Aφιέρωμα | Οι αναφορές του Supernatural στο Star Trek

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Original Star Trek series posterΤο franchise του Star Trek δημιουργήθηκε από τον Gene Rodenberry, και ξεκίνησε με την τηλεοπτική σειρά Star Trek το 1966, η οποία ακολουθούσε τις διαστημικές περιπέτειες του πληρώματος του αστροπλοιου U.S.S. Enterprise. 

Ενώ η πρωτότυπη σειρά έπαιξε μόνο για 3 σεζόν (79 επεισόδιο στο σύνολο), έγινε cult φαινόμενο, γεννώντας 6 κινηματογραφικές ταινιές με το ίδιο καστ από το 1979 μέχρι το 1991. Μια δεύτερη σειρά-sequel, το Star Trek: The Next Generation έκανε πρεμιέρα το 1987 με διαφορετικούς πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες. Το νέο καστ έκανε άλλες 4 ταινίες. Τρεις ακόμη τηλεοπτικές σειρές ακολούθησαν: το Star Trek: Deep Space Nine, το Star Trek: Voyager, και το Enterprise. Το franchise έκανε μια επιτυχημένη κινηματογραφική επανεκκίνηση το 2009 με την ταινία Star Trek, με νέους ηθοποιούς να παίρνουν τους ρόλους των χαρακτήρων της πρωτοτυπης σειράς.

Το Star Trek και το Supernatural έχουν πολλά κοινά στοιχεία, πίσω από τις κάμερες. Όπως και το SPN, το Star Trek έχει γεννήσει μια animated σειρά, έχει πολλά tie-in βιβλία που διαδραματίζονται στο ίδιο σύμπαν με τη σειράς, και είναι γνωστό για το τεράστιο και ενεργό fandom του. Επίσης, και οι δυο σειρές είναι δημοφιλή θέματα στα fanfiction τύπου ‘slash‘.

Τριε μέλη του συνεργείου του Supernatural έχουν κάποια σχέση με το Star Trek. Ο σκηνοθέτης του 1×06 Skin, Robert Duncan McNeil έπαιξε στο Star Trek: Voyager τον ρόλο του υποσμηναγού Tom Paris. O Robert Picardo, που έπαιξε τον αρχηγό καλικάντζαρο στο 6×09 Clap Your Hands if you Believe, εμφανίστηκε ως ο Γιατρός σε 170 επεισόδια της ίδιας σειράς. Και ο Mark Sheppard, ο Crowley του Supernatural, έκανε ένα guest στο Voyager. Η Sera Gamble (σεναριογράφος του SPN και showrunner για την 6η και την 7η σεζόν) από την άλλη, μπορείνα μην έχει επαγγελματική σχέση με το Star Trek, αλλά έχει σίγουρα… ‘fandom-ική’! Αυτοπροσδιορίζεται ως φανατική ‘Trekkie’ και ξέρει από πρώτο χέρι τι θα πει να ανήκεις σε ένα fandom:

“Η έννοια του fandom προσδιορίζεται από σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια, και να δίνεις πραγματική σημασία, και να έχεις γνώμη και να την υποστηρίζεις, ακόμα και να τσακώνεσαι…”

Στο συνέδριο Asylum Europe 2, ο Jensen Ackles ρωτήθηκε εάν ο Dean βλέπει τον εαυτό του ως Captain Kirk. Δείτε το βίντεο εδώ.

Και πάμε τώρα στο ζουμί του άρθρου…

Επεισόδια όπου γίνεται αναφορά στο Star Trek

1×06 Skin

Sam: I don’t know, it was like he was downloading your thoughts and memories.
Dean: You mean, like the Vulcan Mind Meld?

Στο Star Trek, η “νοητική σύμφυση” είναι μια διαδικασία όπου ένας εξωγήινος Vulcan μπορεί να ενωθεί νοητικά με κάποιον άλλο (συνήθως μέσω σωματικής επαφής). Με αυτό τον τρόπο, μοιράζεται σκέψεις, εμπειρίες, αναμνήσεις και γνώση με το άλλο άτομο. Στο Supernatural, έχουμε δει τους αλλαζόμορφους να επιδεικνύουν παρόμοιες ικανότητες: αγγίζοντας έναν άνθρωπο, μπορούν να μεταμορφωθούν σε αυτόν και να αποκτήσουν τις μνήμες του.


1×11 Scarecrow

Stacy: Sweetheart, that’s what sacrifice means. Giving up something you love for the greater good. The town needs to be safe. The good of the many outweighs the good of the one.

Αυτό είναι μια πιθανή αναφορά σε μια ατάκα από το Star Trek II: The Wrath of Khan, με την ουσιαστική διαφορά ότι στο Star Trek η εν λόγω θυσία είναι οικειοθελής:

Spock: Were I to invoke logic, however, logic clearly dictates that the needs of the many outweigh the needs of the few.
Kirk: Or the one.


4×02 Are You There, God? It’s Me, Dean Winchester

Αφού μαθαίνει τα ανησυχητικά νέα για την Αποκάλυψη και το επικείμενο τέλος του κόσμου, ο Dean προτείνει -μεταξύ άλλων προορισμών- να επισκεπτούν το Star Trek Experience, μια δημοφιλή ατραξιον του Las Vegas που διατέθηκε από τον Ιανουάριο του 1998 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2008. Έκλεισε 17 μέρες πριν την ανάσταση του Dean στο 4×01 Lazarus Rising.


4×03 In the Beginning

Dean: Know where I can get any reception?
Young John: The U.S.S. Enterprise?

Για τον νεαρό John Winchester, το κινητό τηλέφωνο του Dean φαινόταν να είναι ένα αντικείμενο βγαλμένο από το φουτουριστικό σύμπαν του Star Trek, το οποίο είχε τελειώσει 4 χρόνια πιο πριν. To Enterprise ήταν το πρωταγωνιστικό αστρόπλοιο στη σειρά.


4×21 When the Levee Breaks

Dean: They come on like shady politicians from Planet Vulcan.

Ο Dean αναφέρεται στην πατρίδα του Spock, τον πλανήτη Vulcan. Συγκρίνει τον Spock με τον Castiel λόγω της έλλειψης συναισθηματικής νοημοσύνης. 


4×22 Lucifer Rising

Dean : “No, no. Let’s… bail on the holodeck, okay?”

Όταν ο Dean βρίσκεται στο ‘Πράσινο Δωμάτιο’ και ο Ζαχαρίας του προσφέρει μια σωρεία ψυχαγωγικών αντιπερισπασμών για να τον δελεάσει, Dean παρομοιάζει το δωμάτιο με το  επονομαζόμενο ‘Holodeck‘, το οποίο είναι μια εγκατάσταση των αστρόπλοιων στο σύμπαν του Star Trek όπου μπορεί να δημιουργηθεί μια τεχνητή πραγματικότητα.


5×13 The Song Remains the Same

Για να εξηγήσει στους νεαρούς Mary και John πως λειτουργεί το σύμβολο εκτοπισμού αγγέλων, ο Dean λέει πως “θα διακτινίσει [την Anna] έξω από το αστρόπλοιο”.

Η ‘διακτίνιση’ (‘beaming’) είναι η διαδικασία τηλεμεταφοράς που χρησιμοποιούσαν στο Star Trek η οποία πραγματοποιούνταν μέσω ενός μηχανήματος (‘μεταφορέας’). Η διακτίνιση ήταν ουσιαστικά η μοριακή αποδόμηση ενός σώματος από ένα σημείο (συνήθως το αστροπλοιο Enterprise) και η μεταφορά και αναδόμηση σε ένα άλλο σημείο (συνήθως η επιφάνεια κάποιου πλανήτη).


6×13 Unforgiven

Samuel: So Roy’s just some Red Shirt to you? Spider bait?

Ο όρος ‘red shirt’ (= κοκκινοφορεμένος), που έχει τις ρίζες του στην πρωτότυπη σειρά Star Trek όπου οι αξιωματικοί ασφαλείας του Enterprise φορούσαν κόκκινες στολές και ήταν αυτοί που σχεδόν πάντα πέθαιναν πρώτοι στις αποστολές, χρησιμοποιείται πια στην τηλεοπτική/κινηματογραφική αργκό για να περιγράψει έναν αναλώσιμο χαρακτήρα που βρίσκεται στο σενάριο μόνο και μόνο για να πεθάνει, για έχουν έναν λόγο οι πρωταγωνιστές να είναι στενοχωρημένοι. Η έκφράση έχει περάσει και στην καθομιλουμένη γλώσσα όπου χρησιμοποιείται μεταφορικά ως συνώνυμο του ‘αναλώσιμος’.


Khan Worm dead6×16 …And Then There Were None

Η Εύα δημιουργεί ένα καινούργιο τέρας, το οποίο ο Dean ονομάζει ‘Σκουλήκι Khan‘, επειδή του θυμίζει το χέλι Ceti από την ταινία Star Trek: The Wrath of Khan. Το πλάσμα της ταινίας, όπως και το σκουλήκι στο Supernatural, έμπαινε μέσα απο το αυτί του θύματος και αγκάλιαζε τον εγκέφαλο, θέτοντας τον ξενιστή υπο τον απόλυτο έλεγχό του.


6×18 Frontierland

Dean: I know where we can find one. March 5th 1861. Sunrise Wyoming. We’ll Star Trek IV this bitch.
Bobby: I only watch Deep Space 9.
Dean: It’s like I don’t even know you guys anymore. Star Trek IV. Save the whales.

Η ιστορία της 4ης ταινίας Star Trek ακολουθεί το πλήρωμα του Enterprise στο ταξίδι τους πίσω στο χρόνο, στο 1986 για να εντοπίσουν κάποιες φάλαινες τις οποίες χρειάζονται για να επικοινωνήσουν με ένα εξωγήινο ανιχνευτικό ρομπότ. 

Η μακαρίτισσα σύζυγος του Jim Beaver, Cecily Adams ερμήνευσε την Ferengi Ishka στη σειρά Deep Space 9. Στο προσχέδιο του σεναρίου ήταν να γίνει αναφορά στο Star Trek: Next Generation, όμως ο Jim ζήτησε να γίνει η αλλαγή για να αποτίσει φόρο τιμής στη γυναίκα του.


7×02 Hello, Cruel World

Dean: Why would the devil holodeck you a whole new life, when he could just kick your ass all over the cage?

Δεύτερη αναφορά της σειράς στο ‘Holodeck‘ του Star Trek που δημιουργούσε τεχνητές πραγματικότητες.


charlie-vulcan-salute7×20 The Girl with the Dungeons and Dragons Tattoo

Η Charlie κάνει τον χαιρετισμό των Vulcan (φωτο πάνω) όταν αποχαιρετά τους Winchesters στον σταθμό των λεωφορείων. 


8×10 Torn and Frayed

Mr Hinckley: Sounded like Klingon to me.

Τα Klingon είναι η γλώσσα που μιλούν οι εξωγήινοι Klingons στο σύμπαν του Star Trek.


8×11 LARP and the Real Girl

Η Charlie κάνει τον χαιρετισμό των Vulcan πάλι όταν αποχαιρετά τους Winchesters.

ΠΗΓΗ

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα