Είναι οι Άνθρωποι των Γραμμάτων οι ιδανικοί κακοί για τη 12η σεζόν;

58
0

Η σύντομη απάντηση είναι ‘ναι’. (Σοβαρά.)

Το Supernatural ολοκλήρωσε την 11η σεζόν του με το -κατά γενική ομολογία- χαλαρότερο φινάλε στην ιστορία του, που μας έδειξε ότι οι σεναριογράφοι προέβλεψαν την κινούμενη άμμο που τους είχε παγιδεύσει η πορεία της σειράς με τους όλο και δυνατότερους αντιπάλους και αποφάσισαν να τα παίξουν όλα για όλα και να ξεκινήσουν από την αρχή. Μπορεί όλοι να περιμέναμε μια μάχη μεταξύ Θεού και Σκοταδιού, που ναι μεν θα ήταν γαμάτη, αλλά θα ήταν ταυτόχρονα και σεναριογραφικό αδιέξοδο (θάνατος Θεού = πάει ο ήλιος = πάει η ανθρωπότητα, αρκετά μεγάλο προβληματάκι, δεν νομίζετε; ).

11x23 alpha and omega chuck god amara darkness

Οι σεναριογράφοι ‘θυσίασαν’ την επική κλιμάκωση, που περιμένεις de facto από ένα season finale, στο βωμό της πρωτοτυπίας και της λογικής συνέχισης της ιστορίας, δίνοντάς μας ένα τέλος που όμοιο του δεν είχαμε ξαναδεί: ο «Μεγάλος Κακός» της σεζόν δεν νικιέται με τον παραδοσιακό τρόπο, δια της βίας, αλλά μέσω της συγχώρεσης και της συμφιλίωσης.

Ήδη από πέρυσι, το Supernatural, στα 12 πια χρόνια του, βαδίζει εκεί που δεν έχει βαδίσει ποτέ ξανά σειρά καμία φαντασίας. Τι κάνεις, λοιπόν, όταν έχεις πιάσει κορυφή, όταν έχεις δείξει τον πιο δυνατό αντίπαλο που θα μπορούσες να δείξεις; Προσπαθείς να πας ακόμα παραπάνω, με αμφίβολα αποτελέσματα;  Ή το βλέπεις πιο ρεαλιστικά και συνειδητοποιημένα (ότι χτύπησες ταβάνι με την Amara, φίλε) και στοχεύεις χαμηλότερα;

Οι σεναριογράφοι φαίνεται να διάλεξαν τη δεύτερη λύση, όπως φάνηκε από τις δυο ανατροπές στις τελευταίες στιγμές του φινάλε, μια για τον κάθε αδερφό, οι οποίες άνοιξαν έναν σχετικά ξεκάθαρο (και πιο προσγειωμένο) δρόμο για την κύρια ιστορία της επόμενης σεζόν.

Η πρώτη ανατροπή είναι και η πιο περίεργη, από την άποψη ότι δεν μας έδωσε και πολλά για να μπορέσουμε κάνουμε εμπεριστατωμένες θεωρίες. Η ξαφνική επιστροφή της Mary Winchester από τους νεκρούς, με την ευγενική χορηγία της Amara, θα έχει σίγουρα μεγάλες επιπτώσεις για τον Sam και τον Dean. Η πρώτη σκηνή της σειράς εστίασε στον θάνατό της, ένα γεγονός που καθόρισε με πολλούς τρόπους τη ζωή των δυο γιων της μέχρι και σήμερα. Φέρνοντάς την πίσω, αλλάζουν τα πάντα. Το πως όμως θα το δούμε στην πορεία…

Η ανατροπή του Sam είναι αυτή που μας δίνει περισσότερη τροφή για τις καθιερωμένες καλοκαιρινές θεωρίες μας για το τι μπορούμε να περιμένουμε από την επόμενη σεζόν. Η Λαίδη Toni (απλή συνωνυμία με την δικιά μας ‘Λαίδη’ Άντζελα 😛 ), μέλος του παραρτήματος των Ανθρώπων των Γραμμάτων στο Λονδίνο κλήθηκε να είναι αυτή που θα φέρει τους Winchesters ενώπιον των πράξεών τους, αφού για άλλη μια φορά παραλίγο να καταστρέψουν τον κόσμο. Θα έλεγα ότι είναι αυτονόητο το ότι ο Sam δεν είναι νεκρός από τον πυροβολισμό, όμως η άφιξη των Ανθρώπων των Γραμμάτων ως κυρίαρχη και πιθανώς απειλητική δύναμη δημιουργεί κάποια νέα και ενδιαφέροντα ερωτήματα. 

Αν και αρχικά με ξένισε η εξέλιξη, τώρα που το σκέφτηκα καλύτερα και αναλογίστηκα τα παρελκόμενα, μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον η ιδέα μιας οργάνωσης που ιδρύθηκε για να καταγράφει τον υπερφυσικό κόσμο, να είναι εναντίον του Sam και του Dean, και αν το διαχειριστούν σωστά οι σεναριογράφοι, οι ΑτΓ θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε έναν από τους καλύτερους αντιπάλους που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ τα αδέρφια…

11x23 alpha and omega toni bevell holding gun

Η σειρά κάνει επανεκκίνηση

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που το Supernatural θα χρειαστεί να κάνει επανεκκίνηση. Όταν η 5η σεζόν έκλεισε με το επικό Swan Song, το ‘κύκνειο άσμα’ της ιστορίας έτσι όπως το είχε φανταστεί ο δημιουργός του Supernatural, Eric Kripke, όλοι μιλούσαν για το ότι θα είναι αδύνατο να βρεις κάποιο σενάριο δυνατότερο από την Αποκάλυψη. Κι όμως, οι συνεχιστές του κατάφεραν (με διάφορα επίπεδα επιτυχίας για να είμαι ειλικρινής) να κλιμακώσουν την ιστορία πολύ πιο πάνω από την Αποκάλυψη και τον Εωσφόρο. Είδαμε τα Λεβιάθαν, τη Μητέρα όλων των Τεράτων, την Abaddon και τώρα την ίδια την αδερφή του Θεού. Το πρόβλημα είναι ότι τώρα όντως δεν υπάρχει κάτι πιο ψηλά από αυτό…

Το Σκοτάδι, κατά κόσμον Amara, είναι κυριολεκτικά πανίσχυρη, παρούσα στην αυγή της δημιουργίας, δίπλα στον αδερφό της, το Θεό. Εξ ορισμού είναι μακράν δυνατότερη από οποιοδήποτε άλλο τέρας ή δαίμονα έχουν ποτέ αντιμετωπίσει ή πρόκειται να αντιμετωπίσουν τα αδέρφια. Θα ήταν χαζό εκ μέρους των σεναριογράφων να προσπαθήσουν να βρουν κάτι ακόμη δυνατότερο από την Amara και να το εισάγουν ως τον ‘big bad’ που θέλει να καταστρέψει εκ νέου τον κόσμο στη 12η σεζόν. Θεωρώ ότι δεν θα μπορούσαν καν να σκεφτούν κάτι δυνατότερο και τρομακτικότερο από αυτήν. Μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά νομίζω και αυτοί της ίδιας άποψης είναι τελικά, αν λάβουμε υπόψη την επιλογή κακού που έκαναν για τη συνέχεια…

Αντί λοιπόν να στοχεύσουν ακόμη ψηλότερα, και να φάνε επικώς τα μούτρα τους, πήραν τη (σωστή) απόφαση να πάνε προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Όταν έχεις φτάσει στην κορυφή, ή σταματάς (αλλά από τη στιμγή που το κανάλι έδωσε άλλη μια σεζόν, αυτο δεν ήταν επιλογή) ή συνεχίζεις. Η επανεκκίνηση ήταν μονόδρομος, λοιπόν.

Όπως στην 6η σεζόν, και τώρα διάλεξαν να βαδίσουν σε γνωστά μονοπάτια, χρησιμοποιώντας κάποιον εδραιωμένο χαρακτήρα στη σειρά. Τους Men of Letters τους γνωρίζουμε ήδη, όχι έναν-έναν προφανώς, αλλά τουλάχιστον γνωρίζουμε την ύπαρξή τους σαν μυστική οργάνωση. Δεν είναι όμως υπερφυσικά πλάσματα, και παρόλο που μελετούν το υπερφυσικό, δεν είναι μέρος εκείνου του κόσμου, είναι μέρος του ανθρώπινου κόσμου. Σε 11 σεζόν οι Winchesters δεν έχουν αντιμετωπίσει σοβαρές ανθρώπινες απειλές. Ακόμη και η αστυνομία που τους κυνηγούσε δεν αποτέλεσε ποτέ πραγματική απειλή. Αντί λοιπόν να μας δώσει ένα ακόμη τέρας, η σειρά το πάει αλλιώς και μας δίνει μια πιο προσωπική απειλή για τα αδέρφια.

 

11x21 All In The Family Jared Padalecki as Sam and Jensen Ackles as Dean

Οι Winchesters κυνηγημένοι

Ίσως το καλύτερο πράγμα από την προοπτική του να είναι οι Άνθρωποι των Γραμμάτων οι κακοί είναι ότι θα δούμε τους Winchesters στο ρόλο του κυνηγημένου, κι όχι του κυνηγού, κάτι που ουσιαστικά έχουμε δει μόνο στην 7η σεζόν. Εδώ όμως θα είναι κυνηγημένοι από ανθρώπους που -θεωρητικά- εμπιστευόταν. Η κλασική ιστορία μιας οργάνωσης που ο πρωταγωνιστής νόμιζε ότι γνωρίζει και ήταν περήφανο μέλος της, και ξαφνικά αυτή στρέφεται εναντίον του. Τα αδέρφια λοιπόν θα πρέπει τώρα να βρουν έναν τρόπο να σώσουν τους εαυτούς τους από ανθρώπους που ξέρουν τα πάντα για αυτούς και όλα τα κόλπα τους.

Και αυτό είναι κάτι καινούργιο. Για το μεγαλύτερο μέρος της σειράς, οι Big Bads του Supernatural σκάνε μύτη με τα δικά τους σατανικά σχέδια, χωρίς να γνωρίζουν ή να δίνουν σημασία στην ύπαρξη των Winchesters. Αυτό που είδαμε στο υπόγειο της Λαίδης Toni είναι ότι οι ΑτΓ παρακολουθούν τις κινήσεις των Sam και Dean εδώ και πολύ καιρό (ίσως από τότε που τους έπιασε η αστυνομία για πρώτη φορά στην 1η σεζόν). Γνωρίζουν ακριβώς ποιοί είναι και τι είναι ικανοί να κάνουν. Και δεν θα είναι από τους στερεοτυπικά κακούς που προσπαθούν να καταστρέψουν τον κόσμο, θα είναι αντίπαλοι που θέλουν να σταματήσουν τους Winchesters, θεωρώντας αυτούς κακούς. Αυτή τη φορά η υπόθεση είναι πολύ προσωπική για τα αδέρφια, γιατί θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με όσα έχουν κάνει.

Το όλο concept μου κάνει κάτι σαν εμφύλιος πόλεμος, και ευελπιστώ μέσα στην καινούργια περιπέτεια που τους βρήκε, οι Winchesters να βρουν συμμάχους (που να εμφανίζονται σε παραπάνω από 1-2 επεισόδια), όπως για παράδειγμα η Eileen, Γυναίκα των Γραμμάτων και αυτή, που γνωρίσαμε στο Into The Mystic. H σειρά χρειάζεται επειγόντως νέο αίμα. Αυτή τη στιγμή όλοι οι φίλοι/σύμμαχοι των Winchesters είναι νεκροί, με εξαίρεση τον Cas. Το καστ χρειάζεται διεύρυνση και οι πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες χρειάζονται άλλους χαρακτήρες για να διαδράσουν – πέραν του Crowley και της Rowena. 

men of letters

Η σειρά εξερευνά τη μυθολογία της

Ο Sam κι ο Dean πρωτοανακάλυψαν το Καταφύγιο των ΑτΓ στην 8η σεζόν και έχει υπάρξει σπίτι τους και κέντρο επιχειρήσεων εδώ και 4 σεζόν, κατά τη διάρκεια των οποίων έχουμε μάθει σκόρπια πραγματάκια για την ιστορία της οργάνωσης, κυρίως μέσω flashbacks, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά που ακόμη δεν ξέρουμε για αυτούς. Ήταν έως τώρα ένα κομμάτι της μυθολογίας της σειράς που οι σεναριογράφοι δεν είχαν εξερευνήσει αρκετά κι από ότι φαίνεται τώρα θα τους δοθεί η ευκαιρία. Υπάρχει προφανώς μια ιεραρχία στην οργάνωση, αφού βλέπουμε τη Λαίδη Toni να συνομιλεί με κάποιον ανώτερο τηλεφωνικά και να δέχεται διαταγές, οπότε υποπτεύομαι ότι σιγά-σιγά θα εμβαθύνουμε στο τι είναι ακριβώς οι Άνθρωποι των Γραμμάτων και πως έχουν εξελιχθεί στην μοντέρνα εποχή.

Μετά από 11 σεζόν μάχης με τέρατα, δαίμονες και όλα τα ενδιάμεσα, μετά την αποτροπή τουλάχιστον μισής ντουζίνας Αποκαλύψεων, το Supernatural φαίνεται να έχει βρει μια τελείως διαφορετική ιστορία για να πει με τους Ανθρώπους των Γραμμάτων. Αν αυτοί είναι οι κεντρικοί κακοί της 12ης σεζόν, κάτι που το φινάλε υπέδειξε εντόνως, τότε θα αποτελέσουν μια απειλή που όμοιά της δεν έχουν αντιμετωπίσει οι Winchesters. Μπορεί να έχουν κάποια κοινά στοιχεία με τους Stynes της 10ης σεζόν, όντας κι αυτοί μυστική οργάνωση, όμως οι ομοιότητες σταματούν εκεί. Αν μην τι άλλο, οι ΑτΓ θα μπορούσαν να θεωρηθούν το αντίπαλο δέος της Οικογένειας Styne, που όπως μάθαμε βρίσκεται πίσω από όλους τους μεγάλους πολέμους της ιστορίας. Οι ΑτΓ θεωρούν ότι είναι από τη μεριά του Καλού κι ότι θα προστατέψουν τον κόσμο αν τον απαλλάξουν από τους Winchesters.

Άρα, ο Sam κι ο Dean θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια οργάνωση που ξέρει όλα τα μυστικά τους αλλά και του Καταφυγίου τους (είδαμε την Toni να έχει μέχρι και κλειδί), και που δεν έχει σκοπό την καταστροφή του κόσμου, αλλά την προστασία του. Πως διαχειρίζεσαι τους ‘καλούς’ που σε θεωρούν κακό; Αναμένουμε η σειρά να εισχωρήσει σε πολύ γκρίζα ηθικά μονοπάτια από τον Οκτώβρη…

Τέλος, οι νέοι showrunners έχουν να φροντίσουν και για κάτι άλλο εκτός από την κύρια ιστορία, και αυτό είναι τα αυτοτελή επεισόδια. Ακόμα και με μια παμπάλαια οργάνωση στο κατόπι τους, ξέρουμε ότι οι Winchesters δεν πρόκειται να παρατήσουν το κυνήγι. Πιστεύω ότι με αυτήν την ιστορία, η σειρά θα αποκτήσει πιο έντονα τη μορφή του ‘διαφορετικό τέρας σε κάθε επεισόδιο’, και θα μπορεί να το υποστηρίξει πιο εύκολα. Είδαμε το format να λειτουργεί άψογα στην 1η σεζόν, και αν τα αυτοτελή κρατήσουν μια αξιοπρεπή ποιότητα, δεν βρίσκω το λόγο γιατί το κοινό να μην εκτιμήσει τη νέα σεζόν εξίσου. Αν οι παραγωγοί καταφέρουν να παντρέψουν όμορφα το ανθρωποκυνηγητό τύπου action-thriller του κύριου στόρι με ενδιαφέρουσες αυτοτελείς ιστορίες (με horror στοιχεία που τόσο λατρεύουμε), θα είμαστε παραπάνω από ικανοποιημένοι πιστεύω…

Εσείς πιστεύετε ότι οι ΑτΓ θα είναι επάξιοι κακοί στην επόμενη σεζόν; Πως περιμένετε ότι θα εξελιχθεί η ιστορία; Μοιραστείτε μαζί μας τη γνώμη σας στα σχόλια! 🙂