Το Supernatural είναι μια σειρά που φημίζεται για τις meta-αναφορές της στην ποπ-κουλτούρα, σε ιστορικά γεγονότα, αλλά και στη λαογραφία του πλανήτη όλου.
Πάμε να δούμε τι αναφορές γίνονται στο 10ο επεισόδιο της σειράς με τίτλο “Asylum”:
Η ιστορία του επεισοδίου είναι παρόμοια με αυτή της ταινίας House on Haunted Hill. Και στα 2 εμπλέκονται φαντάσματα γιατρών κάποιας εγκαταλελειμμένης ψυχιατρικής κλινικής οι οποίοι διεξήγαγαν ανήθικα πειράματα στους ασθενείς τους.
Dean: I love the guy, but I swear he writes like friggin’ Yoda.
Ο Dean παραλληλίζει τη γραφή του John (στο ημερολόγιό του) με τον τρόπο που μιλάει ο διάσημος χαρακτήρας του Star Wars, Yoda, ο οποίος συντάσσει τις προτάσεις του παράξενα (πχ. βάζοντας το ρήμα πάντα στο τέλος).
O Dean χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο ‘Nigel Tufnel’.
Ο Nigel Tufnel είναι ο κιθαρίστας του heavy metal/glam rock συγκροτήματος Spinal Tap. Το παράξενο της υπόθεσης είναι ότι το συγκρότημα αυτό ΔΕΝ υπάρχει στην πραγματικότητα! Ήταν ένα κωμικό τηλεοπτικό σκετσάκι του ηθοποιού/σκηνοθέτη Rob Reiner, το οποίο εξελίχθηκε στο ψευδο-ντοκιμαντέρ This Is Spinal Tap.
Dean: Let me know if you see any dead people, Haley Joel.
Ο Haley Joel Osment έπαιζε στο διάσημο θρίλερ Η Έκτη Αίσθηση το ρόλο του μικρού Cole (έλα, σίγουρα τη θυμάστε την ατάκα, «I see dead people», αυτός).
Dean: Hey, Sam, who do you think is a hotter psychic: Patricia Arquette, Jennifer Love Hewitt, or you?
Εδώ, ο Dean κάνει αναφορά στις πρωταγωνίστριες 2 τηλεοπτικών σειρών με θέμα τα φαντάσματα. Και οι 2 χαρακτήρες που παίζουν οι ηθοποιοί είναι μέντιουμ. H Arquette παίζει την Allison DuBois στη σειρά Medium, και η Hewitt παίζει τη Melinda Gordon στο Ghost Whisperer.
Καθώς περιμένει στην αίθουσα αναμονής του ψυχίατρου ο Sam διαβάζει το περιοδικό Men’s Health. Το συγκεκριμένο τεύχος έχει μια συνέντευξη του Jared Padalecki. Μιλάμε και πολύ meta! 🙂
Στο επεισόδιο γίνονται 2 αναφορές στην διάσημη ταινία τρόμου του Stanley Kubrick, Η Λάμψη, και 2 ξεχωριστές αναφορές στον Jack Nicholson. (Ο Dean -και οι σεναριογράφοι- φαίνεται να είναι μεγάλοι φαν της Λάμψης και του Nicholson, αφού οι αναφορές δεν σταματούν μόνο σε αυτό το επεισόδιο.)
Dean: Spirits driving them insane. Kind of like my man Jack in The Shining.
Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Jack Torrance (τον οποίο υποδύεται ο Jack Nicholson), προσλαμβάνεται ως επιστάτης ενός -στοιχειωμένου όπως αποδεικνύεται- ξενοδοχείου το χειμώνα όσο είναι κλειστό. Όμως, σιγά-σιγά τα φαντάσματα τον τρελαίνουν (όπως ακριβώς συμβαίνει και σε όσους επισκέπτονται το εγκαταλειμμένο ψυχιατρείο του επεισοδίου) και αρχίζει να κυνηγάει τη γυναίκα και το γιο του με ένα τσεκούρι.
Dean: All work and no play makes Dr. Ellicot a very dull boy.
O Jack Torrance στη Λάμψη, ήταν συγγραφέας και υποτίθεται ότι συνέγραφε όλους του μήνες που ήταν κλεισμένος με την οικογένειά του στο ξενοδοχείο. Τουλάχιστον έτσι νόμιζε η γυναίκα του όταν τον άκουγε κάθε μέρα να δακτυλογραφεί στην γραφομηχανή του. Όμως όταν η άμοιρη κοίταξε τα γραπτά του συνειδητοποίησε ότι το μόνο που έγραφε ξανά και ξανά ήταν η φράση «All work and no play, makes Jack a dull boy» (αγγλική παροιμία αντίστοιχη της ελληνικής «Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη»). Τη φράση αυτή τη λέει ο Dean για να παραλληλίσει την δολοφονική τρέλα του Jack στην ταινία με του Dr. Ellicot στο επεισόδιο.
Dean: Man, electroshock, lobotomies, they did some twisted stuff to these people. Kind of like my man Jack in Cuckoo’s Nest.
Ο Jack Nicholson έπαιξε τον ρόλο του Randle McMurphy στην ταινία Στη Φωλιά του Κούκου. Ο McMurphy, ένας μικροεγκληματίας, που έχει φυλακιστεί για μικρό χρονικό διάστημα, το παίζει τρελός για να μεταφερθεί από τη φυλακή σε μια ψυχιατρική κλινική, όπου περιμένει να εκτίσει την ποινή του πιο χαλαρά. Φυσικά αυτό το ψυχιατρείο είναι ένα κακό μέρος που συμβαίνουν άσχημα πράγματα (όχι ‘supernatural’ όπως του επεισοδίου, αλλά και πάλι, πολύ άσχημα – λοβοτομές και ηλεκτροσόκ, όπως αναφέρει κι ο Dean).
Dean: Yeah. They were rioting against Dr. Ellicott. Dr. Feelgood was working on some sort of, like, extreme rage therapy […]
Αναφορά στο δίσκο των Mötley Crüe με τίτλο Doctor Feelgood.
Αναφορές στη φωλιά του Κούκου έγιναν και στο 5×11 (Sam Interrupted). Πρώτο και καλύτερο παράδειγμα η ατάκα “Pudding!”
Γενικά το επεισόδιο έχει πολλές αναφορές στην ποπ κουλτούρα(ο τίτλος και μόνο παραπέμπει στην ταινία Girl Interrupted), οπότε ανυπομονώ πότε θα φτάσουν στον 5ο κύκλο τα άρθρα σου για αναφορές στην ποπ κουλτούρα. 😉
Εσύ νομίζω έχεις τη δικιά μου τρέλα με τα fun facts και τα trivia, ε; 😀
Ναι! Μ’ αρέσουν πολύ, έχουν γέλιο!!!! :)))
(γενικά η καφρίλα είναι ό,τι καλύτερο για να περάσει η ώρα :ΡΡ)
Έλα, δεν είναι καφρίλα… 🙁
ε, εντάξει κάποιες φορές είναι(βασικά περισσότερο καφρίλα είναι ο τρόπος που επέλεξαν να τα εισάγουν στο σενάριο – κλαίω με τις ατάκες του Ντιν όταν αναφέρεται στην ποπ κουλτούρα).. :Ρ