Review – Supernatural – 1×08 Bugs

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

[Disclaimer: Η κριτική που ακολουθεί γράφτηκε στα πλαίσια rewatch της σειράς από την αρχή, και περιέχει μικρά spoilers για τη συνέχεια.]

Στην 1η σεζόν, το WB έβγαζε ξεχωριστή αφίσα σχεδόν για κάθε επεισόδιο της σειράς. Αυτά κόπηκαν μετά στο CW…

O Sam βρίσκει μια υπόθεση στο “Oasis Plains“, ένα νεόδμητο συγκρότημα μονοκατοικιών στην Oklahoma, όπου ένας τεχνικός πέθανε ξαφνικά από εγκεφαλική εκφύλιση υποτίθεται – αν και εμείς οι θεατές είδαμε ότι τον σκότωσαν έντομα. Οι Winchesters πηγαίνουν στο Oasis Plains και παριστάνουν ότι ενδιαφέρονται να αγοράσουν σπίτι εκεί. Ο εργολάβος Larry Pike, που έχει αναλάβει το χτίσιμο του συγκροτήματος, ο οποίος ζει ήδη εκεί με την οικογένειά του, τους υποδέχεται στο μπάρμπεκιου που κάνει για τα εγκαίνια. Το ίδιο βράδυ η συνεργάτις του δέχεται επίθεση από εκατοντάδες αράχνες στο ντους της και τη βρίσκουν νεκρή το επόμενο πρωί.

Με τη βοήθεια του Matt Pike, έφηβου γιου του εργολάβου, που έχει έφεση στην εντομολογία, οι Winchesters ανακαλύπτουν ότι η περιοχή γίνεται πόλος έλξης εκατομμυρίων εντόμων και ξεθάβουν έναν μαζικό τάφο, τον οποίο (χάρη στη μαγεία της σεναριακής ευκολίας) συνδέουν γρήγορα με τη γενοκτονία των Ιθαγενών Αμερικανών, 200 χρόνια πριν. Μια ολόκληρη φυλή είχε ξεκληριστεί σε αυτά τα μέρη κι ο θρύλος λέει ότι με την τελευταία του ανάσα ο αρχηγός τους καταράστηκε τους Λευκούς. Όποιος πάει να ζήσει σε αυτά τα μέρη θα τον εκδικηθεί η Φύση. Τώρα, λοιπόν, που άρχισε να χτίζεται το Oasis Plains, άρχισαν και οι θάνατοι. Η Φύση (εν προκειμένω τα έντομά της) θα πάρει την εκδίκησή της.

Οι Winchesters προσπαθούν να προειδοποιήσουν τους Pikes για να φύγουν από το σπίτι τους, αλλά ο σκεπτικιστής Larry δεν ακούει κουβέντα. Όταν τους επιτίθεται ένα τεράστιο σμήνος μελισσών, μόνο τότε χαμπαριάζει. Οχυρώνονται, λοιπόν, όλοι μέσα στο σπίτι και προσπαθούν να προστατευτούν από τις εξαιρετικά επιθετικές μέλισσες. Κι εδώ έχουμε, εντελώς αντικειμενικά, τη ΧΕΙ-ΡΟ-ΤΕ-ΡΗ σεκάνς στην ιστορία του Supernatural! Βασικά, ποιά ιστορία του Supernatual λέω; Στην ιστορία της Τηλεόρασης! Οι χαρακτήρες παλεύουν με το κακό CGI και το ακόμα χειρότερο γράψιμο. Ευτυχώς τελειώνει γρήγορα, αποχαιρετιούνται μετά και πέφτουν οι τίτλοι τέλους για να τελειώσει και το μαρτύριο.


Ξεκίνησα το επεισόδιο, χωρίς να το θυμάμαι σχεδόν καθόλου από την πρώτη φορά που το είχα δει, και στο μεγαλύτερο μέρος του απορούσα με τον Kripke που το έχει αφορίσει δημόσια ουκ ολίγες φορές. Ήμουν έτοιμη να τον χαρακτηρίσω υπερβολικό, και να το περιγράψω απλά ως ένα ψιλοαξιοπρεπές filler, που αν του συγχωρούσες το πανάθλιο CGI, ψιλοβλέπονταν. Η ιδέα της καταραμένης γης εξαιτίας των φρικαλεοτήτων που διέπραξαν οι αποικιοκράτες εναντίον των αυτοχθόνων δεν ήταν καθόλου κακή, αλλά όλο το υπόλοιπο δεν ήταν αντάξιο να συνοδεύει αυτήν την μαύρη σελίδα της ιστορίας των ΗΠΑ. Και ύστερα ήρθε αυτή η σκηνή της κλιμάκωσης με τις μέλισσες (από την οποία αξίζει μόνο η ξεκαρδιστική παρασκηνιακή ιστορία) και κατέρρευσαν όλα τα θετικά στοιχεία που με κόπο και πολλή καλή θέληση είχα μαζέψει για να σας γράψω στο review. Ενώ στην αρχή της περιβόητης σκηνής αναφέρεται ξεκάθαρα ότι είναι μεσάνυχτα και ο Sam θεωρεί ότι αν περιμένουν μέχρι την αυγή ίσως και να σταματήσουν οι επιθέσεις των εντόμων, η αυγή έρχεται μετά από -κυριολεκτικά- 3 λεπτά (το χρονομέτρησα, δεν σας κάνω πλάκα)! Και λίγες ώρες μετά την πάλη τους με εκατομμύρια μέλισσες που είχαν μαυρίσει τον ουρανό, κανένας τους δεν έχει ούτε μισό εμφανές τσίμπημα.

Το μόνο σημείο που κρατάω από το επεισόδιο ήταν όλοι οι διάλογοι των αγοριών για τον πατέρα τους. Σπάνια ένας χαρακτήρας χτίζεται τόσο ενδελεχώς χωρίς να τον βλέπουμε. Ο John Winchester, αν και απών, είναι ο τρίτος πρωταγωνιστής της 1ης σεζόν. Δεν το είχα συνειδητοποιήσει αυτό στην πρώτη προβολή, αλλά είχαμε δημιουργήσει πλήρη εικόνα για εκείνον μέχρι να τον δούμε πρώτη φορά επί της οθόνης να διαδρά με τους γιους του στο 16o επεισόδιο. Εδώ είδαμε την εντελώς διαφορετική εικόνα που έχουν ο Sam κι ο Dean για αυτόν και για τον τρόπο που τους μεγάλωσε. Χαίρομαι που έπιασα τη σειρά από την αρχή γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να εξιλεώσω μέσα μου τον John, έναν χαρακτήρα που αντιπαθούσα πολύ αρχικά, γιατί συνέπασχα με τον θυμό του Sam.

Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα

Fun facts & Trivia

ΓΕΝΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Σενάριο
Σκηνοθεσία
Ερμηνείες
Monster-of-the-Week
Εφέ/VFX

ΣΥΝΟΨΗ

Μια παλιά κατάρα μετατρέπει τα ζουζούνια της περιοχής σε φονικές μηχανές και το Supernatural μας δίνει ένα από τα χειρότερα επεισόδια της ιστορίας του, το οποίο μέχρι κι ο ίδιος ο δημιουργός του έχει αφορίσει!
Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα

Μια παλιά κατάρα μετατρέπει τα ζουζούνια της περιοχής σε φονικές μηχανές και το Supernatural μας δίνει ένα από τα χειρότερα επεισόδια της ιστορίας του, το οποίο μέχρι κι ο ίδιος ο δημιουργός του έχει αφορίσει! Review - Supernatural - 1x08 Bugs