Review – Supernatural – 12×13 Family Feud

21
7

Review – Supernatural – 12×13 Family Feud

Εντάξει, το περίμενα ότι δύσκολα θα βλέπαμε αυτή τη φορά επεισόδιο αντάξιο της επικούρας της προηγούμενης εβδομάδας, και ειδικά γραμμένο από τους Buckner & Ross-Lemming, οι οποίοι, όπως και να το κάνουμε, περισσότερο φημίζονται ως βυσματίες στη σειρά, παρά για την στιβαρή σεναριογραφία τους. Το επεισόδιο είχε κάμποσα προβληματάκια, έχοντας μηδενικό νεύρο και προσπαθώντας να πει 3-4 ιστορίες παράλληλα, και το αποτέλεσμα ήταν σουποειδές…

Το φάντασμα, ο Gavin και τα δράματα της Κραουλο-οικογένειας…

Ξεκινάμε με το κεντρικό κομμάτι της ιστορίας που είναι ένα φάντασμα. Για να είμαι ειλικρινής, ο φόνος στην αρχή του teaser με έψησε για ωραία συνέχεια, γιατί ήταν απολαυστικά creepy. Τα χέρια του φαντάσματος που έβγαιναν μέσα από το κρεβάτι και σκότωσαν την καημένη τη δασκάλα ήταν από τα πιο τρομακτικά σκηνικά που έχουμε δει στη σειρά. Αυτός ο φόνος στέλνει τους Winchesters σε ένα μουσείο όπου, με τα πολλά και με τα λίγα ανακαλύπτουν ότι το εκδικητικό πνεύμα προέρχεται από το ναυάγιο στο οποίο υποτίθεται θα έπρεπε να έχει πεθάνει ο γιος του Crowley, ο Gavin McLeod. Οι Winchesters βάζουν τη Rowena να εντοπίσει τον εγγονό της για να τους βοηθήσει να καταλάβουν ποιος από τους επιβάτες είναι το φάντασμα. Ο Gavin συνειδητοποιεί ότι είναι η αγαπημένη του Fiona, η οποία ανέβηκε στο καράβι χωρίς αυτόν, και βασανίστηκε άγρια από τους ναύτες, ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες (ακόμα και η δασκάλα της) έκαναν τα στραβά μάτια. Ε, πολύ θέλει να δημιουργηθεί ένα εκδικητικό πνεύμα που σκοτώνει δασκάλες;

Ο Gavin αποφασίζει ότι 3 χρόνια στον 21ο αιώνα ήταν αρκετά και προσφέρεται να γυρίσει πίσω στο παρελθόν (και στο θάνατό του), βάζοντας τα ιστορικά γεγονότα στη θέση τους, και αντιστρέφοντας έτσι όλους τους φόνους που έκανε η Fiona.

Ο Crowley θέλει να σταματήσει το γιο του, αλλά η Rowena τον εμποδίζει από το να κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια. Στο τέλος του αποκαλύπτει ότι το έκανε από εκδίκηση, έστειλε το γιο του πίσω στο παρελθόν, ξέροντας ότι αυτό σημαίνει το θάνατό του, επειδή ο Crowley την είχε αναγκάσει να σκοτώσει τον πολυαγαπημένο της Oskar. (Και αναρωτιόμουν τόσο καιρό που πήγε η παλιά, καλή, «με-νοιάζει-μόνο-το-τομάρι-μου» Rowena; )

Οι παραγωγοί αποφάσισαν να κλείσουν μια σεναριακή τρύπα που είχαν αφήσει από την 9η σεζόν, και αν με ρωτάτε το έκαναν λίγο «περάστε-σκουπίστε-τελειώσατε» . Φάνηκε ότι ο μοναδικός λόγος ύπαρξης αυτού του σκηνικού είναι να ψυχρανθούν (για άλλη μια φορά) οι σχέσεις μεταξύ Crowley/Rowena και να φτάσει ο Βασιλιάς σε τέτοιο ψυχολογικό σημείο που θα κάνει κάποιο λάθος το οποίο θα εκμεταλλευτεί ο Εωσφόρος για να πάρει το πάνω χέρι. (Όχι πως το είχε χάσει ποτέ, άσχετα τι νομίζει ο Κραουλάκος…)

Η Mary και οι Βρετανοί

Ααα, εδώ σκέφτηκα να βάλω εναλλακτικό τίτλο: «Η Κυνηγέσσα και ο Βρετανός γλίτσης«… Ρε σεις, πείτε μου ότι ο σιχαμένος ο Ketch δεν την πέφτει στη Mary για να την κάνει να γυρίσει την πλάτη στα παιδιά της. (2 ή 3 φορές τις είπε να πάνε για πότο, δεν θέλει ρε λίγδη, σταδιάλα!)

Αλλά, κι αυτή η βλαμμένη είχε γλυκαθεί με τα γκατζετάκια και αντί να τους πει όλων εξαρχής ένα βασιλικό «αει σιχτίρ» κάθεται και λέει το ένα ψέμα μετά το άλλο. Δε λέω, είναι γαμάτα τα «παιχνιδάκια» των Βρετανών και κάνουν τη ζωή των κυνηγών πολύ πιο εύκολη, όμως, ρε φιλενάδα, με τι μούτρα λες ψέματα στα παιδιά σου μπροστά στον άλλον; Έχει πέσει πάρα πολύ στα μάτια μου η Mary μετά τα δυο τελευταία επεισόδια. Και προφανώς τώρα έπεσε και στα μάτια των αγοριών της. Μπράβο στους J2 που με τη γλώσσα του σώματος έδειξαν την απογοήτευση και την προδοσία που ένιωσαν τα αδέλφια. Έξυπνη σκηνοθετική ιδέα να κάνει τη σκηνή βουβή για να φαίνεται απλά και μόνο η ένταση των 3 χαρακτήρων εκείνη τη στιγμή. (Σκέφτομαι ότι στο επόμενο επεισόδιο ο Dean θα έχει πάλι μούτρα και θα είναι η μοναδική φορά φέτος που θα έχει απόλυτο δίκιο!)


Η Kelly, το λουσιφεράκι και η Πριγκίπισσα της Κόλασης

Επιτέλους μάθαμε και το φύλο του μωρού, είναι αγόρι! (Πείτε μου ότι θα το πουν και Damien! 😛 ) Και θα το προστατεύει ένας Πρίγκιπας της Κόλασης. Ή μάλλον μια Πριγκίπισσα… Δεν ξέρω για εσάς αλλά η κομπαρσόφατσα που παίζει την Dagon δεν με έπεισε καθόλου. Μια τέτοια δαιμόνισσα χρειάζεται επιβλητική παρουσία, να λέει την κάθε ατάκα και να νιώθεις μια-μια τις τρίχες στο σβέρκο σου να βαράνε προσοχή, όπως με έκανε να νιώσω ο Jerry Trimble Jr. που έπαιξε τον Ramiel. Αυτή εδώ ούτε όταν ανατίναξε δυο αγγέλους δεν με έκανε καν να βλεφαρίσω. Λάθος casting, κατά τη γνώμη μου, αλλά και λάθος σεναριακή επιλογή να εισάγουν μια εκ των δυο εναπομείναντων σούπερ-ντούπερ Πριγκίπων της Κολάσεων στο 3ο sub-plot ενός λησμονήσιμου ημι-αυτοτελούς επεισοδίου. Όσο κάγκελο μας άφησε η αποκάλυψη της ύπαρξης των Πριγκίπων στο προηγούμενο επεισόδιο, τόσο αδιάφορη πέρασε η Dagon σε αυτό…

Ο Εωσφόρος

Και φτάσαμε στο ζουμί της υπόθεσης! Mark Pellegrino, φίλες και φίλοι! Ένα βλέμμα, μια ατάκα, και οι τρίχες στο σβέρκο όχι απλά σηκώνονται, χτυπάνε και παλαμάκια! Ο τύπος γεννήθηκε για να παίξει τον Εωσφόρο, τέλος. Και πολύ χαίρομαι που βρήκαν έστω και αυτόν τον τσαπατσούλικο τρόπο («βρήκαμε το χρησιμοποιημένο παλιό δοχείο σου και το επισκευάσαμε και τώρα έχεις σώμα», γιατί, γιατί… ποιός νοιάζεται για continuity και σεναριακές χαράδρες όταν μιλάμε για ευκαιρία να έχεις τον Pellegrino να παίζει τον Εωσφόρο full-time; ).

Πέρα από την πλάκα (και το φανγκέρλιασμα), όλο αυτό το τεμπέλικο exposition ήταν απαράδεκτο, ο Crowley να εξηγεί στον Εωσφόρο γιατί έχει ξαφνικά το αρχικό του δοχείο. Καλύτερα θα ήταν να έσπαγε τον Τέταρτο Τοίχο και να μας τα έλεγε κατευθείαν στην κάμερα, παρά αυτήν την κλισεδιά. Τεσπα, για να μην λέτε ότι μου έκαναν δώρο τον Pellegrino στην σειρά κι εγώ γκρινιάζω, θα βάλω μια άνω τελεία εδώ και θα περιμένω να δω πως θα εξελιχθεί η φάση.

Από τα λεγόμενα του Crowley, κατάλαβα ότι ο Εωσφόρος είναι αυτή τη στιγμή ‘παγιδευμένος’ στο σώμα του Nick. Το ερώτημα μου είναι όμως, θα αρχίσει το σώμα αυτό να καταρρέει όπως πριν; Αν ναι, δεν αδικώ τον Crowley για το σατανικό (no pun intended) σχέδιο εκδίκησης. Αν όμως ‘διόρθωσαν’ το σώμα έτσι ώστε να αντέχει την ισχύ του Εωσφόρου, τότε ο Crowley είναι τέρμα ηλίθιος γιατί, εκτός από σημάδια αδυναμίας, έδωσε στον Νο1 εχθρό του αυτό που δεν είχε και δεν υπήρχε περίπτωση να βρει (εκτός αν του έλεγε ο Sam το ‘ναι’): σώμα να τον αντέχει!

Όπως και να έχει πάντως, θεωρώ ότι ο Εωσφόρος θα ξεφύγει πάρα πολύ σύντομα από τα δεσμά του και έχω πολλή περιέργεια να δω ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του όταν το καταφέρει… Κάτι μου λέει όμως ότι αυτή η κίνηση δεν θα αρέσει και πολύ στην Kelly…

Βαθμολογία: 6/10

Πώς σας φάνηκε το 12x13 Family Feud;

View Results

Loading ... Loading ...