Review – Supernatural – 13×10 – Wayward Sisters

47
617

Review – Supernatural – 13×10 – Wayward Sisters

Η αναμονή επιτέλους τελείωσε! Έφτασε η ώρα για τον πιλότο του πιθανού spin-off Wayward Sisters που το fandom μας ζητούσε εδώ και πολύ καιρόΣαν επεισόδιο τα είχε τα θεματάκια του, όπως περίμενα ότι θα έχει, όμως, στο σύνολό του, δεν μπορώ να πω ότι με απογοήτευσε… 

Μετά από ένα φανταστικό «previously on» με υπόκρουση το δυνατό I Am The Fire των Halestorm, ξεκινάμε το επεισόδιο με την Claire σε full-on hunter-mode, να έχει μόλις σώσει ένα κορίτσι από μια αγέλη ανθρωποφάγων λυκανθρώπων, όταν λαμβάνει το τηλεφώνημα από την Jody ότι πρέπει να γυρίσει πίσω γιατί οι Winchesters αγνοούνται. Στο τηλεφώνημα η Jody δεν της λέει κάτι για το όραμα που είχε η Patience όπου την είδε νεκρή – ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε. 

Η επιστροφή στο σπίτι δεν είναι εύκολη για την Claire και το υφάκι της. Θέλει να το παίξει σκληρή και ανεξάρτητη, αλλά μόλις μαθαίνει για το όραμα κλάνει λίγο μέντες. Επειδή όμως είναι αντράκι, τιθασεύει τον φόβο της και ξεκινάει μαζί με τις υπόλοιπες «Wayward Sisters» να βρουν το εγκαταλειμμένο ναυπηγείο όπου βρίσκεται η ρωγμή προς το άλλο σύμπαν, από την οποία μάλιστα βγαίνουν διάφορα τέρατα (που η παραγωγή δανείστηκε από τον κάδο απορριφθέντων του Predator προφανώς). 

Ενόσω μαζεύεται η γυναικεία ομάδα διάσωσης, οι Winchesters έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι από μια κουκουλοφόρο γυναίκα (more on that later) και ετοιμάζονται να γίνουν το δείπνο του τέρατος (θυμάστε, εκείνο στο οποίο ανήκε η πατούσα που γέννησε τόσες θεωρίες στο κλείσιμο του mid-season finale, που όλοι νομίζαμε ότι θα είναι δεινόσαυρος, κούνια που μας κούναγε). 

Στον κόσμο μας, οι Waywards βρίσκονται στο ναυπηγείο όπου τους την έχουν πέσει δεκάδες Predators (working title, μέχρι να τα ονομάσουν οι παραγωγοί) και, για κάποιο ανεξήγητο λόγο, η Jody αφήνει την Claire να μπει στη ρωγμή, μαζί με την Kaia, για να βρουν τους Winchesters. Τα δύο κορίτσια τους βρίσκουν αμέσως (γιατί προφανώς η Kaia είναι προηγμένο μοντέλο ονειροβάτη με ενσωματωμένο GPS) και τρέχουν γρήγορα προς τη ρωγμή που είναι έτοιμη να κλείσει. Κι εκεί που για ένα δευτερόλεπτο φάνηκε ότι ίσως το όραμα της Patience βγει αληθινό και θα ξεμπερδέψουμε μια και καλή από την χαζοξανθιά (χεχε, έλα, πλακίτσα, δεν πέρασε καν από το μυαλό μου), σκάει μύτη η κουκουλοφόρος και πετάει το δόρυ της. Η Kaia διώχνει την Claire από τη μέση και το δόρυ διαπερνά αυτήν, σκοτώνοντάς την ακαριαία! (ΟΟΟΟΟΟΟΟΧΙ!) Η Claire πάει να χιμήξει στην κουκουλοφόρο, αλλά ο Dean την συγκρατεί, και μαζί με τον Sam περνάνε τη ρωγμή λίγα δευτερόλεπτα πριν σφραγίσει. 

Το όραμα της Patience αποδείχθηκε παραπλανητικό και η Claire πήρε ένα σπουδαίο μάθημα στην πορεία, που την έκανε να συνειδητοποιήσει ότι χρειάζεται βοήθεια και πλάνο αν θέλει να επιζήσει. Και κάπως έτσι γεννήθηκαν οι Wayward Sisters: η οικογένειά της, ο «στρατός» της…

Αλλά ευτυχώς, δεν τελειώσαμε εδώ. Το επεισόδιο έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με ένα μυστήριο που ελπίζω να ιντριγκάρει τόσο τους ιθύνοντες του CW όσο ιντρίγκαρε εμένα, και να δώσουν το πράσινο φως στη σειρά να συνεχιστεί για να μάθουμε τι συνέβη. Στο τελευταίο πλάνο βλέπουμε μια νέα ρωγμή να ανοίγει σε διαφορετικό σημείο, στην ευρύτερη περιοχή του Sioux Falls πιθανώς, και από μέσα να βγαίνει η κουκουλοφόρος από το Κακό Μέρος, η οποία μας αποκαλύπτει τη φάτσα της και μένουμε κάγκελο! Για κάποιο λόγο, είναι η Kaia ή έστω κάποια που της μοιάζει. Δίδυμη αδερφή; Εναλλακτική εκδοχή; Αλλαζόμορφος; Let the theories begin!

***

Όπως θα φαντάζεστε, ειδικά αν έχετε διαβάσει παλαιότερες κριτικές μου, το κυριότερο σημείο που δεν μου άρεσε στο επεισόδιο ήταν η εστίαση στην Claire Novak. Και σήμερα συνειδητοποίησα ότι δεν έχω τόσο θέμα με τον χαρακτήρα πια. Μπορεί να ξεκίνησε σαν εκνευριστική, αντιδραστική έφηβη, αλλά εξελίσσεται αξιοπρεπώς, μέσα από παθήματα και μαθήματα. Όμως, η ηθοποιός, δυστυχώς, δεν βοηθάει καθόλου το χαρακτήρα να ανθίσει. Θα το λέω και θα το ξαναλέω, η τύπισσα είναι ΑΤΑΛΑΝΤΗ!! Και πάνε τώρα να μου την κάνουν πρωταγωνίστρια; Αυτή δεν μπορεί να κρατήσει την μπούκλα ίσια, θα μου κρατήσει ολόκληρη σειρά; Πφφφφ… Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι σεναριογράφοι επιμένουν τόσο πολύ στο χαρακτήρα και επένδυσαν τόσο στην Kathryn Newton. Δεν το βλέπουν ότι το κοριτσάκι δεν τραβάει; Ήταν τώρα ηθοποιία αυτό στο σημείο που πεθαίνει η Kaia; Η CGI ρωγμή έπαιζε καλύτερα από αυτήν!

Η Claire φαίνεται λοιπόν ότι θα είναι η πρωταγωνίστρια του spin-off και τα συναισθήματά μου είναι ανάμεικτα (για να μην πω τελείως αρνητικά και με πείτε προκατειλημμένη). Όλα επικεντρώθηκαν γύρω από την Claire: το όραμα της Patience για την Claire, η ανησυχία της Jody για την Claire, η Kaia πέθανε για την Claire (παρεμπιπτόντως, παρατηρήσατε ότι αυτές οι ματιές που αντάλλαξαν εκεί στα σκαλοπάτια ήταν κάτι παραπάνω από φιλικές, έτσι; *wink* *wink*), και το τελευταίο voice-over όπου μας λέει ότι θα παραμείνει για να εκδικηθεί. Χεστ… Γκουχ! Εντάξει, το πιάσατε το νόημα, σταματάω με την γκρίνια για την Claire τώρα. 

Αποτέλεσμα εικόνας για wayward sisters the bad place

Πάμε τώρα σε κανα δυο (τρία) ακόμα πραγματάκια που με χάλασαν στο επεισόδιο. Το ένα ήταν η ταχύτητα που έγιναν όλα. Το πόσο βολικά βρήκαν την Kaia στο νοσοκομείο, το πόσο εύκολα βρήκαν τη ρωγμή, το πόσο ΠΑΝεύκολα έσωσαν τους Winchesters. Όλα ήταν κοινότυπες σεναριακές εξελίξεις κι έγιναν διαδικαστικά, στα πλαίσια του backdoor πιλότου και δεν υπήρχε καμία αγωνία. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να φροντίσουν να είναι διπλό το επεισόδιο και να περάσουν τα κορίτσια λίγο περισσότερο χρόνο στο Κακό Μέρος ψάχνοντας τους Winchesters. Αυτό θα έδινε περισσότερο χρόνο σε όλους τους χαρακτήρες, χωρισμένους στα δυο σύμπαντα, να αναπτυχθούν και να εξηγηθεί καλύτερα το πως κολλάνε μεταξύ τους. 

Ένα ακόμη πράγμα που με χάλασε, είναι το γιγάντιο τέρας του Κακού Μέρους. Τι χάλι μαύρο ήταν αυτό; Λέγαμε τόσο καιρό ότι ένας δεινόσαυρος θα ήταν κακή σεναριακή εξέλιξη, αλλά αυτό το κακοχυμένο CGI ήταν το κάτι άλλο! Godgilla από τα LIDL; Καλύτερα να μην το είχανε δείξει ποτέ! Θα διατηρούνταν το μυστήριο και ο τρόμος. Τώρα απλά γέλασα με το πόσο άσχημα δοσμένο ήταν στην οθόνη. Και υπάρχει και περίπτωση να το ξαναδούμε; Πω, ρε φίλε…

Κι ένα τελευταίο που με χάλασε, σε μικρότερο βαθμό βέβαια, είναι η φαινομενική έλλειψη χημείας των χαρακτήρων. Γενικά, υπήρχε μια αμηχανία που δεν μπόρεσα να διακρίνω αν ήταν επιτηδευμένη σκηνοθετικά (επειδή όντως οι χαρακτηρες δεν γνωρίζονται) ή αν φταίει η ιλιγγιώδης ταχύτητα του επεισοδίου που προανέφερα, ή η έλλειψη ταλέντου από κάποιες συγκεκριμένες ηθοποιούς (ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε)… Στον αντίποδα, σε δυο σκηνές εμφανίστηκαν οι Winchesters και εκεί είναι βασανιστικά προφανής η διαφορά στη χημεία! Στη σκηνή με τις σαύρες ξεκαρδίστηκα. Αυτά είναι, τους βγαίνει αβίαστα η κάθε ατάκα και το όλο θέμα δεν φαίνεται στημένο. Το υπόλοιπο επεισόδιο είχε αυτό το πρόβλημα. Ίσως -λέω ίσως- διορθωθεί στην πορεία αυτό και δέσουν τα κορίτσια μεταξύ τους όσο προχωράει η ιστορία τους. 

Πάμε τώρα στα θετικά του επεισοδίου, γιατί σας πήρα από τα μούτρα με τις γκρίνιες και θα νομίζετε ότι δεν μου άρεσε καθόλου. Μου άρεσε αρκετά ώστε να θέλω να γίνει σειρά. Όλα τα τέρατα που απελευθερώθηκαν από τη ρωγμή (υπονοήθηκε ότι δεν είναι μόνο αυτά που είδαμε), θα καλύψουν επαρκώς πιστεύω το κεντρικό storyarc μιας πιθανής 1ης σεζόν, που θα μας εμβαθύνει και στις σχέσεις των χαρακτήρων. Θέλω να δω την Jody να ηγείται, και την Donna να είναι η σοφή (και κωμική) συμβουλάτοράς της. Θέλω να δω την Patience να μεταμορφώνεται από ντελικάτο κοριτσάκι των βορείων προαστίων σε ικανή κυνηγό. Μέχρι και την Claire θέλω να δω, ρε φίλε, να μετατρέπεται από σπαστικό αγρίμι σε γυναίκα. Και, φυσικά, θέλω να δω τι παίζει με αυτήν την σωσία της Kaia. Θα είναι αυτή η κακιά της 1ης σεζόν; Θα αναστηθεί με κάποιον τρόπο η αληθινή Kaia; (Κρίμα πάντως θα είναι αν χαράμισαν ένα ταλέντο σαν την Yadira Guevara-Prip κι έναν τέτοιο χαρακτήρα για 2-3 εμφανίσεις.) Η μόνη που δεν με πολυενδιαφέρει να δω είναι η Alex. Την βρίσκω πολύ βαρετή για να την αντιπαθήσω. Όπως κάθε φορά, ήταν εντελώς αδιάφορη η παρουσία της. Και να μην υπήρχε δεν θα άλλαζε απολύτως τίποτα στο επεισόδιο. Μακάρι στο spin-off να της βρουν κάτι να κάνει, αλλιώς θα την έχουμε να σέρνεται, απλά για να γεμίζει τα πλάνα.

Ένα άλλο θετικό του επεισοδίου, ήταν η δυνατή σκηνοθεσία του Phil Sgriccia. Πλάνα από γερανό ΚΑΙ drone (!), γρήγορο μοντάζ, έξυπνες γωνίες λήψης, ο σκηνοθέτης έδωσε πολλούς πόντους στο -κατά τόπους- άνευρο σενάριο των Robert Berens & Andrew Dabb

Τον φοβόμουν πολύ αυτόν τον πιλότο, φοβόμουν ότι θα χρειαστεί πάλι να προτάξω την αισιοδοξία μου για να υπερασπιστώ τις δυνατότητες που έχει, αλλά πραγματικά δεν νομίζω ότι χρειάζεται. Μπορεί να μην ήταν φανταστικός (κανείς δεν νομίζω να το περίμενε αυτό, ειδικά μετά το φιάσκο του Bloodlines), αλλά θεωρώ ότι έθεσε επαρκείς βάσεις για μια συγκρατημένα ενδιαφέρουσα συνέχεια. Συνεχίζω να πιστεύω ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να κρατηθεί η σειρά χωρίς τα αδέρφια, και ειδικά αν χρειαστεί να μείνει μόνη της στον αέρα (αν όντως ισχύσουν οι φήμες και ολοκληρωθεί το Supernatural του χρόνου). Ο πιλότος δεν με έπεισε πλήρως στο ότι πρόκειται για μια μακροπρόθεσμα βιώσιμη ιδέα, που όχι μόνο μπορεί να βγάλει μια full-season 22-23 επεισοδίων (αυτό θεωρώ το έχει), αλλά μπορεί και να συνεχίσει χωρίς τα δεκανίκια της αδερφής-σειράς για πολλές σεζόν ακόμη. Το μέλλον των Waywards είναι σαφώς αβέβαιο. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια του καναλιού, κι ας ελπίσουμε ότι θα είναι λαμπρό – ή έστω αχνοφωτεινό… 

Ρίξτε τα… αστεράκια σας στο ‘user rating’ και αφήστε τα δικά σας σχόλια παρακάτω. Εσάς πως σας φάνηκε ο πιλότος; Θωρείτε ότι είναι βιώσιμο αυτό το spin-off;