Review – Supernatural 10×18 – Book of the Damned

26
1

Book of the Damned 10x18 sam deanReview – Supernatural 10×18 – Book of the Damned

by Amalia

Ενώ ο Sam ακόμα κρατάει κρυφές από τον Dean τις έρευνες που κάνει με τον Cas (γιατί δεν ακούς τον σοφό Bobby, ρε Sammy, πότε θα μάθετε ότι τα ψέματα δεν βγάζουν ποτέ σε καλό;;; ), o Dean αποκαλύπτει στον αδερφό του για την απόπειρα της Rowena να τον σκοτώσει και την συνάντησή του με τον Crowley. Η αποκάλυψη ότι η Σκοτσέζα είναι η μαμά του Crowley πέρασε και δεν ακούμπησε από τα αυτιά του Sam, όμως τα νέα δεδομένα ότι το Σημάδι είναι κατάρα (και ως κατάρα μπορεί να αρθεί) τον ταρακούνησαν. Υπάρχει ακόμα ελπίδα…

Κι εκεί παίρνει τηλέφωνο η τραυματισμένη Charlie την οποία κυνηγούν οι Stynes, μια μυστικιστική οργάνωση (τύπου μαφιόζικη οικογένεια black magic edition), οι οποίοι είναι πιο σκληρά καρύδια από ότι φαίνονται, και τα ανθρώπινα όπλα δεν τους πτοούν εύκολα.

Book of the Damned 10x18 sam charlie

Οι Winchesters στέλνουν την Charlie σε ένα καταφύγιο κυνηγών, όπου πάνε να τη βρουν και οι ίδιοι. Η Charlie έχει στα χέρια της το Βιβλίο των Καταραμένων, ένα αρχαίο βιβλίο μαύρης μαγείας τόσο ισχυρό που μόλις το πιάνει ο Dean στα χέρια του τον καλεί, όπως το Ένα Δαχτυλίδι καλούσε τον Frodo στο Lord of the Rings. Το βιβλίο καλεί όμως και τους Nazgul… εεεε, τους Stynes εννοώ.

Τα δυο nerdάκια, o Sam και η Charlie προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν το βιβλίο (με λιγοστά αποτελέσματα), αλλά ο Dean ενίσταται τελικά στη χρησιμοποίηση του βιβλίου για να τον λυτρώσουν απο το Σημάδι: η μαύρη μαγεία, και μάλιστα τόσο ισχυρή, έχει πάντα τίμημα και δεν είναι διατεθειμένος να το πληρώσει. O Sam όμως φαίνεται να είναι, γιατί όταν τους εντοπίζουν οι Stynes, αντί να κάψει το βιβλίο, όπως τον προτρέπει ο Dean, αυτός το κρύβει. Ας ελπίσουμε μόνο ότι το να μην κάψει το βιβλίο θα αποδειχτεί πάλι η σωστή επιλογή, όπως πριν κανα δυο επεισόδια με το ημερολόγιο της Isabella…

cas metatron eating

Ταυτόχρονα, κάπου αλλού, ο Metatron οδηγεί τον Cas στο σημείο που έχει κρύψει την Χάρη του (στην περιβόητη βιβλιοθήκη που έχτισαν από το μηδέν). Ο Meta-douche είναι ο κλασικός σπαστικός εαυτός του, χειραγωγώντας τον Cas με το μοναδικό όπλο που του έχει απομείνει τώρα που έγινε άνθρωπος: τα λόγια του. Και φυσικά, ο αγγελικός χάνος (όσο κι αν τον λατρεύουμε, είναι χαζός, τέλος) πέφτει πάλι στην παγίδα του: ο Metatron το σκάει με την Δαιμονική Πλάκα. Τουλάχιστον, βγαίνει και κάτι καλό από όλο αυτό, γιατί ο αγγελάκος μας παίρνει τη δική του Χάρη πίσω.

sam rowena

Το επεισόδιο τελειώνει με ένα ολόγλυκο μοντάζ της ‘οικογένειας’ να τρώνε όλοι μαζί στο Καταφύγιο, με μουσική υπόκρουση το καταπληκτικό “Behind Blue Eyes”, και με την σοκαριστική κίνηση του Sam να ζητήσει τη βοήθεια της Rowena (γιατί, ρε Sammy, γιατί;; ), παρουσιάζοντάς της το Βιβλίο των Καταραμένων!

***

Μπήκαμε στην τελική ευθεία για το φινάλε από ότι φαίνεται και είχαμε άλλο ένα δυνατό επεισόδιο που είχε να κάνει με την κύρια ιστορία, τόσο του Dean όσο και του Castiel, κι επιτέλους αποκτά και ρόλο και ο Sam!

10x18 castiel getting his grace back2

Ας ξεκινήσουμε από τον Cas, που αυτή τη σεζόν πραγματικά τον έχουν διακοσμητικό, και το απέδειξαν και σε αυτό το επεισόδιο. Χαριτωμένες οι σκηνές του με τον Metatron, δε λέω, αλλά ψιλοχαλάστηκα με το πόσο απλά και γρήγορα ξαναπόκτησε τη Χάρη του. Περίμενα κάτι πολύ πιο δύσκολο και περίπλοκο από αυτό. Δηλαδή τώρα πια όλα καλά; Πολύ κακό για το τίποτα. Και με βάζει σε σκέψεις, μην γίνει και με το Σημάδι τίποτα τέτοιο και ξενερώσουμε τη ζωή μας…

10x18 jacob styne

Πέρα από την παρασπονδία με τη Χαρη του Cas, το επεισόδιο ήταν πολύ καλό και άνοιξε πολλά ενδιαφέροντα μέτωπα. Καταρχάς, εισήγαγε την Οικογένεια Styne. Κάτι μου λέει ότι δεν είναι η τελευταία φορά που βλέπουμε τον Jacob Styne και την φαμίλια του. Από τη στιγμή που το Βιβλίο των Καταραμένων δεν καταστράφηκε, η λογική λέει ότι αυτοί ακόμα θα το αναζητούν. Και θα ήθελα να τους ξαναδούμε για να εξηγηθεί και η πηγή της σθεναρότητάς τους. Από τα συμφραζόμενα κατάλαβα ότι μάλλον είναι το αντίπαλο δέος των Men of Letters. Λέτε να είναι οι Big Bads της επόμενης σεζόν;

Book of the Damned 10x18 charlie 2Η Charlie δεν είχε κεντρικό ρόλο στο επεισόδιο, αλλά η παρουσία της είναι πάντα ευχάριστη προσθήκη, και η τελευταία της σκηνή με τον Cas ήταν πολύ γλυκιά! 🙂 Επιτέλους τον γνώρισε!

Επίσης, επιτέλους ο Sam αποκτά πιο ενεργό ρόλο στην ιστορία ως ‘φύλακας του αδερφού του’. Δεν μπορώ όμως να φανταστώ πώς τα ψέματά του θα μπορούσαν να έχουν καλή κατάληξη. Και δεν λέω μόνο για την ανάμιξη της Rowena – εκεί τον δικαιολογώ γιατί είναι όντως η έσχατη λύση. Δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τον αδερφό του και πρέπει να κάνει τα πάντα για να τον σώσει. Όμως, το να του κρύβει την αλήθεια μπορεί να αποβεί καταστροφικό (χρειάζεται να αναφέρω τη Ruby, ας πούμε; ). Ειδικά με τον Metatron ελεύθερο , κάποια στιγμή ο Dean θα μάθει την αλήθεια, θα τσαντιστεί, και με το δίκιο του. Και πόσο καλή ιδέα είναι να τσαντίζεις τον άνθρωπο που φέρει το Σημάδι του Κάιν; Χμ, θα έλεγα πολύ κακή…

sam rowena 1

Αγαπημένη στιγμή του επεισοδίου, η σκηνή όπου ο Sam αναπολεί τα γεγονότα του πιλότου (το ότι τον πήρε ο Dean από τη σχολή του, και ύστερα ο θάνατος της Jess) και παραδέχεται την κακία που είπε πέρσι στον αδερφό του. Ήταν μια πολύ όμορφη (και καλοπαιγμένη από τον Jared Padalecki), νοσταλγική και συναισθηματική, κι έκλεισε και όμορφα με την αποδοχή ότι ο Sam τη θέλει τη ζωή του κυνηγού, αρκεί να έχει δίπλα του τον αδερφό του. Έτσι εξηγείται και το ότι στράφηκε στη Rowena για βοήθεια. (Βοήθειά μας, να του βγει σε καλό τέτοια κίνηση, γιατί αυτή τη σκοτσέζα όσο γαμάτη τη θεωρώ, τόσο με τρομάζει!)

Συνοψίζοντας, όπως είπα και στο review για το προηγούμενο επεισόδιο, έχουμε ήδη ξεχάσει την κοιλιά που έκανε η σεζόν, αφήσαμε (ελπίζω) τα βαρετά αυτοτελή πίσω μας και πάμε κατευθείαν για φινάλε! Προετοιμαστείτε για μια πολύ δυνατή -κατά τα φαινόμενα και τις προσδοκίες- κορύφωση!

Βαθμολογία: 8/10

Πως σας φάνηκε το 10x18 - Book of the Damned;

View Results

Loading ... Loading ...