2×02 Everybody Loves a Clown | Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Το Supernatural είναι μια σειρά που φημίζεται για τις meta-αναφορές της στην ποπ-κουλτούρα. Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν ατάκες ή καταστάσεις που παραπέμπουν σε ταινίες, άλλες τηλεοπτικές σειρές, σε διάσημους καλλιτέχνες, ακόμα και σε ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα, και στη λαογραφία του πλανήτη όλου. Πάμε να δούμε τις αναφορές του 2×02:

Ο τίτλος του επεισοδίου “Everybody Loves a Clown” είναι αναφορά στο ομώνυμο τραγούδι του μουσικού σχήματος Gary Lewis & the Playboys.


Μετά το εναρκτήριο teaser, ο Dean κι ο Sam αποτεφρώνουν τον πατέρα τους. Η κινηματογράφηση της σκηνής είναι μια οπτική αναφορά στην ταινία Return of the Jedi όπου ο Luke καίει τη σορό του πατέρα του, Darth Vader/Anakin Skywalker. [Δείτε εδώ τις υπόλοιπες αναφορές του Supernatural στις ταινίες Star Wars]


Dean: You’ve gotta be kidding me, this guy’s no genius. He’s a Lynyrd Skynyrd roadie.

Οι Lynyrd Skynyrd είναι ένα αμερικανικό ροκ συγκρότημα από το Νότο, ενεργό από το 1966 μέχρι το 1977. Τα επιζώντα μέλη επανενώθηκαν το 1988.


Το όνομα “Ash” είναι πιθανώς αναφορά στον Ash Williams, τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα της σειράς ταινιών Evil Dead.


Jo: You know, I thought you were gonna toss me some cheap pickup line. Most hunters come through that door think they can get in my pants with some… pizza, a six pack, and side one of Zeppelin IV.

Πιθανή αναφορά στην ταινία του 1982, Fast Times at Ridgemont High, όπου ο Mike Damone, ένας από τους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες που δηλώνει ότι είναι εξπέρ στις γυναίκες, συμβουλεύει:

“Όταν φτάσεις στο στάδιο του φασώματος, όταν είναι δυνατόν, βάλε το side one του δίσκου Led Zeppelin IV.”

Σημείωση: Αν και είναι ευρέως γνωστός με τον τίτλο Zeppelin IV, ο τέταρτος δίσκος των Led Zeppelin δεν έχει επίσημα τίτλο.


Dean: You didn’t think I’d remember, did you? I mean, come on, you still bust out crying whenever you see Ronald McDonald on the television.

Ο κλόουν Ronald McDonald είναι η μασκότ της αλυσίδας εστιατορίων fast-food, McDonald’s. Για κάποιους φανς, αυτή η ατάκα θεωρείται αναφορά σε ένα fantext γραμμένο από το χρήστη gekizetsu με τίτλο Letters from Sam to Stephen King. [Μπορείτε να το δείτε εδώ.]


Rakshasa 2x02

Το τέρας rakshasa εμφανίστηκε στην τηλεοπτική σειράς φαντασίας The Night Stalker του 1974, η οποία θεωρείται πρόγονος των X-Files και κατ’επέκταση του Supernatural.

Το πιο διάσημο παράδειγμα ενός πλάσματος τύπου rakshasa στην ποπ-κουλτούρα, και μάλλον η πιο ξεκάθαρη αναφορά του επεισοδίου, είναι στο It του Stephen King, όπου ένα παρόμοιο ον εμφανίζεται ως κλόουν, πέφτει σε νάρκη για μεγάλο χρονικό διάστημα και σκοτώνει ανθρώπους για όσο είναι ξύπνιο.


Ash: It’s nowhere around. At least, nowhere I can find. But if this fugly bastard raises his head, I’ll know. I mean, I’m on it like Divine on dog dookie.

Αναφορά στην ταινία του John Waters, Pink Flamingos, στην οποία η διαβόητη drag-queen Divine τρώει περιττώματα σκύλου. Το Pink Flamingos θεωρείται η επιτομή του camp, και μάλλον δεν είναι τυχαίο που την κάνει ο Ash αυτήν την αναφορά, γιατί ενσαρκώνει αυτήν ακριβώς την ιδιόρρυθμη πληθυσμιακή ομάδα που ο Waters δείχνει και αποθεώνει στις ταινίες του.

ΠΗΓΗ

Δείτε επίσης:

2×02 | Fun facts & Trivia

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα