Supernatural Πλάσματα | Γκόλεμ

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

8x13 everybody hates hitler Golem Jophn De Santis

Το Γκόλεμ (golem) είναι ένα πλάσμα που δημιουργείται από πηλό και παίρνει ζωή μέσω μαγείας.

Στο Vitsyebsk της Λευκορωσίας, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ραββίνοι της Πρωτοβουλίας του Ιούδα δημιούργησαν ένα γκόλεμ και το έστειλαν να καταστρέψει το στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου η Εταιρία της Θούλης διεξήγαγε απάνθρωπα ανθρώπινα πειράματα πάνω στους Εβραίους αιχμαλώτους υπό την εποπτεία του Διοικητή Eckhart.

Στη συνέχεια, εκείνο το γκόλεμ μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ και έμεινε με τον Ραββίνο Bass. Όταν οι πράκτορες της Θούλης σκότωσαν τον Ραββίνο, το γκόλεμ πέρασε στον εγγονό του τον Aaron Bass, ο οποίος δεν είχε ιδέα για όλα αυτά.

Χαρακτηριστικά

Το Γκόλεμ δημιουργείται από πηλό και μια ομάδα Εβραίων Ραββίνων του εμφυσεί ζωή μέσω μαγείας. Ο Ραββίνος που ελέγχει το Γκόλεμ γράφει το όνομά του σε έναν μικρό πάπυρο και τον τοποθετεί μέσα στο στόμα του πλάσματος. 

Δυνάμεις και Ικανότητες

  • Έχει υπερφυσική δύναμη και αντοχή
  • Είναι άτρωτο
  • Έχει μακροζωία

Αδυναμία

  • ‘Απενεργοποιείται’ αν αφαιρεθεί ο πάπυρος από το στόμα του. 

Αποτέλεσμα εικόνας για Golem folklore

Το Γκόλεμ στην Παράδοση

Σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση, επρόκειτο για ένα ανθρώπινο γλυπτό ομοίωμα που κατασκεύασε κάποιος ραβίνος, από ξύλο ή από πηλό, και το μετέτρεψε σε αληθινό υπηρέτη του, δίνοντάς του ζωή με μια μυστική τεχνική καββαλιστικής έμπνευσης. Έγραφε τις διαταγές σε ένα χαρτάκι που το τοποθετούσε στο στόμα του. Αργότερα όμως το άγαλμα άρχισε να εκδηλώνει τάσεις αποδέσμευσης από τον έλεγχο του δημιουργού του και αυτός τελικά αναγκάστηκε να το καταστρέψει.

To Γκόλεμ στην ποπ-κουλτούρα

Το μυθολογικό Golem βρίσκεται στη βάση μεγάλου μέρους της σημερινής ποπ-κουλτούρας. Μια ομάδα ιστοριών που επηρέασε είναι αυτές που εστιάζουν στη φύση του ως ένα έμψυχο τεχνητό πλάσμα – μπορούμε να δουμε την επιρροή του σε ιστορίες όπως του εμβληματικού Frankenstein, αλλά και σε ιστορίες με ανδροειδή και ρομπότ που αποκτούν συνείδηση. Άλλες ιστορίες εστιάζουν στο ρόλο του Golem ως άτρωτος προστάτης. Αυτές οι ιστορίες υπερηρώων γράφτηκαν από Εβραίους μετανάστες στην Αμερική, μεταξύ των οποίων τα μεγαθήρια της βιομηχανίας των κόμικς, οι Jerry Siegel, Joe Shuster, Stan Lee, και Jack Kirby.

Αποτέλεσμα εικόνας για Kaddish x-filesΣαν χαρακτήρας, το Golem έχει εμφανιστεί σε πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Ένα αξιομνημόνευτο παράδειγμα είναι το επεισόδιο Kaddish της σειράς The X-Files που είχε σκηνοθετήσει ο αείμνηστος Kim Manners (που διατέλεσε για πολλά χρόνια σκηνοθέτης και εκτελεστικός παραγωγός του Supernatural).

ΠΗΓΗ

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

1 Σχόλιο
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Castiel Lover
Castiel Lover
6 years ago

Τέλειο!!!

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα