Το Supernatural είναι μια σειρά με πολλές meta-αναφορές στην ποπ-κουλτούρα. Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν ατάκες ή καταστάσεις που παραπέμπουν σε ταινίες, άλλες τηλεοπτικές σειρές, σε διάσημους καλλιτέχνες, ακόμα και σε ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα, και στη λαογραφία του πλανήτη όλου. Πάμε να δούμε τις αναφορές του 10ου επεισοδίου της 13ης σεζόν που αποτελεί ταυτόχρονα και πιλότο μιας spin-off σειράς:

[Διαβάστε εδώ το review μας]

Ο τίτλος του επεισοδίου (που θα είναι και ο τίτλος της πιθανής spin-off σειράς) παραπέμπει στον τίτλο του τραγουδιού Carry On Wayward Son των Kansas, το οποίο θεωρείται ως το ανεπίσημο theme song του Supernatural. 

Ενώ το Supernatural φαίνεται να τείνει προς το classic rock, όσον αφορά το μουσικό χαλί του, το Wayward Sisters ξεκίνησε με έναν πιο hard rock ήχο. Το μοντάζ σκηνών από παλαιότερα επεισόδια στην αρχή του επεισοδίου συνοδεύτηκε από το τραγούδι I Am The Fire των Halestorm.


Αποτέλεσμα εικόνας για biker barbie
Φτυστή με την Claire!

Alex: You look like Biker Barbie.

H Βarbie είναι μια παιδική κούκλα που κατασκευάστηκε από την αμερικανική εταιρεία παιχνιδιών Mattel και ξεκίνησε να παράγεται το Μάρτιο του 1959. Από τότε έχει κυκλοφορήσει με διάφορα στιλ και ντυσίματα. Τη δεκαετία του ’90, η Mattel, σε συνεργασία με την Harley Davidson, κυκλοφόρησε μια Barbie με μοτοσυκλέτα.


Claire: Hey, I get it. If I had the cops on my ass, I’d be racing outta Dodge, too.

Η έκφραση «getting out of Dodge» (= φεύγω από το Dodge) και οι παραπλήσιές της σημαίνουν «ξεφεύγω από μια δύσκολη κατάσταση» κι έχουν τις ρίζες τους στα γουέστερν των δεκαετιών του ’60-’70. [πηγή]

Αξίζει να σημειωθεί πως το επεισόδιο Tombstone της 13ης σεζόν διαδραματίστηκε στην πόλη του Dodge.


Οι πινακίδες του αμαξιού της Donna γράφουν «D-Train«, πιθανή αναφορά στο ομώνυμο μουσικό δίδυμο της δεκαετίας του ’80 ή στην ταινία του 2015. Σύμφωνα με το Urban Dictionary, πάντως, καμία από τις σημασίες του «D-Train» στην μοντέρνα αργκό δεν είναι και τόσο κολακευτική. Να το ξέρει άραγε αυτό η αγαθιάρα η Donna;


Patience: Why do you have all this?
Donna: I’m from Minnesota.

Οι κάτοικοι της Πολιτείας της Minnesota, που έχει παράδοση στο κυνήγι, έχουν βαθιά ριζωμένη την κουλτούρα της οπλοκατοχής.


Η σκηνή που η Claire δείχνει τις ουλές της στην Kaia είναι αναφορά σε αυτή τη σκηνή από την θρυλική ταινία Jaws (Τα Σαγόνια του Καρχαρία), όπου ο Quint και ο Hooper συγκρίνουν τις ουλές τους.


Donna: Okay, you too, Rainbow Brite.

Rainbow Brite.jpgΗ Donna αποκαλεί την Claire «Rainbow Brite«, αναφορά στο δημοφιλές franchise της δεκαετίας του ’80 που γέννησε -μεταξύ άλλων- μια σειρά κινουμένων σχεδίων και μια σειρά από παιδικές κούκλες. Η ιστορία του RB έχει ως κεντρικό πρόσωπο ένα μικρό κορίτσι ονόματι Wisp, που μεταφέρεται σε ένα γκρίζο και ερημωμένο μέρος, με την αποστολή να φέρει το χρώμα πίσω σε αυτόν τον φανταστικό κόσμο, εντοπίζοντας τη Σφαίρα του Φωτός. [πηγή]

Το ουράνιο τόξο (rainbow) συμβολίζει την lgbt+ κοινότητα και η αναφορά στο Rainbow Brite, λοιπόν, σίγουρα δεν έγινε τυχαία, αφού μέσα στο επεισόδιο υπονοείται ότι η Claire είναι γκέι.


Ο Dean αποκαλεί την κουκουλοφόρο του Κακού Μέρους «Darth Dickwad», προφανής αναφορά στον μαυροφορεμένο κακό του Star Wars, τον Darth Vader. [Για τις υπόλοιπες αναφορές του Supernatural στο Star Wars, ανατρέξτε εδώ.]


Το γιγαντιαίο τέρας δεν κατονομάζεται μέσα στο επεισόδιο, αλλά στο σενάριο αναφέρεται ως «Kaiju«, που στα ιαπωνικά σημαίνει «παράξενο τέρας». Είναι ένας όρος που συνήθως χρησιμοποιείται στο είδος των ταινιών με γιγαντιαία τέρατα, και ειδικότερα για τον Godzilla. [Διαβάστε περισσότερα εδώ.]Δείτε επίσης: