Review – Supernatural – 11×16 – Safe House

16
2

11x16 Safe House Steven Williams as Rufus Turner

Review – Supernatural – 11×16 – Safe House

Γεια σας, γεια σας… Έχουμε πάνω από ένα μήνα να τα πούμε, ε; Πώς τα περάσατε στο mini-hellatus; Εμείς πάντως ανυπομονούσαμε για τη συνέχεια της φετινής σεζόν που μας έχει θυμήσει έντονα παλιές καλές εποχές Supernatural, και το Safe House μας αποζημίωσε με την επιστροφή δυο γνώριμων και πολυαγαπημένων κυνηγών. Ευτυχώς, στο SPN ακόμη και οι νεκροί μπορούν να επιστρέψουν κι έτσι είχαμε τους μακαρίτες Rufus και Bobby να μας χαρίζουν την παρουσία τους, ακολουθώντας μέσω flashback τους Sam και Dean στην υπόθεση που δουλεύουν στο παρόν.

Οι Winchesters, λοιπόν, βρίσκονται να ερευνούν μια παλιά υπόθεση που είχαν δουλέψει κατά τη διάρκεια της Αποκάλυψης οι γηραιοί κυνηγοί. Οι δυο ιστορίες εξελίσσονται πανομοιότυπα παράλληλα: Ένα παιδί και μια μητέρα, κάτοικοι του ίδιου σπιτιού σε διαφορετικες χρονικες περιόδους, πέφτουν σε κώμα μετά από την επίθεση μιας μυστηριώδους οντότητας. Τα δυο ζεύγη κυνηγών σε παρελθόν και παρόν, ξεκινούν την υπόθεση θεωρώντας ότι έχουν να κάνουν με φάντασμα (αν και ο Rufus επιμένει ότι είναι Baku), αλλά τα στοιχεία υποδεικνύουν κάτι πολύ σκοτεινότερο…

11x16-safe-house-soul-eater
Creepy…

Μετά την απαραίτητη έρευνα (και κάτι τζάμπα εκταφές πτωμάτων), οι κυνηγοί φτάνουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για Ψυχοφάγο, ένα πλάσμα που ζει ανάμεσα στον υλικό και τον άυλο κόσμο, πέρα από το χώρο και το χρόνο, και τρέφεται με ψυχές. Ο Ψυχοφάγος εισχωρεί σε ένα σπίτι όπου δημιουργεί τη ‘Φωλιά’ του, και αρπάζει τις ψυχές  των ενοίκων του, οι οποίες μετά μένουν αιωνίως στη ‘Φωλιά’.

Οι Bobby και Rufus, σαφώς πιο έμπειροι και οργανωμένοι (ο μικρός εκσκαφέας με έστειλε αδιάβαστη 😛 ), φτάνουν γρήγορα στη λύση του μυστηρίου της ταυτοποίησης του πλάσματος, αλλά δεν έχουν τον τρόπο να το νικήσουν, οπότε συμβιβάζονται με το να το παγιδεύσουν στο σπίτι, χρησιμοποιώντας ένα κέλτικο σύμβολο που είχε χρησιμοποιήσει παλιότερα ο Bobby σε έναν άλλο Ψυχοφάγο το οποίο -κατά τύχη- είχε πιάσει.

Στο παρόν όμως, οι Winchesters μπορεί να μην έχουν τη ‘φινέτσα’ των παλαίμαχων, αλλά έχουν στη διάθεσή τους το αρχείο των Ανθρώπων των Γραμμάτων, όπου βρίσκουν τον τρόπο να σκοτώσουν τον Ψυχοφάγο. Ένας από τους δυο πρέπει να μπει στη ‘Φωλιά’ (και αυτός ο κάποιος είναι ο Dean, που ΠΑΛΙ έχασε στο πέτρα-ψαλίδι-χαρτί), όπου θα ζωγραφίσει ένα σύμβολο, ενώ ταυτόχρονα το ίδιο σύμβολο θα ζωγραφίσει ο αδερφός του στον πραγματικό κόσμο. Όταν τα δυο σύμβολα, ζωγραφισμένα με το αίμα των αδερφιών, ολοκληρωθούν, το πλάσμα πεθαίνει.

Μετά από δυο κυριεύσεις, πολύ ξύλο και πολλά μπρος πίσω στο παρελθόν και στο παρόν, το πλάσμα μας αφήνει χρόνους, αλλά όχι πριν ο Dean και ο Bobby συναντηθούν για λίγα δέκατα του δευτερολέπτου μέσα στη ‘Φωλιά’, η οποία -όπως είπαμε- δεν περιορίζεται από χωροχρονικά όρια. (Πολύ γλυκιά και δυνατή στιγμή)

11x16 Safe House Jim Beaver as Bobby Singer

Για να είμαι ειλικρινής, το φοβόμουν λίγο το Safe House και την επιστροφή του Bobby και του Rufus. Το 15ο επεισόδιο δεν μου άφησε και την καλύτερη εντύπωση πριν το διάλειμμα ενός μήνα της σειράς, και φοβόμουν ότι το να φέρουν πίσω  αυτούς τους δυο πολυαγαπημένους χαρακτήρες θα ήταν ένα φθηνό τέχνασμα για να μας χρυσώσουν το χάπι ενός ακόμη filler/αδιάφορου επεισοδίου. 

Οι φόβοι μου δεν αποδείχτηκαν τελείως αβάσιμοι. Το επεισόδιο είναι καθαρά αυτοτελές, δεν εξαρτάται από τη κύρια ιστορία του Σκότους, αν και εξακολουθεί να αναφέρεται σε αυτήν με μερικές φευγαλέες ατάκες μέσα στους διαλόγους. Το κομμάτι των Winchesters δεν ήταν κατι φοβερό. «Πού είναι η Amara;» «Πρέπει να σώσουμε τον Cas!» «Δεν έχουμε κανένα στοιχείο…» Μπλα, μπλα, μπλα, τα ίδια και τα ίδια από αυτό το μέτωπο…

11x16-safe-house-sam-holds-dean

Θα μου πείτε, έτσι είναι η φόρμουλα των σεζόν, δεν βγαίνουν 23 επεισόδια αν δεν τραβήξουν λίγο την κύρια ιστορία. Γι’αυτό και γενικά δεν ήμουν αυστηρή με αυτο το επεισόδιο – καταρχάς, γιατί μετά από ένα τόσο τρυφερό στιγμιότυπο σαν το παραπάνω, να μας θυμίζει πόσο μας αρέσει να βλέπουμε τα αδέρφια αγαπημένα, τα ξέχασα όλα τα παράπονά μου… 🙂

11x16_safe-house-rufus-bobby-fbi-agents

Το ατού του επεισοδίου, όπως ήταν φυσικό, ήταν ο Bobby και ο Rufus. Είχαμε δει και σε παλιότερες σεζόν το πόσο καλή χημεία έχουν, και αυτό το επεισόδιο έριξε ακόμη περισσότερο φως στην άσπονδη φιλία τους και στις ιδιοσυγκρασιακές προσωπικότητές τους. Τα πειράγματά τους ήταν κορυφαία, και το όλο σκηνικό ‘γερογκρινιάρηδες’ ήταν ξεκαρδιστικό. (Και μια μικρή λεπτομέρεια που αγάπησα ιδαιτέρως: τα ψευδώνυμά τους ως πράκτορες του FBI, Riggs και Murtaugh, ήταν αναφορά στους δυο πρωταγωνιστές του Lethal Weapon! Με ξέρετε εμένα, λατρεύω τις αναφορές! 😉 )

Και η εναλλαγή ανάμεσα στην παλιά και την καινούργια υπόθεση ήταν όμορφη και ‘καλοραμμένη’. Το flashback εδώ είχε ουσία και δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί αταίριαστο ή γέμισμα του τηλεοπτικού χρόνου. Η πορεία των δυο υποθέσεων πανομοιότυπη, όμως υπήρξαν και κάποιες μικρολεπτομέρειες που έκαναν τη διαφορά. Θα ξεχωρίσω τη σκηνή όπου ο πάντα γενναίος μέχρι ηλιθιότητας Dean απευθύνεται στον Ψυχοφάγο λέγοντας: «Come and get me, you son of a bitch«, ενώ ο Bobby, πάντα λιγότερο θερμοκέφαλος και επιπόλαιος από τον μεγάλο Winchester, λέει, σχεδόν φοβισμένος από το άγνωστο πλάσμα (αλλά αρκετά γεννναίος ώστε να το αντιμετωπίσει έτσι κι αλλιώς): «You stay away from me, you son of a bitch«.

Γενικό συμπέρασμα (για να κλείσω επιτέλους άλλο ένα πολυλογάδικο review) : ήταν ένα αξιοπρεπέστατο αυτοτελές επεισόδιο που χρωστάει τα πάντα στο δίδυμο Rufus-Bobby και την αξιοζήλευτη χημεία τους!

11x16 Safe House Jim Beaver as Bobby Singer car

ΥΓ1 Εάν το CW ψάχνει ακόμη για το Supernatural spin-off του, ξεχάστε την Jody και τα κορίτσια της, ξεχάστε ακόμη και τους Men of Letters… Bobby και Rufus όλα τα λεφτά! Εντάξει, ξέρω ότι ρεαλιστικά δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ, αλλά αξίζει ακόμη και να ονειρεύεσαι μια σειρά με Jim Beaver και Steven Williams. Όχι, φανταστείτε το, και πείτε μου ότι δεν θα ήταν τέλειο! 🙂

ΥΓ2 Mήπως θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε για τον «πιο παλιό κανόνα» του Rufus τώρα που πλησιάζει το φινάλε; Τι; Δεν ανησυχείτε; Μάλλόν δεν είδατε το trailer του επόμενου επεισοδίου, γι′αυτό είστε τόσο χαλαροί! 😛 Και άντε δεν ανησυχείτε για τους Winchesters, γιατί ειναι οι πρωταγωνιστές, κι όλο και κάποιον τρόπο θα βρουν να ξεγελάσουν πάλι το θάνατο. Εγώ περισσότερο ανησυχώ για τον Κασούλη, να σας πω την αλήθεια, ειδικά μετά από αυτή την παράλογη συμφωνία που πήγε κι έκανε με τον Εωσφόρο! Τι θα κάνουμε αν είναι ήδη μετρημένα τα ψωμιά του αγγελάκου μας; 🙁

Βαθμολογία επεισοδίου: 8/10

Πώς σας φάνηκε το 11x16 - Safe House;

View Results

Loading ... Loading ...