Review – Supernatural 10×22 – The Prisoner

47
1

10x22 The Prisoner - Dean sadReview – Supernatural 10×22 – The Prisoner

Εγώ πρέπει να γράψω review τώρα… Μετά από αυτό το επεισόδιο, ε; Ααχ, δεν με λυπάστε… Καθίστε να πάρω μια ανάσα, να συνέλθω από όλα όσα έγιναν, και πάμε…

by Amalia

10x22 The Prisoner - Sam & Dean at Charlie's funeral pyre 2

Λοιπόν, ξεκινάμε με την κηδεία της Charlie. Τα αγόρια σιωπηλά ετοιμάζουν τα ξύλα για τη νεκρική πυρά (η παραδοσιακή ταφή των κυνηγών). O Dean έχει θυμό ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του. Ο Sam βασανίζεται από τύψεις, μα μόλις τολμάει να πει συγνώμη, ο μεγάλος Winchester τα παίρνει:

«Εσύ έπρεπε να είσαι εκεί πάνω, όχι αυτη!»

H αντίδραση όλων πιστεύω ήταν ίδια με του Sam. Ξάφνιασμα. Αυτός δεν είναι ο Dean. Ο Dean ποτέ δεν θα έλεγε τέτοιο πράγμα στον αδερφό του, ό,τι και να του είχε κάνει. Αυτό είναι το Σημάδι που μιλάει τώρα, και το Σημάδι διψά για εκδίκηση. O Dean ξορκίζει τον Sam να σταματήσει οποιαδήποτε προσπάθεια θεραπείας της κατάρας του, και φεύγει για να βρει τους Stynes.

10x22 The Prisoner - Sam & Castiel

Ο Sam πάει στο εγκαταλειμμένο διυλιστήριο να πει τα τραγικά νέα στον Castiel και να τον ενημερώσει πως οι έρευνες σταματούν. Όμως, τότε βρίσκει το μήνυμα της Charlie με το αποκρυπτογραφημένο κλειδί για το Βιβλίο των Νεκρών. Δεν γίνεται να σταματήσει τώρα. Υποσχέθηκε στον Dean, αλλά δεν γίνεται. Είναι τόσο κοντά. Και η Rowena το ξέρει πόσο ανάγκη την έχει και παίρνει πάλι το πάνω χέρι. Ασκεί βέτο: αν δεν πεθάνει ο Crowley, ξόρκι για την αφαίρεση του Σημαδιού δεν έχει.

Πάει λοιπόν ο Sam να σκοτώσει τον Crowley με μοναδικά όπλα, μια σφαίρα με δαιμονοπαγίδα, το μαχαίρι της Ruby και ένα πανίσχυρο (υποτίθεται) μαγικό πουγκί που του έφτιαξε η Rowena. Το πουγκί θα έπρεπε να τον σκοτώσει, και έτσι δείχνει στην αρχή, όμως ο Crowley αποδεικνύει σε μια αληθινά ανατριχιαστική σκηνή πόσο ισχυρός είναι. Τα μάτια του γίνονται κόκκινα, βγάζει την σφαίρα από μέσα του και καίει το πουγκί. Ο Sam την γλιτώνει, γιατί πιθανότατα ο Crowley κάποιο σχέδιο έχει στο μυαλό του για τον ψηλό. (Ή μπορεί όντως να τον συμπαθεί, που να ξέρεις; Crowley είναι αυτός!)

10x22 The Prisoner - Dean captive & Stynes 2

Εντωμεταξύ, ενόσω ο Sam παίρνει τα τρια του από τον Crowley, ο Dean συλλαμβάνεται από τον Σερίφη του Shreveport στη Λουϊζιάνα. Όπως φαίνεται, οι Stynes ελέγχουν όλη την πόλη και φυσικά την αστυνομία. O Dean (που το μάτι του όλο και γυαλίζει και πιο επικίνδυνα) σπάει στο ξύλο τους αστυνομικούς και μαθαίνει που βρίσκεται το ‘σταϊνέικο’. Βρίσκει την έπαυλη, όπου τον περιμένουν τα καλόπαιδα, οπλισμένοι όλοι μέχρι το κόκκαλο.

Ο Monroe Styne βάζει τον Winchester στο χειρουργικό τραπέζι, αδιαφορώντας για την προειδοποίηση του Dean ότι αν τον σκοτώσουν θα επιστρέψει ως δαίμονας και θα τους ξακάνει όλους. Ίσα-ίσα, ο Monroe φαίνεται συνεπαρμένος με την ιδέα ενός απέθαντου πειραματόζωου. Λίγες στιγμές βέβαια του κράτησε αυτή η χαρά της επιστημονικής ανακάλυψης, γιατί ο Dean σπάει (πανεύκολα) τα δεσμά του και τους σκοτώνει όλους. Κι όταν λέμε όλους, εννοούμε όλους.

10x22 deanΟι μόνοι που έζησαν από την οργή του Dean ήταν ο Eldon (το καλόπαιδο που σκότωσε την Charlie), ο μικρός του αδερφός ο Cyrus (που δεν εγκρίνει τις μεθόδους της οικογένειάς του) κι ένας κομπάρσος-Styne. Τις τελευταίες του στιγμές πριν πεθάνει, ο Monroe Styne κομπάζει πως οι γιοι του θα καταστρέψουν το Καταφύγιο. (Σωστή κίνηση, ρε Monroe, αποκάλυψε στον τρελαμένο μισο-δαίμονα πού είναι τα παιδιά σου. Ιδιοφυές!)

Όπως είναι φυσικό, ο Dean βρίσκει τους Stynes στο Καταφύγιο, πάνω που είναι έτοιμοι να τα λαμπαδιάσουν όλα. Και τους σκοτώνει έναν-έναν. O κομπάρσος-Styne δεν πρόλαβε να πει πολλά, τον μαχαίρωσε πισώπλατα. Ο Eldon, προσπάθησε να αρχίσει τα δικά του τα ψωνίστικα, τύπου «εμείς είμαστε η Άρεια Φυλή» κι έτσι, αλλά ο Dean το έπαιξε Indiana Jones και του′χωσε στην ψύχρα μια σφαίρα στο κούτελο. (Ιαχές ενθουσιασμού από το κοινό.) Κι εκεί που λες ότι θα σταματήσει, «γιατί είναι ο Dean και είναι καλός και δεν σκοτώνει αθώους, γιατί ξέρει να ξεχωρίσει ανάμεσα στο Καλό και στο Κακό», ή τέλος πάντων ό,τι λέμε για να πείσουμε τον εαυτό μας ότι αυτό που βλέπουμε είναι ο Dean μας, εκείνος κάνει αυτό που φοβόμασταν ότι θα κάνει, αυτό που μας είχε δείξει από το mid-season finale ότι μπορεί να κάνει: τραβάει τη σκανδάλη, και το παιδάκι που τον παρακάλαγε για τη ζωή του, πέφτει νεκρό. Σοκ.

Ο Cas τον βρίσκει πάνω στην ώρα. Και λες, «δεν γίνεται, ο Cas θα τον λογικέψει». Αλλά δεν λογικεύεται το θηρίο. Σπάει στο ξύλο τον άγγελο του, και παίρνει την αγγελική λεπίδα στα χέρια του. Για μερικά δέκατα του δευτερολέπτου ξέρεις ότι το σκέφτεται να τον μαχαιρώσει, αλλά τελικά δεν το κάνει (ουυυυφ). Φεύγει με την προειδοποίηση να μην τον ακολουθήσουν. Την τελευταία φορά που το έκανε αυτό είχε μεταμορφωθεί σε δαίμονα…

***

10x22 The Prisoner - Sam sad at Charlie's funeral pyre

Μπορεί την προηγούμενη βδομάδα να ήμουν θυμωμένη με τον Sam για τις καινούργιες του μαλακίες – τα ψέματα που είπε στον Dean και το έμμεσο φταίξιμο που είχε για το θάνατο της Charlie – αλλά πραγματικά τον λυπήθηκα σήμερα.

Από τη μια, καλά πάθει, να δει τη γλύκα όπως όταν έλεγε αυτός χοντράδες στον αδερφό του (θυμηθείτε εκείνο το αμίμητο «εγώ δεν θα έκανα το ίδιο για σένα»). Αλλά από την άλλη, τον καταλαβαίνω. Προσπαθεί να προστατέψει τον μοναδικό άνθρωπο που του έχει απομείνει, όπως έκανε ο Dean για αυτόν τόσα χρόνια. Δεν είναι κατακριτέο, είναι απολύτως φυσιολογικό. Και όλα στραβά του πάνε ρε γαμώτο. Του’ριξε και τη βόμβα ο Dean «έπρεπε εσύ να είσαι στη θέση της Charlie» και μου ράγισε την καρδιά. Και κερασάκι στην τούρτα, η απόπειρα κατά του Crowley, που ήταν μια τεράστια ήττα. Η κατάσταση με τον Dean τον πιέζει, η Rowena τον πιέζει, να δω τώρα τι θα κάνει. Επιλογή καμία.

10x22 crowley red eyes 2

Αλλά ας πιάσουμε λίγο τον Crowley, που ήταν διακοσμητικός σε όλη τη σεζόν, αλλά σήμερα έκανε και γαμώ τα comeback! Επική σκηνή. Βέβαια, δεν μπόρεσα να καταλάβω γιατί ο Sam δεν χρησιμοποίησε το μαχαίρι. Δεν πιστεύω ότι θα έκανε κάτι για να λέμε την αλήθεια (εδώ είχε ανοσία στα μαγικά της Rowena), αλλά τουλάχιστον να το δοκιμάσει να μας φύγει η απορία, ρε παιδί μου! (Σημειωτέον, ο Crowley δεν έχει μαχαιρωθεί ποτέ από το μαχαίρι της Ruby.) Εδώ νομίζω κολλάει αυτός ο «δαιμονικός εραστής» που ανέφερε στο προηγούμενο επεισόδιο η Olivette. Ο Crowley έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι είναι δεν είναι ένας απλός δαίμονας. Αλλά αναρωτιέμαι, στο διάστημα που μεσολάβησε μήπως συνέβη και κάτι άλλο στον Crowley και ξαφνικά έχει ανοσία στις δαιμονοπαγίδες και στα μαγικά πουγκιά; Ή μήπως είχε εξαρχής κάτι τις διαφορετικό; Μπαμπά δαίμονα ας πούμε…;

Αυτή η σκηνή είχε πολύ ζουμί, και πιστεύω τις συνέπειές της θα τις δούμε, αν όχι στο φινάλε, στην 11η σεζόν. Με αυτά που έγιναν σήμερα, αμφιβάλλω αν θα πεθάνει ο Crowley φέτος…

10x22 The Prisoner - Castiel & RowenaΗ Rowena είναι επίσης ένας χαρακτήρας που με ιντριγκάρει. (Αν έχετε ξαναδιαβάσει review μου, νομίζω κάτι θα είχατε ψυλλιαστεί ! 😉 ) Δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς τα κίνητρά της. Είναι κακιά, μόνο αυτό είναι σίγουρο, αλλά γιατί κάνει ό,τι κάνει; Και δεν λέω που βοηθάει τον Sam με το Βιβλίο των Καταραμένων, εκεί δεν έχει και πολλές επιλογές (ή μήπως το παίζει για να ανακαλύψει τα μυστικά του Βιβλίου; ). Αλλά η απορία μου είναι άλλη: γιατί θέλει να σκοτώσει τον Crowley έτσι ξαφνικά; Τι σχέδιο έχει αυτή η κοκκιναμάλλικη σουπιά;

Επίσης, την πέφτει τον Cas, ή είναι η ιδέα μου; 😛

10x22 eldon & cyrus styne

Πάμε τώρα στους Stynes, για τους οποίους στο προηγούμενο review εξέφρασα την απόλυτη αποδοκιμασία μου, κι όχι (μόνο) επειδή σκότωσαν την Charlie. Την αποκάλυψή τους ως Frankensteins την θεωρώ τσαπατσούλικη σεναριακή ιδέα (ανάξια των επικών ιδεών που μας έχουν προσφέρει κατά καιρούς οι σεναριογράφοι του Supernatural). Στην αρχή που έδειξαν τα πειράματα – και έδωσαν στον μισητό Eldon πάλι χέρι, πήγα να απογοητευτώ για το επεισόδιο. Όπως, πάλι πήγα να απογοητευτώ με τον κοινότυπο χαρακτήρα του Cyrus: ‘το καλό, ήσυχο nerd, που πάει κόντρα στην οικογένειά του’. Όταν όμως ο Dean τους ξεπάστρεψε όλους, χάρηκα (όχι για το καημένο το παιδάκι προφανώς). Χάρηκα, διότι, πρώτον, δεν θα έχουμε Stynes ως κακούς στην 11η σεζόν (ευελπιστώ δηλαδή, αν και κάτι είχε πει ο ξανθόψειρας ότι είναι σε όλο τον κόσμο), και, δεύτερον, γιατί η σειρά πήρε επιτέλους ένα ρίσκο που φοβόταν να πάρει όλη τη σεζόν: να δείξει τον Dean κακό, τελείως κυριευμένο από το Σημάδι του Κάιν.

10x22 dean angel blade castiel

Για τον Dean και τον Cas δεν έχω τίποτα να πω παραπάνω. Η τελευταία τους σκηνή τα είπε όλα. O Cas έδειξε πάλι πόσο αδύναμος είναι. Παρά το ότι έχει πάρει τη δική του Χάρη πίσω και δεν αργοπεθαίνει πια, είναι πολύ πιο αδύναμος από πριν. Σε αντίστοιχη σκηνή στο 10×03, με δανεική Χάρη τότε, είχε αγκαλιάσει τον δαίμονα Dean και τον είχε ακινητοποιήσει, και σήμερα δεν μπορούσε ούτε να ανταποδώσει τις μπουνιές που έτρωγε.

Τα δευτερόλεπτα που ο Dean κρατούσε την αγγελική λεπίδα απειλητικά από πάνω του, ήταν βασανιστικά. Και απορώ, αν το προτελευταίο επεισόδιο (που κατά κανόνα είναι πάντα ένα χαλαρό, μέτριο επεισόδιο) ήταν τόσο συνταρακτικό, τι σκατά θα γίνει στο φινάλε;! 😮

Βαθμολογία: 9,5/10

Πως σας φάνηκε το 10x22 - The Prisoner;

View Results

Loading ... Loading ...