Review – Supernatural – 14×20 Moriah

Καλύτερα Επεισόδια του Supernatural

Orestis
Orestishttp://supernaturalgreece.gr/
Όλα ξεκίνησαν στις 22/04/11 όταν η απόφαση για ένα ήρεμο blog σχετικά με τη σειρά Supernatural πήρε σάρκα και οστά. Η συνέχεια γνωστή. Πρωτοπορία σε events σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τις αγαπημένες μας σειρές και το Supernaturalgreece.gr είναι πλέον γεγονός. Γίναμε χιλιάδες, γίναμε η πιο όμορφη ιντερνετική οικογένεια. Το 2015 παρευρέθηκα στο συνέδριο της Ρώμης γνωρίζοντας από κοντά το cast του Supernatural.

Αυτό είναι το τελευταίο επεισόδιο της 14ης σεζόν! Το τελευταίο Season Finale στην ιστορία του Supernatural. Και για μια ακόμη χρονιά δεν ξέρω από που να πιάσω και που να τελειώσω αυτό το επεισόδιο. Σοκ, χαρά, δάκρυα σε ένα έπος που μόνο το Supernatural μπορεί να σου δώσει. Ποτέ αυτή η σειρά δεν ήταν καλύτερη όλων. Ήταν πάντα όμως μια από τις πιο ξεχωριστές. #WelcomeToTheEnd

Θα ξεκινήσω αυτό το Review με τις πρώτες μου σκέψεις πριν δω το επεισόδιο. Είχα απογοητευτεί αρκετά από το προηγούμενο. Ήμουν προκατειλημμένος για κάτι όχι σπουδαίο. Φοβόμουν ότι θα ήταν ένα Season Finale, όπως όλα τα άλλα. Δεν με χαλούσε φυσικά, αλλά πίστευα ότι η επόμενη σεζόν θα είναι σαν όλες τις άλλες. Ένας big bad που θα προσπαθήσουν να τον σκοτώσουν (Κενό π.χ. ή Τζακ), χωρίς αρχικά να μπορούνε, και μέχρι το τέλος θα έχει βρεθεί ένας μαγικός τρόπος και οι Winchesters θα θυσιαστούν στο μεγάλο φινάλε. WRONG!!!

Τετάρτη βραδάκι είχα δει και το απόλυτο Avengers: Endgame και όπως καταλαβαίνετε το σοκ μου ήταν μεγάλο. Μια ταινία που σε ανεβάζει στα ύψη και πως να δεις κάτι άλλο μετά απ’αυτό; Θέλεις τον χρόνο σου, όσο να πεις! WRONG #2!!!

ΤΑ ΤΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ

Πάμε τώρα λίγα λόγια για το τι έγινε στο επεισόδιο. Άλλωστε σε αυτό το φινάλε δεν έχει και πολύ νόημα να σας το περιγράψω.

Ο φόβος και τρόμος Jack έχει ξεφύγει από τα “δεσμά” του και φεύγει μακρυά από το καταφύγιο. Ο Ντιν είναι πολύ θυμωμένος, σε σημείο που μας έχει σπάσει τα νεύρα, και θέλει τον Τζακ νεκρό. Αυτό και τίποτε άλλο! Εν αντιθέσει, ο Κας κάνει τα αυτονόητα, αυτό δηλαδή που έπρεπε να κάνουν οι Winchesters από την αρχή, και ψάχνει λύσεις ώστε να μην πεθάνει ο Τζακ. Πρώτη λύση; Να προσπαθήσει να κλείσει τον μικρό στο Κλουβί του Εωσφόρου. Η Κόλαση είναι κλειστή και ο Τσακ κάνει την εμφάνισή του!

Ο… Τζακ όμως φοβάται και ακούει τους ανθρώπους να λένε ψέμματα. Σε ένα πολύ ωραίο σεναριακό τρικ, ο μικρός κάνει τους ανθρώπους να ΜΗΝ ψεύδονται. Ο Θεός είναι εκεί όμως για να σώσει την κατάσταση και ήρθε η ώρα για μια πολύ σοβαρή κουβέντα με τους Winchesters που δεν είχε καμία σχέση με αυτήν της 11ης σεζόν. Αυτή τη φορά είναι κουρασμένοι, διασυρμένοι. Η οικογένειά τους έχει διαλυθεί και πάλι και εκείνος δεν επεμβαίνει πουθενά. Τους δίνει όμως και πάλι μια λύση. Ένα πανίσχυρο όπλο που σκοτώνει το καθετί. Ό,τι συμβεί όμως στο θύμα, θα συμβεί και στον θύτη.

Ο Ντιν πείθεται (και μάλιστα είναι και ο μόνος) και αποφασίζει φυσικά να είναι εκείνος η μεγάλη θυσία. Ο Κας αρνείται πεισματικά και πιστεύει ότι η λύση δεν είναι να πεθάνει ο Τζακ. Ο Σαμ, όμως, νευριάζει με τον αδερφό του. Έχασε την μητέρα του, έχασε τους κυνηγούς που προστάτευε και τώρα θα πρέπει να χάσει τον Τζακ αλλά και τον Ντιν. Η συζήτηση του με τον Τσακ είναι ΟΛΑ τα λεφτά.

O Σαμ, νομίζω, αντιλαμβάνεται ότι ο Θεός δεν είναι τέλειος. Κάτι δεν πάει καλά και τον ψαρεύει σχετικά με τα παράλληλα σύμπαντα. Δεν παίρνει ξεκάθαρη απάντηση στο ότι “είναι τα παράλληλα σύμπαντα κάποιες αποτυχίες βιβλίων του“. Ο Τσακ φαίνεται να απολαμβάνει αυτό το βιβλίο. Το βιβλίο των Winchesters! Η… “αγαπημένη του σειρά”.

Εν τω μεταξύ, ο Τζακ φαίνεται να έχει χάσει όλη του την ψυχή αλλά συνεχίζει να προσπαθεί να πράξει μόνο το σωστό. Δεν σκοτώνει την γιαγιά του, και το όλο στόρι με τον “ψέμα των ανθρώπων” είναι καθαρά θέμα του ότι ήθελε να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Ο Τζακ δεν είναι κακός. Και πηγαίνει στον πραγματικό του πατέρα γι’αυτό, τον Κας. Ο Ντιν, όμως, φτάνει εκεί και είναι έτοιμος να πατήσει την σκανδάλη, την ίδια ώρα που ο Σάμμυ τρέχει για να τον προλάβει. Ο Τσακ είναι εκεί και παρακολουθεί. Όπως ήταν πάντα.

Ο Ντιν δεν απογοητεύει κανέναν, εν τέλη. Ο Τζακ καταλαβαίνει τα λάθη του και θεωρεί ότι το σωστό είναι να πεθάνει. Ο Winchester κατεβάζει το όπλο. Όλα βαίνουν καλώς, όχι όμως για όλους! Μέχρι εκείνη τη στιγμή πίστευα ότι όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο του Τσακ και ότι ήθελε να δει την πίστη του Ντιν ώστε να σταματήσουν όλα και να βοηθήσει τον Τζακ. Δεν μου πέρασε καν από το μυαλό ότι ο Θεός είναι “κακός”. Πίστευα ότι σε όλο το επεισόδιο έπαιζε θέατρο για να κάνει τους Winchesters πιο δυνατούς. Άλλωστε το επεισόδιο λέγεται Moriah, άρα; WRITERS LIE!

Η ανατροπή του αιώνα έρχεται και το… σενάριο του Τσακ αλλάζει χάρις στην ελεύθερη βούληση των ανθρώπων. Ο Θεός παίζει μαζί τους και το βιβλίο του που έχει πάρει σάρκα και οστά “ξεσηκώνεται”. Αλλάζει πορεία και ο Ντιν μας κάνει περήφανους αρνούμενος και την ανάσταση της ίδιας του της μητέρας. O Τσακ επιμένει ότι τα πράγματα πρέπει να γίνουν έτσι ακριβώς. Ο Ντιν να σκοτώνει τον Τζακ και να θυσιάζεται. Και ο Σαμ να επαναφέρει τον Ντιν, και ένας νέος κακός να εμφανίζεται και ξανά και ξανά και ξανά τα ίδια!

Οι Winchesters ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ, ΕΝΑΝΤΙΩΝΟΝΤΑΙ, ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΘΕΟ! Η ιστορία πρέπει να τελειώσει, το κακό να σταματήσει. Δεν μπορεί απλά η ιστορία του να προχωράει σύμφωνα με την δική του θέληση. Τα πιόνια γίνονται βασιλιάδες και ο Θεός διαολοστέλνεται από τον ίδιο τον Ντιν Γουίντσεστερ! O Τσακ νευριάζει και σκοτώνει τον Τζακ, με ένα απλό “snap”! Ο Σαμ σηκώνει το όπλο και πυροβολεί τον Θεό που δεν παθαίνει τίποτα!

Ο Θεός γίνεται εκείνος της… Παλαιάς Διαθήκης και… Welcome to The End! Ο κόσμος βυθίζεται στο σκοτάδι, και σε ρυθμούς “God Was Never On Your Side” ο Τσακ αποφασίζει να φέρει όλες τις ψυχές της Κόλασης στη Γη(!), η Γυναίκα στα Λευκά που είχαμε δει στο πρώτο επεισόδιο της σειράς επανέρχεται, η Bloody Mary και όλα τα φαντάσματα που κατέστρεψαν οι Winchesters! Ζόμπι εμφανίζονται και επιτίθενται στους 3 πρωταγωνιστές που φαίνεται στην τελευταία σκηνή να τους κατασπαράζουν!

Την ίδια ώρα ο Τζακ είναι ξύπνιος(!) στο Κενό, η Κοσμική Οντότητα του χαμογελάει(!) και η Μπίλι από πίσω του τού λέει ότι πρέπει να μιλήσουνε.

Η κοσμική οντότητα χαμογελάει!!

Σκέψεις – Ερωτήματα

Το Season Finale δεν ήταν σαν τα υπόλοιπα της σειράς. Θα έλεγα ότι οι εξελίξεις του μας έδωσαν να καταλάβουμε ότι όλα αλλάζουν. Τα υπόλοιπα φινάλε της σειράς ήταν απλά εξέλιξη της ιστορίας. Τώρα όμως η ιστορία αλλάζει και γυρίζει μπούμεραγκ στον… σεναριογράφο (Τσακ). Ο Θεός τα βάζει με τα δημιουργήματά του. Τι θέλει όμως τώρα; Ποιος ο σκοπός;

Το επεισόδιο ήταν ένα… meta! Πολύ meta! Οι αναφορές έπαιρναν και έδιναν. Οι Winchesters ήταν το κοινό, ο Τσακ οι σεναριογράφοι. Άλλες φορές οι Winchesters ήταν το… γκρινιάρικο(ας τελειώσει επιτέλους η σειρά) κοινό άλλες το πιο… αγαπησιάρικο (βόηθα Τσακ να συνεχίσουμε την ιστορία).

Για πρώτη φορά μετά την 5η σεζόν βλέπω επιτέλους ένα σχέδιο των σεναριογράφων. Δεν πηγαίνουν στα τυφλά, ξέρουν πως θα πάει η επόμενη σεζόν, ξέρουν πως θα τελειώσει το Supernatural. Οι σεναριογράφοι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ απέκτησαν “καρύδια” και έστρεψαν τον Θεό ενάντια στους Winchesters! Διέλυσε καθετί καλό που έκαναν, επανέφερε τα παλιά φαντάσματα, έφερε ζόμπι να τους σκοτώσουν. Δεν τον ενδιαφέρει καν αν θα πεθάνει κόσμος.

Κι αν θέλουμε να το δούμε πιο… γενικά το θέμα; Ο Τσακ πάντα έγραφε μια ιστορία που ήθελε να βλέπει να γίνεται πραγματικότητα. Δεν επενέβαινε ποτέ κι ας γνωρίζαμε ότι πάντα είναι εκεί. Δεν βοήθησε και πολύ τα αδέρφια. Ναι μεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, αλλά θα μπορούσε να εξαλείψει το κακό και να μην έχει 2 ανθρώπους – πιόνια και να παίζει μαζί τους!

To Supernatural άλλαξε μετά από αυτό το επεισόδιο. Εδώ και χρόνια πολλοί άνθρωποι έλεγαν “μα τι άλλο θα δείξουν; Θα τα βάλουν και με τον ίδιο τον Θεό;” Ε ΝΑΙ! Ήρθε η ώρα οι Winchesters να νικήσουν τον ίδιο τον Θεό! Η τελική μάχη ξεκινά. Με τον τρόπο που το πάνε οι σεναριογράφοι, μπορούν να επανέλθουν πολλοί αγαπημένοι χαρακτήρες. Ο Τσακ με κάποιον τρόπο πρέπει να νικηθεί και όλες οι δυνάμεις πρέπει να συμμαχήσουν εναντίον του. Κόλαση, Παράδεισος, Καθαρτήριο, Κενό, Winchesters.

 1. Το θέμα είναι ΠΩΣ τα βάζεις με τον ίδιο τον Θεό;
 2. Πως μπορείς να τον νικήσεις;
 3. Είναι ο Τζακ το κλειδί;
 4. Φοβάται ο Τσακ τον Τζακ όντως; Πάντως τον διέλυσε με ένα απλό χτύπημα δαχτύλων.
 5. Το όπλο του Θεού δεν φαίνεται πάντως να του έκανε και τίποτα!
 6. Θα τολμήσουν οι σεναριογράφοι να σκοτώσουν τον Θεό;
 7. Αν όμως ο ίδιος ο Θεός πεθάνει, ο κόσμος θα αφανιστεί!
 8. Θα επανέλθει στο προσκήνιο και η Αμάρα;
 9. Γιατί χαμογελάει η οντότητα του Κενού;
 10. Έχει κάνει συμφωνία με την Μπίλι;
 11. Θα επαναφέρει ο Θάνατος τον Τζακ και θα είναι το μεγάλο όπλο ενάντια στον Θεό;
 12. Θα δούμε παλιούς χαρακτήρες να επιστρέφουν; Αγγέλους, δαίμονες, τέρατα.
 13. Όλοι εναντίον του Θεού; Κενό, Γαβριήλ, Μιχαήλ, Μπένι, Ρούμπυ, Τζον, Μαίρη, Winchesters, Κας VS Τσακ;
 14. Πως επιβιώνουν από την τελευταία σκηνή οι 3;
 15. Όλα τα κακά που συνέβησαν στους Winchesters φαίνεται να είναι προσχεδιασμένα. Ήταν ο κόσμος και τα αδέρφια παιχνίδια στα χέρια του Θεού;

Ένα επεισόδιο αντάξιο της ιστορίας του Supernatural. #WelcomeToTheEnd

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Latest

More Articles Like This

Μετά από το φινάλε της 14ης σεζόν, το Supernatural άλλαξε ριζικά. Τίποτα δεν θα είναι ίδιο και οι σεναριογράφοι πήραν τα ρίσκα που έπρεπε με την 15η να έχει τεράστιες βάσεις για το απόλυτο κλείσιμο. Review - Supernatural - 14x20 Moriah