Review – Supernatural – 12×03 – The Foundry

27
1

12x03-the-foundry-samantha-smith-as-mary-winchester-jared-padalecki-as-sam-and-jensen-ackles-as-dean-room

Review – Supernatural – 12×03 – The Foundry

Σειρά μου σήμερα να επιστρέψω κι εγώ στις επάλξεις των reviews με το πρώτο αυτοτελές της σεζόν. Από ότι μας είχε πει ο Andrew Dabb, φέτος θα έχουμε αρκετούτσικα αυτοτελή, και αν αυτό το επεισόδιο ήταν αντιπροσωπευτικό δείγμα, τότε εγώ είμαι μέσα! 

12x03-the-foundry-misha-collins-as-castiel-and-samantha-smith-as-mary-winchester-bunker

Ενόσω οι Winchesters ψάχνουν για νέες πληροφορίες για τους Βρετανούς Ανθρώπους των Γραμμάτων (και δεν βρίσκουν κάτι παραπάνω από ένα ‘άκρως απόρρητο’ γράμμα), η Mary παλεύει μέσα της να αποδεχτεί τη νέα ζωή της. Η δουλειά που κάνει δεν είναι και τόσο καλή βέβαια. Όταν ακόμα κι ο μπουνταλάς ο Cas πιάνει ότι κάτι δεν πάει καλά, τότε όντως κάτι δεν πάει καλά! Ο Sam ανησυχεί, αναγνωρίζοντας τα σημάδια, αλλά ο -όπως πάντα ξεροκέφαλος- Dean δεν θέλει να το δεχτεί και αποδίδει όλη τη συμπεριφορά της στην περίοδο προσαρμογής. H Mary κάνει λοιπόν αυτό που ξέρουν να κάνουν καλά όλοι οι Winchesters: να θάβουν τα ψυχολογικά τους μέσα τους και να πηγαίνουν για κυνήγι! (Αφού πρώτα κόβει τα μαλλιά της, γιατί δεν είναι πρακτικό να κυνηγάς με μακρυά μαλλιά, τ’ακούς Sammy; )

12x03-the-foundry-jensen-ackles-as-dean-and-jared-padalecki-as-sam-grave-graveyard

Η υπόθεση του επεισοδίου είναι ένα στοιχειωμένο σπίτι, όπου έχουν πεθάνει πολλά παιδιά από υποθερμία τις τελευταίες δεκαετίες. Μετά από έρευνα στο internet, οι Winchesters υποπτεύονται ότι είναι Wylings, πνεύματα παιδιών που δελεάζουν ανθρώπους στο λημέρι τους για να τους σκοτώσουν. (Πολύ μου αρέσει όταν το Supernatural προσθέτει νέα πλάσματα στη μυθολογία του, ακόμη κι αν αποδεικνύεται ότι δεν είναι αυτά τα κεντρικά πλάσματα του επεισοδίου.) Η Mary, που είναι της ‘παλιάς σχολής’ και δεν τα εμπιστεύεται και πολύ αυτά τα… ιντερνέτια, κάνει τη δική της έρευνα, όσο τα αγόρια της πάνε να κάψουν τις σωρούς των παιδιών που υποπτεύονται. (Σοβαρά τώρα, από πότε έχει να πιάσει αυτό;) Η Mary πάει μόνη της στο στοιχειωμένο σπίτι όπου το φάντασμα του ενός παιδιού την οδηγεί στον αληθινό ένοχο, τον πρώτο ιδιοκτήτη του σπιτιού, τον Hugo Moriarty (αναφορά στον Sherlock ή μου φάνηκε; ) που αυτοκτόνησε και κλείστηκε μέσα στους τοίχους του υπογείου και από τότε σκοτώνει τα παιδιά των μελλοντικών ενοίκων για να τα κρατήσει κοντά του. Το φάντασμα του Moriarty κυριεύει την Mary και τα αδέρφια στο τσακ καίνε τα οστά του, πριν κάνει κι άλλο κακό. Τα πνεύματα των παιδιών που είχε σκοτώσει ο Moriarty απελευθερώνονται – και από ότι φαίνεται μπορούν επιτέλους να πάνε στον Παράδεισο…

12x03-the-foundry-mary-moriarty-ghost-possession

Γυρνώντας στο Καταφύγιο, η Mary ανακοινώνει ότι σκοπεύει να φύγει. O Sam το δέχεται, γιατί την καταλαβαίνει πως νοιώθει, όσο κι αν τον πονάει που θα φύγει. Ο Dean από την άλλη, έχει πιο ανώριμη αντίδραση. Και τον καταλαβαίνω, ρε παιδιά, πάνω που είχε τη μαμά του εκεί και πριν προλάβει να την χαρεί, αυτή φεύγει. Και αυτή τη φορά, διαλέγει μόνη της να φύγει! Ο Dean που έχει θέμα με την εγκατάλειψη δεν θα της το συγχωρήσει εύκολα αυτό. Η σκηνή που φεύγει η Mary και κλείνει πίσω της την βαριά σιδερένια πόρτα, οι αντιδράσεις των προσώπων του Jared και του  Jensen, τόσο μικρή, αλλά συγκλονιστική στιγμή. 

Mary: I have to go. Sorry. I’m so, so sorry. I just need a little time.

(Σνιφ… Σνιφ…)

12x03-the-foundry-rowena-castiel-crowley

Παράλληλα, στο αναζωογονητικά αστείο subplot του επεισοδίου, ο Castiel και ο Crowley (aka Agents Beyonce & Jay Z, έκλαψα) συναντιούνται, και, παρά τις ενστάσεις του Cas, συμμαχούν για να βρουν πιο γρήγορα τον Εωσφόρο, ο οποίος για κάποιο ανεξήγητο λόγο γιάτρεψε την παράλυτη αδερφή του δοχείου του, του Vince Vincente, και έχει πάει τώρα με τη Rowena σε ένα καλυβάκι στο δάσος. Το είχα πει από πέρσι , αυτό το παιδί θα το φάει η μεγαλομανία του. Μα καλά, πόσο νιονιό θέλει για να ψυλλιαστείς ότι η Σκοτσέζα θα σου κάνει λαδιά; Την άφησε να του κάνει ξόρκι και φυσικά τον έστειλε στον πάτο του ωκεανού σε διαβρωμένο δοχείο. Σόρι, αλλά καλά να πάθει. Η Rowena δηλώνει διατεθειμένη να βοηθήσει τον Cas και τον Crowley να νικήσουν τον Εωσφόρο, όταν τον βρουν. Την πιστεύουμε τώρα εμείς αυτήν…; 

***

12x03-the-foundry-samantha-smith-as-mary-winchester-smiling-wedding-ring

Γενικά με άφησε απόλυτα ικανοποιημένη το επεισόδιο. Αν και σας έχω δηλώσει επανειλημμένα πόσο με ξενερώνει το χιλιοπαιγμένο τρίπτυχο φαντάσματα/βρικόλακες/λυκάνθρωποι, και το επεισόδιο αυτό είχε την κλασική δομή ενός filler, ήταν επαρκούντως creepy, τόσο που πραγματικά δεν με ένοιαξε καθόλου που ήταν μια απλούστατη ιστορία φαντάσματος, σαν να είχε βγει κατευθείαν από την πρώτη σεζόν. Ταίριαζε μια κλασική ιστορία φαντασμάτων σε αυτό το σημείο, με την επιστροφή της Mary και την επανεκκίνηση που κάνει η σειρά, η οποία μέχρι τώρα είναι ιδιαιτέρως επιτυχημένη μπορώ να πω. 

Οι σεναριογράφοι διαχειρίστηκαν ωραία την πρακτική ανάγκη να λείπει η Samantha Smith (Mary) για κάποια επεισόδια, αφού δεν είναι series regular, εξερευνώντας την ψυχοσύνθεση κάποιου που επιστρέφει από τον Παράδεισο (αλήθεια, το ότι η Mary θυμάται τον Παράδεισο, γιατί δεν το σχολίασε κανείς από τα αγόρια; Ήταν τόσο σοκαρισμένοι από την απόφασή της που δεν το παρατήρησαν καν; ) Ανυπομονώ για την επόμενη εμφάνισή της πάντως, η οποία λογικά θα γίνει στο 6ο επεισόδιο. Μου αρέσει πάρα πολύ η δυναμική που έχει με τα αγόρια της, και οι εναλλαγές που υπάρχουν στη σχέση μεταξύ τους: από τη μια η badass κυνηγός, η προστατευτική μητέρα και από την άλλη αυτή που χρειάζεται βοήθεια και προστασία η ίδια. 

12x03-the-foundry-rowena-lucifer

Στα του Εωσφόρου τώρα. Τα περισσότερα σας τα είπα πιο πάνω. Συνεχίζει ο Springfield να μην μου γεμίζει το μάτι ερμηνευτικά, αλλά θα τον συνηθίσω, που θα πάει. Θα βοηθήσει το ότι μ’αρέσει πολύ που έχουμε Λούσι στην επιφάνεια, ειδικά αν σημαίνει ότι μπορεί κάποια στιγμή να εξερευνήσουμε και το Κλουβί και τους τωρινούς ενοίκους του. Μου κόλλησε στο μυαλό αυτό που γιάτρεψε την αδερφή του Vincente, αλλά δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί το έκανε. Προφανώς και ο Σατανάς δεν κάνει κάτι από την καλή του την καρδιά, αλλά ποιος ήταν ο σκοπός; Αν έχετε θεωρίες θα ήθελα να τις ακούσω στα σχόλια παρακάτω. Κλείνω κάπου εδώ, λοιπόν, το σημερινό review (δεν ήμουν πολύ πολύλογου σήμερα, είδατε; ) και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα, με άλλο ένα αυτοτελές επεισόδιο

Βαθμολογία: 8,5/10 

Πώς σας φάνηκε το 12x03 - The Foundry;

View Results

Loading ... Loading ...