Αφιέρωμα by fan: Τι είναι για μένα το Supernatural

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

By Ελευθερία Μπομπότη

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΤΟ SUPERNATURAL

    Τις προάλλες έτυχε να μιλήσω σε μια φίλη μου για το Supernatural. Ήμασταν στο σπίτι της και συζητούσαμε για ταινίες και σειρές, έτσι όταν με ρώτησε ποιες σειρές βλέπω αυτό το διάστημα αναφέρθηκα μεταξύ άλλων, όπως ήταν φυσικό, και στο Supernatural. Πριν ακόμη ξεκινήσω να εμβαθύνω στην πλοκή, με σταμάτησε λέγοντάς μου ότι ο τίτλος και μόνο την παραπέμπει σε κάτι το υπερφυσικό, κάτι σχετικό με φαντάσματα, βαμπίρ και πάει λέγοντας, και πως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα την ενδιαφέρει. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να γελάσω, αφού, παρά τον τίτλο του, το Supernatural για εμένα -και όχι μόνο- είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια σειρά όπου βασιλεύει το υπερφυσικό. Με αφορμή, λοιπόν, τη συζήτηση αυτή που είχα, θέλω να εκφράσω, σε εσάς κυρίως, τους φίλους της σειράς, τον λόγο που τόσα χρόνια παρακολουθώ με πάθος το Supernatural.

    Η αλήθεια είναι πως όταν πρωτοξεκίνησα να το βλέπω είχα ήδη μια μικρή γεύση για το περιεχόμενό του. Είχα προϊδεαστεί και το είχα στο μυαλό μου ως μια σειρά περιστρεφόμενη γύρω από δύο αδέρφια, που συνδέονται μεταξύ τους με πολύ ισχυρούς δεσμούς και που αντιμετωπίζουν καθημερινά το υπερφυσικό στοιχείο. Και ακριβώς το γεγονός ότι μου είχαν μιλήσει για τα δύο αδέρφια έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να αποφασίσω να το δω, καθώς, πράγματι, όπως παρατήρησε και η φίλη μου, θεωρώ τις σειρές που βασίζονται αποκλειστικά στο υπερφυσικό σειρές εντυπωσιασμού και μέχρι εκεί. Και πάλι, όμως, ήμουν ελαφρώς διστακτική ως προς το αν θα μου έλκυε το ενδιαφέρον μακροπρόθεσμα. Παρ’ όλα αυτά, του έδωσα μια ευκαιρία και πάτησα τον σύνδεσμο του πρώτου επεισοδίου.

    Με τον καιρό, κάθε δισταγμός μου εξανεμίστηκε. Όσο τα επεισόδια προχωρούσαν, όσο η πλοκή εξελισσόταν, όσο μάθαινα περισσότερα σχετικά με τα δύο αδέρφια, τον Σαμ και τον Ντην, τόσο περισσότερο ήθελα να συνεχίσω τη σειρά, τόσο περισσότερο έβλεπα το νόημα πίσω από όλα αυτά. Σιγά σιγά δέθηκα με τους δύο πρωταγωνιστές, ιδίως με τον Ντην, ενώ παράλληλα άρχισα να νιώθω έντονα συναισθήματα κάθε φορά που έβλεπα ένα επεισόδιο. Εννοείται, βέβαια, πως σε καμία περίπτωση δεν παραβλέπω το κομμάτι του υπερφυσικού, άλλωστε ολόκληρη η σειρά βασίζεται στην ύπαρξη τέτοιων πλασμάτων. Αν, ωστόσο, μου ζητούσαν μία φράση που να περιγράφει τη σειρά, αυτή δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση κάτι όπως «άγγελοι και δαίμονες», «κόλαση και παράδεισος» ή κάτι παρόμοιο. Όχι, μια τέτοια φράση δεν θα απέδιδε παρά επιφανειακά το νόημά της, θα ήταν μάλλον ανεπαρκής.

    Η φράση που θα έδινα θα ήταν «Ντην και Σαμ», ή, ακόμη καλύτερα, «Ντην και Σαμ εναντίον όλων». Κι αυτό γιατί μέσα από τη σειρά, μέσα από κάθε «υπόθεση» που αναλαμβάνουν τα αγόρια, μέσα από κάθε κίνδυνο, μικρό ή μεγάλο, που καλούνται να αντιμετωπίσουν, διαφαίνεται πεντακάθαρα το δέσιμο που έχουν μεταξύ τους, η διάθεση να θυσιάσουν ακόμη και τη ζωή τους (κάτι τέτοιο, άλλωστε έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές αυτά τα 12 χρόνια) προκειμένου να σωθεί η ζωή του άλλου. Μέσα στις 12 αυτές σεζόν έχουν αντιμετωπίσει τα πάντα: φαντάσματα, μάγισσες, αστικούς θρύλους, δαίμονες και αγγέλους που τους αναστατώνουν τη ζωή, ακόμη και τον ίδιο τον Θεό. Ο κίνδυνος του θανάτου είναι για εκείνους καθημερινός, αυτό όμως δεν τους αποτρέπει από μια ζωή που για τους ίδιους είναι μονόδρομος. Ακόμη και ο Σαμ, που αρχικά ήταν όχι απλώς διστακτικός, αλλά εντελώς αρνητικός στην προοπτική μιας τέτοιας ζωής, συνειδητοποιεί γρήγορα ότι πρόκειται για τη ζωή που είναι προορισμένη για εκείνους.

    Για ποιο λόγο όμως τα δύο αδέρφια είναι τόσο δεμένα μεταξύ τους; Η απάντηση στην ερώτηση αυτή προκύπτει εύλογα, αν αναλογιστεί κανείς τη ζωή τους. Αρχικά, ξεκινώντας από το οφθαλμοφανές, η φύση της «δουλειάς» τους είναι τέτοια που δεν τους επιτρέπει να συνάπτουν στενούς δεσμούς, είτε πρόκειται για φιλίες, είτε για σχέσεις ερωτικές. Τις ελάχιστες φορές, άλλωστε, που ένας από τους δύο επιχείρησε κάτι τέτοιο, η απόπειρα ναυάγησε σύντομα. Φυσικά, υπάρχουν εξαιρέσεις, που αποδεικνύονται από ορισμένα παραδείγματα, όπως την οικογενειακή σχεδόν σχέση που συνέδεε για χρόνια τα δύο αδέρφια με τον άνθρωπο που στάθηκε για εκείνους ένας δεύτερος πατέρας, τον Μπόμπι, ή την δυνατή φιλία που τελικά συνέδεσε και εξακολουθεί να συνδέει τους δυο τους με τον άγγελο Καστιέλ. Ο κανόνας, όμως, είναι κάθε άλλο παρά αυτός.

    Σε ένα δεύτερο, πιο βαθύ στάδιο, συνειδητοποιεί κανείς ότι στην ουσία δεν τους έχει απομείνει στον κόσμο τίποτα άλλο, πως δεν έχουν τίποτα παρά μόνο ο ένας τον άλλον. Η μητέρα τους, ανεξάρτητα από την επιστροφή της στον 12ο κύκλο, πέθανε όταν οι ίδιοι ήταν ο μεν Σαμ βρέφος, ο δε Ντην νήπιο. Τον θάνατο του πατέρα τους τον παρακολουθούμε στην αρχή του δεύτερου κύκλου, όπου θυσιάζεται για να σώσει τη ζωή του μεγάλου του γιου, του Ντην. Τα αγόρια πορεύονται μόνοι, με το μοναδικό πράγμα που τους κρατάει στη ζωή να είναι η ζωή του άλλου. Ο Ντην ζει για να προστατεύει τον μικρό του αδερφό, τον Σάμι, όπως χαρακτηριστικά τον λέει. Ο Σαμ, αν και αρχικά ενοχλείται και νιώθει να κηδεμονεύεται από τον Ντην, αντιλαμβάνεται πως χρειάζονται όσο τίποτα ο ένας τον άλλον για να μη λυγίσουν. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κάθε φορά που οι δρόμοι τους χωρίζουν, για λίγο φυσικά, γίνονται ευάλωτοι. Ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει τα καταστροφικά αποτελέσματα που επέφερε η «συμμαχία» του Σαμ με τη Ρούμπι, εν αγνοία του Ντην, στον 4ο κύκλο της σειράς;

    Αυτό είναι, λοιπόν, το Supernatural. Αυτός είναι ο λόγος που επί δώδεκα χρόνια κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των οπαδών του. Γιατί, κακά τα ψέματα, οι θρύλοι και τα διαφορετικά τέρατα κάποια στιγμή εξαντλούνται. Αν η σειρά βασιζόταν αποκλειστικά σε αυτό, τότε η διάρκειά της δεν θα ήταν επουδενί τόσο μεγάλη. Ακόμη και το main story, σε άπταιστα πάντα ελληνικά, η ιστορία δηλαδή που καλύπτει κάθε φορά έναν ολόκληρο κύκλο, θα ήταν λιγότερο ελκυστική αν ο Ντην και ο Σαμ δεν ήταν ο Ντην και ο Σαμ που ξέρουμε. Αν τα δύο αυτά αδέρφια δεν είχαν γίνει αντικείμενο ταύτισης και κομμάτι της ζωής μας.

 

Μπορείτε να μας στέλνετε και τα δικά σας άρθρα ή fan fictions στο [email protected]

13 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

13 Σχόλια
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
FuckingKingOfFuckingHell
FuckingKingOfFuckingHell
6 years ago

Ντην και Σαμ εναντιον ολων 🙂

Castiel Lover
Castiel Lover
Reply to  FuckingKingOfFuckingHell
6 years ago

Και Cas.

Agent Constantinos
Agent Constantinos
Reply to  Castiel Lover
6 years ago

O Cas δεν υπάρχει πια 😛

Castiel Lover
Castiel Lover
Reply to  Agent Constantinos
6 years ago

comment image

maria papadopoulou
maria papadopoulou
Reply to  Castiel Lover
6 years ago

comment image

maria papadopoulou
maria papadopoulou
Reply to  Agent Constantinos
6 years ago

Θα επιστρέψει, και κάτι μου λέει ότι θα είναι πιο Badass από ποτέ!!!

Castiel Lover
Castiel Lover
Reply to  maria papadopoulou
6 years ago

Από το στόμα σου και στων σεναριογράφων το αυτί.

maria papadopoulou
maria papadopoulou
6 years ago

Τι είναι για μένα το Supernatural ; όπως έχω ξαναπεί πλέον δεν είναι απλά μία σειρά είναι μία μεγάλη Supernatural οικογένεια με αρκετά ισχυρούς δεσμούς, είναι το χαμόγελο μετά από μία κουραστική μέρα, είναι μία σειρά που σου δίνει το κουράγιο να συνεχίζεις καθημερινά είναι μία μεγάλη αγκαλιά που περιλαμβάνει όλους εσάς και είναι πάντα ανοικτή σε όλους

Marianna Winchester
Marianna Winchester
6 years ago

Εγω θα ελεγα οτι το SPN ειναι το μεγαλυτερο και τελειοτερο λαθος που εχω κανει ποτε…
Σοβαρα τωρα, ειναι πολλα παραπανω απο μια σειρα. Ειναι μια ιδεα. Τροπος σκεψης και ζωης.

Castiel Lover
Castiel Lover
Reply to  Marianna Winchester
6 years ago

*σηκώνει χέρι*

Marianna Winchester
Marianna Winchester
Reply to  Castiel Lover
6 years ago

για κακο ή καλο σκοπο; 😂

Castiel Lover
Castiel Lover
Reply to  Marianna Winchester
6 years ago

Ένας misha ξέρει.

maria papadopoulou
maria papadopoulou
6 years ago

Παιδιά βγήκε και το gag reel της 12ης σεζόν, ήθελα τόσο πολύ να το μοιραστώ μαζί σας, ελπίζω και σε καλύτερη ανάλυση https://www.youtube.com/watch?v=bBC2GSaN-_w

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Orestis
Orestishttp://supernaturalgreece.gr/
Όλα ξεκίνησαν στις 22/04/11 όταν η απόφαση για ένα ήρεμο blog σχετικά με τη σειρά Supernatural πήρε σάρκα και οστά. Η συνέχεια γνωστή. Πρωτοπορία σε events σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τις αγαπημένες μας σειρές και το Supernaturalgreece.gr είναι πλέον γεγονός. Γίναμε χιλιάδες, γίναμε η πιο όμορφη ιντερνετική οικογένεια. Το 2015 παρευρέθηκα στο συνέδριο της Ρώμης γνωρίζοντας από κοντά το cast του Supernatural.

Περισσότερα Άρθρα