Review – Supernatural – 13×11 – Breakdown

17
629

Review – Supernatural – 13×11 – Breakdown | Κριτική για το 11ο επεισόδιο της 13ης σεζόν, φτάνοντας σχεδόν στα μισά της διαδρομής για φέτος!

Για να σας πω την πικρή μου αλήθεια ήμουν αρκετά προκατειλημμένος με το επεισόδιο. Το Supernatural έκανε το διάλειμμα 40 ημερών για Χριστούγεννα, επιστρέψαμε με ένα επεισόδιο καθαρά Wayward Sisters και γνωρίζαμε ότι το 13×11 θα είναι αυτοτελές. Ε, η αλήθεια είναι ότι μας έχει λείψει πολύ η κύρια ιστορία της σειράς μιας και το 8ο ήταν επίσης αυτοτελές. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το 11ο επεισόδιο άλλαξε ιστορία τελευταία στιγμή μιας και υπήρχαν δυσκολίες στα γυρίσματα του αρχικού σεναρίου! Δεν θέλει και πολύ λοιπόν για να επηρεαστεί κανείς από την όλη κατάσταση (ας μην πούμε και το πόσο μας έχoουν λείψει ο Κας & ο Τζακ).

Ζητώ συγγνώμη κύριοι παραγωγοί, σεναριογράφοι και ηθοποιοί του Supernatural και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό το αριστουργηματικό επεισόδιο που μας δώσατε. Έπεσα παντελώς έξω! Κι όμως, έχετε αυτό το χάρισμα να μας εκπλήσσετε 13 ολόκληρα χρόνια μετά. Κι όχι απλά μας εκπλήσσετε, αλλά μας κάνετε να βλέπουμε αυτοτελή επεισόδια σε άλλες σειρές και κοιμόμαστε κατά την διάρκεια του στόρι! Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, φαίνεται πλέον ότι ο Jeremy Carver (showrunner των σεζόν 8-10) δεν μπορούσε να διαχειριστεί σωστά ιδέες αυτοτελών επεισοδίων.

 

Σκοτεινό επεισόδιο ψυχολογικού -και όχι μόνο- θρίλερ, με ωραίους διαλόγους, πρωτότυπη σκηνοθεσία και μια Ντόνα που μας έδειξε ότι τελικά μπορεί να είναι και η καλύτερη ηθοποιός των Wayward Sisters και έχει την ποιότητα να ανεβάσει σκαλοπάτια την ερμηνεία των πρωταγωνιστριών. Το πέπλο μυστηρίου στο επεισόδιο και η ανατροπή στο φινάλε έδωσε πνοή… κινηματογραφικής ταινίας και η αλήθεια είναι ότι έφτασα στα 30 λεπτά επεισοδίου και ήθελα ΚΙ ΑΛΛΟ!

Η Ντόνα, λοιπόν, τηλεφωνεί στον Ντιν και στον -καταθλιπτικό- Σαμ και τους εξηγεί ότι η ανιψιά της έχει εξαφανιστεί και μάλλον απήχθη. Η… wayward sister δεν είναι καθόλου καλά ψυχολογικά και είναι η πρώτη φορά που την βλέπουμε σε αυτό το χάλι. Και δεν έχουμε συνηθίσει έτσι την σερίφη μας. Οι Winchesters τρέχουν να βοηθήσουν και πέφτω πάνω στο… FBI! Ένας ψυχάκιας κρύβεται πίσω απ’όλα…

Απαγάγει άντρες και γυναίκες και πουλάει μέλη τους στο… Dark Web! Και μη θεωρείται ότι όλο αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Γι’ αυτό άλλωστε λέγεται και σκοτεινό ίντερνετ. Το θέμα είναι όμως ότι δεν πουλάει τα όργανα των ανθρώπων στην μαύρη αγορά, αλλά σε… τέρατα πεινασμένα για αίμα με live streaming! Ένας online πλειστηριασμός και αυτός που θα «σκάσει» τα περισσότερα θα βγει και ο… νικητής των οργάνων.

Μετά από αρκετή αναζήτηση, οι Winchesters βρίσκουν ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο αλλά ο Σαμ πέφτει θύμα του μανιακού δολοφόνου, που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον πράκτορα του FBI που έχει αναλάβει την ίδια του την υπόθεση(ιδιοφυές το σχέδιο η αλήθεια είναι)! Ο Σαμ βγαίνει σε πλειστηριασμό και φαίνεται ότι οι Winchesters είναι πραγματικά διάσημοι στον… υπερφυσικό κόσμο. $500.000 για την καρδιά του μικρού αδερφού του Ντιν και… ΜΠΑΜ! Κανείς δεν πληγώνει τον μικρό αδερφό του Ντιν!

Ο Ντάγκ, αγαπητικός της Ντόνα, πέφτει θύμα του βλαμμένου ταμία στο βενζινάδικο του επεισοδίου ο οποίος εν τέλη είναι βρικόλακας. Μετατρέπει σε τέρας και τον Νταγκ, αλλά ο Ντιν θα τον σώσει με την θεραπεία που γνωρίζουν από την 6η σεζόν. Η Ντόνα θα ανακρίνει το βλαμμένο και θα μάθουν την πραγματική τοποθεσία του δολοφόνου.

Ενδιαφέρον έχει και η αιτία για την οποία ο πράκτορας του FBI κάνει ό,τι κάνει. Θεωρεί ότι βοηθά τον κόσμο από τα τέρατα. Αντί λοιπόν να σκοτώνουν πολλούς αθώους ανθρώπους οι ίδιοι, σκοτώνει λίγους εκείνος, τους κάνει κομματάκια και τους μοιράζει ώστε να τραφούν τα τέρατα. Αν το καλοσκεφτούμε, λοιπόν, θα δούμε ότι ο δολοφόνος δεν απέχει σε καμία των περιπτώσεων με ανθρώπους του είδους του στον πραγματικό κόσμο. Τι εννοώ; Ότι θεωρεί ότι οτιδήποτε πράττει είναι για καλό. Ότι για το καλό της ανθρωπότητας πρέπει να θυσιαστούν κάποιοι αθώοι ώστε να σωθούν άλλοι δισεκατομμύρια.

Η λογική ενός ψυχάκια, και το υπερφυσικό επεισόδιο που είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα από κανένα άλλο.

Θα κλείσω με τους υπέροχους τελευταίους διαλόγους του επεισοδίου.

Πρώτον, ο Νταγκ αποφασίζει να χωρίσει την Ντόνα. Δεν μπορεί να ζήσει κυνηγώντας με τέρατα, δεν μπορεί να αντέξει αυτό το βάρος. Ο Ντιν απόλυτα φυσιολογικά τον ενημερώνει (ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν τον ρωτάει, αλλά τον ενημερώνει) ότι «welcome to the club» βρε αδερφέ. Για όσο είδαμε τον Νταγκ σήμερα, το επεισόδιο επικεντρώθηκε στο πόσο αγαπά την Ντόνα και πως θα έκανε τα πάντα γι’αυτήν. Όμως εδώ διστάζει, και είναι ανθρώπινο. Είναι απόλυτα φυσιολογική η αντίδρασή του. Φοβάται, καταρακώνεται και κάνει πίσω. Γιατί μόλις γνώρισε τα τέρατα…

Δεύτερον, ο Σαμ φαίνεται να πάσχει από ένα είδος κατάθλιψης. Τελείως διαφορετική από αυτήν που πέρασε ο Ντιν στην αρχή της 13ης σεζόν. Ο Ντιν την αντιμετώπισε με οργή και ξεσπάσματα σε όποιον έβρισκε μπροστά του. Ο Σαμ, από την άλλη, φαίνεται απαισιόδοξος, σαν έτοιμος να τα παρατήσει. Και ίσως αυτή τη φορά, τα λόγια του είναι προφητικά. Ίσως αυτή τη φορά, το οριστικό τέλος για το Supernatural είναι εδώ και δεν αργεί. Και θα τελειώσει bloody…

Sam: This ends one way for us dean. it ends bloody. it ends bad…