Βρίσκεστε Εδώ
Αρχική Σελίδα > Supernatural > Pop-Culture > Αφιέρωμα: Οι αναφορές του Supernatural στο Star Wars – μέρος 1ο

Αφιέρωμα: Οι αναφορές του Supernatural στο Star Wars – μέρος 1ο

Star Wars

To saga του Star Wars (Ο Πόλεμος των Άστρων) δημιουργήθηκε από τον George Lucas, και περιλαμβάνει δυο ολοκληρωμένες κινηματογραφικές τριλογίες (και μια που τώρα ξεκίνησε), και μια σειρά κινουμένων σχεδίων. Η πρώτη τριλογία μας αφηγείται τον πόλεμο μεταξύ των Επαναστατών και της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας. Οι ήρωες της ιστορίας είναι ο νεαρός Luke Skywalker, ο τυχοδιώκτης Han Solo, η Πριγκήπισσα Leia, ο σοφός πολεμιστής-Jedi Obi-Wan Kenobi, και ο μέντορας-Jedi Yoda, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις αυτοκρατορικές δυνάμεις με επικεφαλής τον Αυτοκράτορα Palpatine και το δεξί του χέρι, τον πανίσχυρο σκοτεινό-Jedi Darth Vader. Το Star Wars έχει υπάρξει τεράστια επιρροή στην ποπ-κουλτούρα ολόκληρου του πλανήτη.

Οι πρώτες 3 ταινίες εξερευνούν θέματα όπως το Καλό ενάντια στο Κακό, η κατάχρηση της εξουσίας, και η οικογένεια.
Episode IV: A New Hope (1977)
Episode V: The Empire Strikes Back (1980)
Episode VI: Return of the Jedi (1983)

Η δεύτερη τριλογία Star Wars, μπορεί να ξεκίνησε σχεδόν 15 χρόνια μετά την πρώτη, όμως είναι prequel, αφού εξηγεί το πώς απέκτησε δύναμη η Γαλαξιακή Αυτοκρατορία, και εξερευνά τις ρίζες του θρυλικού Darth Vader. Για να είμαι ειλικρινής, η 2η τριλογία αναλώνεται σε θέματα όπως οι φόροι, εμπορικές συμφωνίες και ένα τέρμα ενοχλητικό CGI ζώο(ν) ονόματι Jar Jar. Κατά γενική ομολογία, η τριλογία των prequel δεν είναι καλή, και γι’αυτό σνομπάρεται αμείλικτα από τους απανταχού φανς. (Για να δούμε τι ψάρια θα πιάσει η και η τρίτη τριλογία Star Wars που αποτελεί sequel της πρώτης…)

Δεν προκαλεί έκπληξη το ότι στο Supernatural, μια σειρά που ξέρουμε πόσο λατρεύει τις meta-αναφορές στην ποπ-κουτλούρα, οι αναφορές που γίνονται στο φαινόμενο της ποπ-κουλτούρας ονόματι Star Wars αφορούν σχεδόν αποκλειστικά την original τριλογία.

Το Star Wars δεν αποτέλεσε απλά μια πηγή για ποπ-αναφορές για τη σειρά του Eric Kripke, όμως. Ο δημιουργός του Supernatural έχει δηλώσει επανηλειμένα ότι το Star Wars ενέπνευσε την ίδια τη δημιουργία της σειράς. Όταν παρουσίασε στο κανάλι την ιδέα του, την περιέγραψε ως «Star Wars in Truck Stop America». Επίσης, είχε το Star Wars στο πίσω μέρος του μυαλού του όταν δημιουργούσε τους χαρακτήρες και έψαχνε ηθοποιούς για τους δυο πρωταγωνιστές του:

Όταν ξεκινήσαμε το casting, είχαμε κάποια αρχέτυπα στο μυαλό μας, που ήταν ο Han Solo και ο Luke Skywalker. Θέλαμε ο Sam να είναι συγκαταβατικός, καλόκαρδος και συμπαθής, και να έχει μια σύνδεση με το κοινό. Θα ήταν το πρόσωπο στο οποίο το κοινό θα βρει κοινά στοιχεία και θα ακολουθήσει την ιστορία μέσα από τα μάτια του. Και αυτό απαιτούσε μια μοναδική ικανότητα να γίνεις συμπαθής. Για τον Dean θέλαμε τον Han Solo, έναν ριψοκίνδυνο, χαρισματικό, λίγο χοντροκομμένο, λίγο ακραίο, να μην λέει πάντα το πιο ευγενικό πράγμα, αρκεί να είναι αστείος. Και με αυτά ξεκινήσαμε.

Αλλά πολυλογώ μου φαίνεται, ας περάσουμε στο ψητό σιγά-σιγά… Πάμε να δούμε κάθε μια από τις αναφορές που έγιναν από τη σειρά στο Star Wars στις 3 πρώτες σεζόν…

Σημείωση: Λάβετε υπόψη ότι παρακάτω θα βρείτε σημαντικές αποκαλύψεις για την πλοκή των ταινιών Star Wars, οπότε αν δεν τις έχετε δει (καλά, τι κάνατε 38 χρόνια τώρα; ), και δεν θέλετε spoilers, καλό θα ήταν να μη συνεχίσετε! 😉

by Amalia

sam and dean as han and luke - star wars

1×03 Dead in the Water

Dean: I’m Agent Ford, this is Agent Hamill. We’re with the U.S. Wildlife Service.

Οι Winchesters συντήνονται ως πράκτορες Ford και Hamill. O Harrison Ford και ο Mark Hamill είναι οι ηθοποιοί που έπαιξαν τον Han Solo και τον Luke Skywalker αντίστοιχα, στην πρώτη τριλογία Star Wars. Όπως είπαμε και πιο πάνω, οι Winchesters βασίστηκαν σε αυτούς τους 2 χαρακτήρες.


1×10 Asylum

Dean: I love the guy, but I swear he writes like friggin’ Yoda.

Ο Dean παραλληλίζει τη γραφή του John (στο ημερολόγιό του) με τον τρόπο που μιλάει ο Yoda, ο οποίος συντάσσει τις προτάσεις του παράξενα (πχ. βάζοντας το ρήμα πάντα στο τέλος). Ένα τυπικό παράδειγμα της ομιλίας του Yoda από το Return of the Jedi:

«When 900 years old you reach, look as good you will not.»


1×12 Faith

Dean: Look, no disrespect, but I’m not exactly a believer.
Reverend Roy: You will be, son. You will be.

Η συζήτηση του Dean με τον ιερέα θυμίζει τα λόγια του Yoda προς τον Luke στο The Empire Strikes Back:

Luke: I’m not afraid.
Yoda: You will be. You will be.


Bonus fact: Στο gag reel στο DVD της 1ης σεζόν, μια σκηνή από το επεισόδιο 1×15 The Benders πειράχτηκε ψηφιακά έτσι ώστε να μοιάζει ότι οι Benders επιτίθενται στον Dean με φωτόσπαθα αλά Star Wars.


2×02 Everybody Loves a Clown

Το τελετουργικό αποτέφρωσης των νεκρών κυνηγών που βλέπουμε πρώτη φορά όταν καίνε τη σωρό του John, θυμίζει την νεκρική πυρά για τον Darth Vader στο Return of the Jedi.


2×05 Simon Said

Dean: He full-on Obi-Wan-ed me!

Ο Dean παραλληλίζει τον Andy με τον Obi-Wan Kenobi του Star Wars λόγω των τηλεπαθητικών ικανοτήτων του. Ο Obi-Wan χρησιμοποιούσε τη Δύναμη για τηλεκίνηση και νοητικό έλεγχο άλλων ατόμων (τα λεγόμενα Jedi mind tricks).

Andy: These aren’t the droids you’re looking for.

Αυτή η ατάκα είναι αναφορά στην πρώτη ταινία Star Wars με τίτλο A New Hope. Τις λέξεις αυτές ψυθιρίζει ο Obi-Wan Kenobi καθώς ελέγχει τηλεπαθητικά τον φρουρό για να αφήσει αυτόν, τον Luke και τα δυο ανδροειδή ρομπότ (droids) να περάσουν στην πόλη Mos Eisley.

Γίνεται και τρίτη παραπομπή στον Obi-Wan με την πινακίδα του αυτοκινήτου του Andy, η οποία γράφει «RU-OBI-1«, ή αλλιώς «Are you Obi Wan» (= είσαι ο Obi-Wan; ).


2×06 No Exit

Jo: I’m here to rescue you.

Αυτό που λέει η Jo στην Teresa είναι ακριβώς ότι λέει ο Luke στη Leia στο A New Hope.


2×08 Crossroad Blues

Dean: Wasn’t for cash. Oh, who knows. Maybe this place is full of babes in Princess Leia bikinis.

Όταν ο Jabba αιχμαλωτίζει την πριγκίπισσα Leia στο Return of the Jedi, και την κάνει σκλάβα του, την αναγκάζει να φορέσει ένα χρυσαφένιο μπικίνι. Αυτό το σούπερ-σέξι μεταλλικό μπικίνι έκανε την Carie Fisher πρωταγωνίστρια πολλών ανδρικών φαντασιώσεων στα 80s… 😉


2×10 Hunted

Sam: Am I supposed to go Dark Side or something?

Η εξαιρετικά δημοφιλής έκφραση «go dark side» (= πάω στη σκοτεινή πλευρά) είναι μια αναφορά στο Star Wars που σημαίνει «γίνομαι κακός».


2×12 Nightshifter

Η ταυτότητα FBI του Sam γράφει ονοματεπώνυμο Han Solo, αν και ο χαρακτήρας του Han Solo ήταν εν μέρει η έμπνευση πίσω από τον Dean κι όχι τον Sam, ο οποίος βασίστηκε στο ‘καλό παιδί’ Luke Skywalker.


2×18 Hollywood Babylon

Actor 1: I love you.
Actor 2: I know.

Κατά τη διάρκεια του γυρίσματος της ‘ταινίας μέσα στη σειρά’, οι ‘ηθοποιοί’ έχουν τον διάσημο διάλογο ανάμεσα στην πριγκίπισσα Leia και τον Han (The Empire Strikes Back). Στην σκηνή της ταινίας, η πριγκίπισσα του λέει ότι τον αγαπάει λίγες στιγμές πριν τον παγώσουν, και αυτός της απαντάει «το ξέρω». (Τι γλυκός κάφρος…)


2×22 All Hell Breaks Loose: Part 2

Jake: See, that Ava girl was right. Once you give in to it, there’s all sorts of new Jedi mind tricks you can learn.

Οι Jedi είναι πολεμιστές που μέσως της Δύναμης αποκτούν διάφορες νοητικές ικανότητες, όπως για παράδειγμα τηλεκίνηση ή τηλεπάθεια. Ο Jake παραλληλίζει τον εαυτό του και τα υπόλοιπα ‘παιδιά του Azazel’ με τους Jedi λόγω των ιδιαιτερων ικανοτήτων που έχουν και μπορούν να καλλιεργήσουν περισσότερο αν το θελήσουν. Ο Jake μιλάει για «νέα κόλπα των Jedi» – ο Jabba στο Return of the Jedi αναφέρεται στην τηλεπαθητική ικανότητα των Jedi ως «παλιό κόλπο».


3×16 No Rest for the Wicked

Dean: Our slutty little Yoda.

Ο Dean παραλληλίζει την Ruby με τον Yoda (στο πιο τσουλάκι όμως), γιατί όπως η Ruby πασχίζει να γίνει ο οδηγός του Sam στον υπερφυσικό κόσμο, παρομοίως και ο Yoda υπήρξε ο δάσκαλος του Luke Skywalker που του έμαθε όλα όσα έπρεπε να μάθει για τη Δύναμη (The Empire Strikes Back).

YODA star wars
O Yoda (ίδιος με τη Ruby είναι, ε; 😛 )

Αυτές ήταν οι ‘λιγοστές’ αναφορές του Supernatural στο Star Wars στις 3 πρώτες σεζόν. Για τις επόμενες 3 σεζόν (4η-6η) διαβάστε εδώ. Για το τελευταίο μέρος του αφιερώματος με τις αναφορές που έγιναν από την 7η σεζόν κι έπειτα διαβάστε εδώ.

ΠΗΓΗ

Share, fellow hunter!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrShare on Google+Email this to someone
Amalia

Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δυο πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω τον Dean και τις αναφορές στην ποπ-κουλτούρα!

 • SavvinaVvi

  Λατρευουμε Star Wars! Ακομα και την τριλογια – prequel…! 😛
  Δεν ειχα παρατηρησει ποτε οτι υπηρχαν τοσες πολλες αναφορες Ο.ο

  • Amalia

   Μόνο πολλές;; Αναγκάστηκα να τις χωρίσω σε 3 άρθρα! Τόσες πολλές είναι! 😉
   Καλά το πρίκουελ δεν το λατρεύουμε, απλά μας αρέσει για την τίμη των όπλων… 😉 Περιμένω τώρα την επόμενη ταινία! Τα Χριστούγεννα the Force Awakens!! 😀

   • SavvinaVvi

    Πωω…..μερικες τις ειχα πιασει, αλλα οχι ολες…..χαρα στο κουραγιο σου! 🙂
    Οχι εμενα μ’αρεσε κι εκεινο αρκετα….πιο πολυ γιατι τα εκανα και τα 6 μαραθωνιο με παρεα μεσα σε 3 μερες, οποτε τα ειδα περισσοτερο σαν 6 συνεχειες παρα σαν δυο τριλογιες…..επισης στο prequel ειναι και ενας απο τους πολυ, πολυ αγαπημενους μου χαρακτηρες, οποτε.. :Ρ
    Πωωωωω τι αναμονη κι αυτη!! Ασε 😀 😀

    • Amalia

     Αν τα έκανες μαραθώνιο δεν μπορείς να καταλάβεις εύκολα τη διαφορά στην ατμόσφαιρα…
     Δεν λες όμως ποιος ειναι ο αγαπημένος σου χαρακτηρας και ανησυχω. Μόνο μη μου πεις Jar Jar, δεν σου ξαναμιλάω! 😛 😛

     • SavvinaVvi

      Ισχυει αυτο…..ετσι κι αλλιως θελω να τα ξαναδω πριν το επομενο (δεν πιστευα ποτε οτι θα μπορω να το πω αυτο! :Ρ) οποτε αυτη τη φορα ισως τις δω χωριστα τις τριλογιες..
      Οχι……οχι! Ειπαμε! :Ρ
      Ο Qui-Gon Jinn <3 μεντορας με ολη τη σημασια της λεξης……δεν ξερω γιατι, αλλα τον συμπαθησα απειρα οταν ειδα την πρωτη ταινια

     • Amalia

      Λες να έχει να κάνει με το οτι τον παίζει ο Λίαμ Νίσον;; Μπα… Τυχαίο θα είναι! 😛

     • SavvinaVvi

      χαχαχαχαχαχαχαχαχ

 • TV Guru_39

  Συγχαρητηρια ΚΑΤΑΡΧΗΝ για το σαιτ μάγκες-ισες, εξαιρετικη δουλεια, τα αφιερωματα σας τα σπανε, και πολλα μπραβο ΠΟΥ ΤΙΜΑΤΕ μια 6λογία που λιγοι εδω μεσα την εχουν δει με τη σωστη τους σειρα IV,V,VI και υστερα τα I,II,III. ωστε να απολαυσεις τη μαγεια του I’m your father και το απιστευτο twist που θα επακολουθησει. Παντως και η prequel ειχε καποιες καλες στιγμες οπως τη απιστευτη σπαθομαχια Qui Gon,Obi Wan & Darth Maul με μουισκη υποκρουση του Duels of Fates, Τον γιγαντα Κριστοφερ Λη και το επεισοδιο III που μαζι με τη αυτοκρατορια αντεπιτειθεται και επιστροφη των τζενταϊ ειναι μακραν τα καλυτερα Star Wars!!!!
  υ.γ.Αμαλια ας ελπισουμε και το Force Awakens να ανταπελξεθει τις προσδοκιες και μην διανοηθει κανεις να σκοτωσει τον Λουκ!!!

  • Amalia

   Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια! 🙂

   Και όσο για τα Star Wars ειναι μια τεράστια κινηματογραφική κληρονομιά, που έχει επηρεάσει δραματικά την ποπ-κουλτούρα, και το παράξενο ειναι ότι παρόλο που κλείνει 40ετία σε λίγα χρόνια παραμένει παραδόξως πάντα στο προσκήνιο. Ακόμα κι όσοι δεν το έχουν δει ποτέ, ξέρουν ποιος είναι ο Luke Skywalker, o Han Solo, ή ο Yoda! Αυτο θα πει πολιτισμικό φαινόμενο, ακόμα κι αν αμφισβητείται απο καποιους η ποιότητα του…

   Όντως στη χώρα μας δεν έχει τόσους (φανατικούς) θαυμαστές όσο έξω, και ειναι λογικό, αν μη τι άλλο λόγω γλώσσας και τελείως διαφορετικής κουλτούρας. (πχ ποιος θα τολμήσει στην Ελλάδα να κάνει cosplay ανοιχτά αν δεν ειναι φοιτητής ή Απόκριες;; ) Παρόλα αυτά ειναι ακόμα κι έτσι ένα απο τα πιο αναγνωρίσιμα κινηματογραφικά franchise.

   ΥΓ Και εννοείται περιμένουμε με υψηλές προσδοκίες το Force Awakens! 😉

Top