Αφιέρωμα: Ντην και Μιχαήλ

Άνθρωποι και Αρχάγγελοι

0
730

Michael: And you think you know better than my father? One unimportant little man. What makes you think you get to choose?

Μιχαήλ και Ντην. Ένας αρχάγγελος και ένας κυνηγός. Ένα ουράνιο δημιούργημα και ένα ανθρώπινο ον. Δύο πλάσματα τόσο διαφορετικά στην καταγωγή αλλά δεμένα σε ένα κοινό μέλλον. Δεν είναι ωστόσο τυχαίο ότι ο Ντην έχει επιλεγεί για να γίνει το δοχείο του Πρίγκιπα των Σεραφείμ. Υπάρχουν στοιχεία που τους δένουν στην ίδια μοίρα αλλά και στοιχεία που δείχνουν πόσο διαφορετικά όντα είναι.

Dean: But the way I see it, Dad’s given us a job to do and I intend to do it.

Michael: I’m sorry. I-I can’t do that. I’m a good son, and I have my orders.

Αρχικά, και οι δύο είναι οι μεγάλοι αδερφοί της οικογένειας, που δεν διστάζουν να πάρουν τα ηνία, από τη στιγμή που ο πατέρας τους δεν είναι παρών. Δυναμικές παρουσίες αλλά και τραγικές φιγούρες αφού φέρνουν στον ώμο τους το βάρος του “καλού γιου”. Υπακούουν στις εντολές του πατέρα τους χωρίς δεύτερη σκέψη και κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν την αποδοχή του και να αποδείξουν την αφοσίωσή τους σε αυτόν. Ο Ντην παίρνει ακούσια το ρόλο του προστάτη του μικρού αδερφού του και θυσιάζει τα προσωπικά του όνειρα για να υπερασπιστεί την οικογένειά του υπηρετώντας τα θέλω του πατέρα του. Ο Μιχαήλ από την άλλη, βοηθάει χωρίς αντιρρήσεις τον Θεό να κλειδώσει το Σκοτάδι μακριά από την ανθρωπότητα. Είναι άραγε τυχαίο το γεγονός ότι ο Μιχαήλ έχει ιδιαίτερη σχέση με τον Εωσφόρο, όπως και ο Ντην με τον Σαμ, το αληθινό δοχείο του έκπτωτου αρχαγγέλου; Ενώ, όμως, τα “μικρότερα” αδέρφια έχουν μια …αναρχική διάθεση αμφισβητώντας τις πατρικές αποφάσεις, οι μεγάλοι αδερφοί μένουν πιστοί στις εντολές του πατέρα.

Dean: Why is it my job to save these people? Why do I have to be some kind of hero? What about us, huh? Mom’s not allowed to live her life, Sammy’s not allowed to get married. Why do we have to sacrifice everything, Dad?!

Ωστόσο, ενώ ο Ντην παλεύει να σώσει τον αδερφό του και δεν τον εγκαταλείπει ακόμη κι όταν αυτός τον απογοητεύει (σχέση Σαμ με Ρούμπυ), ο Μιχαήλ δεν διστάζει να προκαλέσει τον Εωσφόρο σε μια τελική αναμέτρηση για να τον εξοντώσει ώστε να ξαναχτίσει έναν νέο παράδεισο στη γη. Όταν ο Ντην νιώθει προδομένος από τον Σαμ, δυσκολεύεται να επιλέξει διαφορετικούς δρόμους κι όποτε το έκανε στο τέλος η αδερφική αγάπη τους ένωνε ξανά. Ο Μιχαήλ, ως στρατιώτης του Θεού, δεν μπορεί εύκολα να διαχειριστεί το θυμό του για τον Εωσφόρο, στον οποίο καταλογίζει ότι είναι υπεύθυνος για την απουσία του πατέρα του. Ο πιστός γιος του Θεού έχει ήδη αποφασίσει ότι ο Εωσφόρος είναι ένα τέρας, που πρέπει να εξολοθρευτεί, ενώ ο Ντην όταν αντιμετώπιζε τον  Σαμ είτε τη στιγμή, που είχε δαιμονιστεί είτε τη στιγμή, που είχε χάσει την ψυχή του, δεν τον καταδίκασε σαν ένα τέρας προς εξόντωση.

Dean: As long as I’m around, nothing bad is gonna happen to you.

Michael: You’re a monster, Lucifer. And I have to kill you.

Μέσα από τον απόλυτο χαρακτήρα τους, ξέρουν να συγχωρούν και να είναι μεγαλόψυχοι με τους συγγενείς τους. Και ο Ντην αγαπάει υπερβολικά τον μικρό αδερφό του ακόμα κι όταν αυτός στεκόταν απέναντί του έχοντας χάσει την ψυχή του. Αλλά και ο Μιχαήλ αντιμετώπισε με γενναιοδωρία τον Ούριελ και τον Ζαχαρία, ακόμη κι όταν είχαν αποτύχει να πείσουν τον Ντην να αποδεχτεί ότι ήταν το δοχείο του, λέγοντας πως δεν έχει πρόθεση να σκοτώνει τα αδέρφια του. Όμως, η λέξη “μεγαλοψυχία” μεταφράζεται διαφορετικά για τους δύο πρωταγωνιστές. Στην αγγελική version  ακολουθείται από την αλαζονεία ενός υπέρτατου ουράνιου πλάσματος, που δεν δίστασε να σκοτώσει την Άννα Μίλτον, η οποία στεκόταν εμπόδιο στα σχέδιά του. Στην ανθρώπινη version, η μεγαλοψυχία συνοδεύεται από την αυτοθυσία ενός ανθρώπου, ο οποίος δεν φοβάται να διαπραγματευτεί με τον Θάνατο προκειμένου να σώσει άλλους ή να δει το καλό ακόμη και σε πλάσματα υπερφυσικά (Μπένυ, Μάγδα).

Dean: You always have a choice. You can either roll over and die, or you can keep fighting. No matter what.

Ωστόσο, και οι δύο είναι επίμονοι και ανελέητοι απέναντι σε οποιονδήποτε απειλεί το status quo της οικογένειάς τους, γεγονός που τους οδηγεί ακόμα και σε ακραίες επιλογές. Ο Ντην έχει θυσιάσει την ψυχή του για να σώσει τον Σαμ αλλά και ο Μιχαήλ έχει επιλέξει την Αποκάλυψη για να αντιμετωπίσει τον Εωσφόρο. Σίγουρο είναι πως και οι δύο έχουν ατρόμητο χαρακτήρα και έρχονται στο προσκήνιο ως βασικοί πρωταγωνιστές αψηφώντας τον κίνδυνο όταν η υπερβολική αυτοπεποίθηση τους τυφλώνει το μυαλό. Και οι δυο επιθυμούν να νικήσουν το κακό υπέρ της ανθρωπότητας αλλά ενώ ο Μιχαήλ θεωρεί ότι θα το πετύχει με την καταστροφή και την αναγέννηση του κόσμου, ο Ντην μάχεται για να σώσει τους ανθρώπους από την Αποκάλυψη.

Michael: You can’t fight city hall.

Υπάρχει, όμως, μια μεγάλη διαφορά ανάμεσά στους δύο αυτές φιγούρες που οι δρόμοι τους είναι μοιραίο να συναντηθούν: η ελεύθερη βούληση. Ο Μιχαήλ είναι τόσο εμμονικός να αποδείξει πως ακολουθεί πιστά το σχέδιο του Θεού και δεν αλλάζει διαδρομή αλλά μένει εγκλωβισμένος στον στόχο, που ο ίδιος θεωρεί ότι είναι ο σωστός. Από την άλλη, ο Ντην, επιβεβαιώνει πως ο Θεός έδωσε στους ανθρώπους την ελευθερία επιλογής ακολουθώντας έναν δρόμο, που ο ίδιος χαράζει ενάντια σε όλες τις αρνητικές προβλέψεις και τα δυσοίωνα προγνωστικά. Αντιστέκεται στην μοίρα και απελευθερώνεται από την τυφλή υπακοή σε κάτι που οι άλλοι μπορεί να θεωρούν ότι είναι το λογικό και το σωστό.

Ο Μιχαήλ υποτάσσει τους αγγέλους με το αυστηρό και σκληρό πρόσωπο του Αρχαγγέλου, όπως τον Ζαχαρία, τότε που κυνηγούσε επίμονα να εξασφαλίσει την συναίνεση του Ντην ώστε να τον χρησιμοποιήσει ως ξίφος του ενάντια στην δύναμη του Εωσφόρου. Ο Ντην ενώ κι εκείνος στην αρχή επιβάλλει έναν τρόπο ζωής στον Σαμ, σταδιακά μαθαίνει να ακούει και την φωνή της λογικής του μικρότερου αδερφού ή τουλάχιστον να την λαμβάνει υπόψη του.

Michael: Sam! It’s not gonna end this way! I have to fight my brother, Sam! Here and now! It’s my destiny!

Ο Ντην πιστεύει πως το πεπρωμένο του είναι να προασπίζεται την ασφάλεια των συνανθρώπων του από καθετί δαιμονικό και σκοτεινό ενώ ο Μιχαήλ είναι πεπεισμένος ότι το δικό του πεπρωμένο ταυτίζεται με την νίκη του ενάντια στον Εωσφόρο εδραιώνοντας μια νέα τάξη πραγμάτων στον κόσμο, που θεωρεί πως συνάδει με τα σχέδια του πατέρα του για την ανθρωπότητα.

Όσο για τον μετα-αποκαλυπτικό Μιχαήλ, είναι μια στρεβλωμένη εικόνα του Αρχαγγέλου, που θεωρεί πως δίκαια έχει πάρει τη θέση του πατέρα του τώρα που εκείνος απουσιάζει. Δεν δείχνει κανένα σεβασμό τους ανθρώπους και με απόλυτο τρόπο έχει εδραιώσει μια τυραννική εξουσία αγγέλων. Ο Ντην δεν έχει κανένα κοινό στοιχείο με αυτή την μετα-αποκαλυπτική εικόνα του Μιχαήλ αν και θα λυγίσει μπροστά στην απειλή της επικράτησης του Εωσφόρου επιτρέποντας στον Αρχάγγελο να τον χρησιμοποιήσει ως το ανθρώπινο δοχείο του επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητα και την τόλμη του χαρακτήρα του. Ελπίζουμε πως ο Ντην, που ξέρει να είναι μαχητής, θα σπάσει τα δεσμά της αρχαγγελικής κατοχής. Το σίγουρο είναι πως η πορεία του Μιχαήλ και του Ντην δεν είναι παράλληλη.

Michael: And you think you know better than my father? The one unimportant little man. What makes you think you get to choose?
Dean: Because I got to believe that I can choose what I do with my… unimportant little life.

 

 

 

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια