιναβική Μυθολογία, το Mjölnir είναι ένα πανίσχυρο σφυρί και ανήκει στο θεό του κεραυνού, τον Thor. Το Mjölnir περιγράφεται ως ένα από τα πιο τρομερά όπλα, ικανό να ισοπεδώσει βουνά ολάκερα. Όταν ο Thor πετάξει το σφυρί του στον στόχο του, αυτό θα επιστρέψει πίσω στο χέρι του. Ο Thor μπορεί επίσης να δημιουργήσει και να ρίξει κεραυνούς με το Mjölnir. Το σφυρί μπορεί να αναστήσει ανθρώπους ή ζώα, ή ακόμα και να δημιουργήσει ύλη. 

8x02 What's Up, Tiger Mommy? Sam Thor Mjölnir

Στο Supernatural (8×02 What’s Up, Tiger Mommy?) είδαμε το σφυρί του Thor ως αντικείμενο προς αγοραπωλησία σε μια δημοπρασία, οργανωμένη από τον θεό Πλούτο. Ο Sam πιάνει στα χέρια του το Mjölnir και με αυτό σκοτώνει τον θεό Vili.


VILI

Στη Σκανδιναβική Μυθολογία, ο Vili είναι ο αδερφός του θεού Odin, ηγέτη της Asgard. O Odin ήταν ο πατέρας του Thor που κράδαινε το πανίσχυρο σφυρί Mjölnir.

Στο Supernatural (8×02 What’s Up, Tiger Mommy?) o ‘Mr. Vili’  συμμετέχει στη δημοπρασία του Πλούτου, όπου ανταλλάσσει ένα οστό του Ymir και 5/8 παρθένας για το Mjölnir. Ο Sam χρησιμοποιεί το σφυρί για να τον σκοτώσει.


 

YMIR

Στη Σκανδιναβική μυθολογία, ο Ymir ήταν ο ιδρυτής της φυλής των παγωμένων γιγάντων και μια σημαντική μορφή της σκανδιναβικής κοσμολογίας. Είναι πρόγονος των θεών Odin, Vili και VeΟ Odin και οι αδελφοί του σκότωσαν τον Ymir και χρησιμοποίησαν το σώμα του για να δημιουργήσουν τη Midgard (οικουμένη). Η σάρκα του έγινε το χώμα, τα κόκαλά του τα βουνά, τα δόντια του πέτρες. Από τα μαλλιά του φύτρωσαν δέντρα και κάμπιες από τη σάρκα του έγιναν η φυλή των νάνων. Οι θεοί τοποθέτησαν το κρανίο του Ymir στον ουρανό, υποστηριζόμενο από τέσσερις νάνους και τα μυαλά του έγιναν σύννεφα. Το αίμα του γέμισε τις λίμνες και τις θάλασσες. [πηγή]

Στο 8×02 What’s Up, Tiger Mommy? o Vili φαίνεται να κατέχει ένα από τα οστά του Ymir εδώ και αιώνες. Το βγάζει από τη θυρίδα της τράπεζας όπου το φύλαγε για να το ανταλλάξει σε μια δημοπρασία με το Mjölnir.


FENRIR

Ο Fenrir (ή Fenris) είναι ένας γιγάντιος λύκος στη μυθολογία των βορείων λαών. Σύμφωνα με την προφητεία, θα προκαλέσει την πτώση του παλιού κόσμου, που θα αποτελέσει και το τέλος των περισσότερων θεών. Αυτός είναι ο λόγος που οι θεοί τον φοβούνται τόσο πολύ. Δε μπορούν και δεν πρόκειται να τον αφήσουν να κυκλοφορεί ελεύθερος, έτσι τον φέρνουν στην Asgard, όπου και τον αιχμαλωτίζουν. Ωστόσο, σύμφωνα με την προφητεία, ο Fenrir θα καταφέρει να ελευθερωθεί στο Ragnarok που θα καταβροχθίσει τον Odin προτού σκοτωθεί από το γιο του Odin, το Vidar. [πηγή]

Στο επεισόδιο Sharp Teeth του Supernatural είδαμε μια ομάδα λυκανθρώπων να λατρεύουν το θεό Fenris. Τα μέλη αυτής της λατρείας (επονομαζόμενη «Τα σαγόνια του Fenris») βλέπουν το Ragnarok όχι σαν ένα θρύλο, αλλά ως ένα σχέδιο για τον αφανισμό της ανθρωπότητας, αφήνοντας μόνο λυκανθρώπους στον πλανήτη.


LOKI

Αν και δεν ανήκε στους θεούς, ο Loki κατοικούσε μαζί τους στη Valhalla (η κατοικία των σκανδιναβών θεών, που βρισκόταν στην Asgard). Ο Loki ήταν ένας κατώτερος θεός ή -κατ’άλλους- Jottun (φυλή γιγάντων που εξόρισαν οι Æsir από την Asgard), κατεργάρης και πονηρός από τη φύση του, που δημιουργούσε συνέχεια αναστάτωση.  Επειδή είχε δώσει όρκο αίματος με τον Odin, ο αρχηγός των θεών πάντα ήταν επιεικής μαζί του. Συχνά όμως οι θεοί απαιτούσαν να διορθώνει τις κακόβουλες φάρσες του.gabriel snapping fingers

Το Supernatural μας έδωσε μια πρωτότυπη εκδοχή του πονηρού σκανδιναβού θεού. Στη μυθολογία της σειράς, ο Loki δεν ήταν άλλος από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ ο οποίος, απογοητευμένος από την φυγή του Πατέρα του και τη διαμάχη των αδερφών του, Μιχαήλ και Εωσφόρου, φεύγει από τον Παράδεισο και αυτοεξορίζεται στη Γη, όπου ‘μεταμφιέζεται’ στον μπαγαπόντη θεό. Ο Loki/Γαβριήλ παραμένει για αιώνες αμέτοχος στην μάχη του Παραδείσου με την Κόλαση, ώσπου η Αποκάλυψη ξεκινά και αναγκάζεται να διαλέξει στρατόπεδο. Αποφασίζοντας να ταχθεί υπέρ της ανθρωπότητας, έρχεται αντιμέτωπος με τον Εωσφόρο ο οποίος αποδεικνύεται δυνατότερος και (φαινομενικά τουλάχιστον) τον σκοτώνει. Επειδή όμως μιλάμε για τον ‘Μπαγαπόντη’, ποτέ δεν ξέρεις… 😉

ΥΓ Το άρθρο ενδέχεται να εμπλουτιστεί, εάν στο μέλλον υπάρξουν κι άλλες αναφορές της σειράς στη σκανδιναβική μυθολογία

Share, fellow hunter!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrShare on Google+Email this to someone
Amalia

Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δυο πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω τον Dean και τις αναφορές στην ποπ-κουλτούρα!

Top