12×08 LOTUS | Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα

7
1

Το Supernatural είναι μια σειρά με πολλές meta-αναφορές στην ποπ-κουλτούρα. Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν ατάκες ή καταστάσεις που παραπέμπουν σε ταινίες, άλλες τηλεοπτικές σειρές, σε διάσημους καλλιτέχνες, ακόμα και σε ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα, και στη λαογραφία του πλανήτη όλου. Πάμε να δούμε τις αναφορές του 8ου επεισοδίου της 12ης σεζόν:

LOTUS Lucifer Rooney

Ο τίτλος του επεισοδίου, αν και αρχικά νομίσαμε ότι παραπέμπει στον λωτό και τις μυθολογικές του προεκτάσεις, τελικά, βλέποντας το επεισόδιο, καταλάβαμε ότι είναι λογοπαίγνιο του ακρωνυμίου «POTUS» που σημαίνει «President of the United States» (= Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών). Άρα, «LOTUS» = Lucifer of the United States. (Έξυπνη τιτλοδότηση!) Μάλιστα, τη λέξη την αναφέρει και ο ίδιος ο Dean σε κάποια σημείο.


Castiel: I agree with Agent Zappa.

Αναφορά στον μουσικό Frank Zappa.


Sam: Lucifer doesn’t like being messed with. I guess when the archbishop’s priests figured out he was possessed, they tried to keep it quiet, do an an exorcism. I mean not that it would have worked. Lucifer blew town, but not before he slaughtered the entire staff. So, we were on the right trail. Where’s it go now?
Dean: I don’t know. Who won the Nobel Peace Prize? Why don’t we start there?

Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είναι ένα από τα πέντε Βραβεία Νόμπελ, που θεσπίστηκαν από τον Σουηδό βιομήχανο και εφευρέτη Άλφρεντ Νόμπελ. Με βάση τη διαθήκη του Νόμπελ το βραβείο αυτό πρέπει να δίνεται «στο πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση ή τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών». Το 2016 (η χρονιά που υποτίθεται ότι διαδραματίζεται το επεισόδιο), το βραβείο απονεμήθηκε στον Κολομβιανό Πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος «για τις αποφασιστικές προσπάθειες του να φέρει τέλος στον άνω των 50 ετών εμφύλιο πόλεμο στη χώρα, ο οποίος έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 220.000 Κολομβιανούς και τον εκτοπισμό σχεδόν 6 εκατομμυρίων ανθρώπων.» [πηγή]


Dean: We’ll look around, and if it is Lucifer we’ll call the rest of the Scooby Gang.

Το Supernatural κάνει αναφορά στην «Συμμορία Scooby» που ήταν το παρατσούκλι της ομάδας της Buffy Summers και των συμμάχων της στην εμβληματική τηλεοπτική σειρά φαντασίας Buffy the Vampire Slayer. Η ονομασία εκείνη ήταν κι αυτή με τη σειρά της αναφορά στην ομάδα των νεαρών ντετέκτιβ (και του σκύλου τους ονόματι Scooby) από τη σειρά κινουμένων σχεδίων Scooby-Doo, Where Are You!, που γέννησε ένα εκτενές franchise με spin-offs, reboots και ταινίες.


Castiel: Well, at lest he’ll be outside of the mansion.
Sam: Yeah, guarded like the Hope Diamond.

Το Διαμάντι Hope είναι ένας από τους πιο διάσημους πολύτιμους λίθους στον κόσμο, και ζυγίζει 45,52 καράτια.


Sam: Do we have a plan?
Dean: Impeach LOTUS and find Rosemary’s baby.

Ο πολιτικός όρος «impeachment» (στα ελληνικά: ‘μομφή‘) είναι η διαδικασία με την οποία το Κογκρέσο καθαιρεί τον Πρόεδρο των ΗΠΑ από το αξίωμά του, σύμφωνα με το αμερικανικό σύνταγμα. [πηγή]

Το Μωρό της Ρόζμαρι (Rosemary’s Baby ο πρωτότυπος τίτλος) είναι μια διάσημη ταινία τρόμου του 1968 για μια γυναίκα που γεννά το γιο του Σατανά. 


Sam: I hung up.
Mr. Ketch: Yes you did. Which made Mr. Davies think you’re in trouble. Which you were. So he rings me. Bing-bang-boom, meet Bob, he’s your uncle. Oh, and um, you’re welcome.

Η έκφραση «Bob’s your uncle» (= ο Bob είναι θείος σου) προέρχεται από τη βρετανική αργκό και σημαίνει «όλα θα πάνε καλά».


Lucifer: I grant a full pardon to… Charles Manson.

Ο Charles Manson είναι ένας Αμερικανός εγκληματίας και αρχηγός της λεγόμενης ‘Οικογένειας Μάνσον’. Το πιο διάσημο έγκλημά του ήταν η ενορχήστρωση του βάναυσου φόνου της ηθοποιού Sharon Tate και των φίλων της το 1969. [πηγή]


Στην αρχή του επεισοδίου, καθώς ο Lucifer περπατά στο διάδρομο της αρχιεπισκοπής μέσα στο κυριευμένο σώμα του αρχιεπισκόπου, οι σταυροί που κοσμούν τους τοίχους αρχίζουν να αναποδογυρίζουν. Ένας ανάποδος σταυρός (ή αλλιώς Σταυρός του Αγίου Πέτρου) ήταν αρχικά χριστιανικό σύμβολο, αλλά συνδέθηκε πιο πρόσφατα με την αντι-χριστιανική κουλτούρα, χάρη σε ταινίες τρόμου, όπως το προαναφερθέν Μωρό της Ρόζμαρι, και Η Προφητεία, το Annabelle, το Paranormal Activity, κλπ… [πηγή]Δείτε επίσης:

Τα τραγούδια του επεισοδίου – εδώ