Βρίσκεστε Εδώ
Αρχική Σελίδα > Supernatural > Seasons > Supernatural Ιστορία | Αγιασμένο νερό

Supernatural Ιστορία | Αγιασμένο νερό

Το αγιασμένο νερό (επίσης γνωστό ως ‘αγιασμός’ ή ‘αγίασμα’) είναι νερό που έχει ευλογήσει κάποιος κληρικός ή οποιοσδήποτε θρησκευτικός εκπρόσωπος. Η χρήση του για τον εξαγνισμό σωματικό και/ή πνευματικό (πχ. πριν τη βάφτιση) είναι κοινό στοιχείο πολλών θρησκειών, από τον Χριστιανισμό μέχρι τον Σιχισμό. Η χρήση του αγιασμού ως μυστηριακό μέσον προστασίας ενάντια στο κακό, συναντάται στο Χριστιανισμό, κυρίως στους Αγγλικανούς και τους Ρωμαιοκαθολικούς.

Αυτό το τελευταίο χαρακτηριστικό έχουν εκμεταλλευτεί και οι σεναριογράφοι του Supernatural, όπου ο αγιασμός είναι το βασικότερο εργαλείο για την ταυτοποίηση, αλλά και την αντιμετώπιση, δαιμόνων. Το να ρίξεις αγιασμένο νερό στο δέρμα κάποιου είναι ένα εύκολο τεστ για να καταλάβεις αν είναι δαιμονισμένος. Ο αγιασμός καίει και απωθεί τους περισσότερους δαίμονες – οι πιο δυνατοί φαίνεται να έχουν ανοσία, ή έστω μεγαλύτερη ανοχή. 

Τα αποτελέσματα της ρίψης αγιασμού σε έναν δαίμονα.

Αγιασμένο νερό στο Supernatural μπορεί να δημιουργήσει ο καθένας (όχι μόνο ιερέας), με τη χρήση ενός ροζαρίου και της κατάλληλης ψαλμωδίας στα λατινικά:  

«Exorcizo te creature acquae in nomine Deo, patris omnipotentis et in virtute Spiritu Sancti.»

Η μετάφραση στα ελληνικά έχει ως εξής: «Σε εξορκίζω, πλάσμα του νερού, στο όνομα του Θεού, του παντοδύναμου πατέρα, και της αρετής του Αγίου Πνεύματος.» Το απόσπασμα είναι δημιούργημα των σεναριογράφων, που έκοψαν κι έραψαν, για τις ανάγκες της σειράς, τον πρωτότυπο ύμνο που χρησιμοποιείται στην Καθολική Εκκλησία για να ευλογηθεί το νερό, ο οποίος έχει ως εξής:

Exorcizo te, creatura aquæ, in nomine Dei Patris omnipotentis, et in nomine Jesu Christi, Filii ejus Domini nostri, et in virtute Spiritus Sancti: ut fias aqua exorcizata ad effugandam omnem potestatem inimici, et ipsum inimicum eradicare et explantare valeas cum angelis suis apostaticis, per virtutem ejusdem Domini nostri Jesu Christ: qui venturus est judicare vivos et mortuos et sæculum per ignem. Deus, qui ad salutem humani generis maxima quæque sacramenta in aquarum substantia condidisti: adesto propitius invocationibus nostris, et elemento huic, multimodis purificationibus præparato, virtutem tuæ benedictionis infunde; ut creatura tua, mysteriis tuis serviens, ad abigendos dæmones morbosque pellendos divinæ gratiæ sumat effectum; ut quidquid in domibus vel in locis fidelium hæc unda resperserit careat omni immunditia, liberetur a noxa. Non illic resideat spiritus pestilens, non aura corrumpens: discedant omnes insidiæ latentis inimici; et si quid est quod aut incolumitati habitantium invidet aut quieti, aspersione hujus aquæ effugiat: ut salubritas, per invocationem sancti tui nominis expetita, ab omnibus sit impugnationibus defensa. Per Dominum, amen.

1x21 Salvation John blessing the water holy
Ο John Winchester ευλογεί μια δεξαμενή νερού (1×21 Salvation).

Παρά τη χρήση του ρήματος «exorcizo» (= εξορκίζω), προφανώς δεν έχουμε να κάνουμε με κανονικό εξορκισμό, αλλά για μια ευλογία/προσευχή, καθώς δεν υπάρχει όντως κάποιο πλάσμα μέσα στο νερό που πρέπει να εξορκιστεί. Τα λόγια της προσευχής ευλογούν το νερό και του δίνουν δύναμη ενάντια στους δαίμονες.

Έχουμε ακούσει κάποιες φορές τον Dean να αποκαλεί τον αγιασμό ως «Jesus Juice«, δηλαδή «χυμό του Ιησού». 

ΠΗΓΗ

Share, fellow hunter!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrShare on Google+Email this to someone
Amalia

Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δυο πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω τον Dean και τις αναφορές στην ποπ-κουλτούρα!

  • Μαρία

    Πάντως κι εδώ (στην Ελλάδα) κάθε πρωτομηνιά μπορεί ο καθένας να πάρει αγιασμό από την εκκλησία και να ραντίσει το σπίτι και τους ενοίκους του. Επίσης στις 5 Ιανουρίου είναι της Πρωτάγιασης, όπου εάν θέλει κάποιος προσκαλεί στο σπίτι ιερέα και ραντίζει το σπίτι με αγιασμό.

    • ncis merlin like

      Αλήθεια; 😮 Ρε, κοιτά τι μαθαίνεις όσο ζεις…

Top