11×23 Alpha and Omega | Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Amalia
Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δυο πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω τον Dean Winchester και τις αναφορές στην ποπ-κουλτούρα!

Το Supernatural είναι μια σειρά που φημίζεται για τις meta-αναφορές της στην ποπ-κουλτούρα. Από το φινάλε της 11ης σεζόν περίμενα περισσότερα, τόσο όσον αφορά την ίδια την ιστορία (διαβάστε το review εδώ), αλλά και στις αναφορές του. Ο νέος showrunner της σειράς Andrew Dabb ήταν φειδωλός στις pop-αναφορές που συμπεριέλαβε στο επεισόδιο και πολύ με στενοχώρησε…

11x23 alpha and omega chuck god amara darkness

Η ελληνική κοινή έκφραση “Άλφα και Ωμέγα” σημαίνει “αρχή και τέλος”, ακριβώς από τη θέση των γραμμάτων αυτών στο κλασσικό (ιωνικό) ελληνικό αλφάβητο. Επίσης η παράθεση των γραμμάτων Α – Ω αποτελεί θρησκευτικό συμβολισμό (από θρησκευτική ρήση), με ακριβώς την ίδια έννοια. Το σύμβολο έχει υιοθετηθεί και από άλλες εκκλησίες, σε άλλες χώρες, όπως και από διάφορες φιλοσοφικές και μυστικιστικές εταιρείες.

Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, ο Προφήτης Ησαΐας άκουσε το Θεό να του λέει: “Είμαι ο πρώτος και ο έσχατος. Δεν υπάρχει Θεός άλλος εκτός εμού“. Στην αρχή της Αποκάλυψης του Ιωάννη (Ι,δ) υπάρχει η φράση: “Είμαι το άλφα και το ωμέγα, η αρχή και το τέλος‘”, λέγει επίσης ο Κύριος “ο ών και ο ήν και ο εσόμενος” (= αυτός που υπάρχει, που υπήρχε και που θα υπάρχει). Παρόμοια επίσης φράση επαναλαμβάνεται και σε άλλα εδάφια αυτού του βιβλίου δίνοντας επιπρόσθετα την έννοια του απέραντου. Κατόπιν αυτών, το Άλφα και το Ωμέγα λαμβάνεται είτε ως έννοια του άπειρου ως προς τη διάρκεια, δηλαδή του αιώνιου, είτε ως ιδέα της ενότητας του Θεού. [πηγή]

Στα της σειράς, η φράση θα μπορούσε να αναφέρεται εξίσου και στο Σκοτάδι, που περιέγραψε τον εαυτό της ως “αρχή και τέλος”.


Rowena: So that was a gun in your pocket.

Η Rowena κάνει λογοπαίγνιο με την γνωστή φράση “Is that a gun in your pocket, or are you just glad to see me?” (= έχεις όπλο στην τσέπη ή απλά χαίρεσαι που με βλέπεις; ) η οποία αποδίδεται στην ηθοποιό Mae West. [πηγή]


Crowley: So that was a complete and utter dog’s breakfast.
Castiel: I didn’t know dogs had breakfast.

Η έκφραση “a dog’s breakfast” (= πρωινό σκύλου) αναφέρεται μεταφορικά σε καταστάσεις που ήταν απολύτως αποτυχημένες. Ο Castiel την εξέλαβε -όπως πάντα- κυριολεκτικά (κλασικός Cas! 😀 )


Adam-Eve-Eat-forbidden-fruit

Rowena: Now Fergus was bright. Walked before his first birthday. But he hated pants. He hated them. He’d run around the village, his wee banger just flapping in the breeze.
Chuck: Adam and Eve were the same way.

Στις ιστορίες της δημιουργίας των Αβρααμικών θρησκειών, οι πρώτοι άνθρωποι -ο Αδάμ και η Εύα– ήταν αρχικά γυμνοί (γιατί δεν είχε πέσει ακόμη πάνω τους η ντροπή του προπατορικού αμαρτήματος).


11x23 alpha and omega sam dean sanatorium ghosts trap

Το Waverly Hills Sanatorium ήταν ένα νοσοκομείο στο Kentucky των ΗΠΑ που χρησιμοποιήθηκε κατά τον 20ο αιώνα για τη νοσηλεία ασθενών με φυματίωση. Χιλιάδες πέθαναν εκεί, και θεωρείται ένα από τα πιο στοιχειωμένα μέρη στην Αμερική. [πηγή]


Ο τρόπος που χρησιμοποιούν οι Winchesters για να παγιδεύσουν τα φαντάσματα του Waverly Hills θύμισε τους Ghostbusters που χρησιμοποιούν μια συσκευή με παρόμοια χρήση.


Dean: Get your Casper asses out here.

Ο Casper ήταν ένα φαντασματάκι, πρωταγωνιστής της ομώνυμης σειράς κινουμένων σχεδίων, ο οποίος ήταν φιλικός προς τους ανθρώπους, αντίθετα με τα φαντάσματα του συγκεκριμένου επεισοδίου. Ο Dean αποκάλεσε ένα φάντασμα Casper για πρώτη φορά στον πιλότο της σειράς. [Δείτε εδώ όλες τις αναφορές του 1×01]


Η λέξη που ενεργοποιεί τον κρύσταλλο για να παγιδεύσει τα φαντάσματα είναι “haggis” (ταιριαστό, αφού την όρισε η Rowena). Το χάγκις είναι ένα παραδοσιακό σκωτσέζικο πιάτο. Είναι μια χορταστική πουτίγκα που φτιάχνεται από το στομάχι προβάτου με γέμιση από εντόσθια, όπως συκώτι, καρδιά και πνευμόνια, στα οποία έχουμε προσθέσει αλεύρι βρώμης, αλάτι και μπαχαρικά. [πηγή]


11x23 alpha and omega toni bevell holding gun

Η Λαίδη Antonia Bevell θυμίζει ελαφρώς την Λαίδη Penelope Creighton-Ward χαρακτήρα από τη βρετανική σειρά Thunderbirds. Η Penelope είναι μια πράκτορας του Γραφείου Ομοσπονδιακών Πρακτόρων (FAB). Όπως η Λαίδη Toni, κυκλοφορεί με τον σωφέρ της μέσα σε μια Rolls Royce, απλά της Penelope είναι ροζ.


Η γριά κυρία που ταΐζει τα περιστέρια και πιάνει συζήτηση με την Amara για την οικογένεια, θυμίζει την άστεγη γριούλα που ταΐζει τα πουλιά στο μιούζικαλ Mary Poppins. Το τραγούδι της (που έχει τίτλο Feed the Birds) μιλά για τη σημαντικότητα της φιλανθρωπίας και της ενσυναίσθησης.

ΥΓ1 Αν πιάσατε κάποια άλλη pop-αναφορά που μου ξέφυγε, μοιραστείτε τη μαζί μας στα σχόλια! 🙂

ΥΓ2 Για τα fun facts & trivia του επεισοδίου πηγαίνετε εδώ

Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Περισσότερα Άρθρα