Review – Supernatural 10×13 – Halt & Catch Fire

61
1

10x13 Dean on the phone

Review – Supernatural 10×13 – Halt & Catch Fire

by Amalia

Η ιστορία: Ο Dean έχει αρχίσει να απελπίζεται με την έρευνα για το Σημάδι. Το ότι ο Cas έχει «ίσως» βρει ένα στοιχείο για το που βρίσκεται ο Κάιν, τον γεμίζει με εκνευρισμό κι όχι με ανυπομονησία. Αντί να καθίσει να περιμένει άλλη μια απογοήτευση, παίρνει τον Sam να ερευνήσουν τον περίεργο θάνατο ενός φοιτητή. Μετά από τους θανάτους 2 ακόμα φοιτητών της ίδιας παρέας, οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι πίσω από τους φόνους βρίσκεται το φάντασμα ενός καθηγητή που είχε πεθάνει σε ένα ατύχημα που είχαν προκαλέσει οι 4 φοιτητές. Το φάντασμα εκδηλώνεται μέσα από το ασύρματο σήμα WiFi και είναι ουσιαστικά πανίσχυρο, αφού ούτε το αλάτι φαίνεται να είναι ικανό να το απομακρύνει.

10x13 Dean & Sam lighterΗ εκτέλεση: Ενώ το επεισόδιο της περασμένης εβδομάδας ήταν ένα παράδειγμα του πώς η προσέγγιση monster-of-the-week μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά καλά, αυτό το επεισόδιο έδειξε ότι δεν είναι μια αλάνθαστη συνταγή. Το Halt & Catch Fire ήταν ένα περίεργο μείγμα νοσταλγίας για τα παλιά καλά επεισόδια με φαντάσματα, και ταυτόχρονα ένα (άτσαλο, κατά τη γνώμη μου) σχόλιο για την εμμονή του σημερινού πολιτισμού (και ειδικά των νέων) με τα social media, καθώς και για την ασφαλή οδήγηση.

10x13 Dean & sorority girlΗ κεντρική ιδέα του επεισοδίου είναι αρκετά πρωτότυπη, όμως οι μονοδιάστατοι χαρακτήρες, σε συνδυασμό με τις νερόβραστες ερμηνείες (πέστε μου αν νοιαστήκατε έστω και για έναν από τους φοιτητές που τα τίναξαν, ή έστω για την κλαμένη χήρα), κλέβουν πολύ από το τελικό αποτέλεσμα. Επίσης οι διάλογοι ήταν αρκετά βεβιασμένοι (λέμε ατάκες για να τις πούμε ένα πράμα) – για παράδειγμα, η συζήτηση που κάνει ο Dean με την Delilah για την αντιμετώπιση των λαθών, γίνεται για να βγάλει ο χαρακτήρας από μέσα του κάποια πράγματα, και ταυτόχρονα να τα ακούσει και η κοπέλα, όμως φαίνεται πολύ επιτηδευμένη. Το τέλος ήταν επίσης κακό. Η χήρα μιλά στο φάντασμα του άντρα της μέσω βιντεοκλήσης;; Και τον πείθει να βρει τη γαλήνη;;;; Και μετά εκείνη συγχωρεί την κοπέλα;;;; Πιο κλισέ πεθαίνεις.

Στα θετικά του επεισοδίου, οι χαριτωμένες αναφορές στην ποπ-κουλτούρα (με προσωπικό αγαπημένο την σκηνή που συστήνονται ως Πράκτορες Grohl και Cobain) και οι σκηνές των Winchesters. Αυτή τη νεοαποκτηθείσα ειλικρίνεια μεταξύ τους τη λατρεύω. Επίσης, ο πρώτος διάλογος με τη Delilah και το προφανές χάσμα γενεών έβγαλε αρκετό γέλιο (Μα είναι δυνατόν να μην ξέρει την Christine;;; χαχα Επικές γκριμάτσες Jensen εκεί.)

10x13 Dean smashing computerΗ ετυμηγορία: Η ιδέα ενός φαντάσματος που ταξιδεύει μέσω οποιασδήποτε συσκευής που είναι συνδεδεμένη με το WiFi θα έπρεπε να είναι τρομακτική, αλλά η εκτέλεση ήταν διαδικαστική και το αποτέλεσμα άκρως προβλέψιμο. Η εσωτερική πάλη του Dean με τα δικά του προβλήματα και η στιγμή της επιφοίτησης στο τέλος ότι από τον ίδιο πρέπει να πηγάσει η δύναμη για να παλέψει το Σημάδι (αχ, Dean-o τα ίδια δεν σου’λεγε ο Sammy πριν κανα 2 επεισόδια; ), έχουν βάρος, αλλά δεν είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν το αδύναμο σενάριο.

Για να μην είμαι τελείως άδικη, να πω ότι αυτό το αυτοτελές, αν και το βρήκα μη-πρωτότυπο και λίγο βαρετό, δεν με χάλασε συγκρίνοντάς το με τα περσινά fillers. Γενικά φέτος τα αυτοτελή είναι αξιοπρεπή, και σίγουρα δεν σε κάνουν να θες να βγάλεις τα ματάκια σου (πχ. 9×12).

10x13 Dean eating sloppyΚαι κάτι τελευταίο: Η πείνα του Dean στο επεισόδιο μπορεί να έβγαλε αρκετό γέλιο (κόψτε φάτσα!), όμως εμένα με ανησυχεί. Πριν 2 επεισόδια είχε αποφασίσει να κάνει κράτει, όμως από το προηγούμενο επεισόδιο φάνηκε να ενδίδει όλο και περισσότερο. Την τελευταία φορά που τον είδαμε να τρώει σαν γουρούνι (10×09) σκότωσε εν ψυχρώ ένα δωμάτιο με ανθρώπους. Όλο αυτό το φαΐ να είναι οιωνός ότι έρχεται κι άλλο μακελειό; Με το 14ο επεισόδιο να κοντοζυγώνει, πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα έχουμε πολλά δράματα…

Βαθμολογία: 3/10

 

Πως σας φάνηκε το 10x13 - Halt & Catch Fire;

View Results

Loading ... Loading ...