10×14 The Executioner’s Song | Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα

4
1

Το Supernatural είναι μια σειρά που φημίζεται για τις meta-αναφορές της στην ποπ-κουλτούρα. Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν πολλές ατάκες ή καταστάσεις που παραπέμπουν σε ταινίες, άλλες τηλεοπτικές σειρές, σε διάσημους καλλιτέχνες, ακόμα και σε ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα, και στη λαογραφία του πλανήτη όλου.

Πάμε να δούμε τι αναφορές γίνονται στο 14ο επεισόδιο της 10ης σεζόν:

supernatural-10x14 Dean and Cain fight

O τίτλος του επεισοδίου αναφέρεται στο βραβευμένο με Pulitzer βιβλίο του Norman Mailer, «The Executioner’s Song» (= το τραγούδι του δήμιου), το οποίο καταγράφει τα γεγονότα γύρω από την εκτέλεση του καταδικασμένου δολοφόνου Gary Gilmore από την Πολιτεία της Utah. Ο Mailer έγραψε επίσης κι ένα ποίημα με τον ίδιο τίτλο.


Τα ψευδώνυμα που χρησιμοποιούν οι Winchesters ως πράκτορες ‘Moore’ και ‘Ranaldo’ είναι αναφορές στους Thurston Moore και Lee Ranaldo του συγκροτήματος Sonic Youth.


Dean: The Zodiac?
Sam: Seven victims.
Dean: Dahmer?
Sam: 17.
Dean: That’s some freaky stuff, man. It’s a whole new side of you.
Sam: It’s called true crime, Dean. It’s a hobby.
Ο Dean και ο Sam συζητούν για το υπαρκτό (και ολίγον τι μακάβριο) χόμπι κάποιων ανθρώπων να αναζητούν πληροφορίες για αληθινά εγκλήματα (true crime). Οι Winchesters αναφέρουν τον Zodiac του San Francisco, του οποίου η μυστηριώδης ιστόρια τον έχει κάνει φαινόμενο της ποπ-κουλτούρας και έχει εμπνεύσει πολλές ταινίες, με διασημότερη το Zodiac (2007) του David Fincher. Δεύτερος serial killer που αναφέρεται είναι ο Jeffrey Dahmer, γνωστός επίσης και ως «O Κανίβαλος του Milwaukee».
Trivia: O Dean απορρίπτει τη συλλογή στατιστικών για κατά συρροή δολοφόνους ως αληθινό χόμπι, λέγοντας ότι αληθινά χόμπι είναι το ψάρεμα και το πλέξιμο. Λίγο αργότερα στο επεισόδιο βλέπουμε την Rowena να πλέκει. (Ορίστε. Η Rowena έχει αληθινό χόμπι, ενώ ο Sam, όχι! 😛 )

supernatural-10x14 rowena
Rowena: This demon asks you to equalize credit for his and another’s work — split the baby, if you will. Well, then I would well and truly split the baby.

«Split the baby» σημαίνει «χωρίζω το μωρό στα δυο«, και είναι αναφορά στην γνωστή παραβολή της Παλαιάς Διαθήκης όπου δυο γυναίκες τσακώνονταν για το ποιάς είναι το μωρό και απευθύνονται στον βασιλιά Σολομώντα για να τους λύσει τη διαμάχη. Η μια το είχε κλέψει από την άλλη και υποστήριζε ότι ήταν δικό της. Ο σοφός βασιλιάς διέταξε να χωρίσουν το μωρό στα δυο για να πάρει η κάθε μια από μισό. Η αληθινή μάνα ξέσπασε σε δάκρυα και τότε ο βασιλιάς κατάλαβε ότι αυτή το πονάει περισσότερο. Διαβάστε όλη την ιστορία εδώ.


Harry Houdini
Harry Houdini

Sam: According to the news, he escaped from a locked cell on death row, this inexplicable, Houdini-esque escape.

O Sam συγκρίνει την απόδραση του Tommy Tolliver με απόδραση του Houdini. Ο Harry Houdini ήταν -μεταξύ άλλων- ταχυδακτυλουργός και ίσως ο διασημότερος καλλιτέχνης αποδράσεων (escape artist) στην ιστορία. Το όνομά του είναι πια συνώνυμο της σχεδόν απίστευτης απόδρασης.


Η σκηνή της κλιμάκωσης μεταξύ του Κάιν και του Dean θυμίζει τη σκηνή μεταξύ του Darth Vader και του Luke Skywalker στην ταινία Star Wars: The Empire Strikes Back, όπου ο Darth μιλάει για τις ομοιότητες που έχει με τον Luke, και λέει πως ο Luke οδεύει προς το Σκοτάδι, ακριβώς ότι λέει ο Κάιν στον Dean. Ο Κάιν αναφέρεται στον Dean ως «γιέ μου«, ξεκάθαρη αναφορά στον Darth ο οποίος αποκαλύπτει στον Luke ότι είναι πατέρας του. Στην ίδια σκηνή υπάρχει και η απώλεια ενός χεριού, η οποία ορίζει και το αποτέλεσμα της μάχης. Δείτε την σκηνή από την ταινία:

Στη σειρά έχουν γίνει πάμπολλες αναφορές στις ταινίες Star Wars. Δείτε τη λίστα εδώ.

ΠΗΓΗ