10×12 About A Boy | Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια


Όταν η Tina αποχαιρετά τον Dean στο σταθμό των λεωφορείων του λέει “And hey, we’ll always have the Royale Motel, right?”. Η ατάκα αυτή είναι αναφορά στην διάσημη σκηνή του αποχωρισμού στην ταινία Casablanca, όπου το πρωταγωνιστικό ζευγάρι θα ιδωθεί για τελευταία φορά. “We will always have Paris…” (= θα έχουμε πάντα να θυμόμαστε το Παρίσι) της λέει και την βάζει στο αεροπλάνο με τον άντρα της… *σνιφ*


 

Στο τέλος του επεισοδίου ο Dean ανοίγει το ράδιο και πετυχαίνει το Shake It Off της Taylor Swift. H διαδικτυακή σατιρική εκπομπή The Hillywood Show έκανε μια μιούζικαλ-παρωδία του Supernatural χρησιμοποιώντας το τραγούδι με αλλαγμένους στίχους. Η παρωδία είχε τεράστια επιτυχία και αγαπήθηκε ακόμα και από τους συντελεστές της σειράς. Παρακολουθήστε την εδώ.

 

15 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

15 Σχόλια
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
ΛΙΜΠΕΡΤΙ
ΛΙΜΠΕΡΤΙ
8 February 2015 21:47

polu vraio…to perimena pvs k pvs.

Μαρία Μαίρη Μαρούλιღ
Μαρία Μαίρη Μαρούλιღ
9 February 2015 23:30

Το περίμενα αυτό το άρθρο πώς και πώς!

Το εξέτασα εξονυχιστικά να δω αν σου ξέφυγε κάτι (μουαχαχαχαχα) αλλά μέχρι και για την κόντρα με τις Μπιλιμπερς έγραψες! χαχαχαχαχαχα
Το μόνο που μπορώ να πω ότι κατά κάποιο τρόπο σου ξέφυγε είναι μια απ’ τις αγαπημένες μου ατάκες αυτού του επεισοδίου(την έβαλα και όνομα στο τουίτερ λέμε!) που θύμισε πολύ τον Σέρλοκ
-I though you were just another drunk.
-I prefer ‘functional alcoholic’.

Amalia
Amalia
10 February 2015 10:41

Kι εμένα μου τι θύμησε, αλλά δεν είμαι σιγουρη αν είναι αναφορά, μπορεί απλά τα πάντα να μου θυμίζουν σπν σε αυτο το σημειο! 😛

Μαρία Μαίρη Μαρούλιღ
Μαρία Μαίρη Μαρούλιღ
11 February 2015 01:08
Reply to  Amalia

Γι’ αυτό είπα κι εγώ ότι “κατά κάποιο τρόπο ξέφυγε” επειδή δεν είναι ξεκάθαρη αναφορά, παρόλο που μοιάζει να έχει την έμπνευση 😉

Ater Animus
23 February 2015 02:21

Είναι επιστημονικός όρος το λειτουργικός (functional). Επειδή τον χρησιμοποίησε ο Σέρλοκ, δεν σημαίνει πως πρέπει να του δώσουμε και credit για αυτόν.
Σ’ όποιον πάσχει από μια νόσο/σύνδρομο/αναπηρία/διαταραχή, αλλά καταφέρνει να παραμένει λειτουργικός (ικανός να ικανοποιήσει βιολογικές ανάγκες, όπως π.χ. τροφή, ύπνο, αυτόνομα, να μπορεί να διαχειρίζεται σωστά τον χώρο και τους πόρους τους οποίους χρειάζεται για να ζήσει όσο καλύτερα μπορεί,να έχει την ικανότητα να παρευρίσκεται σε ραντεβού και τον τόπο εργασίας/εκπαίδευσης τις ώρες που πρέπει να βρίσκεται εκεί όντας κατάλληλα προετοιμασμένος, καταφέρνει να συνδιαλλαχτεί με τον κοινωνικό του περίγυρο σύμφωνα με τους εκάστοτε κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους αποτελεσματικά δημιουργόντας σχέσεις/δεσμούς συνεργασίας, φιλίας, αγάπης, μητρικούς/πατρικούς κλπ.) μπορεί να λάβει τον χαρακτηρισμό λειτουργικός.

Μαρία Μαίρη Μαρούλιღ
Μαρία Μαίρη Μαρούλιღ
23 February 2015 09:16
Reply to  Ater Animus

Όταν κάνουμε λόγο για pop culture, τα credits για μία ατάκα δε δίνονται σ’ εκείνον που έγραψε πρώτος το συγκεκριμένο όρο, αλλά σ’ εκείνον που την έκανε διάσημη. Και η λέξη tumor(όγκος) είναι ιατρικός όρος, αλλά αν πεις σε κάποιον τη φράση “It’s not a tumor”, θα σκεφτεί απευθείας τον Arnold Schwarzenegger.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό που καταλογίζεται στο Sherlock είναι ότι ο συγκεκριμένος όρος ειπώθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε έγινε viral σε όλα τα social media και οι fans quotάρουν τη συγκεκριμένη φράση κάθε φορά που τους δίνεται η ευκαιρία.
Αυτός είναι και ο λόγος που η ατάκα εκείνη του Dean θα μπορούσε να “φλερτάρει” με εκείνη του Sherlock.

Ater Animus
23 February 2015 12:18

Εξαρτάται και από το πολιτισμικό υπόβαθρο του καθενός, αλλά επειδή είναι ποπ as in popular, είναι ευρέως διαδεδομένα στοιχεία.
Αν ο Dean έλεγε “high-functioning alcoholic” τότε hands down ναι.
Αλλιώς, είναι quote ουσιαστικά του όρου που χρησιμοποιείται στα rehab και Group Therapies για αλκοολικούς.

Μαρία Μαίρη Μαρούλιღ
Μαρία Μαίρη Μαρούλιღ
23 February 2015 15:10
Reply to  Ater Animus

Κανείς δεν είπε ότι οι συντελεστές του Sherlock το έβγαλαν μόνοι τους.
Το μόνο που λέω είναι ότι έχει κυκλοφορήσει ευρέως(τόσο που στα 10 gif, τα 8 είναι “high-functioning sociopath” ή “Αnderson don’t talk out loud, you lower the IQ of the whole street”) σαν όρος στα social media από τους fans του Sherlock, υπό τη μορφή που του έδωσαν στη συγκεκριμένη σειρά(κοινώς ότι έγινε popular στα πλαίσια της εν λόγω περίστασης).

Επισης, δεν είπα ούτε καν ότι είναι 100% αναφορά, όσο ότι αυτό το παιχνίδι λέξεων -λόγος και ευρηματικός αντίλογος με χρήση ανάλογου όρου- θα μπορούσε να έχει μια έμπνευση από εκεί(χαρακτηριστική η χρήση της λέξης “φλερτάρει” στο προηγούμενο σχόλιο), εφόσον πρόκειται για δημοφιλές αστείο μεταξύ φανς αμφοτέρων των σειρών. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως τα δημοφιλέστερα posts στο tumblr είναι της “κοινότητας” Super-who-lock, των φανς δηλαδή των τριών σειρών που θέλουν μάλιστα ένα crossover -κάτι που έχει φτάσει και στα αυτιά των συντελεστών του Supernatural(έχει συζητηθεί σε αρκετά panel σε conventions).
Συνεπώς, η συγκεκριμένη ατάκα είναι είτε αποτέλεσμα μιας πολύ ευχάριστης σύμπτωσης, είτε ένας από τους πολλούς τρόπους που οι συντελεστές του SPN μας κλείνουν συνωμοτικά το μάτι.

Ater Animus
23 February 2015 17:46

Αν ήθελαν να το πάνε Super-lock, είχαν την ευκαιρία τους. “high-functioning alcoholic” δυστυχώς δεν γράφτηκε.
Ό,τι πιο κοντινό σε Who-lock είχαμε την τύχη να δούμε, ήταν η Madame Vastra και η Jenny Flint να παραλληλίζονται με Holmes & Watson, καθώς επίσης ο 11ος να έχει μεταμφιεστεί και να παριστάνει έναν βικτοριανό Holmes.
Θα έχουμε και βικτοριανό SHERLOCK τα Χριστούγεννα 🙂
Τόσα χρόνια ζητάμε crossover, ας κάνουν κι απ’ το Supernatural κάτι (η ατάκα του Dean δεν παραπέμπει αποκλειστικά στην άλλη σειρά).
Δεν είναι ανάγκη να μείνει κανείς στα gif. To BBC feedάρει κάργα αυτήν την ατάκα του Σέρλοκ με κούπες, t-shirt, polo, hoodies, posters… δεν είναι μόνο οι fans.

Το SHERLOCK είναι ακραίο, από όλες τις απόψεις, καθώς και στο πόσο καλό είναι. Ένα σωρό είναι τα quotes που είναι αξιομνημόνευτα.

“People have died…”
http://media.tumblr.com/tumblr_m3sfdsJDM11qfg53c.gif
comment image
“Sentiment is a chemical defect found in the losing side.”
http://31.media.tumblr.com/tumblr_m845ljtLSs1qbl6qfo1_500.gif
“Oh, I may be on the side of the angels… but don’t think for one second, that I am one of them.”
“Both of us thought you were an idiot, Sherlock. We had nothing else to go on, until we met other children.”
“I don’t have friends; I’ve just got one.”
Για τα T-shirt “I don’t shave for Sherlock Holmes” και “I don’t understand” μπροστά, με “I still don’t understand” πίσω, έχουν κυκλοφορήσει σύντομα μετά τις προβολές των αντίστοιχων επεισοδίων.

Ίσως μπόρεσα να δελεάσω κάποιους να δουν Sherlock, μιας και όλα τα παραπάνω δεν μπορεί να τα βρει κανείς στα βιβλία του Sir Arthur Conan Doyle.

Μαρία Μαίρη Μαρούλιღ
Μαρία Μαίρη Μαρούλιღ
23 February 2015 18:44
Reply to  Ater Animus

Ξεφύγαμε λίγο απ’ το θέμα..

Μιλάμε για μια -ΑΝ ΟΧΙ ευχάριστη σύμπτωση- πιθανή χαριτωμενιά, μια μικρή “μπηχτή”.
Όταν κάνουμε λόγο για inner joke, αυτός είναι ο τρόπος των συντελεστών του SPN να κλείνει το μάτι στους fans, παίρνοντας αφορμές από posts στο tumblr -σαν ένα έμμεσο σχόλιο ότι αφουγκράζεται τις δημοφιλείς σκέψεις του fandom και τους κάνει “πλάκα” σχετικά με αυτές.
Πράγματα, δηλαδή, δημοφιλή στο fandom που θα προκαλέσουν γέλιο(ίσως και μερικές γενναίες δόσεις fangirling).
Μέχρι εκεί, βέβαια, εκτείνεται το “πείραγμα”. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Τώρα το τι προμοτάρει και τι όχι το BBC δεν έχει εν προκειμένω και πολύ σχέση, καθώς δε μιλώ για τη σειρά “Sherlock” αυτή καθαυτή, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο η εν λόγω ατάκα -του πρώτου σχολίου που έκανα- έχει κατακτήσει τα social media.

Τέλος, δεν κάνουμε λόγο για πιθανό crossover, ούτε καν για πρόθεση των συντελεστών να κάνουν κάτι τέτοιο(εννοείται βέβαια ότι αν ήταν να κάνουν τόσο μεγάλο, θα εμπεριείχε ξεκάθαρη αναφορά και συνακόλουθα κοινή εμφάνιση των πρωταγωνιστών και των δύο σειρών), αλλά για pop culture, δηλαδή δημοφιλή θέματα στην καθημερινότητα -και τη γενικότερη πολιτισμική αντίληψη- των συντελεστών και των φανς(εξ ου και τα αστεία περί Bieber, Taylor Swift κλπ).

Ater Animus
23 February 2015 19:29

comment image
Έχουμε και “hellatus” αρκετές μέρες ακόμη. Θα αρκεστούμε στα fan made.
https://www.youtube.com/watch?v=kFEPflgqAgg

Μαρία Μαίρη Μαρούλιღ
Μαρία Μαίρη Μαρούλιღ
2 March 2015 16:18

ΥΓ Σήμερα που το είδα ξανά παρατήρησα κάτι που μου ξέφυγε την πρώτη φορά..
Όταν αποχαιρετά η Tina τον Dean στο σταθμό των λεωφορείων του λέει “And hey, we’ll always have the Royale Motel, right?” το οποίο προφανώς είναι αναφορά στο πασίγνωστο “We will always have Paris” από τη σκηνή του αποχωρισμού στην ταινία Casablanca

Amalia
Amalia
2 March 2015 17:19

Ω, ναι ρε! Ειδες; Πάντα κάτι μας ξεφεύγει στις πρώτες 10 φορές που το βλέπουμε το επεισόδιο! χαχα Θα το βάλω κι αυτό στο άρθρο! Θενκς!!! 🙂

Μαρία Μαίρη Μαρούλιღ
Μαρία Μαίρη Μαρούλιღ
2 March 2015 19:34
Reply to  Amalia

Οι πρώτες 10 φορές είναι οι δύσκολες! χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα :Ρ

Ater Animus
23 February 2015 02:30

Ο τρόπος τηγανίσματος του κοτόπουλου (ειδικά το κάτω μέρος από μπουτάκια κοτόπουλο) επικαλυμμένα με ένα μείγμα κυρίως φρυγανιάς, μπαχαρικών και αυγού που τα κάνει να κολλά επάνω τους, είναι το Kentucky Fried Chicken. Ναι μεν από αυτό πήρε το KFC τα αρχικά του, αλλά υπάρχουν και άλλες αλυσίδες με ετοιμασμένο κατ’αυτόν τον τρόπο κοτόπουλο.

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα