13×02 The Rising Son | Αναφορές Στην Ποπ-Κουλτούρα

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Amalia
Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δυο πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω τον Dean Winchester και τις αναφορές στην ποπ-κουλτούρα!

Το Supernatural είναι μια σειρά με πολλές meta-αναφορές στην ποπ-κουλτούρα. Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν ατάκες ή καταστάσεις που παραπέμπουν σε ταινίες, άλλες τηλεοπτικές σειρές, σε διάσημους καλλιτέχνες, ακόμα και σε ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα, και στη λαογραφία του πλανήτη όλου. Πάμε να δούμε τις αναφορές του 2ου επεισοδίου της 13ης σεζόν:

Ο τίτλος του επεισοδίου είναι λογοπαίγνιο από τη φράση “the rising sun” (= ο ανατέλλων ήλιος), όπου αντί για “sun” χρησιμοποιείται η λέξη “son” (=γιος), πιθανή αναφορά στον Jack.

Supernatural: Rising Son είναι επίσης και ο τίτλος ενός prequel κόμικ βασισμένο στη σειρά. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Απρίλη του 2008 και η σειρά ολοκληρώθηκε σε έξι τεύχη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο όνομα έχουν και μια κωμωδία του 2009, μια τηλεταινία με τον Brian Dennehy, ένα τραγούδι των Sturm und Drang, ένας Βρετανός ράπερ, ένα βιβλίο του 1873 από τον συγγραφέα William Wells Brown, καθώς και μια δισκογραφική εταιρία. [πηγή]


Στην αρχή του επεισοδίου ο Dean αναφέρεται στον Jack ως “αυτό” το οποίο ίσως είναι αναφορά στην ταινία τρόμου Το Αυτό (It) που σπάει αυτόν τον καιρό τα ταμεία. 


Drexel: Lord Lucifer promised he would return. He’ll pull us out of chaos. He will make Hell great again.

Αναφορά στο προεκλογικό σλόγκαν του Donald Trump : “Make America Great Again”. Παρόμοιες αναφορές είχαν γίνει στην περσινή πρεμιέρα και στο 12×15


Ο Drexel, προσπαθώντας να εξηγήσει το γιατί δεν μπορεί να εντοπίσει τον γιο του Εωσφόρου, λέει “Sudden infant death?” αναφερόμενος στο υπαρκτό “Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου“, που αναφέρεται εξ ορισμού στον απροσδόκητο θάνατο ενός μωρού (σπάνια μικρού παιδιού), κατά τον οποίο η αιτία του θανάτου δεν είναι λόγω του ιστορικού (πχ. προηγούμενες σοβαρές ασθένειες), ούτε προσδιορίζεται με την νεκροψία. [πηγή]


Asmodeus: Long ago, eager to please, I freed the shedim.

Στην εβραϊκή παράδοση, οι Shedim θεωρούνται δαίμονες ή κακόβουλα πνεύματα. Πιστεύεται ότι είναι απόγονοι ερπετοειδών δαιμόνων, ή ότι είναι παιδιά των δαιμόνων Azazel και Naamah. Σε έναν θρύλο, οι Shedim ήταν οι πρώτοι άνθρωποι τους οποίους ο Θεός δεν ολοκλήρωσε γιατί έπρεπε να ξεκουραστεί λόγω Σαββάτου.

Σύμφωνα πάλι με την εβραϊκή παράδοση, ο Ασμοδαίος θεωρείται ο βασιλιάς των Shedim, και αναφέρεται ως ένας από τους Πρίγκιπες της Κόλασης στο βιβλίο Binsfeld’s Classification of Demons, όπου είναι ο δαίμονας της Λαγνείας.


Το επεισόδιο Scooby-Doo που βάζει να δει ο Jack έχει τίτλο That Snow Ghost.


Ο Jack ανοίγει τη Βίβλο στη σελίδα με τίτλο “Song of Solomon“, που στα ελληνικά αποδίδεται ως “Άσμα Ασμάτων” και είναι ένα από τα 49 βιβλία του κανόνα της Παλαιάς Διαθήκης. Το βιβλίο συνιστά πιθανότατα μια ανθολογία ερωτικών ή γαμήλιων τραγουδιών, στα οποία υμνείται σε ποικίλους τόνους, με ζωηρές και, πολλές φορές, τολμηρές εικόνες και σε ωραιότατη λυρική γλώσσα ο έρωτας και τα δυνατά συναισθήματα που συνδέονται με αυτόν. [πηγή] Αυτό είναι πιθανή αναφορά στο ότι ο Ασμοδαίος (ο νέος κακός που εισήχθη σε αυτό το επεισόδιο) θεωρείται ο Δαίμονας της Λαγνείας.


Jack: This book, it mentions my Father. Not Castiel, but Lucifer.
Dean: Oh, yeah. He’s big in the Bible, lot of screen time.
Jack: And you knew him?
Sam: He’s not really an easy guy to know, he’s rough around the edges.
Dean: He’s Satan.

Η πιο ‘διάσημη’ εμφάνιση του Εωσφόρου στη Βίβλο είναι στον Ησαΐα 14:12, όπου μια μετάφραση, χρησιμοποιώντας τη Βουλγάτα (λατινική μετάφραση της Αγίας Γραφής), πήρε τη φράση “άστρο της αυγής” και την απέδωσε ως “Εωσφόρος” (= αυτός που φέρνει τη αυγή), το οποίο έγινε συνώνυμο του Διαβόλου/Σατανά. Πολλοί ακαδημαϊκοί πιστεύουν ότι το “άστρο της αυγής” δεν ήταν αναφορά σε κάποιον έκπτωτο άγγελο, αλλά σε έναν ανώνυμο βασιλιά της Βαβυλώνας. 


Sam: You okay?
Donatello: Pretty much. No soul of course, thanks to Amara. It’s kinda like losing your appendix. You never really noticed it when you had it. But now when I come to a moral crossroad, I ask myself, ‘what would Mr. Rogers do?’ And as soon as I nail that, I’m usually good.

Ένα συχνό σεναριακό trope είναι το “What would [x] do?” (= τι θα έκανε ο [χ]; ) και χρησιμοποιείται όταν ένας χαρακτήρας αναρωτιέται τι θα έκανε κάποιος άλλος στη θέση του. Αυτός ο κάποιος μπορεί να είναι θρησκευτική φιγούρα (συνήθως ο Ιησούς), κάποιος μέντορας, ή γενικά κάποιος που ο εν λόγω χαρακτήρας σέβεται πολύ. [πηγή]

Ο “Mr. Rogers” που έχει ως είδωλο προφανώς ο Donatello, είναι ο Fred Rogers, ο καλοσυνάτος παρουσιαστής της παιδικής σειράς Mister Roger’s Neighborhood.


Donatello: Ah, the nature versus nurture conundrum. Speaking not as prophet, but as a scientist. I don’t think teaching him is in the cards. It’s like asking a lion not to be a lion.
Sam: But this isn’t a lion! This is a human!
Donatello: With a strong dose of God juice.
Dean: Okay, that’s it I’m done. Because he’s not God, he’s not Cas, he’ not Simba. He’s the freakin’ Devil.

Ο γρίφος “φύση εναντίον ανατροφής” που αναφέρει ο Donatello είναι ένα ερώτημα που ταλανίζει εδώ και δεκαετίες την επιστημονική κοινότητα: ο χαρακτήρας ενός ατόμου διαμορφώνεται με βάση το DNA του (φύση) ή με βάση το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει (ανατροφή);

Ο Simba είναι ο πρωταγωνιστής της ταινίας The Lion King της Disney (η οποία βασίστηκε στον Άμλετ του William Shakespeare). Ο Simba είναι ο γιος του βασιλιά των λιονταριών που θα γίνει αυτός βασιλιάς μια μέρα.


Lucifer: Was he kidding? Even in the land of bizarro, an angel isn’t gonna try to…

Ο «Bizarro World» είναι ένας πλανήτης σε σχήμα κύβου από τα κόμικς της DC. Είναι επίσης γνωστός και ως «htraE» (η λέξη «Earth», δηλαδή Γη, ανάποδα). Στον πλανήτη αυτό κατοικούν παραμορφωμένες εκδοχές των γνωστών ηρώων της DC. Στην ποπ-κουλτούρα όταν λέμε «Bizarro World» εννοούμε μια κατάσταση παράξενα αντεστραμμένη, που αντιτίθεται στις προσδοκίες μας. [πηγή]

Τον κόσμο της Αποκάλυψης τον είχε χαρακτηρίσει πάλι έτσι ο Sam στο 12×23.


Ο Εωσφόρος σχολιάζει την εμφάνιση του νέου Μιχαήλ λέγοντας πως είναι λες και βγήκε από “spaghetti western“. Τα “σπαγγέτι γουέστερν” είναι ένα ευρύ υποείδος των ταινιών με θέμα την Άγρια Δύση, επηρεασμένο από το ιδιαίτερο στιλ κινηματογράφησης του Sergio Leone, που μεσουράνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και γνώρισε διεθνή επιτυχία. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους Αμερικανούς κριτικούς, πριν υιοθετηθεί παγκοσμίως, επειδή αυτά τα γουέστερν ήταν ιταλικής παραγωγής.


Sam: These yellow-eyed things just keep on coming, huh?
Dean: Mmhmm. Yeah, hopefully this fourth Prince of Hell is the last Kardashian of the family.

Οι Kardashians είναι μια οικογένεια που έγινε διάσημη μέσα από μια μακρόβια reality εκπομπή βασισμένη στις ζωές τους. Είναι συχνό αστείο ότι εκεί που νομίζεις ότι τους ξέρεις όλους τους Kardashians ξεπηδάει και κάποιος καινούργιος. Δείτε επίσης:

Fun facts & Trivia

Τραγούδια (προσεχώς)

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Katerina Dep
Katerina Dep
3 years ago

Σε κάθε επεισόδιο οι αναφορές στην ποπ-κουλτουρα είτε περισσότερες είτε λιγότερες κάθε φορά έχουν φοβερό ενδιαφέρον. Από τα αγαπημένα μου πλέον άρθρα.

Τελευταία Άρθρα

Περισσότερα Άρθρα