Review – Supernatural – 1×02 Wendigo

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

[Disclaimer: Η κριτική που ακολουθεί γράφτηκε στα πλαίσια rewatch της σειράς από την αρχή, αλλά δεν περιέχει spoilers για τα επόμενα επεισόδια.]

Το 2ο επεισόδιο ξεκινά με έναν εφιάλτη του Sam. Τον μικρό Winchester τον τρώνε οι τύψεις για τον θάνατο της Jess. Στον Dean λέει ότι είναι «καλά» (οικογενειακό χαρακτηριστικό η άρνηση, όπως θα μάθουμε και αργότερα), αλλά προφανώς δεν είναι.

Το κωδικοποιημένο μήνυμα που τους είχε αφήσει ο John στο ημερολόγιό του στο προηγούμενο επεισόδιο τους ήταν οι συντεταγμένες για έναν δρυμό στο Colorado, όπου έχουν σημειωθεί δεκάδες εξαφανίσεις ανθρώπων, όλες ανά 23 χρόνια. Οι τοπικές αρχές το έχουν αποδώσει σε επιθέσεις αρκούδας, αλλά το χρονικό μοτίβο λέει στους Winchesters ότι πρόκειται για «δική τους» υπόθεση.

Ο Sam κι ο Dean συναντούν τη δυναμική Hailey και τον έφηβο Ben, τα αδέρφια του πρόσφατα εξαφανισμένου Tommy, που έχουν προσλάβει τον επαγγελματία κυνηγό και ιχνηλάτη Roy για να τους οδηγήσει με ασφάλεια -υποτίθεται- στα επικίνδυνα μονοπάτια του δρυμού. Αλλά σύντομα συνειδητοποιούν ότι τίποτα δεν μπορεί να τους κρατήσει ασφαλείς, αφού βρίσκονται στα λημέρια ενός ανθρωποφάγου wendigo. Ο σκεπτικιστής Roy δεν πιστεύει τις προειδοποιήσεις των Winchesters και, φυσικά, πεθαίνει στην επόμενη σκηνή!

Το wendigo αρπάζει τον Dean και τη Hailey για να τους… μασουλήσει αργότερα. Ο Sam κι ο Ben ακολουθούν τα σημάδια που τους έχει αφήσει ο Dean (ξεκαρδιστικό το reference στο παραμύθι του Κοντορεβιθούλη) και βρίσκουν τη φωλιά του τέρατος. Οι 4 τους έρχονται αντιμέτωποι με το wendigo και χάρη σε κάτι πιστόλια φωτοβολίδων, που βρήκαν εκεί πρόχειρα να τους περιμένουν, σώζονται την τελευταία στιγμή, πυροβολώντας το τέρας και τυλίγοντάς το στις φλόγες, τη μόνη αδυναμία του.

Τέλος καλό όλα καλά για όλα τα αδέρφια (αλίμονο στον επαγγελματία ιχνηλάτη), και οι τοπικές αρχές συνεχίζουν να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, αφού κανείς δεν αποκαλύπτει την αλήθεια για το τι πραγματικά συνέβη εκεί πάνω στα δάση του Black Water. Οι καημένες οι αρκούδες πήραν πάλι το φταίξιμο πάνω τους…

***

Είχα να δω αυτό το επεισόδιο από τότε που το είχα δει πρώτη φορά, περισσότερο από μια δεκαετία πριν, και εξεπλάγην ευχάριστα, γιατί δεν το θυμόμουν για τόσο καλό. Ήταν πολύ καλύτερο από τον πιλότο σε όλα του, πιο δεμένο σενάριο, πιο creepy τέρας-της-εβδομάδας (από αυτά που κατέτασσαν αρχικά το SPN ως horror σειρά), καλύτερη σκηνοθεσία και ερμηνείες.

Το επεισόδιο άφησε, χωρίς να το έχει σκοπό, και μια πολύτιμη παρακαταθήκη για το fandom της σειράς: την εμβληματική ατάκα «Saving people, hunting things, the family business», την οποία λέει ο Dean σε έναν απογοητευμένο Sam. Αυτή είναι η ουσία του Supernatural και με αυτή θα πορευτούν τα αδέρφια, όχι μόνο στην υπόλοιπη σεζόν, μέχρι να βρουν τον πατέρα τους, αλλά και σε ολόκληρη τη σειρά από εδώ και πέρα…

ΥΓ Ξεκινώντας τη σειρά από την αρχή ειλικρινά απορώ με τον εαυτό μου που εκνευριζόμουν τότε με τον Dean και μου πήρε 4 σεζόν για να τον συμπαθήσω τελικά! What was wrong with me?

Σενάριο επεισοδίου

Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα

Fun facts & Trivia

Swift Runner: η υπόθεση ενός πραγματικού wendigo

ΓΕΝΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Σενάριο
Σκηνοθεσία
Ερμηνείες
Monster-of-the-week
Εφέ/VFX

ΣΥΝΟΨΗ

Εμφανώς καλύτερο επεισόδιο από τον πιλότο, το "Wendigo" μας έδωσε μια γερή γεύση horror και επικοινώνησε σαφώς το μήνυμα ολόκληρης της σειράς.
Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα

Εμφανώς καλύτερο επεισόδιο από τον πιλότο, το "Wendigo" μας έδωσε μια γερή γεύση horror και επικοινώνησε σαφώς το μήνυμα ολόκληρης της σειράς. Review - Supernatural - 1x02 Wendigo