Αφιέρωμα | Οι αναφορές του Supernatural στο The Shining

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Από όλες τις ταινίες και τις σειρές στις οποίες έχουν κάνει αναφορά οι σεναριογράφοι του Supernatural, το The Shining (επίσης γνωστό στα ελληνικά ως ‘Η Λάμψη‘) είναι δεύτερο στη λίστα με τις περισσότερες αναφορές. (Αν αναρωτιέστε ποιο είναι πρώτο, πατήστε εδώ! 😉 )

Πάμε όμως να πούμε λίγα λόγια για τη θρυλική ταινία του Stanley Kubrick, για όσους είναι πολλοί μικροί για να την ξέρουν (μεταξύ μας, η ηλικία δεν σας δικαιολογεί). Το The Shining του 1980 ήταν βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Stephen King, με πρωταγωνιστή τον Jack Nicholson στο ρόλο του βασανισμένου συγγραφέα Jack Torrance. Ο Jack έχει πάρει την οικογένειά του (τη γυναίκα και τον μικρό γιο του) σε ένα απομονωμένο ξενοδοχείο όπου δουλεύει ως επιστάτης, ενώ παράλληλα πασχίζει να ολοκληρώσει το μυθιστόρημά του. Ο γιος του ο Danny βλέπει ανατριχιαστικά οράματα του παρελθόντος και συνταρακτικά μελλοντικά γεγονότα στο ξενοδοχείο. Το χάρισμα του μικρού ονομάζεται “λάμψη”, εξου και ο τίτλος. Μια υπερφυσική παρουσία επηρεάζει τον Jack, ο οποίος τρελαίνεται σιγά-σιγά και στρέφεται ενάντια στην οικογένειά του.

  • Υπάρχει επίσης μια δεύτερη προσαρμογή του έργου του King, η μίνι-σειρά The Shining (1997), η οποία μπορεί να είχε την έγκριση του συγγραφέα, αλλά δεν έφτασε ούτε σε επιτυχία ούτε σε ποιότητα το horror-αριστούργημα του Kubrick.
  • To 2012 γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ με τίτλο Room 237 το οποίο εξερευνά τα κρυμμένα νοήματα και τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την ταινία του Kubrick. 

Πάμε τώρα να δούμε μια-μια τις αναφορές που έχει κάνει το Supernatural στο The Shining:

1×09 Home

O Dean κάνει αναφορά στον Danny της Λάμψης όταν ο Sam του αποκαλύπτει ότι βλέπει προμηνύματα για το μέλλον:

Dean: I mean, first you tell me that you’ve got the Shining? And then you tell me that I’ve gotta go back home?


1×10 Asylum

Ο Dean αναφέρει τη Λάμψη κάνοντας θεωρίες για το τι μπορείς να συνέβη στους ανθρώπους που πέρασαν έστω και λίγο χρόνο στο στοιχειωμένο Άσυλο Roosevelt:

Dean: Spirits driving them insane. Kind of like my man Jack in The Shining.

(Για τις υπόλοιπες αναφορές του επεισοδίου στην ποπ-κουλτούρα πατήστε εδώ)


1x18 Something Wicked

Η ηλικιωμένη γυναίκα στο νοσοκομείο μένει στο δωμάτιο 237. Στη Λάμψη, το δωμάτιο 237 είναι είναι ένα μυστηριώδες δωμάτιο όπου ο Jack συναντά το φάντασμα μιας νεαρής γυναίκας που μεταμορφώνεται σε γριά.


2×01 In My Time of Dying

Στο μεγάφωνο του νοσοκομείου ο Dean ακούει την ανακοίνωση: “Καλείται ο Δρ. Kripke στο δωμάτιο 237“. Προφανής αναφορά στον δημιουργό του Supernatural και στο προαναφερθέν δωμάτιο 237 από τη Λάμψη.

(Για τις υπόλοιπες αναφορές του επεισοδίου στην ποπ-κουλτούρα πατήστε εδώ)


2×07 The Usual Suspects

Ο Dean κάνει αναφορά στο The Shining δυο φορές κατά τη διάρκεια του επεισοδίου:

Κατά τη διάρκεια της ‘ομολογίας’ του στους αστυνομικούς o Dean αναφέρει μηνύματα από πνεύματα που είναι ανακατεμένα σαν αναγραμματισμοί, και δίνει ως παράδειγμα το ‘redrum‘, αναγραμματισμός της λέξης ‘murder’ (=φόνος) που εμφανίζεται στο The Shining.

Όταν ο Dean κι ο Sam κοιτάνε μια εκτυπωμένη σελίδα με τη λέξη ‘danashulps‘ γραμμένη παντού, ο Dean λέει “All work and no play makes Jack a dull boy,” ως αναφορά στη διάσημη ατάκα από τη Λάμψη την οποία έχει τυπογραφήσει ο χαρακτήρας του Jack Nicholson σε χιλιάδες σελίδες, δείγμα ότι είχε αρχίσει από πολύ νωρίς να χάνει τα λογικά του, αλλά κανείς δεν το είχε παρατηρήσει.


2×09 Croatoan

H γιατρός λέει στον Dean πως η κοντινότερη πόλη, στα 40 μίλια μακρυά, είναι το Sidewinder. Στο The Shining η δράση λαμβάνει χώρα στο Overlook Hotel που βρίσκεται στα 40 μίλια από το Sidewinder.


Shining_bar_scene_reference2×11 Playthings

Αυτό είναι το επεισόδιο με τις περισσότερες αναφορές (σεναριακές αλλά και οπτικές) στη ΛάμψηΟι Winchesters μένουν στο δωμάτιο 237, τα δίδυμα κορίτσια, οι λήψεις της κάμερας από χαμηλά, και φυσικά η σκηνή όπου ο Dean πηγαίνει στο μπαρ του ξενοδοχείου και συνομιλεί με τον Sherwin. 

Επίσης, αυτό που λέει η Maggie Thompson θυμίζει τη διάσημη ανατριχιαστική ατάκα των διδύμων στο The Shining : “Come and play with us Danny. Forever and ever and ever.

Maggie: We can have lots of tea parties. Forever and ever and ever.


3×01 The Magnificent Seven

Pride: Here’s Johnny!

Ο δαίμονας της Υπερηφάνειας λέει την διάσημη ατάκα του Jack Nicholson από τη Λάμψη καθώς πετσοκόβει μια πόρτα με το τσεκούρι του, παρωδώντας ταυτόχρονα την εισαγωγή του παρουσιαστή Johnny Carson στο τηλεοπτικό talk-show του.


3×03 Bad Day at Black Rock

Το όνομα του κυνηγού Kubrick είναι πιθανότατα φόρος τιμής στον Stanley Kubrick, σκηνοθέτη του The Shining.


theshining3×11 Mystery Spot

Ο τρόπος που πετσοκόβει με μίσος τον τοίχο με το τσεκούρι ο Sam θυμίζει τη διάσημη σκηνή από τη Λάμψη όπου ο Jack σπάει με τσεκούρι την πόρτα του μπάνιου όπου κρύβονται η γυναίκα του κι ο γιος του. 

(Για τις υπόλοιπες αναφορές του επεισοδίου στην ποπ-κουλτούρα πατήστε εδώ)


4×14 Sex and Violence

Ο Dean κι ο Sam συζητούν ένα φόνο:

Dean: Sounds like Ozzie and Harriet.
Sam: More like The Shining.


6×11 Appointment in Samarra

Όταν ο Άψυχος Sam σπάει με τσεκούρι την πόρτα της ντουλάπας όπου κρύβεται ο Bobby για να τον σκοτώσει, ο γηραιός κυνηγός λέει ψύχραιμα: “Don’t say, Here’s Johnny“, παραπέμποντας στη διάσημη ατάκα από την Λάμψη.


7×20 The Girl with the Dungeons and Dragons Tattoo

Το διαμέρισμα της Charlie έχει τον αριθμό #237.


8×11 LARP and the Real Girl

Επεξηγώντας το γιατί το “FBI” έφτασε τόσο νωρίς στον τόπο του εγκλήματος, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά, ο Dean κάνει αναφορά στην διάσημη από την ταινία φράση “All work and no play makes Jack a dull boy“:

Dean: Well, the FBI is all work… no play.


The-Shining-here's-johnny-Deanmon-hacking-through-door10×03 Soul Survivor

Η σκηνή όπου ο Dean σπάει την πόρτα με το σφυρί είναι φόρος τιμής στην διάσημη σκηνή της ταινίας του Stanley Kubrick The Shining, όπου ο χαρακτήρας του Jack Nicholson κυνηγά να σκοτώσει τη γυναίκα του και το γιο του και σπάει την πόρτα του δωματίου όπου κρύβονται με ένα τσεκούρι.

(Για τις υπόλοιπες αναφορές του επεισοδίου στην ποπ-κουλτούρα πατήστε εδώ)


11×05 Thin Lizzie

Wendy: And now we’re in The Shining.

Στην αρχική σκηνή του επεισοδίου το νεαρό ζευγάρι βρίσκεται σε ένα υποτιθέμενο στοιχειωμένο ξενοδοχείο το οποίο στην κοπέλα θυμίζει την ταινία του Kubrick. Μάλιστα, το όνομά της παραπέμπει στη Wendy της Λάμψης.

(Για τις υπόλοιπες αναφορές του επεισοδίου στην ποπ-κουλτούρα πατήστε εδώ)


13×14 Good Intentions

Dean: All right. What else do we know besides all work and no play makes Donatello a homicidal boy?

Όταν ο Donatello Redfield διαφθείρεται από την Δαιμονική Πλάκα, ο Dean κάνει λογοπαίγνιο με την παροιμία “All work and no play makes Jack a dull boy” η οποία έγινε διάσημη μέσω της ταινίας The Shining.

 ΥΓ Το άρθρο ενδέχεται να ανανεωθεί, εάν στο μέλλον υπάρξουν κι άλλες αναφορές της σειράς στην ταινία The Shining.

ΠΗΓΗ

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

1 Σχόλιο
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Μαρία Μαίρη Μαρούλιღ
Μαρία Μαίρη Μαρούλιღ
8 years ago

Τέλειο άρθρο και απολύτως εμπεριστατωμένο!
Η αγαπημένη μου αναφορά (μετά από τη σκηνή στο Soul Survivor) είναι το ” Don’t say ‘Here’s Johny’. ” που είπε ο Μπόμπι στον άψυχο Σαμ. Έκλαψα από τα γέλια την πρώτη φορά που το άκουσα.χαχαχαχαχαχαχα

Όσον αφορά, πάντως, το κομμάτι της ποιότητας της μίνι σειράς, θα διαφωνήσω. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω το -κλασικό πλέον- αριστούργημα του Κιούμπρικ, το μόνο σημείο στο οποίο υπερτερεί η ταινία είναι ο ίδιος ο Τζακ Νίκολσον(για τον οποίο απλά δεν έχω λόγια!). Και ένα δεύτερο: η σκηνοθεσία του Κιουμπρικ, που είναι περισσότερο “θριλλερική” και περίτεχνη.
Κατά τ’ άλλα, η μίνι σειρά είναι πολύ πιο κοντά στο βιβλίο και παρουσιάζει την ιστορία με μεγαλύτερο βάθος. Βέβαια αυτό είναι και αναμενόμενο, να δείχνει η σειρά την ιστορία όπως την φαντάστηκε ο συγγραφέας του βιβλίου, αφού ο ίδιος ο Κινγκ έγραψε το προσαρμοσμένο σενάριο.
Φυσικά, το μεγάλο μειονέκτημα της ταινίας είναι η αγγούρω που έπαιζε τη Γούεντι στη
σειρά, η ερμηνεία της οποίας μου προκαλούσε ψυχικό άλγος σε κάθε σκηνή
που αναγκαζόμουν να τη δω, στερώντας έτσι από την ταινία (ως προς τον τρόπο με τον οποίο
ξετυλιγόταν η ιστορία) ένα μεγάλο κομμάτι της πλοκής. Οπότε με μια άλλη ηθοποιό ίσως να προτιμούσα την κινηματογραφική εκδοχή παρόλο που είναι λιγότερο πιστή στο βιβλίο.
Ωστόσο δεν είναι συνετό να συγκρίνουμε τα δύο αυτά δημιουργήματα μεταξύ τους, γιατί η σειρά -ακολουθώντας το μοτίβο του βιβλίου- είναι μια ιστορία φαντασμάτων, ενώ η εκδοχή του Κιούμπρικ είναι περισσότερο συμβολική, μια ιστορία τρέλας κατά κάποιο τρόπο.

Είπα δε θα μιλήσω, αλλά δεν άντεξα :Ρ

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα